Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Bez tytułuv.jpg hej Elfir !. Zakupiliśmy już projekt Aksamit nie dawno przyszedł, Bardzo spodobały mi sie zmiany które zaproponowałaś , ale chce wszystko dopiąć na ostatni guzik ;) Czy była byś tak miła i pomogła mi wcisnąc gdzieś tu spiżarkę ? Stwierdziłąm że jest to jednak bardzo ważne a sama zrobiłam to tak co o tym sądzisz? Mamy w tym tygodniu takie zmiany już wprowadzic a Pani architekt chyba tego nie czuje ;)

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja przecież zrobiłam ci wizkę ze spiżarnią.

jeśli wolisz ją w innym miejscu no to zrób gdzie indziej - w końcu o ty decydujesz co tam ma się znajdowac i czy musi być bardzo blisko kuchni, czy można obchodzić. Drzwi powinny otwierać się na zewnątrz. Zwróć uwagę, że drzwi są dokładnie na wprost wejścia - a więc jest to element bardzo wyeksponowany. Fajnie byłoby dać drzwi bezprzylgowe, zlicowane ze ścianą, z naklejoną fototapetą, by się wtopiły.

29cc9abe4e7df8f4.jpg to był Twój pomysł jednak tego dodatkowego pokoju byśmy nie robili , tylko tam by została jadalnia, a wtedy nie było by tej ścianki co zmiejszyło by to kuchnie , Kurcze nie mam takiej świetnej wyobraźni . Wcale mi nie zależy żeby spiżarka była tak gdzie ja zamontowałam tylko to jest jedyna mysl jaka mi przyszła ;) Nie powiem bo podoba mi sie otwarta kuchnia na jadalnie . Może masz jakiś inny pomysł ? :rolleyes:

Jeśli mogę prosić o pomoc w wyborze między tymi 3ma projektami- obiecuję więcej się nie pytać..

1. http://z500.pl/projekt/117/Z124,kompaktowy-dom-z-garazem-i-wykuszem-ekonomiczny-w-budowie.html

2. http://z500.pl/projekt/166/Z183,wspolczesny-projekt-domu-jednorodzinnego-z-prostym-w-budowie-dachem-dwuspadowym.html

3. http://www.archipelag.pl/projekty-domow/e4-g1-economic-wersja-b/?Basement=0&Building=1&Kind=1&LandLength=28&LandWidth=24&SearchForm=1&Type=2

---------------

nr 2 typ męża - on w nim widzi "to coś" czego ja nie widzę. Będzie powiększony garaż i tym samym p.u. 121m2. ELfir mówiła o przeprojektowaniu schodów ale gdzie?

i to okno pojedyncze w salonie usunąć czy skrócić?

nr 3 archipelag - Zamiast pokoju na dole -przesunięcie wc i powiększenie salonu(na rys, szczegółowym jest tam ściana

działowa), również powiększenie wiatrołapu..

zależy mi przede wszystkim na ocenie dolnej kondygnacji

Z124 i Archieplag. Tylko te dwa są o 40 i 60 m2 większe od Z183, dlatego też lepiej wyglądają na rzutach

Jednego nie rozumiem. Po co szukacie domu z pokojem na parterze, by potem ten pokój rozwalać?

W Archipelagu likwidacja pokoju będzie kosztowna, bo będzie wymagać wstawienia podciągu (czyli dużo stali na zbrojenie), bo między pokojem a salonem jest ściana nośna.

dzwoniłam do archipelagu i projektant sprawdził i to nie jest ściana nośna co widać w rys. szczegółowym - błąd człowieka. MOżna swobodnie burzyć..... ale czy poprzesuwanie wc i wiatrołapu jest do zrobienia? czy wyjdzie z tego jakiś domowy gargamel? Edytowane przez lukasia

wykusze sie prostuje podczas adaptacji :D

W tym wątku ktoś rozważał Z 226

http://z500.pl/projekt/201/Z226,wygodny-kompaktowy-dom-z-poddaszem-uzytkowym-nowoczesna-lukarna.html

a ja mu proponowałam przeróbki:

http://images38.fotosik.pl/1817/00cb6c647bc5f03c.jpg

Dom stanie w mieście i musi się wpasować w pozostałe tam budynki -lukarna zaczyna się od szczytu dachu czyli dla Starostwa (jakiejś stażystki) będzie to dach wielospadowy. Minusem jest zbyt mały garaż a po powiększeniu go - na górze zrobią się wąskie nieustawne pokoje. Poza tym projekt ma miłą wizualizację wnętrz na stronie.

acha, przeróbka choć nie drastyczna - lepsza od oryginału - być może sam autor z z500 to zauważy..

Nie bedę, Elfir, Cię męczyć dzisiaj - jak będę mieć nóź na gardle to się odezwę.

Tymczasem porozmawiam ze starym - może wypośrodkujemy nasze oczekiwania bo cel przecież mamy jeden.

Edytowane przez lukasia

Dom stanie w mieście i musi się wpasować w pozostałe tam budynki -lukarna zaczyna się od szczytu dachu czyli dla Starostwa (jakiejś stażystki) będzie to dach wielospadowy. Minusem jest zbyt mały garaż a po powiększeniu go - na górze zrobią się wąskie nieustawne pokoje. Poza tym projekt ma miłą wizualizację wnętrz na stronie.

Dlaczego zakładasz, że lukarna to będzie dach wielospadowy dla starostwa? Poza tym lukarnę można zlikwidować.