Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

projekt anka2 jest ciut za mały. Więc właśnie - dla tutejszego starostwa dom z tarasem nad garażem jest nie do zaakceptowania - słowa lokalnej architektki.

Z likwidacją lukarny - pomysł do rozważenia. O efekcie wyboru dam znać. Ostatecznie architekt adaptujący niech dorzuci swoje 3 grosze..Pozdrawiam i bardzo serdecznie dziękuję za poświęcony dziś czas!

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lukasia jeżeli jeszcze szukasz, to ja dodam kandydata.

Dom przy Głogowej - jest kilka wersji, może spodoba Ci się "dwójka". Dom przy Głogowej 2.

http://www.galeriadomow.pl/rzut/m/1/353.jpg

Można połączyć salon z małym pokojem, kominek przenieść na ścianę kotłownianą - będzie jeden wspólny komin do obudowania. Kuchnię otworzyć - dać podciąg. Kotłownia jest mniejsza niż 6m2, ale dom znalazłam w kategorii "z kotłownią na paliwo stałe", więc na pewno jakiś model pieca tam wejdzie - trzeba sprawdzić jaki i czy by Wam odpowiadał. Ewentualnie powiększyć kotłownię kosztem garażu.

Jest trochę większy od Z183, ale nie ma okien połaciowych - poprawka - ma jedno w łazience, bryła jest prościutka, więc nie będzie dużo droższy w budowie. Są za to wygodne schody ze spocznikiem, w wiatrołapie trochę miejsca na szafę pod górnym biegiem schodów, niewiele metrów zabiera komunikacja. Poddasze też chyba zgodne z Twoimi potrzebami - dwie sypialnie z jednej, większe pomieszczenie z drugiej. Łazienka na poddaszu jest blisko kotłowni (wspólna ściana z pionami, więc instalacja niedługa.

Ewentualnie Dom przy Głogowej 3. Ma otwartą kuchnię i inne kolory elewacji i dachu.

Edytowane przez bowess

Szukam ale już prawie finisz. Czały czas rozglądam się za właśnie taką prostą bryłą bez żadnego fiku miku. W Głogowej na poddaszu 2 sypialnie są w kwadracie i ustawne przez to. Ściana kolankowa też na plus bo jest to 120cm. Większa sypialnia -na pierwszy rzut oka-wygląda tak jak ma bo zmieści się tam wszystko co zakładałam od początku przygody z projektami. Ogólnie góra taka jaka ma być. Na dole pas wiatrołapu i holu coś do mnie nie przemawia. Elewacja i okna na dole do podpatrzenia z innych projektów.

Pamiętaj, że będzie jeden duży salon, a wtedy nie będzie potrzeba dwojga drzwi i hol możesz w dowolnym miejscu i na wybraną szerokość otworzyć na salon. To już wedle uznania, w którym miejscu i jakiej szerokości będą przejścia do salonu. Ja bym zostawiła kawał ściany przesłaniający wejście do łazienki i na klatkę schodową.

Okna oczywiście dostosujesz do stron świata i do faktu, że salon będzie duży.

Tak, jest to zmiana z kategorii "dużych", czyli wymagająca zgody autora.

W drugiej kwestii - niestety zwykle niemało. Od około tysiąca złotych, poprzez równowartość ceny gotowca, do kwot przewyższających sporo koszt zakupu projektu gotowego. Dlaczego drogo - a dlatego, że jest to zarówno duża zmiana konstrukcyjna jak i architektoniczna i konieczne jest przerysowanie wielu rysunków w projekcie i wykonanie odpowiednich przeliczeń.

Na stronie znalazłam informację, że w Z500 zmiana kąta to koszt 1500-2000zł.

Edytowane przez bowess

Nasza historia z projektem była prosta, bo wraz z żoną wiedzieliśmy czego chcemy, a że mamy podobne gusta, obyło się bez kłótni. Musiał to być projekt domu parterowego z użytkowym poddaszem, z kręconymi schodami z salonu. Łazienka musiała być połączona z sypialnią, by nikt poza nami nie mógł tam wejść, zawsze uważaliśmy, że toaleta jest dla gości, natomiast łazienka to nasz azyl. Oczywiście garderoba połączona z pralnią - praktyczne rozwiązanie. Postawiliśmy na prosty czterospadowy dach, bez lukarn, udziwnień - zawsze podobał nam się minimalizm. Koniecznie biblioteka na poddaszu. Myślę że każdy projekt jest dobry, jeśli podoba się osobom, które w nim zamieszkają.

Hej,

potrzebuję porady.

Co da się wycisnąć z tego projektu?

http://img11.imageshack.us/img11/1984/g485.png

Założenia:

1) dwie sypialnie zamiast trzech

2) schody na poddasze NIE z salonu

3) kotłownia na paliwo stałe (czyli tak jak jest w projekcie)

Sprawa wydaje się prosta - schody zamiast najmniejszego pokoju.

ALE:

jeden pokój MUSI być od frontu.

Wszelkie pomysły mile widziane:)

Poznaję Modrzyka Max.

Ogólnie przerobić można na kilka sposobów, bo widzę same ściany działowe. Albo od frontu kotłownia i sypialnia-gabinet (to byłby dość duży pokój), a od podwórka sypialnia, łazienka i klatka schodowa. Albo od frontu bez zmian, a od podwórka duża sypialnia i klatka schodowa, albo dwie sypialnie od frontu, a kotłownia, łazienka i klatka schodowa od podwórka.

Popatrz chociażby na część sypialną Modrzyka Solis (rozumiem, że części dziennej nie będziesz odwracać tak, jak w tym projekcie na południową działkę).

Klatkę schodową proponuję "po sąsiedzku" z obecnymi schodami, bo tu jest ściana nośna, więc będzie o co te schody oprzeć, gdyby na przykład miały być ciężkiej konstrukcji.

http://img.extradom.pl/extradom/projekt%20domu/17822/render/parter_big/resize$512-512-2

Edytowane przez bowess

Poznaję Modrzyka Max.

Dobrze poznajesz :yes:

Albo od frontu kotłownia i sypialnia-gabinet (to byłby dość duży pokój), a od podwórka sypialnia, łazienka i klatka schodowa. Albo od frontu bez zmian, a od podwórka duża sypialnia i klatka schodowa, albo dwie sypialnie od frontu, a kotłownia, łazienka i klatka schodowa od podwórka.

Tak właśnie kombinowałam. Rozważamy obydwie wersje. Tylko obawiamy się, że te zmiany są zbyt drastyczne.

Klatkę schodową proponuję "po sąsiedzku" z obecnymi schodami, bo tu jest ściana nośna, więc będzie o co te schody oprzeć, gdyby na przykład miały być ciężkiej konstrukcji.

:yes:

Dziękuję za wszystkie propozycje.

Modrzyk Max byłby z wejściem od wschodu, więc w grę wchodzi lustrzane odbicie.

moja propozycja:

http://images64.fotosik.pl/214/0444cc7af662c7a5.jpg

Elfir, dziekuję za pomysły. Są niezłe, ale sypialnia od frontu pozostaje bardzo malutka.

No i kuchnia - będzie częściowo zamknięta. Jako że frontowe okno w kuchni jest pod zadaszeniem, boczne okno musi pozostać.

Nie będzie za to kominka.

Ja myslałam o czymś takim:

http://img819.imageshack.us/img819/4083/d30n.jpg

Natomiast w takim układzie obie sypialnie są bardziej ustawne:

http://img854.imageshack.us/img854/59/adrn.jpg

Tyle,że nie wiem, czy takie zmiany nie są zbyt duże :(

przepraszam że znowu katuję ale chodzi mi o dom polo. Wnętrze baaaardzo mi się podoba, mężowi też ale okna to jakaś porażka. Wygląd zewnętrzny bardzo nowoczesny może aż za nowoczesna jak dla nas (chcemy zmienić dach na lukarnie) dlatego pytam co o tych zmianach myślicie.rzut_4_at_polo.jpgelevation-2.jpgphpThumb_generated_thumbnai.jpg Edytowane przez ChillOut

przepraszam że znowu katuję ale chodzi mi o dom polo.

Sprawdz w wymaganiach dotyczących pieców na paliwo stałe, jakiej szerokości minimalnej muszi być kotłownia. Bo ta jest wąska i chyba po wstawieniu pieca nie będzie spełniać przepisów..

Witam ponownie. Ja uparcie o projekcie z183. Czy da się z niego coś wycisnąć? chodzi mi o dół, mały wiatrołap, wydaje mi się że wc jest zbyt blisko salonu.. Czy ten projekt jest kompletnie nie do przyjęcia przez to?

http://z500.pl/projekt/166/Z183,wspolczesny-projekt-domu-jednorodzinnego-z-prostym-w-budowie-dachem-dwuspadowym.html

Moim zdaniem nie. :) Jeżeli Tobie odpowiada, to jest do przyjęcia, ale zmian robisz sporo (to powiększanie garażu i kotłowni to zapewne będzie poszerzenie całego budynku; do tego podniesienie wysokości parteru) co też kosztuje - po prostu względy ekonomiczne sugerowałyby wybór gotowca, w którym już by tego nie trzeba było robić.

Według mnie wiatrołap jest może niezbyt wygodny, ale jest miejsce na niewielką szafkę z prawej, z lewej możesz coś płytszego ustawić - szafeczkę na buty, wieszak. Zastanowiłabym się, czy kierunki otwierania drzwi do wiatrołapu są optymalne.

Najbardziej obawiam się tego, co wyjdzie ze schodami - czy aby na pewno wystarczy jeden stopień i jak daleko całość wylezie na hol. W ogóle schody w tym projekcie są niewygodne i mają obudowany bieg - nie będzie łatwo wnosić większe rzeczy na poddasze.

Wc - jest niedaleko salonu, ale dla mnie do zaakceptowania - dość daleko od kanapy i stołu, z grubą ścianą nośną, z drzwiami otwieranymi na salon, więc bez pokazywania wnętrza wc.

A miała być duża? Starczy zmniejszyć kotłownię.

Niby tak.

W Twojej propzycji jest bufor w postaci pralni. i tak jest ok.

A co będzie z wejściem do kotłowni, jesli powiększymy pokój? Przez łazienkę odpada.

Powidzcie mi, czy takie duże zmiany w części nocnej - to naprawdę duże zmiany? czy może do przyjęcia podczas adaptacji?