Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PC będzie dużo droższe niż piec. To nie ulega żadnym wątpliwościom.

Ważne też będzie ile miejsca zajmie kolektor na działce?

Robiłam ogród z takim kolektorem i był problem w zaplanowaniu drzew, bo nad kolektorem mogą rosnąc tylko rośliny z płytkim systemem korzeniowym (trawy, byliny, małe krzewy).

Skoro planujesz rzeczywiście PC jako ogrzewanie, to lepiej wybrac dom z kotłownią wewnątrz, przy sypialniach.

Edytowane przez Elfir

jeny ile rzeczy trzeba przemyśleć żeby zdecydować się na PC. lol:o

Mnóstwo rzeczy trzeba przemyśleć budując świadomie. Dlatego dobrze jest mieć pod ręką zaangażowanego architekta.

Mój mąż na początku chciał kotłownie na paliwo stałe (co wiązałoby się w moich warunkach z budową piwnicy), bo rodzice mają i jest tanio w porównaniu z sąsiadami rodzicow, którzy mają gaz. Ile to trwalo zanim mu wytłumaczyłam, że domy jego rodziców i sąsiadów są stare i nieocieplone więc nie mozna ich porównywać z nowym budownictwem! W dodatku mąz nigdy nie palił w piecu (robił to albo teśc albo szwagier) i dostał zadanie sprawdzenie jaka to robota: napalić, wyregulować a na koniec wyczyścić.

pracuję w domu, a że nie jestem w stanie skupić przez 8 godzin na jednym ogrodzie, to co jakiś czas się odrywam i zaglądam.

Rozważaliśmy gaz i prąd. PC też sie tam plątało, ale u nas nie da się zrobić poziomego kolektora.

Został gaz, bo gaz mamy w drodze.

Jestem na początku drogi pt szukanie projektu :( tak więc spodziewam się, że założenia bedą się zmieniać, a wymagania zmniejszać :(

Idealny byłby taki dom, który miałby na dole przestrzeń dzienną + mały gabinet (służący czasami jako gościnny), a na górze 3 sypialnie + 2 łazienki (jedna da rodziców) i oczywiście wygospodarowane garderoby lub porządne szafy wnękowe w każdej sypialni.

Dobrze byłoby mieć garaż 2-st., skoro nie ma piwnicy, bo oprócz samochodu (-ów) gdzieś trzeba trzymać rowery, kosiarkę, łopaty, grabie i tysiące innych szpargałów.

Nie umiem jeszcze czytać projektów pod kątem kosztów ich budowy. Mogę się tylko ogólnie posiłkować tym, co piszą w internecie np.

http://wyborcza.biz/finanse/1,108340,13042617,Ile_kosztuje_budowa_i_wykonczenie_domu_.html

http://www.wielkiebudowanie.pl/go.live.php/PL-H320/cena-budowy-domu.html

Rozumiem, że tę przybliżoną kwotę mnoży się przez powierzchnię zabudowy?

Nie.

Koszty budowy podnoszą detale - zbrojone słupy, podciągi, balkoniki, lukarny. Skomplikowana bryła, rozbudowane instalacje, duzy dach, ilość i wielkość okien. Za 400 tyś mozna zbudowac skomplikowany dom o pow. 100 m2 i prosty o pow. 150 m2.

Bo cegła/silikat/beton komórkowy w tym wszytskim to najtańszy element. I beton w sumie też.

Garaż na dwa samochdy - jak tniesz koszty to budujesz wiatę lub garaż dobudowujesz później, jak kasa zostanie. Bo samochód, w przeciweństwie do człowieka dachu nad głową nie potrzebuje.

To samo kosiarka, łopata i inne duperele - fundowanie sobie domku gospodarczego za 1200-2500 zł/m2 to luksus, nie sądzisz? Można wybudować drewniany domek narzędziowy za 3 tyś w ogrodzie.

Pomyśl teraz o lazienkach. Musisz mieć ich trzy - dwie na piętrze i jedną na dole (bo skoro na parterze jest gościnny to goście muszą wziąć czasem prysznic). Jedna średnia łazienka to ok. 5-10 tyś na wyposażenie. Jeśli masz 10 tyś w zaspasie - robisz łazienkę przy sypialni rodziców, jeśli nie, skreślasz.

Trzeba nauczyć się rozróżniać to, co jest niezbędne od tego, co daje komfort. Na niezbędne trzeba znaleść kasę, a komfort dodaje się gdy zostało kasy po niezbędnym :)

No to już skreśliłam kabinę z łazienki na dole na rzecz wc z umywalką - potencjalny gość, który przyjedzie pewnie raz czy dwa razy do roku, będzie musiał się pofatygować na górę :)

Wśród projektów szukam takich o prostej bryle, bez balkonów i lukarn, widzicie, że i Party i ten Z92 są "stodółkowate", bez zbędnych ozdobników, z możliwością zrezygnowania z kilku okien połaciowych.No i zacxzynam się skłaniać ku 1-stan. garażowi .

Zdziwiłam się, gdy oglądałam projekt Archonu - w Rododendronach. Funkcja zblizona do tego, co chcę (bo wygląd elewacji zewn. dla mnie zbyt "tradycyjny"), a niby koszt budowy wg projektanta mniejszy, mimo, że ma właśnie wykusze, balkony, lukarny i inne duperszmity.

Dołączam do poszukujących tego idealnego dla nas projektu, a raczej takiego, na którego bedzie nas stać. Po przejrzeniu setek projektów wybralismy dwa http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kornel-ii-z-wiata-energo/?Kind=1&Name=kornel&SearchForm=1 tyle, ze bez wiaty, oraz http://z500.pl/projekt/724/Z273_a,powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.html

Interesuje nas wyłącznie parterówka, bez garazu natomiast z kotłownią na ekogroszek. Doradźcie, który majac w budżecie 300tys wybrać? Musimy sie w końcu na coś zdecydować, gdyz na wiosnę startujemy z budową

moim zdaniem obydwa nie będą dobre przy ekogroszku - brak osobnego wejścia do kotłowni. Ekogroszek to po prostu węgiel - pyli i brudzi.

Poza tym kotłownia na to paliwo ma okreslone wymagania co do wielkości (minimalnych odległości ścien od pieca). Chyba obydwie kołownie są trochę za małe.

Witam Koleżanki i kolegów. Jesteśmy z mężem na etapie wyboru projektu i bardzo prosimy o pomoc. Mamy działeczkę o wymiarach 22x29, i jak wynika z warunków zagospodarowania terenu budynek musi stać szczytem do ulicy (kalenica prostopadła do drogi dojazdowej). Wjazd na naszą działeczke będzie od strony południowo wschodniej. Zależy nam na niskich kosztach budowy wiec odpadają piwnice i garaże- mężowi będzie musiał wystarczyć drewniany garażyk. Szukamy domku o wielkości miedzy 100-120 metrów z dodatkowym pokojem na gabinet. Dom będzie narazie dla 2 osob i jednego dziecka. Po przejrzeniu kilkuset projektów najbardziej spodobał się nam przy Cyprysowej 3 z galerii domów. Co myślicie? jaki rodzaj ogrzewania wybrać?

248.jpg398.jpg399.jpg

a jaki sposób ogrzewania możesz mieć najtaniej?

Masz dostep do taniego drewna?

Gazu w ulicy?

A może planujesz wybudować ten dom w najnowszych standartach energetycznych i mozna pomyśleć o prądzie?

Albo mąż lubi się bawić w palacza i trzeba mu zafundować piec na ekogroszek.

Ten projekt nie do końca mi się podoba. Schodki do pralni. Pralnia na dole. Problemy z ustawieniem szaf na poddaszu