Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Co nas nie przekonuje nie ma tego czegoś nie powala mnie osobiscie wiem ze dom musi być głównie funkcjonalny a nie wizualny ale jest to moj już drugi dom i chciałbym być w 100% przekonany do niego. A co do Twojego projektu nawet nie zauważyłem nawet wcześniej bo w wyszukiwarce głownie zaznaczałem projekty z garażem. Dzięki za link może ktoś ma jeszcze jakieś projekty z dużym salonem i wejściem od południa

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co do Twojego projektu nawet nie zauważyłem nawet wcześniej bo w wyszukiwarce głownie zaznaczałem projekty z garażem. Dzięki za link może ktoś ma jeszcze jakieś projekty z dużym salonem i wejściem od południa

Garaż mozna doprojektować. Robiłam przeróbki do tego projektu w rozmaitych ustawieniach względem stron świata, z dostawianym garażem. Ale fotosik je "zniknął" :(

Jeśli coś mogłoby potwierdzić moje bycie kompletnym laikiem, niech będzie to fakt wzięcia okna za drzwi :(

PS. Elfir wiem, że to ma być mój dom, ale jak zakomponowałabyś dół, z tym co wiesz, na prostokącie 9x12 z wjazdami od wschodu?

Pokazywałam jak :D

Peeken - bogaty jesteś - wielospadowe dachy, kolumienki, balkoniki. Cały rozmach lat 90-tych :D

Dandys wymagałby poszerzenia garażu o min 50 cm by można było swobodnie z niego korzystać. Ozyrys wymagałby przeprojektowania łazienki na parterze, tak aby z kotłowni wchodzić do wiatrołapu (łazienka tam, gdzie teraz wejście do garażu).

W jednym i drugim projekcie dałoby się na piętrze wygospodarować dodatkową łazienkę dla rodziców.

Witam

Szukam projektu domu w , którym dało by sie wydzielić mieszkanko typu kawalerka dla mamy.

Dalsze wymagania to - całość powierzchni użytkowej ok , a najlepiej do 150m2 , 3 , 4 sypialnie raczej na górze łazienka na dole może być maleńka , u góry już duża , kotłownia może być symboliczna , a nawet może jej nie być bo będzie ogrzewanie PC , garaż raczej tak ,ale nie koniecznie no i prosty i tani w budowie np. typu stodoła .

Większym problemem chyba jest działka na , której to wszystko ma być . Wjazd jest od południowego wschodu maksymalnie z lewej strony działki ...tylko i szerokości do 4,5m od lewego słupka , wymiary to szer. 20,70m dł. 61m.

może ktoś pomoże bo coś słabo mi to szukanie wychodzi ,z góry dzięki

Może to wyglądac tak:

http://images47.fotosik.pl/1720/5a256e1aeb3542ca.jpg

Jest kawalerka dla babci i zupełnie osobna część dla was. Od północy strefa robocza - kotłownia, spiżarka. Ponieważ nie ma tam okien, można przysunąć budynek na 3 m do granicy działki.

Łebski architekt zrobi ci z tego dom pasywny albo superenergooszczedny

Tak z kuchnią . Dostałem z pewnej firmy internetowej propozycje adaptacji tego projektu http://projekty.muratordom.pl/projekt_wygodny,1377,0,0.htm powiększonego o jedno miejsce garażowe , ale nie mam jeszcze rysunku .

Generalnie sam projekt bardzo mi się podoba , ale nie wiem jak z tą adaptacją.

Może to wyglądac tak:

http://images47.fotosik.pl/1720/5a256e1aeb3542ca.jpg

Jest kawalerka dla babci i zupełnie osobna część dla was. Od północy strefa robocza - kotłownia, spiżarka. Ponieważ nie ma tam okien, można przysunąć budynek na 3 m do granicy działki.

Łebski architekt zrobi ci z tego dom pasywny albo superenergooszczedny

fajnie to wygląda , chyba muszę poszukać takiego łebskiego .

może ktoś polecić archtekta z Kielc lub okolić ?

Czy chcesz ustawić ten dom, tak jak proponowała Elfir? Jeżeli tak, to mieszkanko dla seniorki byłoby raczej ponure - trzy okna na północny wschód. Gdzie planujesz miejsce dla pompy ciepła? W garażu?

Przepraszam, że tak bez pardonu, ale bez tego nasze propozycje mogą nie mieć zbyt dużego sensu - piszesz że optymalnie do 150m2 powierzchni użytkowej, prosty i tani w budowie, więc podaj proszę jaki planujesz budżet na całość i jaka powierzchnia całkowita Cię interesuje.

W tej chwili mamy właśnie mieszkanie od północy i częściowo wschodu (może dać luxfery od południa w pom. nr 5) . Wielkość planowanego domu to ok 150m2 pow. użytkowej . A co do budżetu to jeszcze nie jest konkretnie określony ,na razie 240k za rok ok. 200k (także najlepiej do 450k żeby zamknąć) . Na budowanie mamy trochę czasu , myślę ,że ze trzy lata nam spokojnie może zająć . Drewno na dach i inne rzeczy już się sezonuje , przyłącza już są, pewne prace chciałbym sam lub pomocą rodziny wykonać.

Elfir , nie wiem czy dobrze rozumiem, ale czy nad połową domu zmieszczą się cztery sypialnie , łazienka i moąe jakaś garderoba ?

Co do projektu z mojego linka , to czy coś takiego miało by sens:

[ATTACH=CONFIG]170174[/ATTACH]

Babcia miałaby okna tylko od północy? Bierz pod uwagę ewentualną niepełnosprawnośc starszej osoby - musi mieć większą łazienkę.

W moim układzie parter ma ponad 100 m2. A ty chcesz mieć max 150 m2. Dlatego myslałam o tym, by nie robić piętra nad całością.

W Mniszkach fajne, ale ma mały salon (ale można wydłużyć dom o 1 m bez znaczącej zmiany konstrukcji dachu). Nie ma niestety garażu. Trzeba byłoby doprojektować.

Sówkę będzie ciężko dobrze ustawić względem stron świata

Na wspólnej chyba nie zmieści się na działce.