Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Trudno wyrokować w takiej sprawie, bo to czy zmiany są małe, duże, za duże zależy głównie od tego, czy kwota, której będzie w zamian oczekiwał architekt robiący adaptację projektu będzie akceptowalna czy nie. Ja uważam te zmiany ze dość duże. Głównie ze względu na klatkę schodową - inny typ schodów, kwestia oparcia o coś nowej konstrukcji, zmiana otworu w stropie. Kolejna spora zmiana może wyniknąć przy przemieszczaniu kotłowni a z nią komina - nowe przejście przez strop i dach. Projekt instalacji też będzie znacznie zmieniony, ale to zerowy problem, bo instalatorzy zwykle po prostu robią instalacje tak, jaki sobie inwestor zażyczy - bez patrzenia w projekt. Poza tym to właściwie tylko ścianki działowe i dostosowanie wielkości okien, więc nie jakaś straszna rewolucja.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trudno wyrokować w takiej sprawie, bo to czy zmiany są małe, duże, za duże zależy głównie od tego, czy kwota, której będzie w zamian oczekiwał architekt robiący adaptację projektu będzie akceptowalna czy nie. .

No właśnie nie wiem, czy nie lepiej będzie zdecydować się na projekt indywidualny. Koszt - od 4.000 zł (już się dowiadywaliśmy) za prosty, nieskomplikowany domek. A myslę, że projekt na bazie modrzyka max nie byłby skomplikowany.

No to wrzucam jeszcze taki.

Przypominam, że chodzi o dom, w którym na dole są 2 pokoje + salon, duża kotłownia, kuchnia najlepiej ze spiżarką. A poddasze do ewentualnej adaptacji.

http://www.domdlaciebie.com.pl/projekty-domow-parterowych/hirek-trend,585,lustro.html

http://img27.imageshack.us/img27/8344/t1b.gif

Do zmiany - likwidacja garażu.

Przeniesienie kotłowni do pokoju nr 6. Jest w niej komin.

Albo ten:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-idaredach-3/m4ef30c4abf86f

http://img27.imageshack.us/img27/5319/zri4.png

Tu do zmiany kuchnia - przeniesienie jej od frontu, a w miejscu kuchni sypialnia.

Na korzyść Hirka - większe sypialnie na parterze, pralnia, właściwie bez zmian - bo chyba przeniesienie kotłowni do sypialni to nie jest duży problem, jesli jest juz tam komin?.

Na korzyść Ideradów - wyższa ściana kolankowa, wiekszy kąt nachylenia.

A tak w ogóle to ja chcę parterówkę. Mężowi zależy na poddaszu.

Wobec czego te projekty to kompromis między moimi a mężowskimi marzeniami.

I jak? Który lepszy?/tańszy?/bardziej funkcjonalny?

Edytowane przez michcia1

Witam,

co powiecie na te projekty? Po poszukiwaniach, te odpowiadają naszym potrzebom najbardziej.

Nasze założenia:

- parterowy + użytkowe poddasze + garaż na 2 sam.

- na parterze funkcja dzienna, na poddaszu - sypialnie (rodzice + dzieci)

- łazienki - na parterze małe wc gościnne, na górze - 2 łazienki (prywatna dla rodziców)

- na dole dodatkowy pokój (jako gabinet/gościnny)

E-105:

http://www.e-domy.pl/o,40,E_105_Nowoczesny_dom_z_czterospadowym_dachem.%20html

PARTY

http://www.mgprojekt.com.pl/party

Czy ten pierwszy, z czterospadowym dachem będzie dużo droższy w budowie? Co z późniejszą eksploatacją?

Jakie "pułapki" kryją oba projekty? Na co zwrócić uwagę?

Witam,

co powiecie na te projekty? Po poszukiwaniach, te odpowiadają naszym potrzebom najbardziej.

Party ma ustawniejsze poddasze z powodu dachu dwuspadowego.

Warto też sprawdzić wysokośc stropu w toalecie na dole.

Zrobiłabym delikatne korekty w ściankach.

Edytowane przez Elfir

E-105 podoba mi sie bardziej z zewnątrz, ale rzeczywiście Party jest ustawniejsze, szczególnie jesli chodzi o górę. Oba projekty prawd. byłyby do realizacji w lustrzanym odbiciu, więc tym bardziej Party wygrywa...

Co do Party to już przejrzałam osobny wątek na jego temat, tam jest wiele pomysłów do rozważenia, wiem, że budujący wprowadzają zmiany w rejonie spiżarki i wiatrołapu, tak by powiększyć pomieszczenia gospodarcze.

A jakie pomysły co do zmian w Party (w lustrzanym odbiciu) ci się nasuwają?

Na razie, co do góry - to myślę nad zamianą miejscami dużej sypialni i łazienki z garderobą, mniejsza łazienka zostałaby przeznaczona dla dzieci. Wówczas nad garażem byłby "ciąg" łazienek i garderoby.

michcia1 ja bym zaczęła od budżetu i ustalenia z mężem wspólnego zdania co do liczby kondygnacji. Rozważcie wspólnie za i przeciw, biorąc pod uwagę Wasz tryb życia i liczbę mieszkańców tego domu.

Mi bardziej podoba się Hirek z Twoimi zmianami - prostszy, wydaje się tańszy, wprawdzie z niedużym pokojem dziennym, ale za to z dwoma sypialniami i sporą łazienką. Kotłownia będzie po zmianach spora, zostaje osobna pralnia. No ale ma dużo mniejsze poddasze, a nie wiem, jakie macie plany co do jego zagospodarowania.

magdalenca oba domy są dość duże i ich budowa pochłonie przynajmniej 500-600 tysięcy. Koszty dachu. Choć Party ma dach dwuspadowy, to okien połaciowych jest tyle samo co w E-105, a oprócz skośnych połaci dachu do wykonania są jeszcze zadaszenia płaskie. W E-105 powierzchnia dachu jest większa, więcej metrów kalenic, ale kąt mniejszy - koszt więźby może być zbliżony do Party, koszt pokrycia będzie większy.

Wysokość wc w Party to 2,18, dodatkowo schodzi się do niego po dwóch schodkach - osobiście nie lubię takich rozwiązań ze zmianami poziomu podłogi w ramach jednej kondygnacji.

W E-105 na poddaszu jest bardzo dużo metrów ścianek działowych, jest też o jeden komin więcej niż w Party. Party ze względu na kształt dachu ma mniej skosów na poddaszu i większa powierzchnia pomieszczeń jest pełnej wysokości (ponad 80% powierzchni podłóg w pokojach), w E-105 jest to poniżej 60% powierzchni podłóg w sypialniach.

W obu projektach przy proponowanym rozplanowaniu kuchni, brakuje miejsca na górne szafki lub wysoką zabudowę. Nie ma spiżarni w E, więc funkcja przechowywania sprowadza się wyłącznie do szafek dolnych. Inne są klatki schodowe - w jednym projekcie otwarta w drugim zamknięta. Na plus dla Party - schody ze spocznikiem, bez stopni zabiegowych.

Projekty różnią się jeszcze poziomem garażu (w Party taki sam, jak reszta domu, E-105 obniżony o dwa schodki). Za tym idzie również różnica poziomów na poddaszu w E-105 - do głównej sypialni prowadzą dwa schodki.

Edytowane przez bowess

Dzięki Elfir za podpowiedź, postaram się to jakoś przerobić - bo jak pisałam, projekt miałby być w lustrzanym odbiciu.

Bowess - wiem, że budujący Party przerabiają go w ten sposób, że likwidują część okien połaciowych oraz jakoś ten schodek w wc na dole. Poza tym zmneijszają okno w kuchni, żeby zmieściły się szafki.

ja dorysowałam schodek - tym samym podest pod którym jest wc wypada wyżej.

Ale wysokosć 2,18 (+17 cm, gdyby dodać stopień) to nadal ciasna klita, nadająca się najwyżej na spiżarkę lub graciarnię a nie wc. Zagłębione wc to głębsze fundamenty.

Idiotyczny pomysł na wc w tym miejscu!

Edytowane przez Elfir

Do zmiany - likwidacja garażu.. Przeniesienie kotłowni do pokoju nr 6. Jest w niej komin.

A mogłabyś wrzucać projekty, które da się porównać? Bo teraz w jednym jest garaż a w drugim nie. To przekłada się na koszty budowy i powierzchnię poddasza.

Mogłabym.

A Ty mogłabyś czytać uważniej?

Napisałam przecież - likwidacja garażu.

Myślę, że zlikwidować schodek do wc najłatwiej poprzez ustawienie pomieszczenia wzdłuż pod górnym biegiem schodów (drzwi tam, gdzie obecnie schodek). Ale wc będzie wtedy wąskie - szerokości biegu schodów, i bez okienka.

Kuchnia z propozycji Elfir zdecydowanie bardziej mi się podoba.

Podpowiem jeszcze, że szukając wśród projektów, które na poddaszu nie mają masterbedroom, być może znajdziesz odpowiedniejszy do adaptacji. Poddasza zwykle są w ściankach działowych, więc przerobienie na przykład czwartej sypialni na łazienkę i garderobę dostępne z sypialni rodziców jest prostsze niż kombinowanie z poziomami parteru, poprawianie funkcjonalności parteru, gdzie są ściany nośne, które determinują takie a nie inne rozwiązania.

michcia1 ja bym zaczęła od budżetu i ustalenia z mężem wspólnego zdania co do liczby kondygnacji. Rozważcie wspólnie za i przeciw, biorąc pod uwagę Wasz tryb życia i liczbę mieszkańców tego domu.

Mi bardziej podoba się Hirek z Twoimi zmianami - prostszy, wydaje się tańszy, wprawdzie z niedużym pokojem dziennym, ale za to z dwoma sypialniami i sporą łazienką. Kotłownia będzie po zmianach spora, zostaje osobna pralnia. No ale ma dużo mniejsze poddasze, a nie wiem, jakie macie plany co do jego zagospodarowania..

Co do współnego zdania z mężem - może być ciężko. Musi być jakiś kompromis. I dom z 2 sypialniami na dole jest takim kompromisem. Dla 3-osobowej rodziny wytarczy. Ja też optuję za Hirkiem. Na górze byłyby 2 sypialnie i łazienka. A dół? Mam nadzieję, że też będzie ok. Dużym plusem jest osobna pralnia. Duży salon nam nie jest potrzebny - nie prowadzimy bujnego życia towarzyskiego. Preferujemy baaardzo spokojne wieczory. Trochę martwi mnie wejście do sypialni na wprost wiatrołapu, ale trudno.

chyba na wiosnę budowy nie rozpoczniemy, ze względu na to, że nie wiemy na jaki się projekt zdecydować !

jest ich masa :D

teraz rozważamy dom w amarylisach Whttp://img.extradom.pl/extradom/projekt%20domu/17380/render/parter_big/resize%24512-512-2

http://img.extradom.pl/extradom/projekt%20domu/17380/render/poddasze_big/resize%24512-512-2:

I DOM W RODODENDRONACH N: tylko, że byłby bez garażu:

http://img.extradom.pl/extradom/projekt%20domu/16685/render/parter_big/resize%24512-512-2

http://img.extradom.pl/extradom/projekt%20domu/16685/render/poddasze_big/resize%24512-512-2

Co do amarylisa to boje się, że salon może być za mały, przez te schody. a wy jak myslicie?

reszta w projektach to zmiany kosmetyczne, co myslicie o tych projektach? który lepszy? dom max. po podlogach ma mieć 140mkw.

chyba zet302 odrzucamy ze względu na ilośc zmian jakich chcielibysmy dokonać, żeby był niemal idealny :D