Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Maroko1991 według mnie planowany budżet na Zahirę z wykończeniem samego parteru jest trochę mały. Może się udać zamieszkać, ale na styk (i być może z pewnymi brakami). Dom jest duży, ma liczne okna połaciowe, balkony (jeden na wykuszu - czy wraz z balkonem zlikwidowałbyś wykusz?), lukarnę, trzy kominy, sporo ścian nośnych (i wzdłuż i w poprzek budynku).

rybkaB nie do końca jestem przekonana do samej koncepcji budowy domu potencjalnie dwupokoleniowego. Wydaje mi się to zbędnym przedrożeniem budynku "na wszelki wypadek". Moim zdaniem prościej i taniej byłoby wybudować dom od razu z poddaszem przeznaczonym dla dzieci. Po pierwsze dlatego, że gdyby okazało się, że żadne z dzieci z Wami nie zamieszka w dorosłym życiu, to będziecie mieć mniejszą powierzchnię parteru do ogrzewania i sprzątania, a poddasze zamkniecie i już. Po drugie dlatego, że to poddasze na przyszłość wiąże się z pewnymi kosztami (strop, schody, docieplenie) oszczędzisz w zasadzie tylko na regipsach, podłodze, malowaniu, zrobieniu łazienki, a musisz wydać pieniądze na większą powierzchnię parteru.

Szukałabym prostego projektu domu z poddaszem - takiego, który na parterze będzie miał komfortową dla Was sypialnię i łazienkę, a poddasze dla dzieci.

zznataliazz skąd wątpliwości? Czy tylko dlatego, że nie ma budujących z152? Nie jest to dom, który będzie miał wiele realizacji - po pierwsze dlatego, że jest większy niż statystycznie najczęściej wybierane projekty, po drugie dlatego, że jest dość rozłożysty i nie na każdą działkę się zmieści. Czasami trzeba być pionierem budowy danego projektu. :)

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niby tak ale niestety z 152 ma małe zainteresowanie i mało osób sie dzieli swoimi doświadczeniami. Mam juz taki mętlik w głowie że szok .. Trzeba w końcu jakąs decyzje podjąc . Namira a co ty sądzisz na temat projektu z152 jak Ci się wydaje będzie funkcjonalny ??

Funkcjonalny pewnie tak,chociaż usytuowanie kotłowni przy salonie rzadko spotykane i dwie łazienki bez okien też na minus.To,że mało osób buduje ten dom już wyjaśniła bowess,ja dodałabym jeszcze aspekt finansowy,takie domy są dla osób z trochę większym budzetem niż przeciętny,takie parterówki nie dość,że drogie w budowie (2xfundamenty,2xściany,2xdach)są nieekonomiczne w utrzymaniu, a czasy są jakie są,raczej wszystko drożeje.

Nie szkoda ci takiej ogromnej,straconej powierzchni na poddaszu?Oczywiście wybierzesz co zechcesz,twój dom,twoje pieniądze.

Moje warunki zabudowy wręcz sugeruja parterówkę , działkę mam dużą i mało jaki projekt by nie odpowiadał... Mam wyznaczony kąt dachu 30" +/- 20% wysokośc budynku 7m +/- 10% powierzchnia zabudowy 180m +/- 20% długośc ściany frontowej 18m (max) . Mój priorytet to dwustanowiskowy garaż , kotłownia w miarę duża , 3-4 sypialnie ,zadaszenie nad wejściem i zadaszenie na tarasie . I dobrze by było jak by dom nie był długi ponieważ mam dośc duzy spadek na działce i w sumie i tak trzeba będzie ponieśc sie o jakiś metr w górę ;/ A co sądzicie o e-114 ? http://www.e-domy.pl/o,42,E_114_Maly_dom_parterowy_z_garazem_dwustanowiskowym.html ze zrobieniem ewentualnie poddaszA? jak oceniacie cenowo który wyjdzie taniej ? :/

Moje warunki zabudowy wręcz sugeruja parterówkę , działkę mam dużą i mało jaki projekt by nie odpowiadał... Mam wyznaczony kąt dachu 30" +/- 20% wysokośc budynku 7m +/- 10% powierzchnia zabudowy 180m +/- 20% długośc ściany frontowej 18m (max) . Mój priorytet to dwustanowiskowy garaż , kotłownia w miarę duża , 3-4 sypialnie ,zadaszenie nad wejściem i zadaszenie na tarasie . I dobrze by było jak by dom nie był długi ponieważ mam dośc duzy spadek na działce i w sumie i tak trzeba będzie ponieśc sie o jakiś metr w górę ;/ A co sądzicie o e-114 ? http://www.e-domy.pl/o,42,E_114_Maly_dom_parterowy_z_garazem_dwustanowiskowym.html ze zrobieniem ewentualnie poddaszA? jak oceniacie cenowo który wyjdzie taniej ? :/

Ale co upierasz się tak przy tym poddaszu musisz je mieć?

Dom parterowy nie musi być droższy, jeśli skorzysta się z zalet parterowości i ma się dobrego architekta adaptującego.

1. brak schodów (3-10 tyś)

2. lżejsze zbrojenie fundamentu

3. Brak stropu

4. brak okien połaciowych

A ty wybierasz parterówkę i chcesz przerabiać na poddasze - czyli robisz koszty x 2

Jak chcesz mieć poddasze to wybieraj projekt, gdzie sypialnie są na poddaszu.

Jak chcesz mieć parterówkę to nie myśl o zagospodarowaniu poddasza.

Napewno nie będe stawiac domu deweloperskim sys . wiadomo dużo drożej ... Martwi mnie tylko mała kotłownia i mała kuchnia (podobają mi sie kuchnie z wyspą);) Elfir a myślisz że wcisła bym pralnie na dole ??:confused:

Ja miałam na myśli stan deweloperski a nie system |

pisałaś o dużej różnicy poziomów na działce - będziesz miała drogi fundament schodkowy. W takim przypadku lepiej minimalizować obrys domu (czyli dom piętrowy lub z poddaszem) albo zrobić piwnicę.

Albo zepchnąć ziemię i na niższym poziomie zrobić taras do posadowienia domu.

Edytowane przez Elfir

czyli z152 wyjdzie porównywalnie cenowo co e-114 .:rolleyes: Wiesz już któryś raz spotykam się z tym że jak mówię że buduję parterówkę to każdy mówi że dużo drożej , że na poddaszu niewykorzystana przestrzzeń, dużo fundamentów , powierzchnia dachu itp. ja chce parterówkę i uważam że koszty są porównywalne..

Nie sugeruj sie jaki ja bym wybrała.

Ja kieruję się innymi potrzebami niż ty. Na coś innego rozkładam akcenty.

Ja mogę wskazać słabe punkty ale to ty musisz podjać decyzję czy takie wady jesteś w stanie zaakceptować czy nie.

E 114 ma dwa pokoje + poddasze do zagospodarowania - czyli niby tani, bo mały, ale trzeba robić pełen strop. Poziom skomplikowania dachu porównywalny z Z152. Jesli chodzi o dach, na oko taniej wypada Z203. Ale Z203 ma baardzo długie korytarzyki za to sporo schowków (w którymś ze schowków można zrobić pralnię). Ale mało ustawną kuchnię (chociaż dałoby się coś z niej zrobić sensownego). Za to największą kotłownię.

Z152 ma kuchnię daleko od wejścia - trzeba lecieć przez cały salon.

Te projekty kosztują ponad 2 tyś. Dołożysz na adaptację drugie tyle (bo trzeba przeprojektować fundament), a jak będziesz chciała robić zmiany wewnątrz to więcej.

Gotowiec ma sens, kiedy rzeczywiście jest gotowcem - czyli wszystko pasuje a zmiany są kosmetyczne a nie konstrukcyjne.

Dlatego, kiedy ma się nietypowe warunki warto rozważyć projekt indywidualny. Nawet jak będzie kosztował 6-8 tyś, to jest to kropla w morzu kosztów budowy.

Jeśli zaczniesz budowę klasycznej parterówki to u ciebie taras wypadnie bardzo wysoko - powyżej 1,2 m nad poziomem gruntu. I diabli wezmą urok parterowości, bo wysokośc tarasu będzie jak w starych klockach z lat 60-70 tych.

te projekty są nowoczesne, ale nie chodziło o wygląd ale o rozwiązania konstrukcyjne, które mozna zastosować także w bardziej konserwatywnych domach.

Może rozwiniesz swoją tezę? Co sądzisz o tych projektach które rozważam .. Jestem w kropce. Jak sądzisz który projekt z tych trzech wyjdzie najbardziej korzystnie cenowo ? http://www.e-domy.pl/o,42,E_114_Maly_dom_parterowy_z_garazem_dwustanowiskowym.html

http://z500.pl/projekt/180/Z203,parterowy-dom-z-duzym-garazem-od-frontu-na-dwa-samochody-obszerny-taras-od-ogrodu.html

oraz ten który najbardziej mi odpowiada http://z500.pl/projekt/143/Z152,dom-parterowy-z-3-sypialniami-przestronnym-salonem-z-garazem-dwustanowiskowym.html proszę o poradę.

Arturo zgodzę się, że na niedużą parterówkę "nie ma mocnych" - potężne plusy ekonomiczne (brak stropu, schodów, okien połaciowych). Wygoda korzystania z jednej kondygnacji i pomieszczeń pełnej wysokości, która przy dobrze zrobionym projekcie kosztuje mniej niż poddasze pomimo dodatkowej powierzchni ścian, dachu, fundamentów czy płyty.

Szkoda, że nie odniosłeś się do projektów pokazanych przez zznatalięzz, bo to jednak budynki większe, z dużymi garażami wychodzącymi przed bryłę, jeden z opcją poddasza, więc jednak z ciężkim stropem, schodami i połaciówkami.

Arturo biorę jeszcze pod uwage projekt z 207 ale to już ostatecznosc . Nie wiem jak się ustosunkowac do tego niby zadaszenia ...Co o tym sądzisz?

http://z500.pl/projekt/184/Z207,parterowy-dom-z-funkcjonalnym-wnetrzem-wykuszem-oraz-z-garazem-od-frontu-na-2-auta.html z207 najmniej odpowiada stronom świata.. południe od frontu , zachód od strony garażu ..