Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Fajnie, że znalazłaś podobający się Tobie projekt.

Komin może być bliżej kalenicy - to nawet dobre jeżeli chodzi o ciąg. :)

Energooszczędniejsze, że tak powiem "z natury" są projekty o bryle bardziej zwartej. Tu obwód budynku to ponad 70mb, czyli powierzchnia ścian zewnętrznych to pewnie około 210m2. Bryła zwarta miałaby dla powierzchni podłóg 160m2 jakieś 50mb obwodu i 150m2 powierzchni ścian. Oczywiście dom można dobrze docieplić i wyposażyć w ciepłe okna. Pomysł Elfir na rozmieszczenie okien dobry - będą na cieplejsze strony świata.

Ten projekt ma strop żelbetowy monolityczny. Chcesz taki, czy będzie zamiana na lżejszy?

Tani w budowie nie jest, ale porównywalny do wcześniejszych kontrkandydatów.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja bym zrezygnowała z murowanych słupów podtrzymujących zadaszenie na rzecz drewnianych (tańsze i cieplejsze). Strop też oczywiście lekki, w salonie otwarty do krokwi.

Komin w kotłowni umieścić przy małej łazience (zapomniałam narysować), czyli też blizej kalenicy.

Ale to już powinen robić architekt adaptujący.

zznataliazz obawiam się, że przez ten pośpiech z zakupem poniesiesz większe koszty albo adaptacji gotowca albo budowy. Spojrzałam jeszcze na Aksamit i zaintrygowało mnie nieco miejsce styku ścian z dachem. Czyżby był to docieplony wieniec? Wygląda to tak, jakby słupy betonowe podtrzymywały nie tylko konstrukcję dach, ale i strop. Czyli, że to strop tworzy zadaszenie nad wejściem i tarasem. Jeżeli zamówiłaś rysunki szczegółowe, to powiedz proszę, co tam widać na przekrojach i jaka jest wysokość pomieszczeń. Jeszcze jeden szczegół zwrócił moją uwagę - w tym domu większość ścian jest nośnych, a fundamentów będzie przynajmniej 115mb. Stan zero będzie bardzo drogi, szczególnie, że ze względu na spadki na działce, ściany fundamentowe będą nieco wyższe.

IZA30 rzeczywiście ciekawy - dużo osób poszukuje właśnie takich rozwiązań jak spiżarnia, garderoby przy sypialniach, masterbedroom, więc może się spodobać. Także ze względu na kopertowy dach, który dla wielu jest jedynym akceptowalnym na parterówce. Kotłownia typowo pod kocioł gazowy. Fajny na działki z wschodnim wjazdem.

Detale konstrukcyjne. 1. W opisie ma wpisaną ścianę nośną wewnętrzną, a na rzutach widać same działowe - jak to jest naprawdę? 2. Trzy kominy zawierające w sumie 10 kanałów - chyba wentylacja mechaniczna byłaby konkurencyjna cenowo, zwłaszcza, że jest poddasze nieużytkowe i miejsce na centralę też by się znalazło choćby w kotłowni. 3. Ażurowe zadaszenie tarasu nie wiem z czego jest i na czym się trzyma - ładny detal na wizualkach, ale jak to wykonać? :)

Edytowane przez bowess

W kwestii master bedroom (oraz łazienek łączonych z sypialnią) - znajoma sobie zrobiła, bo to modne i teraz jest na siebie zła. Z męzem wstają o różnych porach i mąz ją notorycznie budzi hałasem z łazienki.

Być może w dużych pomieszczenich hałas rozchodzi się inaczej, można wygłuszyć drzwi i ściany, ale w małych się nie sprawdza. Jeśli połączenie z łazienką to tylko przez garderobę lub dodatkowy korytarzyk.

Elfir! Byliśmy dzisiaj w biurze projektowym dobre domy , Pan który nam szukał domu sie w sumie nie popisał bo nic ciekawego nie znalazł ;) Pokazałam mu Twoja przeróbkę Aksamitu i był pod wrażeniem ;) Powiedział że bardzo przemyślane i taka adaptacja będzie malutko kosztowac bo nie ma zmian konstrukcyjnych budynku. Jesteśmy zdecydowani na 99% oczywiście ze zmianami wprowadzonymi przez ciebie. Mój mąż był zachwycony ;) Zapytał tylko gdzie jego miejsce na kompa heh ja mu na to że w garażu ;) Elfir czy myślisz że dało by sie np. zamiast tej mini pralni wcisną spiżarkę bo w sumie powiem Ci szczerze że pralkę najprawdopodobniej upchniemy zamiast drugiego prysznica w mniejszej łązience ;) Może mało praktyczne ale w sumie teraz mamy jedną łazienkę i da sie życ ;) :D

Witam :) Jesteśmy z mężem na etapie wyboru projektu. Chcielibyśmy tani ładny domek. Z wielu przejrzanych projektów spodobał nam się dom przy cyprysowej i dom w poziomkach. Ustaliliśmy że jeżeli budujemy dom podpiwniczony to wybieramy mniejszy i spodobał nam się ten http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-poziomkach-3-p/m44bf7b8b87ced z tym że chcielibyśmy w połowie podpiwniczony a jeżeli bez podpiwniczenia to taki do 120m2 i w tym wypadku wpadł nam w oko dom przy cyprysowej wersja 2 http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-2.html?L lub 20 http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-20.html

I moje pytanie jak to wypada finansowo? z podpiwniczeniem dużo droższy? a ten przy cyprysowej wydaje się funkcjonalny? jedyną zmianą jaką chcielibyśmy wprowadzić w każdym z projektów to dorobić drzwi do kotłowni z zewnątrz. A może jakieś inne propozycje?

Elfir czy myślisz że dało by sie np. zamiast tej mini pralni wcisną spiżarkę bo w sumie powiem Ci szczerze że pralkę najprawdopodobniej upchniemy zamiast drugiego prysznica w mniejszej łązience ;) Może mało praktyczne ale w sumie teraz mamy jedną łazienkę i da sie życ ;) :D

Dodałam Tobie i miejsce na kompa i spiżarnię:

http://images63.fotosik.pl/179/29cc9abe4e7df8f4.jpg

Ale w takim układzie proponowałabym wentylację mechaniczną, bo zaczyna być trochę skomplikowana (spiżarnia musi być wentylowana).

Witam :) Jesteśmy z mężem na etapie wyboru projektu.

Przy cyprysowej - kotłownia za mała na paliwo stałe, W wiatrołapie brak miejsca na normalną szafę. Spiżarnia to raczej kpina, bo jest za wąska by do niej wejść i dostać się do półek na końcu. Idei pralni w kondygnacji półpiwnicznej nie rozumiem wcale. Salon jest bardzo malutki.

Ten z Archonu ma parter wielkości małego, dwupokojowego mieszkania w bloku i dodatkowo schody.

Edytowane przez Elfir

Przy cyprysowej - kotłownia za mała na paliwo stałe, W wiatrołapie brak miejsca na normalną szafę. Spiżarnia to raczej kpina, bo jest za wąska by do niej wejść i dostać się do półek na końcu. Idei pralni w kondygnacji półpiwnicznej nie rozumiem wcale. Salon jest bardzo malutki.

Ten z Archonu ma parter wielkości małego, dwupokojowego mieszkania w bloku i dodatkowo schody.

Więc tak, jestem w stanie zrezygnować ze spiżarni na rzecz szafy w wiatrołapie. Wielkościowo dom nam odpowiada. WIęcej niż 120 m nie chcemy, Kotłownia to nie problem bo na ścianie z kotłownią i łazienką planujemy wiatę garażową raczej jako składzik na opał ale to później. Na działce stoi stary dom więc budynków gospodarczych mamy pod dostatkiem jeżeli chodzi o gromadzenie opału. Wiem że dużo wygodniej mieć wszystko pod ręką ale to z czasem. Wydawało mi się że ta pralnia to właśnie dobry pomysł... Ja się nie znam mąż też nie.

A jak to jest z załatwianiem tej całej papierologii? Od czego się zaczyna?

Ale nie chodzi o opał tylko piec wymaga minimalnych odległości od ścian, a tam jest wąska kicha.

Papierologię zaczyna się od uzyskania MPZP - bo może się okazać, że takiego domu nie wolno wam będzie postawić.

Potem zgody na podłączenia - woda, prąd, kanaliza. Potem mapka geodezyjna - w sumie to odpowiedzi znajdziesz w dziale "Wymiana doświadczeń" , we wątku "KOLEJNOŚĆ PRAC - między MPZP a SSO"

Do czego ma służyć pokój na parterze?

Edytowane przez Elfir

tu masz też mały domek (należałoby trochę popracowac nad układem wewnątrz).

http://www.tooba.pl/serwis?action=sAjaxProjektDetailsTab2&idProjekt=17041&mirrorView=0

A do tego robiłam już tutaj poprawki:

http://z500.pl/projekt/653/Z92,wygodny-dom-z-duza-kotlownia-na-paliwo-stale-pralnia-oraz-pokojem-na-parterze.html

- przesuwałam szafę do garderoby , zamieniłam schody na takie ze spocznikiem,

Edytowane przez Elfir

Ale nie chodzi o opał tylko piec wymaga minimalnych odległości od ścian, a tam jest wąska kicha.

Papierologię zaczyna się od uzyskania MPZP - bo może się okazać, że takiego domu nie wolno wam będzie postawić.

Potem zgody na podłączenia - woda, prąd, kanaliza. Potem mapka geodezyjna - w sumie to odpowiedzi znajdziesz w dziale "Wymiana doświadczeń" , we wątku "KOLEJNOŚĆ PRAC - między MPZP a SSO"

Przejrzałam jeszcze raz te domy przy cyprysowej i powiem szczerze że bardziej mi się spodobał inny wariant. 398.jpg

chcielibyśmy na początku mieszkać tylko na parterze a poddasze wykończyć z czasem. pokój na dole byłby pokoikiem córki

Przejrzałam jeszcze raz te domy przy cyprysowej i powiem szczerze że bardziej mi się spodobał inny wariant. [ATTACH=CONFIG]212798[/ATTACH]

chcielibyśmy na początku mieszkać tylko na parterze a poddasze wykończyć z czasem. pokój na dole byłby pokoikiem córki

Osobiście odpuściłabym piwnicę. Nawet wykończona tylko w minimalnym stopniu to koszt kilkudziesięciu tysięcy (zakładając sprzyjające warunki gruntowe). Jej zrobienie ma sens tylko przy działce z dużym spadkiem, gdy ściany fundamentowe muszą być wyciągnięte wysoko.

Jaki jest układ działki względem stron świata? Warto wybrać projekt otwarty na strony ciepłe.

Przemyślałabym jeszcze różne warianty domu. Skoro we trójkę chcecie zamieszkać i później kończyć poddasze, to może dom z dwiema sypialniami na parterze. Jeżeli dom ma być mały (czy również tani w budowie?), to może korzystniej finansowo byłoby wybudować parterówkę?

Jeżeli już na 100% zdecydowaliście, że dom ma mieć poddasze i dodatkowy pokój na parterze, to te Cyprysy nie są złe. Mają nieduże salony, ale to w końcu niewielkie domki i na czymś trzeba było metrażu zaoszczędzić.

Chilli - zdecyduj się gdzie masz wjazd na dzialkę? Od poludnia czy od północy?

Moim zdaniem lepiej parterówkę z dwoma sypialniami, skoro to ma być dla rodziny 2+1. Po co wam cztery sypialnie (trzy na poddaszu i jedna na parterze)?

Chilli - zdecyduj się gdzie masz wjazd na dzialkę? Od poludnia czy od północy?

Moim zdaniem lepiej parterówkę z dwoma sypialniami, skoro to ma być dla rodziny 2+1. Po co wam cztery sypialnie (trzy na poddaszu i jedna na parterze)?

wjazd mam od wschodu. jeżeli wejście byłoby w szczycie to byłoby od południa. Parterówki nie chce bo mi się nie podobają. A dziecko mamy na razie jedno.