Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Odniosę się do słów przedmówcy i trochę Cię obronie- żaden projekt nie będzie nigdy idealny.

Mam znajomych, którzy często gęsto powtarzają że mają idealny dom ale jak mogliby jeszcze coś zmienić to to zrobili by inaczej,

to mogłoby być tak albo tak.

Jak wiadomo wszystko wyjdzie dopiero w praniu czyli wtedy jak już zamieszkacie.

Pamiętaj, że najpierw przemyśl jakie macie potrzeby/wytyczne przedmówcy, porozmawiajcie z architektem a dopiero później wybierajcie.

Poza tym jeśli masz znajomego architekt to na pewno wszystko Ci wytłumaczy a projekt zawsze można dopasować/przekształcić do swoich oczekiwań.

A co do tych, których wybór preferujecie ogólnie b.fajnie się prezentują.

Wiadomo,że każdy ma inne potrzeby ale to ty będziesz mieszkał w domu a nie nikt inny.

Jeśli miałbym wybierać to byłbym raczej za parterówką z użytkowym poddaszem.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To już zależy od indywidualnych potrzeb, życia towarzysko - rodzinnego. Czy goście są często, czy są "stołowi" - na obiad, czy raczej "kanapowi" - na kawę. Czy na jedną imprezę podejmujecie dużo gości, czy raczej 1-2 pary. 24m2 niby niedużo, ale w Lennoxie to sama część wypoczynkowa, stół jadalny już w ten metraż nie wchodzi.

A "połówka" dobrze, że pyta. Najlepiej pomyślcie, co byście chcieli mieć w salonie (narożnik, 2 kanapy, fotele?) i sprawdźcie wymiary. Z kolei matrwić się o to, że być może za 35 lat będzie trochę za ciasno, jak na święta zjadą przyszłe dzieci z jeszcze bardziej przyszłymi wnukami - nie warto. :)

Lennox jest dość dużym domem (182m2 netto). Będzie co sprzątać. :)

toopcool jak miałoby być suwanie ściany obrysu, to gotowiec zdyskwalifikowany. W zasadzie należałoby sprawdzić, czy jest coś odpowiedniego w gotowcach o 10m2 większych.

A najlepiej to zlecić indywidualny podobny do...

Może na przykład podobny do Armandy Bis. :) Klatkę schodową można zamknąć i też przesłonić wejście do kotłowni i łazienki na przykład ścianką i obudową kominka.

Trzy bardzo różne domy, a łączy je w zasadzie tylko jedno - strona z projektami. :)

wierka wszystko co potrzebne na początek wypisała - to trzeba ustalić.

Nie mamy sprecyzowanej sytuacji co do typu budownictwa, piętra, dachu, garażu itp.

To w zasadzie oznacza, że między innymi nie macie sprecyzowanego budżetu, bo czy dane elementy są, jaka jest ich konstrukcja, to są kolejne paczki banknotów.

Domków 90-110 metrów jest naprawdę dużo. Warto użyć na początek wyszukiwarki, która prezentuje ofertę wielu pracowni.

Zgadzam się, że wielu inwestorów to i owo by zmieniło, coś tam sie okazuje nie takie jak mysleli, fajnie by było, gdyby coś tam.

Jednak tak ewidentne słabości projektu gotowego jak zbyt wąskie pomieszczenia, niekomfortowe skomunikowanie części mieszkalnej z pomieszczeniem gospodarczym, niewygodne, ciasne schody, sypialnie o nieregularnym kształcie, od razu wskazują na to, że dom nie będzie wygodny, że aranżacja pomieszczeń będzie trudna, że powstaną zbyt ciasne przejścia.

Projekt można przekształcać wedle własnych upodobań, ale lepiej robić to na projekcie indywidualnym wraz z architektem. Po co kupować gotowiec, w którym później trzeba przerabiać ściany nośne, poszerzać schody? Wydane parę tysięcy, żeby później architekt adaptujący i tak wszystko rysował i liczył od nowa?

Mamy działkę z wjazdem od północy, około 25 na 30, dlatego

kwestia wyboru takich a nie innych projektów była podyktowana jej gabarytami.

Warunki zabudowy są takie a nie inne i mówią o dachu wielospadowym.

Gdybyśmy mieli możliwości to pewnie skorzystalibyśmy z innych opcji.

Poza tym projekty, który wybraliśmy odpowiadają nam najbardziej a to chyba najważniejsze :)

Te projekty sa zbyt różne by reprezentowały jeden pomysl na własny dom. Dodatkowo aż dwa projekty nie nadają się na działkę z wjazdem od północy, jeśli rozpatrywac właściwe oświetlenie wnętrz swiatłem dziennym.

jak zamierzasz reklamowac swoje biuro architektoniczne (niszowe, by dotrzeć do tych projektów w internecie trzeba naprawdę się postarać, google ich nie wyświela na zwykłe zapytanie "projekt domu") to wykup płatny profil.

Z pokazanych tylko Tobago jako tako można uznać za projekt domu pasujący do północnego wjzadu. Pozostałe kompletnie na północ się nie nadają.

Projekty są ładne na wizualizacjach, ale trudno znaleźć jakiekolwiek dane. Tylko jeden ma rozpiskę powierzchni poszczególnych pomieszczeń, liczby naniesione na rzutach są nieczytelne, nie wiadomo jakie są stropy, Celebes nie ma podanej powierzchni netto, nie ma rzutu poddasza, najbardziej rażące jest to, że rzuty Rineja nijak nie pasują do tego, co widać na wizualizacji.

Na podstawie takiej prezentacji nie zdecydowałabym o zakupie projektu.

Warunki zabudowy są takie a nie inne i mówią o dachu wielospadowym.

Gdybyśmy mieli możliwości to pewnie skorzystalibyśmy z innych opcji.

Poza tym projekty, który wybraliśmy odpowiadają nam najbardziej a to chyba najważniejsze :)

Twoja odpowiedź świadczy o tym, że zupełnie nie potrzebujesz pomocy w wyborze projektu dla siebie, tylko potrzebujesz pomocy w wypromowaniu biura projektowego.

Kilka miesięcy zwracałem się do Was o pomoc w wyborze projektu. Uzyskałem świetne rady od niezawodnej Elfir, ale sytuacja się zmieniła i muszę zmieniać koncepcję na dom. Moja działka i jej otoczenie wygląda jak na załączonym rysunku:

uklad.jpg

Wjazd jestem zmuszony zrobić jak na schemacie od zachodu, a część najbardziej przeszkloną od południowego wschodu - na razie niezabudowana ziemia rolna (a potem tuje:rolleyes:). Od zachodu zabudowania sąsiada i cień od lasu w zimowe i jesienne popołudnia.

Założenia:

1.Dom z poddaszem użytkowym ogrzewany paliwem stałym.

2. Pokój gościnny na dole - nawet malutki.

3. Spory garaż bo lubię sobie pomajsterkować.

4. Zdolność kredytowo -finansowa max 400 tys.

A oto projekty które wpadły mi w oko:

http://z500.pl/projekt/711/Z92_GL,wersja-z-garazem-jednostanowiskowym-oraz-dodatkowym-pomieszczeniem-ogrzewanie-ekogroszkiem.html - raczej likwidacja wykurzu i lekkie poszerzenie garażu.

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-wisteriach-2-ver-2/m44e1f8f4e3a7a?gclid=CLTKgqvVsr4CFa-WtAodDWgAaQ tu mały garaż

http://www.dobreprojekty.pl/projekt_BW17.html] ten wymaga poszerzenia garażu, likwidacji lukarny i balkonu no i kiepskie wejćie do kotłowni

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/atrakcyjny-3a ten dla mnie optymalny pod względem rozkładu pomieszczeń i ich wielkości (tylko schody trochę do bani. Tyle że ten chyba będzie drogi w budowie i utrzymaniu.

Jak oceniacie, który będzie można wybudować w tej kwocie do zamieszkania ?

Witam wszystkich serdecznie.

Czas przyszedł i na mnie. Działka zakupiona, ok 750m2, widokowa. Lekki stok opadający w kierunku płd-wsch. Na pustej w pzt części działki rosną trzy stare czereśnie.

Zagospodarowanie wymyśliłem sobie tak:

http://s18.postimg.org/mlvl8ovwp/pzt.jpg

Z uwagi na stok i sąsiada na kierunek zachodni nie mogę się specjalnie otworzyć, stąd wybór kierunku płd-wsch i przytulenie domu do przeciwległego narożnika. Ogrzewanie gazowe, podłogówka, wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Kalenica na osi wschód-zachód, by nie mieć okien od północy, a myślę też o solarach. Minimalizacja kosztów eksploatacyjnych, więc dom ma być tani w użytkowaniu.

Brak garażu (koszty + powiększenie bryły spowoduje, że dom będzie niżej, a nie chcę stracić widoków :) + nie chcę jeździć samochodem po całej działce, żeby wjechać do garażu), stąd myślę o wiacie (dach płaski) zaraz za wjazdem na działkę i stamtąd chodnik do domu. Brak okapów, balkonów, słowem stodoła :)

Wejście do domu od zachodu, żeby maksymalnie wykorzystać południową, słoneczną ścianę domu.

Upatrzone dwa projekty, preferowany:

Home Koncept 3

Rzut parteru:

http://s28.postimg.org/4e4192dot/homekoncept3_rzut_parter.jpg

zmiany planowane: oczywiście likwidacja garażu, balkonów, zamknięcie górnej części salonu za schodami na gabinet, likwidacja okien i drzwi od północy, w związku z wydzieleniem gabinetu zastanawiam się nad przeniesieniem kominka na ścianę koło dolnej łazienki i w ogóle realizacją tam kozy, nie kominka

Rzut poddasza:

http://s12.postimg.org/3zqt2vu31/homekoncept3_rzut_poddasze.jpg

zmiany: likwidacja łazienki przy sypialni i zamiana jej na garderobę dostępną z korytarza, likwidacja balkonów

Drugi projekt:

Z215

tutaj podobne zmiany, likwidacja balkonów, obrót aby wejście było od zachoduitd.

niestety nie znalazłem na forum informacji o realizacjach tych projektów, ciekaw jestem Waszych opinii co do pzt, wyboru projektu i ewentualnych zmian.

opcioo

wydaje mi się, że daleko masz wejście do domu od bramy tzn. aby dotrzeć do drzwi musisz obejść na około pół domu...

prostsze byłoby wejście do domu na wprost bramy wjazdowej

w projekcie Home Koncept od razu rzuca mi się w oczy nie zbyt trafione ulokowanie łazienki: przy kuchni i spiżarni, wychodzisz z wc wprost na salon i jadalnię :( krępujące dla Ciebie i gości/domowników plus odgłosy z łazienki słyszane w kuchenno-jadalnianym otoczeniu, gdy ktoś np. coś je...

Myślałem, bo ciekawe rozwiązanie, ale finansowo pewnie by mnie to mocno szarpnęło, poza tym różnica poziomu pomiędzy płd-zach, a płn zach działki to ok. 2.5m, więc trochę mało, żeby zmieścić (wjazd na działkę na rzędnej x, a dom stanie na x+2).

Ale mógłbyś zbudować tak:

http://images65.fotosik.pl/990/6ba42c94634b576egen.jpg

Nie wiem czy dobrze widac, ale chodzi o to by parter był pół-ziemianką. Od północy na poziomie ziemi a od południa normalna kondygnacja. I wówczas piętro przesunięte względem parteru tak, że wyglądałoby jak półpiętro patrzac z zewnątrz.

Dzięki temu dom by tak nie górował nad okolica. Bo przy takim stoku praktycznie jesteście cały czas na widoku z ulicy. A robienie wysokiego żywopłotu od południa, który zacieni pół działki nie ma sensu. Więc lepiej dom obniżyć.

Bardziej tak:

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcThKdYNpJA5RSpzdbjT5aOW0qH23Hha4YOIpp-nfUugHaz1jrkNdg

niż tak:

http://www.fajnewczasy.pl/baza/23142/medium/dom_na_slonecznym_stoku_brenna_1267442477.jpg

ciekawe, przemyślę, choć dodam też, że:

- ta droga na południe ode mnie prowadzi tylko do dwóch kolejnych działek, a

- asfaltowa gminna jest na zachód od nas, a

- działka od południa nie jest zabudowana, więc póki co nikt nam zaglądać od południa nie będzie

a jak projekty domów? w homekoncept podoba mi sie otwarta przestrzeń kuchnia-jadalnia-salon, zastanawiam się nad tym korytarzem na górze bo dosyć duży jest (12m2)... i czy dobry pomysł z tą kozą na ścianie obok dolnej łazienki (bo gdzie jak nie tam... chyba, że na tej ścianie przy schodach i przeciągnąć pod nimi przewód kominowy pod kątem do kotłowni...)

Witam wszystkich.

Właśnie stoję z żoną przed wyborem naszego pierwszego projektu.

Na początku planowaliśmy budowę domu parterowego do 100 m2 i chęć skorzystania z programu MdM. Niestety okazało się, że plan zagospodarowania przestrzennego nakazuje budowę domów o kącie dachu między 30-40 stopni, tak więc projekt który się nam podobał odpadł na starcie, tak samo jak większość projektów parterówek.

Dodatkowo po przemyśleniu wszystkiego, doszliśmy do wniosku, że 100 m to może być dla nas za mało i przydało by się poddasze użytkowe, bo po co marnować tyle miejsca na strych.

Tak więc szukamy projektu domu z poddaszem o powierzchni użytkowej do 160 m2.

Mamy córeczkę i w przyszłości myślimy o drugim dziecku, więc trzeba wziąć pod uwagę dodatkowy pokój.

Działka jaką mamy ma wymiary mniej więcej 24 x 33 m (800 m2). Ułożenie działki względem stron świata wymusza konkretne ułożenie domu i wszystkich jego pomieszczeń.

Wrzucam poglądowy rysunek jak to wszystko wygląda.

usytuowanie.jpg

Od strony północno-zachodnej znajduje się dom teściów. Od strony wschodnio-północnej sąsiad, połódniowo-zachodniej droga wjazdowa i sąsiedzi a od strony połódniowo-wschodniej mamy kilkadziesiąt metrów pola należącego do teściów.

Cześć działki od strony pola teściów znajduje się w obszarze strefy przewietrzania i nie można na nim nic budować. Tak więc maksymalne wymiary domu nie mogą przekraczać 16 x 16m.

Dodam, że wjazd do garażu musi znajdować się od strony drogi.

Dom jaki chcemy ma być w stylu nowoczesnym. Kuchnia otwarta, duży salon, najlepiej z antresolą. Na parterze jakiś dodatkowy pokój z przeznaczeniem na pomieszczenie gospodarcze. Kotłownia na paliwo stałe. Na poddaszu, sypialnia, pokój dziecka, drugi dodatkowy pokój dla kolejnego członka rodziny oraz łazienka.

Po przeszukaniu setek projektów znaleźliśmy praktycznie tylko jeden, które spełnia nasze wymagania :(

Niestety nasze oczekiwania sprawiły to, że z małej, taniej w budowie parterówki, wyszedł nam dom sporych rozmiarów i raczej drogim kosztem wykonania.

Projektem o którym mowa jest dom HomeKoncept-8 w odbiciu lustrzanym studia HomeKoncept.

http://www.home-koncept.net.pl/wszystkie-projekty/wersje-lustrzane/projekt-domu-homekoncept-8-lustro-detail#.U3iSuvl_sTU

Rzut parteru:

HomeKoncept8-AF43-rzut_parteru-hflip.jpg

Oczywiście dom będzie ustawiony elewacją frontową do drogi.

Na dole zamiast gabinetu będzie pomieszczenie gospodarcze, tak więc były by tam normalne drzwi i mniej okien. W jadani okna zmniejszylibyśmy do normalnych rozmiarów a w salonie to duże okno przedzielili byśmy poziomo na 2 części na wysokości stropu. Myślę, że resztę zostawilibyśmy bez zmian.

Rzut poddasza:

HomeKoncept8-AF43-rzut_poddasza-hflip.jpg

Na poddaszu raczej wszystko pozostało by bez zmian.

Co sądzicie o tym projekcie? Jakie są jego plusy i minusy? A może ktoś poleci nam jakiś inny ciekawy projekt? Dodam tylko, że układ pomieszczeń musiałby raczej zostać bez zmian, bo ten idealnie nadaje się do tej działki.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Kamil

usytuowanie.jpg

Edytowane przez Pajski