Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Nie ma to jak zamienić maly skromny domek 100 m2 na wielki skomplikowany dom o pow. prawie 200 m2 :)

Nadgle skoczyły wam możliwości finansowe? Wygraliście w totka? Bo to różnica miedzy 250 tyś a 400 tyś.

Czy może - co bardziej prawdopodobne - to jest reklama biura?

Bo większa powierzchnię i nowoczesny wygląd mozna mieć też w bardziej prostych i tańszych w budowie domach

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

opcioo moim zdaniem za dużo zmian trzeba wprowadzić w obu projektach. Wejście wcale nie musi zabrać dużo z południowej ściany, a zdecydowanie lepiej jest, jeżeli do furtki w miarę blisko. Wyszukiwarka na dom.pl ma opcję wiazdu od południa, z kolei wyszukiwarka tooba.pl pokazuje domy podobne. Mi pokazuje 45 gotowców 100-150m, z wjazdem od południa, z garażem, dachem dwuspadowym i dodatkowym pokojem na parterze. Adela, Aloes, Motek, Z113. Pamiętaj, że możesz odbicie lustrzane kupić.

Pajski - ogromny przeskok koncepcyjny. Nowowybrany dom to projekt nie tylko dużo droższy w budowie od 100-metrowej parterówki, ale również znacznie droższy w późniejszym utrzymaniu. Ma sporą powierzchnię zabudowy, na działkę 800m2 się zmieści, ale zajmie bardzo dużo miejsca.

Pomiędzy pierwszą koncepcją a aktualna jest bardzo szerokie spektrum domów pośrednich. Parterówkę tez można sobie zrobić z podwyższonym salonem.

Pokój z przeznaczeniem na pomieszczenie gospodarcze? Tego za bardzo nie chwytam - chodzi o wielką kotłownię, czy pomieszczenie na kosiarki i meble ogrodowe? Takie rozwiązanie jestem w stanie zrozumieć jeśli naprawdę wygrałeś w totka. Estetyczny domek w ogrodzie, garaż lżejszej konstrukcji z zapleczem gospodarczym można zbudować znacznie taniej niż cena metra domu.

Też tak sobie pomyślałam. Czyżby pracownicy HomeKocept dostali zadanie domowe na weekend? :) Jeżeli to zbieg okoliczności, to przepraszam za moje zdrożne myśli.

surrow z92 myślę, że jest za duży do budżetu (chyba, że coś planujesz robić sam), Wisterie może się udać, BW-17 odrzuciłaby, bo za dużo zmian, no i został Atrakcyjny, który też wydaje mi się zbyt duży i drogi.

W moim odczuciu Wisterie 2 jest szansa, choć nie wiem, czy z narożnym oknem.

Jak znajdę, to podrzucę jeszcze jakąś alternatywę.

surrow z92 myślę, że jest za duży do budżetu (chyba, że coś planujesz robić sam), Wisterie może się udać, BW-17 odrzuciłaby, bo za dużo zmian, no i został Atrakcyjny, który też wydaje mi się zbyt duży i drogi.

W moim odczuciu Wisterie 2 jest szansa, choć nie wiem, czy z narożnym oknem.

Jak znajdę, to podrzucę jeszcze jakąś alternatywę.

Dzięki bardzo za opinie. Zdecydowanie zamierzam sporo zrobić we własnym zakresie. Okno narożne w wisteriach na pewno było by do likwidacji. Widziałem ten dom na żywo i imponuje ogromną przestrzenią u góry (wysoka ścianka kolankowa). Zamieniona w nim została także kuchnia

z salonem. Dzięki temu powstała duża kuchnia z jadalnią (ze spiżarką pod schodami) i salonem od frontu. Mankamentem są w tym projekcie wąskie schody. Może coś można z nimi zrobić?

Trafiłem ostatnio na projekt:

http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Nikko/

Po likwidacji wykuszu i powiększeniu garażu/pomieszczenia gospodarczego (za małe na paliwo stałe) rozkład pomieszczeń jak dla mnie bardzo fajny no i pasuje chyba na działkę z wjazdem od zachodu. Także ten taras nad garażem do likwidacji np można by go zamienić na dach pulpitowy. Jak oceniacie koszty ?

opcioo moim zdaniem za dużo zmian trzeba wprowadzić w obu projektach. Wejście wcale nie musi zabrać dużo z południowej ściany, a zdecydowanie lepiej jest, jeżeli do furtki w miarę blisko. Wyszukiwarka na dom.pl ma opcję wiazdu od południa, z kolei wyszukiwarka tooba.pl pokazuje domy podobne. Mi pokazuje 45 gotowców 100-150m, z wjazdem od południa, z garażem, dachem dwuspadowym i dodatkowym pokojem na parterze. Adela, Aloes, Motek, Z113. Pamiętaj, że możesz odbicie lustrzane kupić.

hmmm... w sumie jaką różnicę robi te kilka metrów dalej przejść do wejścia? a zamiast drzwi od południa wolę mieć okno :)

na wyszukiwarkach jest masa projektów, widziałem setki, te co piszesz też, ale mają okna od północy (nie chcę), wykusze lub lukarny (nie chcę), lub złożoną bryłę (chcę prostokąt)

ma być stodoła i już :)

a jeszcze poza home koncept 3 i z215 (z przeróbkami) zwróciłem uwagę na:

http://www.dompasja.pl/project/494/978

żaden z tych projektów jednak popularnością nie grzeszy :)

hk3 jest naciekawszy, a za z215 przemawia doświadczona pracownia...

Też tak sobie pomyślałam. Czyżby pracownicy HomeKocept dostali zadanie domowe na weekend? :) Jeżeli to zbieg okoliczności, to przepraszam za moje zdrożne myśli.

przyjmuję przeprosiny :)

Nie ma to jak zamienić maly skromny domek 100 m2 na wielki skomplikowany dom o pow. prawie 200 m2 :)

Nadgle skoczyły wam możliwości finansowe? Wygraliście w totka? Bo to różnica miedzy 250 tyś a 400 tyś.

Czy może - co bardziej prawdopodobne - to jest reklama biura?

Bo większa powierzchnię i nowoczesny wygląd mozna mieć też w bardziej prostych i tańszych w budowie domach

Pajski - ogromny przeskok koncepcyjny. Nowowybrany dom to projekt nie tylko dużo droższy w budowie od 100-metrowej parterówki, ale również znacznie droższy w późniejszym utrzymaniu. Ma sporą powierzchnię zabudowy, na działkę 800m2 się zmieści, ale zajmie bardzo dużo miejsca.

Pomiędzy pierwszą koncepcją a aktualna jest bardzo szerokie spektrum domów pośrednich. Parterówkę tez można sobie zrobić z podwyższonym salonem.

Pokój z przeznaczeniem na pomieszczenie gospodarcze? Tego za bardzo nie chwytam - chodzi o wielką kotłownię, czy pomieszczenie na kosiarki i meble ogrodowe? Takie rozwiązanie jestem w stanie zrozumieć jeśli naprawdę wygrałeś w totka. Estetyczny domek w ogrodzie, garaż lżejszej konstrukcji z zapleczem gospodarczym można zbudować znacznie taniej niż cena metra domu.

Na pewno nie jest to reklama biura :) Z resztą nawet nie wiem za bardzo co to za biuro i niestety nie wiem czy można im zaufać, bo nie ma o nich za dużo informacji na internecie :( Wiem, że na pewno od jakiegoś czasu zajmują się projektowaniem wnętrz a z domami chyba dopiero wchodzą na rynek.

Gdybym wiedział dokładnie, że ten projekt jest dla mnie idealny i na pewno będę chciał go wybudować to nie pisałbym tutaj na forum i nie zawracał Wam głowy :)

Przeskok z parterówki na tak duży dom może i jest przesadny, ale jak już napisałem, parterówka odpada, choćby ze względu na mała działkę i kąt nachylenia dachu. Poza tym parterówka miała być ucieczką z bloku. Jak najszybciej i najtaniej. Sytuacja jednak się zmieniła i obecnie mamy czas i fundusze na coś większego.

Kolejnymi argumentami jest to, że te 100 m2 to na prawdę nie wiele i szczerze nie wyobrażam sobie mieszkania w tak małym domku. We trójkę jakoś to ujdzie, ale we 4? Już nie bardzo.

Doszedłem również do wniosku, że to pewnie będzie pierwszy i ostatni dom jaki wybuduje i w jakim zamieszkam, więc czemu nie spłacać "do końca życia" czegoś o czym się marzyło i nie żałować?

Już tłumaczę o co mi chodzi z tym pokojem z przeznaczeniem na pomieszczenie gospodarcze. Jeżeli chodzi o garaż, to owszem, jest tam miejsce na auto, rowery, jakieś kosiarki, a co z reszką? Ja osobiście mogę o sobie powiedzieć, że należę do zbieraczy :D Mam różne pasje/zainteresowania. Wędkarstwo, modelarstwo RC, elektronika, fotografia, akwarystyka... Nie wspominam tutaj już nawet o mojej żonie, która też ma swoje hobby :) Na to wszystko potrzeba miejsca! Gdzie to wszystko dać? Garaż nie pomieści tego wszystkiego a pokoje chyba nie są pomieszczeniami na takie przedmioty. Piwnicy niestety nie mogę zrobić, bo teren jest zbyt podmokły :( A na strych odpada, bo to ma być pomieszczenie do którego jest się łatwo dostać i swobodnie robić to co się najbardziej lubi :)

Tak jak napisałem, jestem otwarty na wszelkie propozycje. Liczę na Waszą pomoc i może ktoś podrzuci mi naprawdę fajny projekt. Budowę tego domu rozpocząłbym w ostateczności, gdyby po prostu nie było innych projektów spełniających wymagania moje i mojej piękniejsze połówki :)

Mam nadzieję, że teraz trochę bardziej mnie zrozumiecie i może ktoś podrzuci jakiś fajny projekt :)

Edytowane przez Pajski

opcioo - może to moje osobiste skrzywienie, ale ja nie lubię takiego "ukrytego" wejścia. Co nie znaczy, że tak sie nie robi. Robi się i robiło dawniej. Wiele starszych domów ma nawet wejście całkiem po przeciwnej stronie domu.

HK3 jako gotowiec do porawek lepszy, bo ma mniej zmian adaptacyjnych (ma dwa okna na północ, a powyżej napisałeś, że nie chcesz żadnych, więc pewnie byś zmieniał, wydzielony pokój na parterze miałby wejście z salonu - takie sobie rozwiązanie).

Z215. Na jakiej zasadzie myślisz o likwidacji balkonów? Tutaj cała bryła domu jest zaprojektowana jako bardzo spójny pomysł. Zmiany mogą spowodować, że wyjdzie budka o niedobrych proporcjach.

W Z113 też można by adaptować, ale spojrzałam, że kolankową ma zaledwie 77cm, więc jednak odpada.

Czyli na razie HK3 najlepszy.

A może projekt indywidualny?

Projekt Arklow 2 jest ładny, ale zobacz jak u Ciebie wyjdzie jego elewacja frontowa. Moim zdaniem nie będzie wyglądać dobrze, zwłaszcza górując nieco nad drogą.

Edytowane przez bowess

Pajski - osobiście nie popieram takiego spełniania marzeń na kredyt do końca życia. Może za dużo znam osób, dla których okazało sie to na tyle obciążające, że zostali właściwie niewolnikami swojego domu.

Dopóki się go nie ma, dom jednorodzinny wydaje się pięknym celem, marzeniem. Jak już się go ma, to wychodzą rzeczy, które ludzi frustrują - utrzymanie ogrodu, odśnieżanie zimą, konieczne remonty, naprawy. U tych, którzy trochę przesadzili z wysokością raty, dochodzi ciągłe "szczypanie się" z kasą. Są tu wątki, w których można przeczytać o mniej tęczowych stronach. Jeden i drugi.

Piszesz, że 100m to mało dla rodziny 2+2. Ja mam 107 dla czteroosobowej rodziny, też z dodatkowym pokojem, w którym w tej chwili pracuje mój mąż. Małe dzieci mają na razie wspólny pokój - tak mi wygodniej. Gdy podrosną, będą miały po dużym pokoju na poddaszu, a my mniejszą sypialnię na parterze. Taki wybór wyszedł z moich doświadczeń mieszkania w domu dużym (bodaj 200m2), z bezesnsownym pokojem gościnnym, mnóstwem okien do mycia, dywanów do odkurzania, balkonem, z którego sie nie korzysta.

Ale dość kwękania. :)

Założę, że zdecydowane na bank, że taki metraż i funkcjonalność. :)

Dlaczego szukałabym jeszcze innego projektu? Ten odbieram jako wybitnie nieenergooszczędny - bardzo powcianana bryła, nisze, załamania, betonowe podparcie i balkon, trzy kominy. Czy projekt ten w ogóle spełnia aktualne wytyczne co do zapotrzebowania na energię? Jeżeli spełnia, to zapewne tylko dzięki wpisaniu jako sposobu ogrzewania jakiegoś kotła na drewno czy pellet. Zresztą w opisie podano, że jest nieenergooszczędny. No i koszt budowy - w tej samej cenie można mieć parę metrów powierzchni więcej, bo tu płaci się za te wszystkie ściany nośne, załomy, jest dużo metrów elewacji do wykończenia.

A co sądzisz na przykład o Z236? Też trochę "przyozdobiony", w nowoczesnej stylizacji, ale jednak bryła o wiele bardziej zwarta, spory pokój hobby na parterze, poddasze naprawdę fajne dla rodziny 2+2 - prywatna łazienka, sypialnia rodziców odsunięta nieco od sypialni dzieci.

To tylko taki wstępny haczyk, bo nie wiem jeszcze w jakich kształtach i stylizacjach gustujecie wraz z żoną. :)

surrow - Niko jest prosty, z wysokim poddaszem - prawie piętrem. Elewacja frontowa nie straci na ucięciu wykuszu. Z balkonu można zrezygnować, ale zachowałabym od frontu tą białą ściankę, żeby nie było widać, że dach ma spadek - tak będzie po prostu ładniej. W środku fajnie - spory pokój dodatkowy na parterze, schody ze spocznikiem, dobre połączenie garażu z domem, ładna kuchnia z wyspą, fajnie rozplanowane poddasze. Jedyny minusik wnętrza taki, że drzwi łazienki na parterze otwierają się prosto na jadalnię.

No i minus zasadniczy - trochę duża powierzchnia netto, sporo ścian, długie kominy. Niełatwo będzie go zmieścić w 400k, choć to już zalezy od Twojej włożonej pracy. Bezpieczniej byłoby chyba zejść do maksymalnie 150m2 powierzchni netto, bo tak, to nie ma pewności, czy uda się wykończyć od razu cały dom.

opcioo - może to moje osobiste skrzywienie, ale ja nie lubię takiego "ukrytego" wejścia. Co nie znaczy, że tak sie nie robi. Robi się i robiło dawniej. Wiele starszych domów ma nawet wejście całkiem po przeciwnej stronie domu.

HK3 jako gotowiec do porawek lepszy, bo ma mniej zmian adaptacyjnych (ma dwa okna na północ, a powyżej napisałeś, że nie chcesz żadnych, więc pewnie byś zmieniał, wydzielony pokój na parterze miałby wejście z salonu - takie sobie rozwiązanie).

Zgadza się, to wydzielenie z salonu nie jest idealne. Nie eliminuje tego rozwiązania, bo zakładam, że byłoby najrzadziej wykorzystywane pomieszczenie w domu, pokój gościnny, choć oczywiście się zgadzam, że lepiej byłoby gdyby wejście było ze strefy komunikacyjnej.

Z215. Na jakiej zasadzie myślisz o likwidacji balkonów? Tutaj cała bryła domu jest zaprojektowana jako bardzo spójny pomysł. Zmiany mogą spowodować, że wyjdzie budka o niedobrych proporcjach.

Podobne proporcje, ale bez balkonów ma:

Z218

i choć inaczej wyobrażam sobie elewacje i dach to bryła nie jest rażąca.

W Z113 też można by adaptować, ale spojrzałam, że kolankową ma zaledwie 77cm, więc jednak odpada.

Czyli na razie HK3 najlepszy.

A może projekt indywidualny?

Na razie na to wygląda, że hk3 najlepszy, ale ma swoje minusy o których wspominaliśmy.

Z113

jest całkiem ok, gdyby nie ta ściana kolankowa (nie da się jej podnieść na etapie adaptacji?, muszę poszukać w realizacjach, może ktoś podnosił) Przyglądnąłem się jeszcze rozwiązaniom z

z79

i wspomnianego Z113 i porównując do hk3 i Z215 czy Z218 jest jeszcze jedna rzecz: ta druga druga projektów, w przeciwieństwie do pierwszej, daje możliwość realizacji wejścia do domu od zachodu, a tym samym stworzenia układu:salon, jadalnia, kuchnia z przeszkleniami od wschodu, południa i zachodu co powinno dawać jaśniejszą część dzienną domu... Dobrze myślę? (zakładam likwidację przeszkleń od północnej strony i nowe od wschodu, te 3 projekty to umożliwią). Mając wejście od południa tego nie zrobię.

Projekt Arklow 2 jest ładny, ale zobacz jak u Ciebie wyjdzie jego elewacja frontowa. Moim zdaniem nie będzie wyglądać dobrze, zwłaszcza górując nieco nad drogą.

prawda

surrow - Niko jest prosty, z wysokim poddaszem - prawie piętrem. Elewacja frontowa nie straci na ucięciu wykuszu. Z balkonu można zrezygnować, ale zachowałabym od frontu tą białą ściankę, żeby nie było widać, że dach ma spadek - tak będzie po prostu ładniej. W środku fajnie - spory pokój dodatkowy na parterze, schody ze spocznikiem, dobre połączenie garażu z domem, ładna kuchnia z wyspą, fajnie rozplanowane poddasze. Jedyny minusik wnętrza taki, że drzwi łazienki na parterze otwierają się prosto na jadalnię.

No i minus zasadniczy - trochę duża powierzchnia netto, sporo ścian, długie kominy. Niełatwo będzie go zmieścić w 400k, choć to już zalezy od Twojej włożonej pracy. Bezpieczniej byłoby chyba zejść do maksymalnie 150m2 powierzchni netto, bo tak, to nie ma pewności, czy uda się wykończyć od razu cały dom.

Odwieczny problem. Chciałoby by się mieć jak najwięcej przestrzeni i pomieszczenia do każdej funkcji osobno, a jednocześnie chciałoby się tanio wybudować i potem eksploatować. Trzeba gdzieś znaleźć kompromis i to wypośrodkować. Dzięki za dotychczasowe rady. Jakbyś wpadła jeszcze na jakiś ciekawy projekt na moją działkę to podrzuć linka. Na razie jestem na etapie szukania i rozważam różne koncepcje.

Witam. Zastanawiam się nad wyborem projektu i przypadła mi do gustu nowa wersja dosyć popularnego projektu - Opałka. Wymyśliłam sobie, że trochę zmienię okna: w salonie cztery okna tarasowe to według mnie za dużo, zostawiłabym tylko te w narożniku (jako rozsuwane narożne), a dwa pozostałe zmieniłabym na takie standardowe o wys. ok 150 cm. Zamiast dwóch okien w kuchni wstawiłabym jedno, takie niskie nad blatem (nie wiem jak to się fachowo nazywa :p) albo na frontowej ścianie albo jako niskie okno narożne (i pociągnęłabym drewno na elewacji na wysokość okna do końca ścian). Tak wygląda ten dom:

opalek-2_50.jpg

Poniżej link do projektu:

http://www.dominanta.pl/projekty-domow/opalek-2-N

Doradźcie czy takie zmiany mogłabym wprowadzić. Nie wyjdzie z tego jakiś koszmarek?? :sick:

Okno w kuchni - zakłóci tradycyjną bryłę. Takie okna robi się w prostych, nowoczesnych domach.

To nie jest tani w budowie projekt, orientowaliście się w rzeczywistych kosztach budowy?

Zanim kupisz ten projekt na twoim miejscu bardzo dokładnie przyjrzałabym się poddaszu - z powodu skosów ustawienie zwykłych szaf tak jak proponuje pracownia może byc niemozliwe

Domyślam się że nie będzie najtańszy ze względu na dach ale mój mąż uparł się na taki, więc dwuspadowy lub płaski nie wchodzi w grę. Na pomysł okna w kuchni wpadłam, kiedy zobaczyłam na żywo taki dom: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-salwiniach/m4ba767e0503fc. Chodziło mi o to, żeby uzyskać mniej więcej taki efekt. Co do poddasza, to mówisz pewnie o pokoju z oknami połaciowymi. Widziałam taki pomysł na szafę

(zaraz usunę, coby nie zaśmiecać wątku).

Aha, jeszcze wydaje mi się że dobrym pomysłem będzie rezygnacja z łazienki przy sypialni i przerobienie jej na pralnię oraz przesunięcie ścianki i powiększenie minimalnie garderoby

dsc09178.jpg

Edytowane przez izuizu

Oczywiście, ze skosy da się zagospodarować - ale szafa na wymiar kosztuje kilka razy więcej niż zwykła ze sklepu.

W pewnym momencie zaczynają się robić wysokie koszty wykończeniówki.

Dla mnie dach czterospadowy nie jest atrakcyjny.

A to co pokazuje archon to jest mały koszmarek.

opcioo masz rację w kwestii doświetlenia. Jeżeli część dzienna ma być z otworami zachód-południe-wschód, to już wejście się na południową elewację nie załapie.

Bryła Z218 faktycznie wygląda ok, choć trudno mi przewidzieć efekt na przykład po rezygnacji z tej dość oryginalnej elewacji. Ale na rysunkach elewacji nie wygląda "przykrótko". :)

Z79 w odbiciu lustrzanym i po poprzenoszeniu okien z północy na wschód lub zachód jest całkiem ciekawy, jednak ma małą wadę w postaci południowej kuchni, która może się w czasie gotowania obiadu mocno przegrzewać.

Czyli wychodzi, że z projektów gotowych raczej takie z wejściem od szczytu.

izuizu słusznie rozważałaś zmiany w otworach okiennych, bo rzeczywiście jest ich trochę dużo (a rzadkością jest, żeby po ustawieniu domu na działce wszystkie były słoneczne i z ładnym widokiem). W nowym "Muratorze" jest artykuł "Kuchnia bez wad" - kuchnia z tego projektu nadaje się na wzór do kategorii 'zbyt wiele otworów'. Na wizualizacji wrysowano przy wejściu z salonu wysoką zabudowę - może to lodówka, może cargo, a obok w tej zabudowie piekarnik. Z rzutu wynika, że wizualizacja jest trochę oszukana, bo nie ma szans, żeby weszła tam lodówka i piekarnik (zresztą niedobrze jest dawać te sprzęty obok siebie). A jeżeli obok piekarnika szafka cargo, to nie wiem, gdzie lodówka.

Zgadzam się z Elfir, że nowoczesne, poziome okno trochę się będzie gryzło z tą dość tradycyją bryłą.

Inne minusy:

- wejście na schody i do gabinetu z salonu (w domu tej wielkości można już oczekiwac wyłączenia z salonu przynajmniej komunikacji parter-poddasze)

- schody zabiegowe

- dużo ścian nośnych i fundamentowych

- poddasze mocno obciążone skosami (tylko jedna normalna szafa w sypialni 14,17, przy głównej sypialni niska garderoba z niepotrzebnym zupełnie oknem, szkoda, że nie ma przekroju budynku)

- długie kominy, bo dom wysoki

Ten projekt jest opisany jako energooszczędny, ale widzę tu wentylację grawitacyjną. Nie podano grubości dociepleń, a jest to ciekawe zagadnienie w kontekście podanego EuCO.

No i mam obawy, że ten projekt jest w cenie promocyjnej z takiego względu, że nie spełnia aktualnych norm zapotrzebowania EP (no może z kotłem na pelety, ale z gazem lub węglem już może być problem), przenikalności cieplnej przegród.

Trzeba byłoby to sprawdzić. Teraz jest maks 120 kWh/m2 * rok (na potrzeby ogrzewania, wentylacji i przygotowania ciepłej wody).

Witam,

ostatnio zakupiliśmy z Żoną projekt domu - Dom przy Alabastrowej 21 - poniżej plan i zdjęcie z frontu:

http://wklejarka.pl/images/a5b30aceb6.jpeg

http://wklejarka.pl/images/9ed28eca89.jpeg

http://wklejarka.pl/images/98dc7b65ed.jpeg

mamy 7 dni na wprowadzenie poprawek w projekcie przed jego zatwierdzeniem.

Zmiany na które się zdecydowaliśmy do tej pory to:

- dom pierwotnie ma zasilanie gazem, nasz będzie na piec

- w łazience na parterze przesunąć prysznic z okna na prawą ścianę

- dachówkę zamienić na blachę

Proszę o podanie innych sugestii, które mogłyby podnieść funkcjonalność domu, z góry dziękuję :)