Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

sorry, ze tu zadaje to pytanie a nie w dziale projekty, ale tam prawie nikt nei zaglada.

szukam jakiegos prostego projektu domu wymiary okolo 8x10

chodzi mi o prosta bryle, najlepiej bez skosow na pieterku, dach moze byc stropodach, miel widziana piwnica

szukam ciagle w katalogach i juz krecka dostaje od tej ilosci projektow, ale wszystkie sa jakies "czarodziejskie"

szukam prostoty i jeszcze raz prostoty

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tanszy w budowie wydaje sie byc M-130...

ale rozplanowanie gory zdecydowanie bardziej podoba mi sie w Wiazach (oddzielona czesc sypialniana rodzicow z wlasna lazienka - bardzo praktyczne) :lol:

koncowy wybor nalezy do was... :lol:

my zdecydowalismy sie na Klementynke z Archipelagu - bardzo rozwojowy projekt

Pozdrawiam

a ogladales juz projekty pracowni http://www.archtim.pl

wedlug mnie jest tam kilka domow z prosta bryla - sama mam ich dom z prostym dachem i bez skosow w sypialniach na poddaszu - uproszczony dodatkowo przez likwidacje wg nas zbednych balkonow

z piwnicami gorzej

jesli nie chcesz skosow to pozostaje dom pietrowy a nie tzw. parterowy z poddaszem mieszkalnym - sa tam takie projekty

sami dostawalismy krecka od przegladania katalogow - rada: jak juz wybierzesz to nic potem nie ogladaj

powodzenia w dalszych poszukiwaniach :)

nie wiem czy w czymś pomogę ale myśmy z mężem też długo szukali aż w końcu zdecydowaliśmy się na ten domek http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=128

co prawda nie jest podpiwniczony ale my postanowiliśmy garaż przeznaczyć na kotłownię (planujemy ogrzewanie węglowe - mimo wszystko u nas na śląsku wychodzi najtaniej)

Witaj sceptyku.

Jeśli mialabym wybierac miedzy tymi projektami to zdecydowanie wybralabym M 130. Osobiście nie podobaja mi sie elewacje wiązow, bardziej podoba mi sie M130, wlasnie dlatego ze jest prosta, tradycyjna bryła...ale to ZAWSZE jest kwestia gustu, tago co sie komu podoba... uklad pomieszczen jest podobny, choc wydaje mi sie ze M130 ma to wszytko prościej i łatwiej rozplanowane.... no i tak jak wiekszosc uwazam , ze bedzie chyba nieco tanszy w budowie.... ale ta wycena ktora dostales wydaje mi sie troche duza... chyba daloby sie wybudowac go taniej o czym pisalam juz w tamtym temacie...

pozdrawiam i zycze bezkolozyjnego kompromisu :D :lol: :lol: :lol:

no cóż, rzeczywiście nazwa kojarzy się z tym idiotycznym filmem :-? , ja za pierwszym razymn też na to zwróciłem uwagę, może pani architekt nie jest znawcą horrorów i wybrała nazwę nieświadomie :wink: ja chyba jednak bardziej przychylam się w kierunku wiązów z zastrzeżeniem likwidacji drugiej łazienki i lukarn, wydaje mi się, że jednak konstrukcja nie jest zbytnio droga, szkoda tylko, że chyba nie znajdzie się jakakolwiek osoba, która ten dom już budowała lub buduje :cry: dziękuję Wam za zainteresowanie :D

właśnie kupiłem katalog z nowościami Muratora. Wcześniej myślałem o C33 - teraz powaznie zachwiał moją decyzję C77.

C77 wydaje się lepiej rozwiazany - zalezy mi na widoku z kuchni na wejscie. Poza tym ma 2 zadaszone super tarasy.

Czy ktoś widział już C77. Może ktoś mi podpowie KTÓRY LEPSZY?

[/url]

Który jest lepszy, to pewnie nikt Ci nie powie, bo jak sobie wybudujesz, tak się wyśpisz, i wtedy dopiero bedziesz wiedział, że Twój jest najlepszy ;). Mi się podobaja oba projekty, też je poważnie rozważałem, jednak żaden nie pasował na moja działkę w stosunku do stron świata.

Generalnie ładny, prosty domek, pewnie tani w budowie.

Mam już projekt indyidualny,ale kiedy zastanawiałam się,jaki ma być mój przyszły dom i przeglądałam setki "gotowców",nie raz bolała mnie głowa od nadmiaru pomysłów i wątpliwości, czy wybrałam dobry kierunek.

Pomóżmy tym wszystkim, którzy jeszcze nie znaleźli swojego wymarzonego projektu.

Jak go znaleźć?

Od czego zacząć?

Nad czym się zastanowić?

Moje spostrzeżenia:

- dowiedzieć się, jakie mamy warunki zabudowy i czy są jakieś ograniczenia co do projektu

- dokładnie rozpoznać teren i zastanowić się, jakie będzie optymalne położenie ze względu na kierunki świata i sąsiedztwo( takich elemantów, jak wejście,taras,poszczególne pomieszczenia)

- wybrać typ domu - parterówka, piętrowy czy poddasze, pamiętając nie tylko o tym ,że coś się nam bardziej lub mniej podoba, ale przede wszystkim o wygodzie (schody),wiekości powierzchni zabudowy (piętrowe mają ja mniejszą i zajmują mniej miejsca na działce)

- dostosować typ domu do warunków gruntowych i geologicznych (np.nie wszędzie możemy zrobić piwnicę)

- wykorzystać ukształtowanie terenu (mój dom będzie na stoku,dlatego zaprojektowaliśmy tarasowiec)

- zastanowić się dokładnie nad ilością i wielkością potrzebnych pomieszczeń

- wybrać garaż w bryle lub osobno

- przefiltrować ilość potrzebnych nam metrów powierzchni użytkowej przez nasze możliwości finansowe i ewentualnie odchudzić nasze plany

- wybrać w zarysie technologię - tradycyjna,dreniany szkielet,prefabrykaty,domy z bali itp.

- wrzucić do ulubionychpowyższy adres i zacząć przeglądanie, ale już po wstępnej segregacji projektów, bo jest ich baaardzo,baaardzo dużo.

Powodzenia w poszukiwaniach!!! :D

nie jestem architektem tylko zwykłą amatorką - inwestorką, więc może jakiś fachowiec wspomógł by temat swoim doswiadczeniem?ZAPRASZAM!!!

Ja po dwóch miesiącach oglądania projektów zidiociałem.Żona też.Nie potrafiliśmy wybrać.W tej sytuacji wziąłem kartkę i długopis,wypisałem czynniki i elementy domu dla nas najważniejsze,ustaliłem punktację i zrobiłem tabelkę.Do zawodów stanęło ok.20 wstępnie wybranych projektów.I dopiero w ten sposób wybraliśmy projekt,który jest kompromisem pomiędzy tym co byśmy chcieli atym co możemy :D

Ja po dwóch miesiącach oglądania projektów zidiociałem...

Ja sie obawiam, ze wlasnie jestem na etapie idiocenia..:) Mam nadzieje,ze to przejsciowe..

Przesledzilam wszystkie kroki zaproponowane przez mimilapin (bardzo rozsadnie) i chyba jestem w punkcie

" wrzucić do ulubionych powyższy adres i zacząć przeglądanie, ale już po wstępnej segregacji projektów, bo jest ich baaardzo,baaardzo dużo. ."

Nie jest latwo, oj nie jest...