Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Biała deseczka, czerwone pelargonie. :D

Na pewno Domy w stylu miały przypory, ale nie wiem, czy jako pierwsi z tym wyszli. Dobrze się to ponoć sprzedawało i z racji tego chyba te przypory w paru biurach się pojawiły.

MG mi się głównie z drewnianymi okiennicami kojarzy. :)

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zmieniłem trochę wizję i jednak kierować się muszę w stronę tańszych w budowie brył z dachem dwuspadowym

np coś takiego http://projekty.muratordom.pl/projekt_blekitny-swit-wariant-i,2838,0,0.htm

ale i tego typu rozważam http://projekty.muratordom.pl/projekt_optymalny,2458,0,0.htm?c=29&page=2

Podpowiedzcie mi czy przy wyborze projektu w stosunku do położenia działki idę w dobrym kierunku?

Tu na przykładzie trochę przerobionego "błękitnego świtu".

http://images65.fotosik.pl/937/8bb0f04e9b7db757m.jpg' alt='8bb0f04e9b7db757m.jpg'>

Powiększyłem garaż i za garażem umieściłem kotłownię.

W miejscu kotłowni z oryginalnego projektu miałby być gabinet/pokój dla gości, ale w tej lokalizacji wydaje mi się że będzie on zimny/ponury. Może macie pomysł na umieszczenie tego pokoju w innym miejscu a np. od frontu może kuchnia?

zmniejsz to okno w kotłowni od frontu i dodaj drugie na południowej elewacji.

Nie bardzo wiem po co te zadaszenie tarasu - jest za małe na ustawienie pod nim stołu.

Ponieważ w jadalni masz duże okno od południa, to od strony podcienia możesz dać tylko wyjście tarasowe. Oknem od srony podcienia i tak niewiele światła będzie wchodzić.

Za to kuchnia od południa latem będzie piekarnikiem.

Z jakiego rzędu kwotą musiałbym liczyć się w różnicy w realizacji obu projektów (elewacja byłaby podobna taka jak w optymalnym - chodzi o zadaszenie nad garażem)

błękitny świt http://images62.fotosik.pl/938/6515909043dac074med.jpg

optymalny http://images65.fotosik.pl/938/ad4a46726f51071emed.jpg

Doklejony garaż w Błękitnym Świcie wygląda jakoś goło.

W optymalnym nad garażem jest poddasze nie zagospodarowane, a wizualnie bryła mi się bardziej podoba

Dla tych domów w wersji z garażem jednostanowiskowym widać to w zestawieniach materiałów. Jest o 1,3m3 drewna więcej na więźbę (gdy zrobisz garaż dwustanowiskowy, będzie przynajmniej 2m3), 60m2 więcej pokrycia (szerszy garaż - dodaj jeszcze 40m2), będą zapewne potrzebne jakieś okna - w szczycie, połaciówki, połacie dachu trzeba docieplić (dodatkowe kilkadzisiąt metrów kwadratowych), dać folię, jeżeli nie regipsy, to chociaż płytą osb wykończyć, drzwi, podbitka, więcej rynien, tynk i docieplenie na ścianę szczytową.

Strzelam, że to może być coś w przedziale 50-60 tysięcy.

Oszacowałeś sobie na ile m2 Cię stać?

Tak i dlatego odszedłem od pomysłu piętrusa z kopertowym dachem (np. ASLAN 2) który bardzo mi się podoba i stanęło na prostej bryle z dachem dwuspadowym. Ale dużego garażu nie odpuszczę.

Zastanawiam się tylko czy nie dobrym rozwiązaniem obniżającym koszty byłoby postawienie domu murowanego, a doklejenie do niego dużego garażu szkieletowego?

myślałem nad połączeniem strychu z piętrem i zrobienie tam pokoju tak jest w innym projekcie azuryt .

Może znacie jakieś projekty o podobnym metrażu i zarysie wizualnym ? Myślałem także nad domem parterowym -ale chyba bliżej mi do domu z poddaszem . Najgorsze jest to że sprawdza się moja obawa że kwota którą będę chciał przeznaczyć na dom (za sprzedaż mieszkania ok 300tys) to będzie zdecydowanie za mało na dom i trzeba będzie jeszcze zapukać do banku ponownie :(

a co myślicie o tych projektach ? czy może realnie będa tańsze w budowie ?

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-24.html

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-29.html

bardzo dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi i użyczenie wiedzy :) !!!

zmniejsz to okno w kotłowni od frontu i dodaj drugie na południowej elewacji....

Zastosowałem się do podpowiedzi, sam wprowadziłem co nieco i na szybko coś takiego mi wyszło.

http://images64.fotosik.pl/941/e897cef67b11dacemed.jpg

Jakoś nie do końca pasuje mi położenie kuchni i wejście z przedsionka do dodatkowego pokoiku, ale nie wiem jak inaczej to rozplanować.

pepers - Objerzyj mój dom - kosztował prawie 300 tyś do stanu deweloperskiego, a potem szukaj projektów.

Ma pow. uzytkowej 120 m2 (160 całkowitej) i nie ma garażu. Garaż takim dachem to dobre dodatkowe 50 tyś.

pracownia prezentuje kosztorysy:

http://koszty.cdi.net.pl/projekt/UPB-54224.html

ale widze, że nie ma instalacji grzewczej (być może dlatego, że sposób grzania inwestor ma sobie dobrac indywidualnie), więc trzeba doliczyć.

Chcesz budować naprawde duzy dom. Nie zbudujesz go za 300 tyś. Bliżej 400-500 tyś.

Nie sugeruj się podaną pow. użytkową. Powinna cie interesować pow. całkowita. Pow. zabudowy domu przy cyprysowej to 100 m2. Czyli po podłogach masz 200 m2

Więc albo zredukujesz apetyty albo dołożysz kasy.

Edytowane przez Elfir

dziękuję - bardzo cenne informacje -najważniejsze ze wynikające z praktyki -o to mi chodziło.

moje wymagania co do domu to aby było ok 120m czyli 2x więcej jak mam mieszkanie no i salon musi być ok 35m , no i garaż . przyznam że po cichu liczyłem że wyrobię się w kosztach za mieszkanie ale już widzę że jeszcze kredycik będzie grany ,

przyznam że to forum jest b pomocne i chroni skutecznie przed zagalopowaniem się w marzeniach

Objerzyj mój dom - kosztował prawie 300 tyś do stanu deweloperskiego, a potem szukaj projektów.

Ma pow. uzytkowej 120 m2 (160 całkowitej) i nie ma garażu. Garaż takim dachem to dobre dodatkowe 50 tyś.

pracownia prezentuje kosztorysy:

http://koszty.cdi.net.pl/projekt/UPB-54224.html

ale widze, że nie ma instalacji grzewczej (być może dlatego, że sposób grzania inwestor ma sobie dobrac indywidualnie), więc trzeba doliczyć.

Chcesz budować naprawde duzy dom. Nie zbudujesz go za 300 tyś. Bliżej 400-500 tyś.

Nie sugeruj się podaną pow. użytkową. Powinna cie interesować pow. całkowita. Pow. zabudowy domu przy cyprysowej to 100 m2. Czyli po podłogach masz 200 m2

Więc albo zredukujesz apetyty albo dołożysz kasy.

Pepers - Część biur projektowych zamieszcza kosztorysy liczone z zestawień materiałów i te oddają mniej więcej realne koszty, choć zawsze trzeba doczytać (czasem gdzieś z boku, czasem jakiś opis drobnym druczkiem), co konkretnie w tym jest uwzględnione.

Jeżeli przy kosztach widzisz opis "szacunkowy", to najczęściej kwota jest mocno zaniżona, bo nie uwzględnia ani stopnia skomplikowania konstrukcji budynku, ani materiałów widocznych na wizualizacji.

300k przy budowie ekipami, to zazwyczaj domek około 100m2, jeżeli konstrukcyjnie budynek jest zaprojektowany pod obniżenie wydatków, to tak jak u Elfir powierzchni w tej cenie można mieć więcej. Myślę, że mój dom budowany ekipami też by w okolicach 300 kosztował (107 użytkowej, 129 po podłogach, bardzo prosta bryła).

Przemyśl dokładnie, jak widziałbyś rozplanowanie domu, bo teraz na przykład garaż bardzo podbija Ci metraż całości.

Mi nasuwa się podział powierzchni mieszkalnej po około 60m2 na kondygnację, a garaż jako dostawiony do budynku, może lżejszej konstrukcji, raczej bez dodatkowego pomieszczenia nad nim.

Ile sypialni potrzebujesz? Ma być dodatkowy pokój na parterze? Czym ogrzewany dom? Jakieś ograniczenia wymiarów budynku (wielkość działki)?

No i jak byś wolał - więcej z większym kredytem, czy mniej z mniejszym? :)

Edytowane przez Elfir

PIOCHU-M Spójrz, jak to rozwiązano w Realnym II - jest połączenie z garażem przez wiatrołap, wejście do dodatkowego pokoju z holu.

http://s5.dobry-dom.com/projekty/dobre-domy/hTyF6eCzHK7YB23IrjiBM77rBKwCg6bP.jpeg

Edytowane przez Elfir

dzieki Bowess odpowiadając na parterze nie chcę gabinetu na parterze i we wszystkich znalezionych projektach trzeba by go wywalac aby salon mial te 30-40m czego chcę bardzo , no i spizarka - mus :D na poddaszu 3 sypialnie i gazderoba lazienka wiecej do zycia mi nie bedzie potrzebne :) myślałem jeszcze o parterówce ale chyba drożej wyjdzie

opalanie to bedzie gaz i kominek ew pompa ciepla powietrzna do dogrzewania . a co do finansów JAK już wreszcie sprzedam mieszkanie zaczynam budować , jak się skończą $ prawdopodobnie zapukam do banku :) fajnie by było w takim razie nie przekroczyc 400 na sam dom a reszte czyli ogrodzenia ogrod po trochu się zrobi z wypłat na bieżąco grunt aby się jak najszybciej "ODBLOKOWAĆ" bo nie jestem stworzony chyba do bliskiego sąsiadowania blokowego

a pytałeś o ograniczenia działki więc to jest 1000m 25x40 i mogę 30-40% zabudować

Część biur projektowych zamieszcza kosztorysy liczone z zestawień materiałów i te oddają mniej więcej realne koszty, choć zawsze trzeba doczytać (czasem gdzieś z boku, czasem jakiś opis drobnym druczkiem), co konkretnie w tym jest uwzględnione.

Jeżeli przy kosztach widzisz opis "szacunkowy", to najczęściej kwota jest mocno zaniżona, bo nie uwzględnia ani stopnia skomplikowania konstrukcji budynku, ani materiałów widocznych na wizualizacji.

300k przy budowie ekipami, to zazwyczaj domek około 100m2, jeżeli konstrukcyjnie budynek jest zaprojektowany pod obniżenie wydatków, to tak jak u Elfir powierzchni w tej cenie można mieć więcej. Myślę, że mój dom budowany ekipami też by w okolicach 300 kosztował (107 użytkowej, 129 po podłogach, bardzo prosta bryła).

Przemyśl dokładnie, jak widziałbyś rozplanowanie domu, bo teraz na przykład garaż bardzo podbija Ci metraż całości.

Mi nasuwa się podział powierzchni mieszkalnej po około 60m2 na kondygnację, a garaż jako dostawiony do budynku, może lżejszej konstrukcji, raczej bez dodatkowego pomieszczenia nad nim.

Ile sypialni potrzebujesz? Ma być dodatkowy pokój na parterze? Czym ogrzewany dom? Jakieś ograniczenia wymiarów budynku (wielkość działki)?

No i jak byś wolał - więcej z większym kredytem, czy mniej z mniejszym? :)

Witam

Chciałabym prosić o radę i ocenę projektu Dom w wisteriach 2 W

Działka ma wymiary szer. 25 m, dł. 40 m, wjazd od zachodu. Od zachodu działka przylega do mało uczęszczanej drogi gminnej, brak sąsiadów w bliskiej odległości. Działka jest rolno-budowlana, szerokość części budowlanej to 16m.

Nasze założenia:

- dom prosty w budowie, bez balkonów itp

- dach dwuspadowy

- dom bez garażu

- na parterze dodatkowy pokój

- koniecznie schody ze spocznikiem, nie widoczne z salonu, spiżarka pod schodami

- na poddasze 3 sypialnie

- możliwość ulokowania pralnio-suszarni w domu

- jadalnia obok w kuchni, tak aby kuchnia-jadalnia-salon tworzyły literę L (czyli kuchnia nie widoczna bezpośrednio z salonu)

Wydaje nam się, że dom w wisteriach (lustrzane odbicie) dobrze spełnia nasze założenia. Ze zmian to tylko takie drobne:

PARTER: pogłębienie schowka pod schodami, zamiast skośnej ścianki w kuchni taka prostokątna odwrócone L, likwidacja kominka, zmniejszenie o połowę okna tarasowego na wschodniej ścianie.

PODDASZE: wyrównanie wielkością pokojów 5 i 6, w łazience drzwi przesuwne chowane w ścianie prowadzące do pomieszczenia nr 3, gdzie będzie pralnia i suszarnia, zrobienie tam okna w ścianie (chociaż zastanawiam się, bo to będzie północ?). W sypialni nr 2 długa szafa na całej ścianie tej pralni, a więc przesunięcie okna jest konieczne, likwidacja prysznica w łazience i wyrównanie dzięki temu uskoku w sypialni.

Chcemy jeszcze zlikwidować okap od strony ogrodu, gdyż będzie to wschód. Martwi mnie duża połać dachu (175 m2), ale to m.in. przez wysoką ściankę kolankową (149 cm). Z drugiej strony dach jest prosty, bez udziwnień, więc może nie będzie tak drogi (planujemy dachówkę ceramiczną).

Myślę, że minusem tego projektu jest również mały wiatrołap, dlatego też szafa jest zaprojektowana koło łazienki.

Planujemy ogrzewać gazem, zrobić rekuperację. Myślę, które okna zrobić jako fixy?

Budowa będzie ekipami do SZZ, potem jak najwięcej we własnym zakresie. Mąż zrobi prąd, wujek hydraulikę, tynki, wylewki ekipy, ocieplenie poddasza mąż, malowanie, podłogi też we własnym zakresie. Pustaki najprawdopodobnie porotherm, dach dachówka ceramiczna.

Na razie bez kostki, bez ogrodzenia, bez koloru na elewacji (tylko klej i styropian). To może zaczekać.

Ile może kosztować nas zamieszkanie na parterze plus stan deweloperski na poddaszu?

Zdaje sobie sprawę, że trudno mówić o kosztach, ale może podpowiecie coś oraz to co pomyślicie o tym projekcie. Może zna ktoś o podobnym układzie kuchni, jadalni i salonu?

Edytowane przez letniowoc