Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

A mianowicie posiadam działkę 900m2 (20mx45)

Czyli całkiem przeciętna w polskich warunkach. Zwykle na zwartych osiedlach podmiejskich mają 700-800 m2

jednak przy dość ruchliwej drodze, na szczęscie tylko w godzinach szczytu, później ruch jest znikomy,

Pracujecie w domu?

na której w jednej tylnej części czyli najbardziej oddalonej od wjazdu stoi budynek gospodarczy, zaadoptowany na mieszkalny, który musi tam póki co pozostać.

Co zamierzacie zrobić z tym budynkiem po wybudowaniu domu?

Rozważaliście dobudowac się do tego budynku (jako rozbudowa), by ominąć MPZP?

Działka + warunki zabudowy bardzo ograniczają wybór gotowych projektów do dosłownie kilku z tych co udało mi się wyszukać w Internecie.

Wrzuć mapkę.

Działka ma 20 m szerokości wydawało by się że całkiem fajnie ale niestety nie, bo z jednej strony muszę odjąć 6 metrów bo znajdują się tam przyłącza takie jak woda, gaz i kanalizacja, z drugiej muszę zachować zgodnie z przepisami 4 do sąsiada czyli zostaje powiedzmy 10 metrów.

Długość jaką mogę wykorzystać do budowy to ok. 14 metrów, z zachowaniem odległości od drogi i istniejącego budynku. Czyli zostaje bardzo mały kawałek działki.

Szukaj projektów kalenicą prostopadłych a nie równoleglych do drogi. 10x14 m to 140 m2. Liczy się pierwsza kalenica od drogi - czyli starczy, że daszek nad wejściem będzie równoległy

- szerokość elewacji frontowej 7-11m

- wysokość górnej krawędzi elewacji frontowej 2,5-4m

- wysokość kalenicy głównej 6-7 metrów

- kąt dachu 30-45 stopni

- układ kalenicy równoległy do ulicy

Poonieważ rekomentowany przeze mnie dom będzie się ciągnął wgląb działki, zalecam by wejście było od wschodu. Wykluczysz w tej sposób długie korytarze.

Od południa robisz duże przeszklenia na parterze z fixów (nieotwieralne okna) dziękoszczelnych. Do tego żywopłot od ulicy

http://images63.fotosik.pl/479/ee0bb282cfa9ed18.jpg

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://extradom.pl/projekt-domu-willa-julia-2-SLA1873

Witajcie, spodobał nam się*ten projekt Julia. Mamy dość wąsk działkę i chcieliśmy się*na piętrówkę * - co o tym sądzicie ? Męczy mnie ta kuchnia na środku, ze trzeba do niej iść przez prawie pół domu.

p.s.Jaka jest wasza opinia o elewacji z drewna ? ( wiem, ze nie muszę dawać tego drewna )

to jest wielka willa - prawie 200 m2 powierzchni.

a kuchnia wcale nie jest jakoś daleko od wejścia.

Nie rozumiem idei robienia wielkiej łazienki na parterze, kiedy na partrze nie ma żadnej sypialni i spokojnie wystarczyłoby małe wc.

Za to przy czterech sypialniach na piętrze jedna łazienka to mało.

Czym zamierzacie grzać?

Witaj Elfir

Przepraszam że piszę dopiero teraz, ale w pracy urwanie głowy, a jak wracam to jestem śnięty że nawet nie dojdę do komputera i już śpię.

Odpowiadając na Twoje pytania.

- w domu nie pracujemy, czyli faktycznie największy ruch na ulicy jest jak się szykujemy do pracy i z niej wracamy (bo chyba o to chodziło:))

- na terenie gdzie jest działka nie ma planu zagospodarowania, dlatego dostałem warunki zabudowy. W domu który teraz tam stoi mieszka moja babcia, a jak wiadomo starych drzew się nie przesadza. Z założenia kiedyś to będzie do wyburzenia, ale jak to będzie czas pokaże.

Rozbudowa tego domu jest niewykonalna i nieopłacalna. Począwszy od kiepskich fundamentów po dach. Dom był budowany jakoś po wojnie, jak to w tamtych czasach z tego co jest pod ręką. Wiele razy analizowałem co można by zrobić żeby było OK, ale to gra nie warta świeczki. To samo mówią ludzie z "budowlanki".

- z tego co liczyłem żeby zachować odległości zgodnie z warunkami zabudowy i zachować chociaż 4 metry od istniejącego budynku, nie wchodząc na kanalizę i gaz zostaje 10x11 m. Jakby przesunąć wodę z czym nie powinno być większych problemów bo to już za licznikiem 11x11. Także faktycznie zostaje kawałeczek działki :(

Nie mam możliwości ani pieniędzy żeby kupić inną działkę, tak coś wybudować, a tą kiedyś sprzedać, także muszę coś tu pokombinować :)

Wrzucam mapkę, kiepskiej jakości bo pstrykniętą komórką.

2013-12-16 18.43.12.2.jpg

Edytowane przez sc57

dobudowa wcale nie musi uwzględniać starych fundamentów. Natomiast może wam umożliwić obejście wytycznych warunków zabudowy (np. minimalnych odległości od granicy).

Zgłaszacie rozbudowe starego domu i dobudowujecie się do niego (a kiedyś starą część rozbierzecie).

Spróbujcie pogadać z jakimś architektem o możliwościach.

Elfir co sądzisz o moich zmianach w Z23 nie jest to szczyt moich marzeń, ale... brakuje spiżarki i wiadomo chyba wnoszenie głównym wejściem opału nie jest najlepszym rozwiązaniem.

przerobiona

z23 przerobiona.JPG

Nie mogę wkleić oryginału podaje link do strony

http://z500.pl/projekt/23/Z23,tani-i-prosty-w-budowie-dom-parterowy-o-dworkowym-charakterze/dane-ogolne.html

Elfir mocno się zastanawiam nad kominkiem czy będzie mnie poprostu na niego stać, chciałbym bardzo ale...

Nie rozumiem z tymi oknami przecież kuchnia salon i jeden pokój jest oświetlony od strony południowej.

Przedstawię może moją prymitywną wypocinę, nie mam niestety skanera żeby wkleić teraz oryg. mapkę.

działka paint.jpg

Czerwona linia (20m) od krawędzi jezdni to linia na której są wybudowani sąsiedzi(budynki stają powyżej kilkunastu lat)

Fioletowa linia (30m) to linia wyznaczona przez gminny plan zagospodarowania przestrzennego, jako linia na której mogę postawić budynek, jest jednak na moje szczeście zapis że za zgodą zarządcy dróg wojewódzkich (w rysunku popełniłem błąd to droga wojewódzka)mogę zmniejszyć tą odległość. Wydaje mi się, że powinni się zgodzić na 25m będę się posiłkował starą zabudową oraz że teren jest pod koniec działki delikatnie na terenach podmokłych.

Niebieska krecha to jest rów mielioracyjny, znajduje się on na mojej działce głębokość około 1,4m. Z moich obserwacji zauważyłem że tylko przy oberwaniach chmury rów wypełnia się prawie po brzegi na parę minut, występuje to głównie na wiosnę przy mokrych wiosnach. Ogólnie to prawie przez cały rok jest prawie pusty. Działkę w tym roku delikatnie podniosłem około 50 kamazów ziemi.

od zachodu masz jedno małe okienko.

Zamiast wszerz rozbudowuj dom wzdłuż działki, tak by otworzyc dom na światło zachodnie.

Mnie by nie pasował taki dom. Ale jak tobie pasuje, to spoko. Mnie nie musisz przekonywac, bo nie ja wybieram.

od zachodu masz jedno małe okienko.

Zamiast wszerz rozbudowuj dom wzdłuż działki, tak by otworzyc dom na światło zachodnie.

Mnie by nie pasował taki dom. Ale jak tobie pasuje, to spoko. Mnie nie musisz przekonywac, bo nie ja wybieram.

Elfir nie zamierzam Cię przekonywać, po prostu potrzebuje pomocy i tyle i wcale się nie upieram przy danym projekcie, podoba mi się bardzo z zewnątrz.

Dom wzdłuż nie za bardzo mogę ponieważ działka jest delikatnie pochylona od drogi wzdłuż działki, działkę mogę oczywiście jeszcze prostować ziemią, ale sąsiadom raczej już nie wyrównam. Po prostu w końcu działki jest trochę mokro.

Wiem, że trochę marudzę ale chcemy mieć wyjście na taras od strony północnej, gdyż od drogi nigdy nie zaznam spokoju od gapiów i jeżdżących samochodów w trakcie grillowania itp.

ale przecież taras wypoczynkowy nie musi być przy oknie tarasowym. Taras może okalać dom, być wysunięty w ogród. Jest wiele możliwości. Możesz mieć wyjście od zachodu a taras po póółnocnej stronie.

W temacie o projektach indywidualnych właśnie jeden użytkownik prezentuje mały projekt na działkę z wjazdem od południa.

Hvar tak jak pisałem wcześniej nie za bardzo pasuje on do moich warunków na działce.

A co kochani myślicie o tym?

oryginałróże w ogrodzie.jpg

A to moje wstępne przeróbki

róże w ogrodzie przerobiona.JPG

Cienki jestem w tym paintcie ;-)

Może zrobicie to lepiej od mnie.

W/w projekt chiałbym oczywiście powiększyć w szerz(powiększenie 6,7,10) tak aby w raz z powiększeniem salonu wzdłuż uzyskać ok 115 m2.

Chciałbym też uniknąć załamań dachu z tyłu budynku aby uzyskać zadaszony taras a tym samym obniżyć koszty.

Stronka do projektu: http://projekty.muratordom.pl/projekt_roze-w-ogrodzie,1951,0,0.htm

W komentarzach pod tym linkiem co podałeś ktoś pisze, że BITTER wybudował ten domek i już mieszka. Najlepiej jego się poradź i o wszystko wypytaj. Domek bardzo ładny ale poważne zmiany w nim planujesz. Pomieszczenia do których trzeba doprowadzić hydraulikę i kanalizę rozrzucone po całym domu, bardzo fikuśne ściany zewnętrzne... ale to zależy co kto lubi. Leć do Bittera tam się najwięcej dowiesz o kosztach i innych rzeczach. Edytowane przez Hvar
literówka

A co powiecie o tym projekcie http://extradom.pl/projekt-domu-sezam-2-WOF1027 czy nadaje się on na moje usytuowanie działki?

W tym projekcie brakuje mi zadaszonego tarasu od strony północnej, wejście z holu wprost do salonu-nie wiem czy jest to na plus czy minus, ale mi się to jakoś nie widzi.Dom z zewnątrz na pewno chciałbym poddać modyfikacji tzn. aby uzyskać przynajmniej taki kształt z przodu http://extradom.pl/projekt-domu-sezam-3-WOF1039, aby dom nabrał trochę wyglądu przynajmniej od frontu.

gabione - trzeba szukać w tym kierunku:

http://images65.fotosik.pl/509/a3d47749c8d0d987.jpg

Przy czym okna od południa to nie musza być wielkie przeszklenia na całą ścianę (chociaż nic nie przeszkadza temu, by były). Mogą być umieszczone wysoko, wyłącznie do doświetlania:

http://bi.gazeta.pl/im/6/5214/z5214256Q,Widok-na-czesc-dzienna-domu--Salon-to-najwyzsze-pomieszczenie.jpg

Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcami. Wybrać odpowiedni projekt - to niemały wyczyn… Przeglądamy różne projekty od ponad pół roku i w pewnym momencie straciliśmy nadzieję, że uda się odnaleźć "ten jedyny". Przed świętami natknąłem się na http://www.domdlaciebie.com.pl, i muszę przyznać, że znalazłem tam kilka projektów, które - nawet bardzo - przypadły mi do gustu.

Znacie może jakieś strony, na których też można znaleźć autorskie projekty no i przede wszystkim bez problemu skontaktować się z autorami ?Słyszeliście coś o domdlaciebie.com.pl, ?

Pozdrawiam

Edytowane przez architekt_dls
literówka