Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

brakuje dylatacji termicznej między garażem a resztą domu. Bez tego garaż będzie drastycznie wychładzał dom. Jedno twarcie w mrozy bramy garażowej wywiewa mnóstwo kW energii.

Balkoniki to już tradcyjnie - element służący tylko do wywalania kasy w błoto.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli balkony zostają, to bym zrezygnowała z łukowatości. Po linii prostej będzie większy wybór balustrad (od niższej ceny zaczynając) i można też coś nowocześniejszego zastosować.

Zamiana dachówki na blachę będzie też z "odchudzeniem" więźby? Z jakich względów nie chcesz dachówki? Jeżeli chodzi o cenę, to proponuję sprawdzić, bo czasem dachówka cementowa niewiele droższa, a może być i tańsza od niektórych blach.

Jeżeli balkony zostają, to bym zrezygnowała z łukowatości. Po linii prostej będzie większy wybór balustrad (od niższej ceny zaczynając) i można też coś nowocześniejszego zastosować.

Zamiana dachówki na blachę będzie też z "odchudzeniem" więźby? Z jakich względów nie chcesz dachówki? Jeżeli chodzi o cenę, to proponuję sprawdzić, bo czasem dachówka cementowa niewiele droższa, a może być i tańsza od niektórych blach.

Zamiana dachówki na blachę to właśnie względy finansowe, poza tym blacha jest chyba bardziej wytrzymała. Jak słusznie zauważyłeś mniej drewna potrzeba na szkielet. Co do balkonów to myślę że będą prostokątne.

Dzięki za linki :D

Jestem mile zaskoczony szybkością z jaką działa to forum - na prawdę szacunek :D

E tam - trafiłeś w dobrą godzinę. ;)

Z wytrzymałością blachy to nie wiem. Żywotność ma krótszą od dachówki, ale i tak wystarczającą na jedno pokolenie, więc nie Ty będziesz wymieniał. Niestety tańsze blachy z samego wyglądu szybko się starzeją, gubią kolor, płowieją, matowieją.

U mnie czasem bardzo wieje (średnio raz na 10 lat przetacza się wichura, z takich łamiących lasy, praktycznie co roku są stany alarmowe w związku z prędkością wiatru) i na tego typu akcje to akurat dachówka lepiej się sprawdza. :)

E tam - trafiłeś w dobrą godzinę. ;)

Z wytrzymałością blachy to nie wiem. Żywotność ma krótszą od dachówki, ale i tak wystarczającą na jedno pokolenie, więc nie Ty będziesz wymieniał. Niestety tańsze blachy z samego wyglądu szybko się starzeją, gubią kolor, płowieją, matowieją.

U mnie czasem bardzo wieje (średnio raz na 10 lat przetacza się wichura, z takich łamiących lasy, praktycznie co roku są stany alarmowe w związku z prędkością wiatru) i na tego typu akcje to akurat dachówka lepiej się sprawdza. :)

Słyszałem że blacha jest głośniejsza podczas deszczu, prawda to?

Na zewnątrz domu na pewno. :) Forumowicze piszą, że przy prawidłowym dociepleniu połaci i regipsie nie słychać hałasu bezpośrednio. Słychać trochę przez okna połaciowe (ale w domu z dachówką też słychać krople bębniące w okna), niektórym się niesie hałas przez kanały wentylacji grawitacyjnej.

surrow rzadko kiedy udaje się wybrać projekt ot tak - od pierwszego strzału. Dobrze jest mieć czas i sobie na spokojnie przeglądać.

Oczywiście, jak coś mi wpadnie w oko, to wkleję. :)

A jak widzicie ten projekt?:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_odnaleziony,2557,0,0.htm

Powierzchniowo zbliżony do omawianego wcześniej Domu w wisteriach 2 , ale chyba prostszy i tańszy w budowie (po likwidacji wykusza). Mam tylko wątpliwości co do posadowienia go na zachodniej działce (okna w największej sypialni północne :p - ale można dołożyć dachowe ).

Wady jak dla mnie to mała kuchnia i niewygodne schody. Rozplanowanie pomieszczeń na górze też fajne no i jest spora powierzchnia gospodarcza.

Na zewnątrz domu na pewno. :) Forumowicze piszą, że przy prawidłowym dociepleniu połaci i regipsie nie słychać hałasu bezpośrednio. Słychać trochę przez okna połaciowe (ale w domu z dachówką też słychać krople bębniące w okna), niektórym się niesie hałas przez kanały wentylacji grawitacyjnej.

OK :)

A jakieś pomysły jeszcze na zmiany? Koło wtorku muszę oddać projekt, zatem nie ma za wiele czasu... :)

Witam,

Może Ktoś wie coś n/t poniższego ?

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-wisteriach-ver-2/mba01f6e6788c7

Interesuje mnie głównie, czy na działkę o szerokości wcisnę ten budynek (wjazd od zachodu), no i ogolne Wasze spostrzeżenia. Może Ktoś już go z Was postawił więc zdradzi mi koszty SSO, SSZ, pod klucz.

Co byście zmienili, jak zwiększyć garaż ?

Pozdrawiam

Wady jak dla mnie to mała kuchnia i niewygodne schody. Rozplanowanie pomieszczeń na górze też fajne no i jest spora powierzchnia gospodarcza.

No to już go odrzuć.

Poszukaj architekta, który zrobi ci porządny projekt - taki, w którym nie bedziesz musiał likwidować, przerabiać, poszerzać, zmieniać.

To, że teraz wydasz na projekt 2,5 tyś nie oznacza końca projektowych wydatków - projekt zjazdu, adaptacja, projekty przyłaczy. W sumie zapłacisz niewiele mniej niż za projekt indywidualny a cały czas bedziesz się zastanawiać, czy wszystkie zmiany są sensowne i o niczym nie zapomniałeś.

Witam,

Okna na poddaszu, kuchnię, okna na parterze, słupy - tak na początek...

Garaż zwiększacie bardzo prosto: wydlużając ściankę i dodając kolejne krokwie. Najlepiej wydłużać o odleglości między krokwiami.

Edytowane przez Elfir

Witam,

Może Ktoś wie coś n/t poniższego ?

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-wisteriach-ver-2/mba01f6e6788c7

Interesuje mnie głównie, czy na działkę o szerokości wcisnę ten budynek (wjazd od zachodu), no i ogolne Wasze spostrzeżenia. Może Ktoś już go z Was postawił więc zdradzi mi koszty SSO, SSZ, pod klucz.

Pozdrawiam

Na stronie projektu jest zakładka "Podyskuj na forum". Tam znajdziesz osoby budujące ten dom, a więc info o zmianach, kosztach itp. Pytaj śmiało zawsze ktoś bardziej doświadczony w budowie wisterii odpowie i coś podpowie :)

jedno okno na parterze jest narożne - czyli drogie i mało energooszczedne.

Poza tym jaka jest potrzeba okna w kotłowni do której zagląda się sporadycznie? Podobnie z resztą w garażu.

Garaż poszerzasz. Wydłużyć możesz tylko kosztem kotłowni.

jedno okno na parterze jest narożne - czyli drogie i mało energooszczedne.

Poza tym jaka jest potrzeba okna w kotłowni do której zagląda się sporadycznie? Podobnie z resztą w garażu.

Garaż poszerzasz. Wydłużyć możesz tylko kosztem kotłowni.

Ok, z oknem w kotłowni si.ę zgodzę ale w garażu.. nie bardzo. Jak rozumiem, poszerzam garaż kosztem "działki" ? Dlaczego mało energooszczędne okno narożne ?

bowiem przez ściany najwięcej ciepla ucieka narożnikami domu.

Takie okno jest też o wiele droższe.

Jak często przebywasz w garażu w ciągu dnia? Kilka minut. Bo ten garaż jest za maly na bycie jeszcze warsztatem do uprawiania hobby. Ta teraz porównaj sobie cenę kW jakie wydasz na oświetlenie (zwłaszcza LED) a ceną kW uciekająca przez okno + koszt okna w porównaniu ze ścianą.

Na dodatek latem można w garażu coś robić przy uchylonej bramie, przez którą dostanie się o wiele więcej światła niż przez okno. Czyli do porównywania bierzesz tylko zuzycie kW gdy jest chłodno. Ponieważ zimą słońce wstaje po 7 a zachodzi zaraz po godzinie 15-tej, i tak będziesz musiał zapalić światło jadąc do i wracając z pracy.

Brak okna umożliwi przysunięcie garażu do 3 m do granicy - a więc o 1 m możesz spokojnie garaż poszerzyć.

Edytowane przez Elfir

bowiem przez ściany najwięcej ciepla ucieka narożnikami domu.

Takie okno jest też o wiele droższe.

Jak często przebywasz w garażu w ciągu dnia? Kilka minut. Bo ten garaż jest za maly na bycie jeszcze warsztatem do uprawiania hobby. Ta teraz porównaj sobie cenę kW jakie wydasz na oświetlenie (zwłaszcza LED) a ceną kW uciekająca przez okno + koszt okna w porównaniu ze ścianą.

Na dodatek latem można w garażu coś robić przy uchylonej bramie, przez którą dostanie się o wiele więcej światła niż przez okno. Czyli do porównywania bierzesz tylko zuzycie kW gdy jest chłodno. Ponieważ zimą słońce wstaje po 7 a zachodzi zaraz po godzinie 15-tej, i tak będziesz musiał zapalić światło jadąc do i wracając z pracy.

Brak okna umożliwi przysunięcie garażu do 3 m do granicy - a więc o 1 m możesz spokojnie garaż poszerzyć.

Dzięki wielkie za odpowiedź. Bardzo dobre podejście do tematu, rzeczywiście cały czas myślę że w takim garażu znajdę jednak troszkę miejsca na mały warsztat, gdzie światło dzienne jest czymś normalnym. Ile KW ucieknie przez okno..? Hmm, garaż to nie pokój mieszkalny, więc nie powinno się na dobrą sprawę grzać tak mocno. Czymś komicznym są dla mnie zdjęcia ogrzewania podłogowego w garażu.. Jeśli już to tylko mały kaloryfer. Ale bez okna - cyrkulacja powietrza jest zakłócona :-)

Zastanawiam się, czy kotłownia o powierzchni 6,84 mkw nie będzie zbyt mała na piec z podajnikiem, instalację i bufor ciepła ( min 700L).

Edytowane przez Bolek10