Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Gubię się już niestety, ciężko znaleźć pasujący projekt z kotłownią na paliwo stałe... Jakie wymiary powinna mieć kotłownia na piec z podajnikiem? Nie będzie to magazyn do składowania ekogroszku, będę miał dodatkowy mały budynek na to.

Macie może propozycje projektów? Przejrzałem ich tysiące:( Na biurku leży 11 katalogów, w zakładkach dodane 20 stron z projektami. Sam już nie wiem...

Można się załamać.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

IMHO min 7 m2. Są też zalecenia kominiarskie (znajdziesz je w sieci), co do odległości pieca od ścian i wymagane minimalne przejścia. Bo prócz pieca masz także zasobnik na wodę, naczynie wzbiorcze. Latem jak zamierzasz grzać ciepłą wodę? Też piecem?

Szczerze powiem nie wiem, temat ogrzewania jest dla mnie ciężkim tematem.. Myślałem o pompie ciepła, ale wszyscy straszą bardzo dużymi kosztami.

Więc woda pewnie też przez ekogroszek.

Dorzucę do poprzednich projektów jeszcze:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-skrzydlokwiatach/m4f3537963e48c

Komfortowa powierzchnia od 130 do 150 m2 użytkowej. (...)

Do 300 tyś z częściowym wykończeniem dołu (kotłownia, gabinet, salon z jadalnią, kuchnia i łazienka).

ambitne zalozenia na dom o tej powierzchni plus garaz - z takim budzetem :) bedzie ciezko

wg mnie kosztorysy w wiekszosci pracowni sa zanizone - uczulam, by zwrocic na to uwage

1. E101 - ladny dom, wizualizacja super, wg mnie garaz jest maly, kotlownia na ekogroszek w srodku domu bez mozliwosci zrobienia drzwi na zewnatrz nie bedzie dobrym pomyslem, gora fajna, chociaz wolalabym mala lazienke zrobic dla dzieci (wejscie z korytarza), a duza do sypialni, z czesci otwartej nad salonem wydzielic garderobe

2. E102 lepszy, chocby ze wzgledu na garaz i kotlownie :) na gorze zrobilabym lazienki podobnie jak w opisie wyzej ;)

ale tutaj koszt moze byc ok 450 tys (szacuje takie minimum)

3. E104 gora rozwiazana bardzo fajnie :) dol - znowu problem z kotlownia, nie jest mala - to na plus, ale niestety znowu w srodku

koszty jeszcze wyzsze niz w E102 (imho)

4. Albatros ma ladny uklad i niby wszystko w nim jest :) ale nie jest maly, przez co koszt budowy bedzie podobny do E102 i 104

ogolnie wszystkie domy mi sie podobaja :) wiuzalnie ladne wzornictwo, elewacje swietnie wygladaja na wizualkach - ale tanie one nie beda

za to sadze, ze ktorys do wlasnych potrzeb uda sie Wam dostosowac :)

co powiesz na taki (porownywalna powierzchnia i koszty), na gorze z czwartego pokoju mozna zrobic lazienke i garderobe z wejsciem od sypialni

http://www.mgprojekt.com.pl/leo

kotlownia spora, jak najbardziej mozna zrobic drugie drzwi

Archon - są słupy. Chociaż, jak zamierzacie palić węglem, to energooszczędność nie jest priorytetem, bo przy węglu praktycznie brak jest możliwości precyzyjnego sterowania ciepłem.

Niskie poddasze = problemy z ustawieniem szaf.

Lepiej pokombinować z wcześniejszymi projektami.

Zobacz mój projekt domu (link w stopce) - SSZ wyszedł ok 140 tyś.

pow zabudowy 98 m2, tani mały dach, zero kominów, gruba izolacja, bardzo prosta bryła, 10 okien, w tym na parterze nieotwieralne.

A teraz popatrz na pow. zabudowy twoich projektów i pow. dachów + kominy, lukarny, okna połaciowe i spróbuj realistycznie ocenić koszty SSZ

Edytowane przez Elfir

Witam,

Przymierzam się do budowy domu.

Szukam projektu który będzie miał 3 sypialnie, oraz ogrzewanie piecem na paliwo stałe.

Działka kwadratowa 1000m2, wjazd od północy.

Cel - jak najtańszy w budowie.

Dodam, że elektrykę i kanalizację będę robił sam.

Do tej pory znalazłem takie interesujące domy:

1. http://www.domea.pl/PL/projekty/pokaz/132

tutaj brakuje mi miejsca na piec

Kosztorys mówi o 189000 netto jeżeli mam to wszystko zlecać budowlańcom.

2. http://www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/mg-969/mg-cztery-katy-4

Projekt mg-Cztery kąty 4 [kod: MG-969]

Dom wygląda idealnie - spełnia wszystkie moje oczekiwania ale czy ten kosztorys nie jest błędem na stronie?

Koszt budowy: 110 750 zł ???

Czy to realne?

3. http://www.mgprojekt.com.pl/perelka

Tu są na dole 2 sypialnie ale mógłbym zrobić z czasem trzecią na strychu.

Jaki może być koszt budowy tego domu?

Czy znacie jakieś jeszcze tańsze projekty?

Najmniejszy, bodajże E 101, który można dostosować do warunków mocno energooszczędnego.

PC to mimo wszytsko grzanie prądem. Im bardziej ciepły budynek tym mniej efektywna i tańsza może być PC (np. powietrze-powietrze zamiast wodnego).

Problem w tym, że na forum siedzą producenci i sprzedawcy pomp oraz pieców, którzy zachwalają je na potęgę i maskują wady (każdy system ogrzewania ma jakieś wady, nie ma idealnego). Jak zaczynają się głosy krytyczne konkurencyjnych systemów ogrzewania to we wątku zaczyna się bitwa, merytoryka schodzi na dalszy plan. Dlatego najlepiej czytać pierwsze kilka stron wątków a resztę pobieżnie :D

Prad jest drogi i będzie drogi póki nie będziemy mieli elektrowni atomowej. Niemniej instalacja ogrzewania prądem jest bardzo tania w zakupie, nie wymaga osobnych pomiesczzeń. Dlatego można zbudować mały dom o bardzo małym zapotrzebowaniu na ciepło, gdzie koszt grzania prądem będzie porównywalny do kosztów grzania gazem zwykłego, nieenergooszczędnego domu.

Paliwa stałego na razie cenowo nic nie przebije - jest tanie. Ale wymaga powierzchni - kilku metrów kwadratowych kotłowni za min. 1500 zł/m2 oraz bardziej skomplikowanej, droższej instalacji (kominy, rury, pompy obiegowe). Czyli budowa domu wypada drożej.

Czyli grzejąc piecem "smieciuchem" ekologię odkładamy na plan dalszy. A także energooszczednosć. Można skupić się na efektownej bryle z balkonami, słupami, wykuszami.

Decydując się na prąd, energooszczędnosć staje się priorytetem i pod to trzeba dostosować bryłę budynku. Czyli absolutny minimalizm kształtu.

Edytowane przez Elfir

Więc muszę porównać co się bardziej opłaca, budowa domu pod kotłownię na paliwo stałe (komin, przeróbki, powiększenie kotłowni) czy dom przystosowany do gazu, ale zainstalować pompę ciepła..

Dobrze rozumiem?

Dziękuję jeszcze raz wszystkim, którzy starają się pomóc.

Pozdrawiam

pomyśl też jakie są perpektywy podciągnięcia gazu tam gdzie mieszkasz? Bo mozesz sobie zrobić ogrzewanie wodne elektryczne, do zmiany w przyszlosci na gazowe.

Mnie niepokoi w ogrzewaniu na ekogroszek rosnące oczekiwania Uni w ograniczaniu emisji CO2 przez państwa członkowskie. Żeby nie wyszło w przyszłości, że właściciel pieca będzie musiał płacić opłaty środowiskowe.

Przymierzam się do budowy domu.

Cel - jak najtańszy w budowie.

Kosztorysy na stronach to pic na wodę - służa jedynie przyciągnięciu uwagi, wiec są bezczelnie zaniżane.

Perełka, Kiel - kotłownia za mała

Cztery kąty - brak kotłowni

Witam,

mam jeszcze pytanko. Zastanawia mnie projekt E104, do którego link podałem w swoim poście wyżej. Kominek i piec mają jeden komin, czy gdybym miał np. ekogroszek, mógłbym to wszystko wypuścić jednym kominem? Tzn. jeden komin, dwa oddzielne kanały.. Czy dużo zmniejszy to koszt budowy. Skoro np, jest taka możliwość i niskim kosztem zrobić kominek to szkoda tego nie wykorzystać..

Jest to pytanie narazie z czystej ciekawości, Wiem, że kotłownia jest mała, ale chciałbym wiedzieć o czym rozmawiać z architektem..

PS. Na wszelki wypadek dla tych, którzy nie chcą czytać postów wyżej, link do E104:

http://www.e-domy.pl/o,39,E_104_Prosty_niewielki_tradycyjny_dom_pasujacy_do_otoczenia.html

komin to najmniej 4-6 tyś jesli jest systemowy lub z kwasówek. Zwykły murowany tańszy.

Dochodzą do tego obróbki blacharskie na dachu wokół komina. Obłożenie komina ponad dachem (np. klinkierem)

Dodatkowo w jednym kominie panuje wyższa temperatura, co przekłada się na lepszy ciąg.

Dla porównania - styropian grafitowy 20 cm na pow. 180 m2 kosztował mnie 7 tyś.

Czyli za koszt komina możesz kupić zwykły styropian 15 cm na ocieplenie domu

Tak jak pisałem wcześniej, w kwestii ogrzewania jestem "zielony", a przekłada się to niestety także na system kominów.. Wiem co to klinkier itd itp, ale czy ktoś w przybliżeniu mógłby mi podać koszt, jaki mogę zaoszczędzić. Po prostu chciałbym wiedzieć czy rozwiązanie kilku kanałów w jednym kominie jest kwestią, na którą warto zwrócić uwagę skoro w innych projektach odrzucam kominek.

Jeśli nie będą to duże koszta to może warto zainwestować w kominek i wykorzystać ten atut projektu?

Pozdrawiam :)

Tego nikt ci nie powie - ile, bo to trzeba po prostu wykonać kosztorys pod konkretny projekt.

Sama obudowa kominka to też ok 2-15 tyś - zależnie od materiału.

Zacznij od budżetu a nie od projektu :)

Ja założyłam sobie 220-250 tyś i pod to robiłam projekt domu.

Maroko,kotłownia na paliwo stałe oprócz odpowiedniej wielkości powinna być umiejscowiona z tyłu budynku i mieć drzwi na zewnątrz,mój kominek z dgp materiał i robocizna wyniósł mnie 8,5 tys.Nikt ci nie poda konkretnych kosztów,chyba,że znajdziesz kogoś,kto wybudował taki dom jaki ty wybrałeś,z tym zaoszczędzaniem to jest tak,że zaoszczędzisz na jednym,wydasz na drugie.Policz powierzchnię całkowitą razy 2000 albo więcej,zależy w jakim standarcie chcesz mieć dom,a jak wybierzesz projekt,wtedy zrób szczegółowy kosztorys,dla mnie taki kosztorys zrobił szef firmy budowlanej,która stawiała ssz,

i zastanów się dobrze co w twoim domu być musi,a z czego możesz zrezygnować,bo jeżeli budżet jest ograniczony to nie można mieć wszystkiego i trzeba iść na kompromis.

Planuję w 300 max 330 tyś wyrobić się z częściowo wykończonym dołem..

ok, to nie jest malo ;) mysle, ze wiele z tych domow moze Ci pasowac, ale zwroc uwage na duza kotlownie

jesli chodzi o kominek - to znajdziesz wiele opinii na forum, ja jestem z tej grupy, dla ktorej kominek to relaks, a nie piec do grzania domu czy wody ;)

do czego zmierzam - warto jasno postawic sobie cele co jest w domu priorytetem

widze, ze kusza Cie piekne wizualizacje zewnwtrzne ;) ale radze sie skupic na kosztorysie i rzutach :) elewacje mozesz dostosowac na wzor tych pieknych z katalogow :) czasem domek z pozoru skromny, moze miec calkiem ciekawe rozwiazania wewnatrz i dobrze dopracowany projekt

masz sporo do czytania na FM ;)