Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Budowa garażu kosztuje tyle samo co budowa domu. Nie uwazasz, że to trochę drogie mieszkanie na rowery? Lekka wiata jest o wiele tańsza.

Z resztą garaż tez nie ma sensu by był ciezką, murowaną konstrukcją, o ile nie ma mieszkalnego poddasza. Może być dostawiony do domu jako osobna konstrukcja. To też spore oszczędności.

Czym zamierzasz grzać?

Warsztat - jakie prace zamierzasz wykonywac w warsztacie? Moze dom podpiwniczony z dużym pomieszczeniem biurowo-warsztatowym?

http://bi.gazeta.pl/im/b1/ef/ec/z15527857Q,Nawet-piwnica-jest-pelna-naturalnego-swiatla--Znaj.jpg

Albo pracownia nad garażem?

Jak rozbudujesz program użytkowy domu, to nagle ci powierzchnia rośnie do 250 m2

A myslenie o domu zacznij do finansów - ile masz środków na zbudowanie domu.

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój mąż wykonuje w domu telepracę. Ostatnio dowiadywał się, jakie są wymogi formalne co do założenia własnej firmy z siedzibą w domu. Został poinformowany, że w takiej sytuacji, aby skorzystać z dotacji na rozpoczęcie działalności, pomieszczenie w domu jednorodzinnym musi posiadać osobne wejście. U nas da się pod to podciągnąć mały pokój na parterze, bo ma drzwi tarasowe. To tak piszę ku ogólnej informacji. :)

Bardzo mi się podoba ta propozycja Elfir z pracownią w piwnicy, przyziemiu, no ale to już wiąże się ze sporym budżetem na całość budowy.

A ilu będzie stałych mieszkańców domu?

Chodziło mi bvardziej o niezobowiązujący gabinet, podzielony na dwie części - każda ze swoim oknem - tyle. Żadne garaże stawiane oddzielnie, żadne dołączane itp. Coś ala projekt Salsa z garażem jednostanowiskowym ale gdzie pokoje dla dzieci muszą mieć ok. 12m kwadrat, salon min 32 m kwadratowe, no i większy garaż...

Tak, chodzi o Salse 99,9 m2.

Twój projekt brałem kiedyś pod uwagę ale żonie się nie spodobał. Ciekaw jestem opini n/t poniższego:

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/jurek-ii-g1/?AreaMaxMenu=160&AreaMinMenu=120

No i zastanawiam się, jakby przdstawiał się koszt budowy do SSZ poniższych projektów, i co tak naprawdę miało by wpływ na tą właśnie cenę.

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/jurek-ii-g1/?AreaMaxMenu=160&AreaMinMenu=120

http://pracownia-projekty.dom.pl/kr_salsa_z_garazem.htm

Jurek 2 spełnia Nasze estetyczne oraz funkcjonalne wymagania.

Współczynnik EP ma 133 kWh/m2*rok - chyba nie kupisz tego projektu już, jest przestarzały technologicznie (ewentualnie w dokumentacji będzie wymóg dostosowania projektu do nowych przepisów w trakcie adaptacji, co zwiekszy ci koszt adaptacji). Obecne wymagania to maksymalne. EP120 kWh/m2*rok

ten dom jest mniejszy o 20 m2

Edytowane przez Elfir

Witam.

Przeglądamy projekty szukając odpowiedniego dla nas.

Spodobał się nam projekt Vestra . Niestety nie ma w internecie żadnych relacji i opisów doświadczeń w budowie tego domu.

Czy ktoś z forumowiczów zakupił wspomniany projekt i podzielił by się uwagami i doświadczeniami?

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/domy-z-poddaszem/S-GL-754-Vesta,811.html

Wstępnie małe zmiany na parterze. Powiększenie pokoju dziennego kosztem kotłowni , taras "na zapleczu " , przejście z kotłowni do holu zlikwidowane natomiast wejście do kotłowni z zewnątrz.

ground-1_79.jpg

ground-1_79.jpg

Nigdy w życiu nie mieszkałem w domu jednorodzinnym i nie mam zbytnio z takim domem wspólnego ponieważ od dzieciństwa do obecnych czasów zasiedlam mieszkanie w blokach. Na moje szczęście czy nieszczęście żona mieszkała w domu jednorodzinnym i w niedalekiej przyszłości mamy zamiar się zabrać (zostałem przymuszony) do budowy własnego ;) Mamy już dosyć przestronną działkę i znajomego architekta a teraz zastanawiamy się tylko nad wyborem projektu domu.

Przechodząc do mojego pytania, to który z udostępnionych przeze mnie podoba wam się najbardziej.

Z żoną nie jesteśmy cały czas do końca zdecydowani a teściowie nie chcą się wtrącać do naszych wyborów.

Interesuje nas +/- około 100 metrowa opcja mieszkalna. Nie mamy sprecyzowanej sytuacji co do typu budownictwa, piętra, dachu, garażu itp.

projekt domu dom na tobago

projekt domu dom na rineja

projekt domu dom na celebes g

Z góry dzięki za pomoc w decyzji :)

Czy nie ma projektu, w którym obyłoby się bez suwania ścian nośnych? W powiększonym salonie zapewne na suficie będzie musiał zostać podciąg.

Balkon na poddaszu zostaje?

Jeżeli dom będzie ogrzewany kotłem gazowym, to gabarytowo zbliżonym projektem jest Dyl 2.

Troszkę inny kształt, ale za to schody bez zabiegu i też spora część dzienna to LK&815.

Edytowane przez bowess

Balkon znika . Ogrzewanie na ekogroszek i podobne paliwa . Kotłownia w późniejszym czasie będzie zlikwidowana i w jej miejscu powstanie gabinet .

Kotłownia będzie częścią budynku gospodarczego który powstanie później.

Ciekawostka .

Ten sam projekt znalazłem pod inną nazwą:

http://pracownia-projekty.dom.pl/moj_dom_marlena.htm

Edytowane przez toopcool

czy macie już ustalone warunki zabudowy /plan zagospodarowania?

jakie jest ułożenie działki względem kierunków świata?

a macie jakieś oczekiwania? marzenia?

ile osób będzie tam mieszkać?

jaki tryb życia prowadzicie?

w jaki sposób będzie dom ogrzewany?

czy chcesz mieć garaż w bryle budynku?

Dopiero znając odpowiedzi na te pytania można coś doradzić.

Bez wiedzy na temat warunków zabudowy nie porywaj się na zakup projektu - kupisz projekt domu z dachem wielospadowym, a warunki będą nakazywać dach dwuspadowy.. i projekt będzie nadawał się do kosza.

Napiszę tylko to co mi przeszkadza w tych projektach.

Projekt 1 Dom na tobago http://duda.info.pl/projekt/projekt-domu-dom-na-tobago

kotłownia - wejście z kuchni, jesli ogrzewanie ma być na paliwo stałe - problemowe wnoszenie opału - przez cały dom. ewentualnie trzeba by zrobić dodatkowe drzwi z zewnątrz.

Na górze - pomieszczenia są długie, wąskie, z czego połowa powierzchni jest o obniżonym stropie.

Projekt 2 Dom na rineja http://duda.info.pl/projekt/projekt-domu-dom-na-rineja

do każdego pomieszczenia wchodzi się przez salon. I to jeszcze przecina się 'drogę tv-kanapa". Do kotłowni można dostać się tylko z zewnątrz domu (można zrobić wejście z wiatrołapu. Brak samodzielnej toalety, a ta która jest w domu jest umiejscowiona w głębi części prywatnej.

Projekt 3 Dom na celebes http://duda.info.pl/projekt/projekt-domu-dom-na-celebes-g

Wymiary salonu z jadalnią - 3 x 8 m - dla mnie to pomyłka. Przy takim ustawieniu kanapy nie da się oglądać TV. Pokoje mają szerokości 2,70 i 2,49. Dlugie, wąskie 'tramwaje", jak w blokach. Tu też tylko jedna łazienka.

Budując dom, wydając na to ogromne pieniądze, warto zapewnić sobie trochę większy komfort. :)

Edytowane przez wierka

toopcool masz założenia nietypowe, które raczej nie są brane pod uwagę przez projektantów projektów gotowych, więc przede wszystkim Twoja opinia na temat domu i sprawdzenie jak pasuje do dalszych planów budowlanych się liczą.

Według mnie ta Marlena/Vesta jest domem mało przestronnym - pomimo otwartej kuchni część dzienna jest podzielona optycznie kominkiem. W kuchni na wizualizacjach widać, że niewiele jest szafek i kiepski trójkąt roboczy - lodówka ustawiona osobno, daleko od zlewozmywaka. Czy pod schodami da się wygospodarować schowek, spiżarenkę?

Pokoje dzieci na poddaszu są malutkie. Schody 0,9m ale mocno zabiegowe.

O ile zmniejszysz kotłownię? W zasadzie można tylko o głębokość tych szaf, żeby zmieścić drzwi no i żeby gabinet miał później sensowną wielkość.

A nazwę biuro zmieniło, bo są u konkurencji inne Marleny. :)

Wprawdzie nie znam szczegółów dotyczących rozbudowy, ale osobiście wybrałabym jednak dom, w którym nie będzie aż takich przeróbek w przyszłości. Żeby jednak pokój od początku był pokojem, a kotłownia w przyszłości stała się garderobą albo łącznikiem z dobudowanym budynkiem czy może garażem, wiatą garażową.

Coś jak tutaj:

http://www.domnamiare.pl/images/oferta/sambor_eko/parter.jpg

Jeżeli miałaby być dobudowa z lewej strony, to z okien na tej ścianie można zrezygnować.

A pomieszczenie gospodarcze przy wiatrołapie szczerze doceniam przy pogodzie deszczowej i śnieżnej, bo jest gdzie wstawić do wyschnięcia przemoczone buty. ;)

Moje wymagania odnośnie projektu może są dość indywidualne . Wynikają z tego że wiem czego chcę i co w późniejszym czasie będę robił dalej ( chodź czasem plany walą w łeb ). Co do kuchni po części jest jak piszesz - lodówka odsunięta " na koniec świata kuchennego" . Ilość szafek nie jest nie wystarczająca ( moja pani akceptuje ) . Zlewozmywak można sobie przesunąć :) . Pod schodami można zrobić zaniżenie i wygospodarować spiżarkę ( podglądałem dzienniki i widziałem takie myki ). Nad schodami nie zastanawiałem się i dobrze że zwróciłeś moją uwagę że są takie ciasne .

Zmniejszenie kotłowni właśnie jak piszesz o jakieś 50 cm ( głębokość szaf ) . Zastanawiałem się jeszcze nad przesunięciem ściany zewnętrznej kotłowni i salonu o jakieś 50 cm co powiększy cały budynek .

Rozkład pomieszczeń jaki przedstawiłeś musiał bym i tak zmienić . Kotłownia musi być w miejscu jak w projekcie Vestra/Marlena , inaczej będę miał utrudnione i kosztowniejsze dalsze ( późniejsze ) zmiany. Nie będę dobudowywał do postawionego domu kotłowni. Planuję postawienie odrębnego budynku gospodarczego i w nim będzie kotłownia ( tak mam teraz i jest mi tak wygodnie ).

Fakt , z gotowymi projektami to zmian będę miał od groma :) trzeba rozważyć projekt indywidualny ( chyba że wyszukam coś co będzie skrojone na moją miarę , lub ktoś podsunie mi taki projekt ).

jare32 według mnie Lennox lepszy. Nie ma balkonu, dach bez koszy, mniej kominów, prostsza bryła. W środku rozplanowanie jest bardzo w moim guście, no ale to nie znaczy, że każdemu się spodoba. ;)

W Faworycie mniej wygodne schody zabiegowe. Niezbyt podoba mi się propozycja ustawienia dużego stołu jadalnego - jakoś tak za bardzo na wejściu, na wprost holu. Zamknięta kuchnia na pewno wielu inwestorom odpowiada, ale kiszkowata spiżarnia niespełna metrowej szerokości jest kiepska. W Lennoxie też kuchnia jest nieco przesłonięta - ścianką od części wyposzynkowej, barkiem, półwyspem od strony jadalni. Na poddaszu Faworyta jedna łazienka na cztery sypialnie. Osobiście dla tej wielkości domów zdecydowanie preferuję rozwiązanie z Lennoxa, czyli masterbedroom i druga, ogólnodostępna łazienka.

Edytowane przez bowess

...my mieliśmy cały czas projekt Faworyta jako nr 1 aż obejrzałem projekt Lennox...w Faworycie i tak nie byłoby ścianki miedzy kuchnią a salonem...plusy dla faworyta to więcej powierzchni ale to też jak wiadomo koszty...górę w faworycie tez rozwiązałbym nieco inaczej...bardziej podobna by była do Lennoxa...moja ładniejsza "połowa" cały czas się pyta czy nie za mały salon w Lennoxie itp...a ja cały czas odpowiadam a po co tle metrów...