Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

trochę z boku kominek, mało wyeksponowany. Jak na działkę z wjazdem od południa za dużo okien wychodzi na północ. To projekt pod wejście od wschodu lub północy.

Zmieniłabym projekt

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za cenne spostrzeżenia. Z tym gabinetem to się źle wyraziłem. Ma być, tylko wielkość nie jest tak istotna.

Jeśli chodzi o ustawienie budynku to wydaje mi się że taras od strony wschodniej będzie lepszy w moim przypadku bo:

1. dalej od drogi publicznej i będzie można łatwiej stworzyć strefę prywatną (wysokie nasadzenia itp.)

2. strona zachodnia jest mocno zacieniona przez las od strony południowej i słońce jest tam tylko latem. Tym samym nie robiąc okien od wschodu pozbawiłbym się słońca od jesieni do wiosny.

Myślałem też o odwróceniu budynku o 90 stopni ale to bardzo ograniczy możliwości zagospodarowania działki - długi wjazd do garażu posadowionego od strony północnej.

Ten ostatni zaproponowany przez Ciebie projekt jest super ! to chyba z128. Jest też wariant z garażem nad którym jest taras. Taras można zamienić na dach i będzie ok.

Najlepszy byłby pewnie projekt indywidualny ale nie mając kogoś sprawdzonego i poleconego trudno ryzykować bo można się władować w niezłe tarapaty.

trochę z boku kominek, mało wyeksponowany. Jak na działkę z wjazdem od południa za dużo okien wychodzi na północ. To projekt pod wejście od wschodu lub północy.

Zmieniłabym projekt

Na stronie biura projekt jest w zakładce "domy z wejściem od południa" i mi się też wydawało, że jest w miarę ok bo salon od zachodu.

Co prawda salon jest północno-zachodni, ale mi wyjście od północy najbardziej pasuje do działki.

Na upartego może być na południową działkę?

surrow - inna wersja:

http://images44.fotosik.pl/721/0e738e60f662fc46gen.jpg

Potraktuj to jako plany wyjściowe do rozmów z projektantem.

Im bardziej cofniesz garaż wgłąb działki tym bardziej nasłoneczniony dom będziesz miał. Podjazd do garażu może być wykorzystany jako taras.

Na stronie biura projekt jest w zakładce "domy z wejściem od południa" i mi się też wydawało, że jest w miarę ok bo salon od zachodu.

Po co ci od południa okna w kotłowni? Okna aż dwóch sypialni wychodza na północ.

Biuro chce sprzedać projekt - im bardziej klient ma problemów z wyobraźnią przestrzenną, tym będzie mu łatwiej.

Po co ci od południa okna w kotłowni? Okna aż dwóch sypialni wychodza na północ.

Biuro chce sprzedać projekt - im bardziej klient ma problemów z wyobraźnią przestrzenną, tym będzie mu łatwiej.

Pewnie masz rację.

Projekt jednak bardzo mi się podoba i po prawie roku poszukiwań musimy się w końcu zdecydować, a ten bardzo nam odpowiada.

Okno w kotłowni od południa jest bo jest, nie przeszkadza chyba w niczym, a nawet można je pewnie zlikwidować.

A masz jakąś wizję żeby dostosować ustawienie pozostałych okien tak aby jednak ten projekt pasował do działki z wjazdem od południa ?

Ja mam taki pomysł, żeby np z pokoju 13 m2 zrobić duże okno na wschód, bo salon jest chyba w miarę dobrze doświetlony od zachodu.

Proszę o radę ;)

surrow - inna wersja:

http://images44.fotosik.pl/721/0e738e60f662fc46gen.jpg

Potraktuj to jako plany wyjściowe do rozmów z projektantem.

Im bardziej cofniesz garaż wgłąb działki tym bardziej nasłoneczniony dom będziesz miał. Podjazd do garażu może być wykorzystany jako taras.

No to już całkiem rewolucja w tym projekcie, ale rzeczywiście pozwala optymalnie wykorzystać ustawienie działki. Dzięki za koncepcję !

Projekt jednak bardzo mi się podoba i po prawie roku poszukiwań musimy się w końcu zdecydować,

Ustaw dom bokiem po prostu. Przecież nie musisz wchodzić do domu na wprost, możesz wchodzić z boku.

Wtedy kuchnię i jedną sypialnię masz od wschodu, okienko łazienki na północ i dwie sypialnie na zachód

witam.

mam pytanie.

przeczytałam kilka Waszych postów i mam nadzieję, że tutaj znajdę jakąś pomoc, wskazówki.

'

my myslimy o dwóch projektach :

pierwszy z nich to:

http://z500.pl/projekt/Z10,Parterowy-dom-z-dachem-kopertowym-wykuszem-oraz-kominkiem-na-tarasie.html

drugi projekt to:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-kardamonie/m485b844d799c5

i w zwiazku z tym , mam pytanie, który wg Was domek bedzie tańszy w budowie, a może i który tańszy w utrzymaniu?

zmian w projektach nie byłoby wcale, ponieważ jak dla nas są idealne i to właśnie dlatego bierzemy je pod uwagę.

z ustawieniem domu wzgledem stron swiata też nie bedzie problemu, bo mamy ziemię 100 na 200m. wiec jakoś dostosujemy najwięcej okien od południa :):yes:

proszę o pomoc, bo naprawdę idzie zgłupieć z tymi projektami. a chciałabym zasiegnać opinii bardziej znajacych się na budownictwie ;)

Dwa tak różne projekty, że faktycznie można się poczuć lekko nie teges. :)

A czym miałby być ogrzewany dom? Może rodzaj kotła ułatwi wybór, bo zdeterminuje kształt i położenie kotłowni?

Kardamon wydaje mi się nieco droższy w budowie - parę metrów więcej, duże powierzchnie okien (wykusz cały szklony), taras na garażu i balkon (izolacje, barierki, to są dość drogie sprawy), tyle samo kominów co w parterowym z10. Za to ma kotłownię bardziej pasującą do paliwa stałego. Nie podoba mi się narożny zew w kuchni, wejście do gabinetu z salonu, trzy zabiegowe stopnie schodów no i te "nowoczesne" lukarny, które czynią bryłę zwalistą i ciężką, ale to już moja subiektywna opinia.

Tak ogólnie oceniając, wydaje mi się, że na Kardamon należy mieć przynajmniej 400 tysięcy, a z10 myślę, że pomiędzy 350 a 400, zależnie od szczegółowych rozwiązań technologicznych i standardu wykończenia.

Z500 określa swój dom na 219 tyś netto (zakładam, że to stan deweloperski)

Archon na 160-180 tyś zł za stan surowy zamknięty (dach, mury, okna, drzwi).

Możesz się popytać o projekt Archona tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171426-Dom-W-Kardamonie-prawie-bez-fachowc%C3%B3w-)-KOMENTARZE

A tu poszukać tych co budowali z10: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131457-projekt-Z10-pracownia-STUDIO-Z500

Edytowane przez Elfir

SSZ Kardamonu 184 tysiące netto, czyli z grubsza 200 brutto. Drugie tyle na wykończenie i wychodzi 400.

Z10 - podano niecałe 128 tysięcy jako SSZ netto, ale szacunkowo. Jest chyba kilku inwestorów budujących według tego projektu - można zapytać o realne koszta, albo przynajmniej o wartości z kosztorysu "prawdziwego", jeżeli taki zakupili wraz z projektem.

• 3 weeks później...
może widzicie jakieś rzeczy, które wymagałyby zmiany w tym projekcie?

o projektu już niestety raczej nie chcemy zmieniać :D :rolleyes:

Pod względem pomieszczeń dla mnie idealny-nic bym nie zmieniała.Piękny,nowoczesny parterowy - i te okna... wowwww - zostawisz takie jak w projekcie ? Szkoda,że nie było go 2 lata temu,jak zaczynałam swoją budowę,bo chyba bym się pokusiła ;)