Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W samym projekcie domu chcemy wprowadzić kilka zmian, które (mamy nadzieję) uczynią go nieco tańszym - rezygnacja z łazienki w sypialni na górze, pojedyncze okna dachowe zamiast podwójnych w 2 pokojach, likwidacja komina w pom. gospodarczym (ogrzewanie (...)4m, jeśli ich nie ma - 3m. Czy wlicza się w to okna dachowe? Zastanawiałem się na zwykłą wersją tego projektu, wówczas od zachodu nie ma żadnej ściany

Ma fatalne pokoje dla dzieci - małe i nieustawne. Niecałe 8 m2 pow. mozliwej do wykorzystania.

Sporo miejsca stracone na klatkę schodową - nie wiem dlaczego ma prześwit między biegami.

W sypalni rodziców niepotrzebne okno nad łóżkiem.

IMHO piętro powinno być odwrócone, tak by pokoje dzieci miały okna od południa.

Dziekuję ELFIR za odpowiedź - czekałem na nią ;-)

Bardzo cenię twoje podpowiedzi i sugestie, budowę "klocka" też dokładnie prześledziłem.

Na rynku jest kilka projektów w tym stylu.

Jest drogi, bo jest wielki. Nie sugeruj się pow. użytkowa tylko całkowitą. Płacisz za wszystkie metry...

U ciebie koszty mocno podnosi dwustanowiskowy garaż z dużym zapleczem - to trzeba zadaszyć. Dlatego najlepiej by garaż był dostawiany do domu i w lekkiej kostrukcji (np. szkieletowej) - bez robienia na nim tarasów.

Czy Aslan 2 jest taki wielki ? Pow. użytkowa 136m2, pow. zabudowy 167m2. Co do łazienki na dole - faktycznie mikro. Na pewno sporym dodatkowym kosztem są te dodatkowe zadaszenia.

Taras na dachu garażu nie jest priorytetem, więc może faktycznie szukać projektu bez garażu do którego taki duży garaż można by dokleić i to faktycznie jako szkieleciaka.

Np. taki projekt zwrócił moją uwagę: http://projekty.muratordom.pl/projekt_blekitny-swit-wariant-i,2838,0,0.htm?q=b%C5%82%C4%99kitny+%C5%9Bwit&search=&t=0 pozostało by poszerzyć garaż.

Tylko jednego nie rozumiem - koszty budowy Błękitnego Świtu który wydawał mi się niezbyt skomplikowanym projektem wg muratora to 297 tys. netto

a koszty takiego Lekkiego Wiatru (też fajny projekt) http://projekty.muratordom.pl/projekt_lekki-wiatr-wariant-i,2514,0,0.htm?q=lekki+wiatr&t=0&o=&v= który powierzchniowo jest większy i od Błękitnego i od wyżej wspominanego Aslana 2 wychodzą niższe niż Błękitny Świt - bo 288 tys. netto

Nic z tego nie rozumiem.

Czyli piętrowy z kopertowym dachem z doklejonym garażem będzie mniej więcej kosztował tyle samo co dom z dachem dwuspadowym i doklejonym garażem?

Z podesłanych przez Ciebie projektów Belfast II też jest fajny.

Edytowane przez PIOCHU-M

skoro powierzchnia zabudowy to 160 m2 to dodaj do tego piętro i już masz ponad 240 m2.

Jak dla mnie wyceny ze stron biur projektowych są z kosmosu, co potwierdził ciekawski w swoim wątku o kosztorysach.

Ile kosztuje faktycznie wybudowanie dowiesz się wyłącznie z dzienników budowy.

Zdecydowanie lekki wiatr będzie droższy od błękitnego świtu.

Co kosztuje w błękitnym świcie - deskowanie i kamień na elewacji, okna połaciowe, karton-gipsy na poddaszu użytkowym.

Zrezygnowałabym z słupów w świcie. Świt nie ma pełnego piętra i pokoju na parterze, wiec jest mniejszy powierzchniowo.

Edytowane przez Elfir

Dziekuję za odpowiedź ;)

z projektu e-128 zrezygnowaliśmy ze względu na dach wielospadowy i co za tym idzie nieustawne pokoje.

Ostatnio wpadł mi w oko projekt z pracowni mg projekt - otwarty 4

http://www.mgprojekt.com.pl/otwarty-4

Oczywiście wprowadzilibyśmy parę zmian.

Co myślicie o tym projekcie??

Edytowane przez patrycja11

pierwsze co widzę:

- drogi w realizacji, jeśli ma tak wyglądać jak na wizce :)

poza tym:

w wiatołapie nie ma miejsca na normalną szafę

łazienka pod schodami chyba będzie wyglądac jak pokój Harrego Poterra pod schodami - nisko i ciasno

PIOCHU-M kosztorysy Muratora są akurat szacunkowe, liczone z metra netto, więc nie uwzględniają stopnia skomplikowania budynku, no i jak pewnie zauważyłeś, są bez wykończeń wewnątrz, ale te wykończenia obejmują również tynki, posadzki, więc jest to trochę mniej niż deweloperka.

Realny budżet budowlany to 3 tysiące za m2 powierzchni podłóg, wybór bardzo prostego budynku, skromne wykończenie, własny wkład robocizny pozwalają nieco zejść z tej ceny. Oceń na ile m2 Cię stać i będzie łatwiej odsiewać projekty.

debren tu o oknach dachowych:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?45966-Odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-od-granicy-a-okna-dachowe

Czy przy takich założeniach Z296 się zmieści? Projekt jest z zewnątrz ładny, ale sypialnie poddasza maleńkie i jeszcze szukałabym alternatywy. Czy potrzebne te dwa balkony? Zamiast nich (zwłaszcza z tak drogimi balustradami) wolałabym po dodatkowym metrze do sypialni dzieci.

patrycja11 - kwestia gustu. Dla mnie elewacja frontowa e-128 jest mniej atrakcyjna. Poddasze pod czterospadem jest znacznie mniej funkcjonalne, ale najlepiej byłoby, abyś przed decyzją zobaczyła tego typu dom na żywo.

Niestety koszty budowy i budowy systemem gospodarczym obu bydynków podane na stronie są totalnie nierealne. Koszty SSZ już prędzej.

Dziekuję za odpowiedź ;)

z projektu e-128 zrezygnowaliśmy ze względu na dach wielospadowy i co za tym idzie nieustawne pokoje.

Ostatnio wpadł mi w oko projekt z pracowni mg projekt - otwarty 4

http://www.mgprojekt.com.pl/otwarty-4

Oczywiście wprowadzilibyśmy parę zmian.

Co myślicie o tym projekcie??

Dla mnie ten dom jest fajny, chociaż sama pewnie bym wybrała dom z mniejszą ilością okien. Najlepiej by bylo zebys zobaczyla taki, albo podobny dom na zywo. Ogolnie patrzac, to wyglada na taki przestrzenny - co lubię. Co do wiatropłapu, jest dla mnie tam w sam raz miejsca. Pod ręka sie trzyma kurtki, plaszcze i buty w ktorych sie aktualnie chodzi, a reszta sio do garderoby :) Szafe moglabys ustawic sobie po prawej stronie, na calej sciance. a taka wysoka szafke na buty po lewej. JA przynajmniej bym tak zrobiła. Tam jest prawie 5m2 i to jest za mało?? Łazienka jest mniejsza na parterze:) Co do niej, faktycznie za duza to nie jest, całe szczescie ze to bardziej goscinna, ale co nie zmienia faktu. Jaka tam jest wysokość? Prysznic sie miesci, gorzej z kibelkiem. JA bym jeszcze na piętrze, zmienila przejscie do lazienki ktore prowadzi z garderoby :o oddzielne drzwi do lazienki, oddzielne do garderoby. A Wy co byscie chcieli zmienic? Dom robi fajne wrazenie, na pewno da sie go wybudowac taniej. trzeba tylko wiedziec jak :)

Otwarty 4 moim zdaniem najlepiej pasuje na działki z wjazdem od wschodu, tarasem na zachód.

Trzymanie w wiatrołapie tylko "bieżącej" odzieży to w naszym klimacie i przy czwórce domowników pobożne życzenie. Ja bym poleciała po przeszkleniach na rzecz funkcjonalności. Mniej szkła przy drzwiach wejściowych i przy tych prowadzących z wiatrołapu do holu i już da się ustawić normalną szafę w wiatrołapie i dałabym jeszcze drugą w holu po lewej stronie. Bieganie po lżejszą kurtkę do garderoby na piętro, bo w lutym wyskoczy ciepły dzień? Dla mnie porażka.

Łazienka pod schodami - może mało reprezentacyjna, bo kibelek pod skosem, ale za to niewidoczna z części dziennej.

Funkcjonalnie jak dla mnie ok. Zastanawia mnie tylko kwestia ogrzewania domu i funkcji pomieszczenia gospodarczego. Komin de facto leci w kuchni.

Dom jest duży, poddasze wysokie, z przeszleniami aż po dach. Konstrukcja balkonu wciągnie bardzo dużo stali.

Wybudować ten dom taniej? Zależy od czego. Od cen podanych na stonie jako koszt realizacji pod klucz to chyba tylko jako członek forumowego "Klubu samorobów". :)

To jest dom duży, wysoki (długie kominy), będzie dużo elementów żelbetonowych. Metry kwadratowe przeszkleń. Plusem jest prosty dach, ale dużo w nim okien połaciowych.

No tak- trochę by się pogorszyło. Można ewentualnie zrobić jakieś próby "ratunkowe". Na przykład odwrócić układ szkło-drewno na wejściu, czyli drzwi dać znacznie przeszklone, a resztę wnęki wyłożyć drewnem, albo wnękę drzwiową wykończyć szarym tynkiem i też skrzydło drzwiowe przeszklone.

A teraz pytanie za 100 punktów. Jaki procent realizowanych gotowców wygląda ostatecznie tak, jak autor projektu zaproponował? :)

Inwestor to jest samo ZUO, wszystkie plagi egipskie w jednym i największa zakała życia architekta.

Nasuwa mi się tylko jedno skojarzenie.

"Droga Koleżanko - taka pobłażliwość wobec studentów jest niedopuszczalna. Gotowi pomyśleć, że my tu jesteśmy dla nich." ;)

Z jednej strony są inwestorzy, którzy trochę się przeliczyli z kasą i dlatego ostatecznie zamiast kamienia, drewna egzotycznego i szkalnych balustrad jest jednolity tynk i drewniania "samoróbka" na balkonie, z drugiej strony są też inwestorzy bardzo zasobni, którzy budują jakieś borostwory, bo im się tak podoba. Królują majciochowe kolory elewacji, ostatnio chyba modne ciemne i bardzo połyskliwe dachówki.

Faktem jest, że w naturze raczej ciężko rozpoznać z jakiego gotowca powstał dom. W sumie ciekawe, na ile projekty indywidualne są zewnętrznie zbieżne lub rozbieżne z koncepcją architekta. Czasem na forum pokazywane są projekty indywidualne i one przeważnie nie mają żadnej koncepcji plastycznej, stylistyki.