Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w tym projekcie najwieksza zaletą jest skomasowanie instalacji wod-kan przy jednym kominie. Przenoszac kotłownię na drugą stronę budynku musisz wybudowac dwa kominy (spalinowo-wentylacyjny i wentylacyjny).

Kotłownia trochę mała na paliwo stałe :(

Elfir dzięki.. Już zasięgnęłam informacji od projektanta, który poinformował mnie , że trzeba by przenieść komin.

Mam jeszcze jeden projekt , który mi wpadł w gust:

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Heban-CE/a,s_pd,idp,17287.html

Też wymaga trochę poprawek, ale juz bez przenoszenia kotłowni.

Witam,

mam prośbę do Elfir(oczywiście rady innych równiez będą mile widziane)- mogłabyś doradzić w kwestii projektu Alabaster 12 z Domowych Klimatów? Co o nim myslisz?

Alabaster odpowiada nam pod względem ułożenia względem stron świata, wjazd od południa. Układ wnętrz również nam odpowiada.Wymogiem naszym(ot, taka fanaberia), jest kominek w salonie, miejsce na tv i miejsce na pasję męża-duże akwarium. Żeby to się wizualnie "nie żarło", wymyśliłam kominek i tv na jednej ścianie, a akwarium wbudowane w to przejście w kuchni. Od strony salonu byłoby obudowane "na gładko", od strony kuchni wszelka technika, pompki itd. Wejście na stryszek nad garażem z garażu, tam będzie jaskinia męża. Nie wiem tylko czy taka szerokość garażu pozwoli na wstawienie wygodnych schodów. Okna w salonie (te duże)-fixy. Myslę że pozostałe zmiany widać dobrze na moich wypocinach.

Minusy projektu(które ja, jako laik widzę):

-duża przestrzeń komunikacyjna (hol)-ale tu myślę wstawić wysokie półki na książki na ścianie po lewej od wejścia, pod schodami drewno do kominka a dalej... może zabudować to przejście do garazu i zrobić mini spiżarnię?

-u góry komin w korytarzu, ale po przesunięciu kominka "wejdzie" w pokój

-no i łazienka i pralnia daleko od kuchni i kotłowni, gdyby były razem to instalacje byłoby prościej położyć.

-pokój na parterze od północy- akurat nam nie przeszkadza, będzie pokojem gościnnym

proszę o rady :)

PROJIMG508524a02aa83_w11.JPGPROJIMG5085232d3c2a3_w11.JPG

W ubiegłym roku kupiłem działkę i póki co zbieram fundusze na następny krok czyli budowę. W tak zwanym między czasie rozważamy z żoną projekty domów. Stanęło na parterówce po artykule o domach na jesień życia (choć trochę mi do niej brakuje). Obejrzeliśmy wiele projektów i nie potrafimy znaleźć nic co by nas urzekło. Na razie wstępne eliminacje wyłoniły M106a i Z207 (z biura Z500) ewentualnie M142 gdyby miał być tylko 1 stanowiskowy garaż. Każdy z nich ma wady, z którymi nie całkiem wiem jak sobie poradzić

Odpowiedź do xXMartaXx : czy nie będzie się żarł kominek z telewizorem? Obok siebie mogą niezbyt pasować (zwłaszcza z większym TV), a kłopoty z kominem murowane. Trzeba by też popatrzeć na to gdzie trafi ten komin w dach po przesunięciu.Pomysł z akwarium - świetny! Owszem instalacje będzie trzeba pociągnąć też do łazienki i pralni, ale są blisko siebie, a to ważne dla wygody.

tachys,wybierz dom,który najbardziej ci pasuje pod każdym względem,taki w którym nie będziesz robił istotnych zmian,który ma wszystko co jest dla ciebie ważne i bez czego nie wyobrażasz sobie domu,który podoba ci się wizualnie i na który cię stać.Najgorsze to żle wybrać,ja wybierając projekt domu zwracałam uwagą na najdrobniejsze szczegóły np.nie chciałam telewizora obok kominka,łazienki bez okna,okien od północy,okien dachowych,niskiej ścianki kolankowej,schodów w salonie i na wiele innych,no i dla mnie bardzo istotna rzecz: : dom musiał mi się podobać z zewnątrz,zawsze z przyjemnością na niego patrzę i jestem bardzo zadowolona z wyboru.

Tachys-dziękuję za opinię. Co do komina-jest druga wersja tego domu, Alabaster,bardziej klasyczna, i właśnie kominek jest dosunięty do ściany tak jak próbowałam narysować, nie ma problemu z umiejscowieniem komina. Oglądałam też zdjęcia z realizacji tego Alabastra z już gotowym kominkiem i miejscem na tv obok, wcale nie jest tak ciasno. Chcę to wykończyć w stylu nowoczesnym, kominek planuje jak najprostszy, meble również.

Miałam pomysł żeby zostawić układ kominka jak jest, tylko zrobić kozę na tle kamiennej ściany. Ale że wykończeniówka jest jak małżeństwo-sztuką kompromisu...Sami wiecie :) Wywalczyłam zero podwieszanych sufitów, kolorystykę biel-szarość, czerń, do tego kamień i drewno. Chociaż tyle :)

proszę o rady :)

Inni forumowicze już zmagali się z tym projektem, by skrócić korytarze:

http://img691.imageshack.us/img691/9123/alabastermalezmiany.jpg

Jest to wersja nieco inna, ale układ można zmienić podobnie.

Nie rezygnuj z wyjścia na taras z kuchni, co najwyżej przesuń je najbliżej akwarium.

Mozna też pokombinować zamieniając miejscami pokój gościnny z wc i pralnią (zmieniłaby się trochę elewacja frontowa)

Edytowane przez Elfir

Witam wszystkich :-) Szykuję się do budowy domu (dwulokalowy). Na 99% jestem zdecydowana na ten projekt: http://z500.pl/projekt/Z187,Dom-dwulokalowy-lub-dwurodzinny-z-oddzielnym-wejsciem-do-mieszkania-lub-biura.html?lustro=0

Czy myślicie, że będzie wystarczający? W mniejszym mieszkaniu zamieszkają rodzice (zależy im na oddzielnej kuchni, więc duże okno zmniejszymy i przesuniemy w prawo i w kuchni dodamy jedno, oprócz tego wejście będzie na wprost domu, bez tego zadaszenia, które zlikwidujemy na korzyść powiększenia wiatrołapu - tam będzie miejsce na przechowywanie), a w większym my.

Oto rzut parteru:

http://z500.pl/thumb.php?src=res%2Frzuty%2FZ187%2FZ187_rzut1.png&size=530

A może macie jakieś inne rady na "ulepszenie" tego projektu?

no to to, że będzie długi?

Ten jest pewnie dłuższy:

http://www.e-architect.co.uk/images/jpgs/england/the_long_house_t010811_2.jpg

Albo takie:

http://www.thehouseplansite.com/wp-content/gallery/d67-2016/mas1017.jpg

http://www.meadvillepa.com/images/leslie.jpg

Nie stylizuj go na dworek, przy nowocześniejszej architekturze wygląda wówczas lepiej.

Działkę mam o szerokości 24m z groszami (na wiosnę dokładnie sobie pomierzę). Wjazd od wschodu. Chciałbym zbudować dom parterowy. Potrzebowałbym 3 sypialni, porządnej garderoby, łazienki + ubikacji dla gości. Rozważam garaż 2 stanowiskowy choć nie wiem czy to dobry pomysł. Poszukuję projektu, gdzie nie będę miał okien z sypialni na północ (chyba że tylko w 1), z łazienką pow. 6 m2.

:D No fakt, przy tych to jest malutki. Dzięki Elfir :-) Żadnych dworków. Prosta bryła. Wnętrze (rozkład) myślisz, że do przyjęcia?

Jest do przyjęcia jako mieszkanie. Bo domek jest z tego niestety mały na parterze. Kuchnia wielkości blokowej.

Kotłownia na gaz?

Okno w łazience można dac od frontu, ale wysoko.

Kuchnię można tak urządzić:

http://images39.fotosik.pl/1932/b998160c67416bed.jpg - L lodówka w słupku, P piekarnik w słupku

Dzięki Elfir. W większości projektów, kiedy ustawię dom na działce 1 z sypialni czasem nawet 2 mają okna na północy (patrząc od wejścia do domu znajdują się za garażem). Wiem, że działka ciut wąska, ale jeśli przyjdzie mi stawiać domek z poddaszem użytkowym kalenica wzdłuż drogi, to nie będzie mi nic łatwiej:( W moje okolicy na więcej mnie nie stać :( Dlatego szukałem tych projektów, które jak Z207 mają wszystkie wyjścia ogrodowe za dom (patrząc od frontu) i maja osą nieco rozciągnięte wzdłuż (w głąb działki w mim przypadku) jak M106a