Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Różnica w kubaturze wynika głównie z kształtu dachu. Pod czterospadowym jest tych metrów mniej, ale zarazem pojawiają się mniej ustawne pomieszczenia. Na przykład garderoba w zetce - tam nie da się wstawić szafy, można ją zagospodarować komodami i półeczkami.

Czepianki.

Szkoda, że w sporych domach schody są zabiegowe. Wygodniejsze byłyby bez tych zawinięć.

Co do wykończenia pomieszczeń nad garażem - w obu możesz wykończyć lub nie, bo pozostała część poddasza jest z wystarczającym programem użytkowym.

Koszty. Po podłogach emka ma 242m2 a zetka ponad 260.

Dokończę za chwilę.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ekipa ruszyła z fundamentami pod Małgosię (http://www.domdlaciebie.com.pl/projekty-domow-parterowych/malgosia,76.html), pogoda wymarzona, ciepło i słońce ;) Panowie pojawili się punktualnie, po tym co się naczytałem o ekipach na forum, aż jestem w szoku :)) Jednym słowem jestem bardzo zadowolony, oby tak dalej to do jesieni zamieszkam :))

dziekujemy za sugestie odnosnie M74 oraz Z284.

Z284 odpadl ze wzgledu na bledy w projekcie wzgledem wentylacji, w tym projekcie jest kompletnie nieprzymyslana, boimy sie rowniez o lukarny to skomplikowane konstrukcje i na prawde potrzeba pewnej ekipy, aby to dobrze zrobila.

Postanowilismy zatem z zona zakupic projekt Galilea 2M :

http://projektydomow.domiporta.pl/galilea-2m-WOK1042.htm

Ma zdecydowanie najlpeszy uklad ze wszystkich, zastanawiamy sie jedynie jak rozwiazac sprawe z kominkiem, aby byl bardzeij funkcjonalny i oczywiscie przeprowadzimy male zmiany z pokojem 1/8 i 1/4 oraz na gorze :)

dziekuje za pomoc

To już nie będę kończyć o zetce i emce. :)

Galilea wydaje mi się z nich najlepsza. Wprawdzie ma dwa balkony, ale bryła jest prostsza, dzięki zmianie kierunku kalenicy całość jest mniej rozciągnięta. Dach prościutki, mniej okien połaciowych.

Mi podoba się, że nie ma różnicy poziomów pomiędzy częściami domu (w zetce do łazienki na parterze prowadziły schodki), schody ze spocznikiem, możliwość zagospodarowania strychu wedle uznania (tu zamiast jednego czy dwóch okien połaciowych dałabym okno w szczycie - zależnie od układu stron świata). Na parterze też zastanowiłabym się nad częścią - kuchnia, wiatrołap, schowek. Ścianki są działowe, więc można pomyśleć o drobnych korektach. Nie jestem pewna drzwi wejściowych. Wyglądają bardzo ładnie z tym potrójnym doświetleniem, ale wiatrołap nie ma miejsca na szafę. Ciekawe, czy inni budujący według tego projektu zostawiają to rozwiązanie, czy wprowadzają zmiany?

Która elewacja będzie północna? W nie do końca określonej orientacji względem stron świata widzę pewien minusik tego projektu.

Ekipa ruszyła z fundamentami pod Małgosię (http://www.domdlaciebie.com.pl/projekty-domow-parterowych/malgosia,76.html), pogoda wymarzona, ciepło i słońce ;) Panowie pojawili się punktualnie, po tym co się naczytałem o ekipach na forum, aż jestem w szoku :)) Jednym słowem jestem bardzo zadowolony, oby tak dalej to do jesieni zamieszkam :))

adamjot i gratuluję i zazdroszczę :) Już nie będę powtarzać historii o mojej ekipie budowlanej, mam nadzieję, że tą z która jestem umówiona na kwiecień również będę mogła się pochwalić. Pogoda faktycznie jest świetna, sprzyja kopaniu fundamentów, tylko te zimne noce :(

Drodzy Forumowicze

W czeluściach milionów projektów domów i po wielogodzinnych dyskusjach w małżeństwie,nadal szukamy projektu domu. Początkowo mysleliśmy o dachu płaskim i projekcie zx45 z Z500. Mój mąż kocha płaskie dachy,jednak mój kobiecy głos chciałby może coś bardziej ciepłego,przytulnego. A takie wrażenie robią moim zdaniem dachy ze spadem. Aby jednocześnie skosy na poddaszu były jak najmniejsze. Szukamy domu z pokojem dodatkowym na parterze,ponieważ nasza praca często odbywa sie w domu. Garaż dwustanowiskowy,bo dom będzie pod miastem. Dwie łazienki na piętrze,bo rosnie nam juz córa,a w przyszłości będzie więcej maluszków. Na starośc pewnie babcia,więc kłótni o łazienki nie chcę. Mieszkamy teraz w bloku i już na 3 osoby 1 łazienka to problem. Dom może mieć max 15 metrów szerokości,gdyz działka sąsiaduje z lasem i po zachowaniu odpowiednich odległości od lasu,od drogi itd pozostaje te 15m. Po przewertowaniu dosłownie setek projektów kompromisem naszego małżenstwa pozostaje Otwarty 4 http://www.mgprojekt.com.pl/otwarty-4 oraz Z Charakterem 1 http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/z-charakterem-1. W zapętleniu własnych przemysleń przydałoby się zdnaie kogoś z zewnątrz. Dlatego pytanie do Państwa- który ? Czy ktoś buduje juz taki dom? Jakie plusy,minusy? Czy ktos posiada kosztorysy inwestorskie? Czy jakieś babole widzicie już w tych projektach? Czy coś zbędnego w nich jest,czy na coś niepotrzebnie wydaje się pieniądze lub macie inne podobne rozsądniejsze projekty? Pozdrawiam wszystkich budujących. Bożena

Edytowane przez bozenka-83

Witam zastanawiamy się z mężem nad dwoma projektmi z pracowni Domowe Klimaty.

Jeden to BŁAWATEK III BIS. http://www.domoweklimaty.pl/pl/projects/category/project_category_id/3/slug/projekt-domu-blawatek-iii-bis/project/3041

Drugi ALABASTER II Lustrzane odbicie. http://www.domoweklimaty.pl/pl/projects/category/project_category_id/3/slug/projekt-domu-alabaster-ii-nf40/project/3059

Może ktoś wybudował i mieszka w takim bądź podobnym domku? Macie jakieś sugestie do projektów? Szczerze mówiąc od pół roku oglądamy, przeglądamy i jakoś nic nie pasuje. wszelkie uwagi mile widziane. Pozdrawiam

Może ktoś wybudował i mieszka w takim bądź podobnym domku? Macie jakieś sugestie do projektów? Szczerze mówiąc od pół roku oglądamy, przeglądamy i jakoś nic nie pasuje. wszelkie uwagi mile widziane. Pozdrawiam

Na forum są budujący bławatka podstawowego i alabastra wersję 1.

Jak dla mnie dyskwalifikującym elementem oba projekty jest połączenie garażu z domem.

Poza tym wykusze, lukarny, balkony - rozwiązania architektoniczne dla bogatych (i w budowie i w kosztach późniejszego grzania domu).

Dlatego pytanie do Państwa- który ? Czy ktoś buduje juz taki dom? Jakie plusy,minusy? Czy ktos posiada kosztorysy inwestorskie? Czy jakieś babole widzicie już w tych projektach? Czy coś zbędnego w nich jest,czy na coś niepotrzebnie wydaje się pieniądze lub macie inne podobne rozsądniejsze projekty? Pozdrawiam wszystkich budujących. Bożena

Jak skorzystasz z wyszukiwarki to znajdziesz osoby budujace "Z charakterem 1":

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218057-projekt-Z-CHARAKTEREM-1-pracownia-DOMY-Z-WIZJ%C4%84&highlight=charakterem

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?85508-quot-Doskona%C5%82y-quot-i-quot-Z-Charakterem-quot-z-pracowni

Pracownia "Domy z Wizją" to segment dla zamożniejszego klienta. Ale okna w "Otwartym" też są ponad typowe budżety.

Otwarty:

- duża powierzchnia tracona na komunikację

- mam wrażenie, że efekciarskość wyglądu budynku przesłoniła architektowi praktyczność mieszkania, np. brak miejsca na normalną szafę w wiatrołapie, hol wiekszy od pokoju

- zejście po schodkach do wc na parterze - porażka.

- salon duży, ale nieustawny, kominek i TV musża być ścisnięte

- po kuchni człowiek się nabiega (trojkąt roboczy jest nadmiernie rozciągnięty)

- balkon

Z charakterem 1

- mało intymna sypialnia otwarta pustką na salon

- mało miejsca na szawy w paradoksalnie wielkiej sypialni małżeńskiej (garderoba jest mikroskopijna)

- kominek w takim miejscu, że nie się oglądac ognia ani z kanapy ani z jadalni (najlepszy widok ma osoba wychodząca z wc)

Elfir a dlaczego połączenie domu z garażem jest złe? Szczerze mówiąc to mąż własnie tak by chciał. Z balkonu zawsze można zrezygnować ;) Wykusz - moje marzenie, lukarny lub okna dachowe chyba koniecznie w domu z poddaszem użytkowym. Nie mam doświadczenia, ani pojęcia o budowaniu i dlatego pytam. Chcemy znaleść projekt domu odpowidni dla 4-5 osobowej rodziny. Przejrzeliśmy już mase pracowni i tak naprwde dalej nie wiemy. Na szczęście trafiłam na to forum i mam nadzieję pomoże ono w pojęciu decyzji. Oczywiście sami też będziemy dzielić się doświadczeniami jak już zaczniemy budować.