Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale bez okna - cyrkulacja powietrza jest zakłócona :-)

Przecież garaż wymaga osobnej wentylacji grawitacyjnej. To nie oknem wietrzysz.

Warsztat to sobie zrób w drewnianym domku gospodarczym obok garażu -25m2. Będziesz tam miał miejsce także na kosiarkę, zapasowe opony, rowery dzieci.

Edytowane przez Elfir

Żeby przesunąć ścianę o 1 m to i na poddaszu trzeba mieć ścianę bez okien , a na poddaszu jest sypialnia nad garażem .

Owszem. Ale jak ma dom na styk, okna można zrobić dachowe, chociaż jest to oczywiście droższe rozwiązanie niż okno na szczycie.

Edytowane przez Elfir

Witam jest tu ktos kto buduje dom pod pistacja i moze mi cos napisac o funkcjonalnosci tego domku? Mam nadzieje ze dobrego wyboru dokonalismy. Chcialabym znac zdanie osob ktore rozpoczely budowe tego domu :) tu zalaczam link do tego projektu a moze wypowie sie ogolnie ktos co sie zna na tym http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-pistacja/m429c3e4e9158f

Witam jest tu ktos kto buduje dom pod pistacja i moze mi cos napisac o funkcjonalnosci tego domku?

najlepiej spytać tych co budują.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?49724-projekt-DOM-POD-PISTACJ%C4%84-pracownia-ARCHON&highlight=pistacj%C4%85

polecam na przyszłosć uzywanie wyszukiwarki

Mam takie pytanko do Was - w kwestii interesującego mnie projektu. Bardzo spodobał mi się projekt domu nowoczesnego BAMBI z pracowni MG Projekt. Widzieliście może gdzieś w sieci zdjęcie z jego realizacji? Byłabym wdzięczna za podrzucenie linku! Pozdrawiam.

Strona MGProjekt Ci nie działa? Bo tam są zdjęcia z realizacji. Na forum nie ma wątku o tym projekcie.

Projekt nie jest nowoczesny, ale tradycyjny.

A może jesteś kolejnym spamerem z MGprojektu, których w ciagu miesiaca zbanowałam przynajmniej 10-ciu?

Elfir nie badz zlosliwy bo potrafie szukac i sie udzielalam ale tematy sa stare i nikt sie nie odzywa a chyba od tego forum jest zeby pytac nie uwazasz? Jak Ci nie pasuje omijaj tematy a tu temat jest o projektach ewidentnie wiec regulaminu raczej nie zlamalam tylko udzielilam sie tam gdzie trzeba. Na przyszlosc to ja radze zeby lepiej doradzac udzielajacym sie tu :) pozdrawiam

Jestem moderatorem i piluję porządku.

Ten wątek nie służy do wymiany doświadczen w budowie tego konkretnego projektu, tylko do poszukiwania odpowiadającego projektu wśród wielu na rynku. Toteż trudno, by tutaj wypowiadały się osoby, które dany dom budują, bo nie zaglądają już do tego wątka.

Najlepiej napisac do tych osób, które wypowiadały się we wątku o domu w pistacjach na prv, zwłaszcza, ze z tego co widze, prowadziły dzienniki budowy (tabaluga, dabell).

surrow ten Odnaleziony to spory dom, a ma kilka pomieszczeń mniejszych niż można się spodziewać- kuchnię, sypialnię - gabinet na parterze, wąskie i zabiegowe schody. kuchnia moim zdaniem jest wystrczająca, jeżeli ma być tak jak w projekcie, czyli, że jemy zawsze w salonie przy stole.

Na poddaszu pokoje dzieci o sporej różnicy powierzchni. Jeżeli dzieci dwoje, to komu przypadnie większy? Sypialnia rodziców duża, a właściwie jest w niej tylko łóżko. Nie przewidziano miejsca ani na jakąś toaletkę, biblioteczkę. Nie ma miejsca na telewizor (gdybyś chciał mieć).

Część gospodarcza faktycznie przestronna.

A co myślisz na przykład o Domu przy Głogowej 4?

Bolek10 nie napisałeś na jaką szerokość działki chcesz te Wisterie.

Już gdzieś pisałyśmy z Elfir, że w tym projekcie warto przerobić kuchnię na promieszczenie czworokątne. Koleżanka nawet zrobiła stosowny rysunek. :)

A, jeszcze jedno. Mam obawy, że powiększanie garażu, czyli poszerzanie budynku bardzo zwiększy łączny koszt przygotowania projektu budowlanego. Albo szukałabym gotowca od razu stosownej wielkości, albo poważnie rozważyła projekt indywidualny.

muratorka2 - taki mały ten Bambi, a trzy kominy? Poważnie rozważyłabym wentylację mechaniczną (kanały można rozprowadzić po strychu), bo do tej kubatury centralę można kupić w cenie jednego komina.

Niezbyt podoba mi się jego elewacja frontowa - wygląd trochę ratuje drewno przy oknach. Na pewno nie jest to stylizacja nowoczesna. W kuchni na 100% zrezygnowałabym z okna na bok.

A co sądzisz o projekcie Mikro Eko? Tańszy dach, więcej miejsca na przechowywanie. Kotłownia może mieć też funkcję też pralni, spiżarni, przechowywalni.

asiutka2603 - last but not least. :)

Zacznę od mojej ulubionej pozycji, czyli kosztu podanego na stronie. Lep i haczyk na klienta jest to li i jedynie. Realny koszt 150 m2 podłóg to 450 tysięcy, gdy się zatrudnia kolejne ekipy i wykańcza w średnio - lepszym standardzie. Można taniej - do 375 da sie zejść.

Dom jest dość ozdobny - dwie lukarenki, wykusz, podcień, dwa balkony, trzy kominy,

W środku. Schody zabiegowe, dobrze, że przynajmniej setki. Nie podoba mi się kuchnia, uważam, że jest niefunkcjonalna. Mało miejsca na górne szafki. Jeżeli będzie okap inny niż podszafkowy, to praktycznie wcale nie będzie górnych. Okropny narożny zlewozmywak i dwa okna, które można z niego ochlapywać. Jeżeli wstawisz zmywarkę, to zostają zaledwie dwie szafki dolne. Piekarnik trzeba dać pod płytą, bo potencjalny słupek zaraz obok płyty to też bardzo niewygodne rozwiązanie. Jakieś wąskie cargo można dać między zlewozmywak a lodówkę. Tu też błąd, bo blat obok lodówki to najporęczniejsze miejsce do przygotowywania kanapek, posiłków bez gotowania, a tu tego blatu jest może 25 cm. W ogóle jest ciasno, a przeniesienie zlewozmywaka pod większe okno spowoduje z kolei, że będzie za mało miejsca między nim a płytą, a tu z kolei powinien być rozsądny kawał blatu do szykowania posiłków obrabianych termicznie. Spiżarnia 1,21m2 jest strasznie malutka. Chyba zrobiałbym tu zabudowę do przechowywania, zamiast tak ciasnego pomieszczenia. Dwie jadalnie - czyli jeden ze stołów będzie raczej stał i się kurzył. A przecież jeszcze jest trzecia - letnia jadalnia w podcieniu. :)

Czy w salonie będzie telewizor? Jedyne miejsce na niego jest obok kominka.

Po co w małym pokoiku na parterze dwa okna? Jest przez to mniej ustawny. Ale to dość charakterystyczne dla Archonu - dużo okien.

W łazience na parterze drzwi są blisko rogu pomieszczenia i wrysowano mikrą umywalkę, żeby nie wystawała na przejście. No i drzwi łazienki otwierają się wprost na duży stół jadalny.

Na poddaszu nie podobają mi się wejścia do pokoi po skosie, przez co pomieszczenia tracą kształt czworokąta, jedna łazienka na cztery sypialnie i brak miejsca na pralkę. Najwygodniej jest prać tam, gdzie zdejmowana jest odzież.

Dom pasuje chyba najbardziej na działki, które południe mają tam, gdzie podcień.

Jak tu jest odprowadzana woda z frontowego balkonu? Na wizualizacjach nigdy deszcz nie pada, ale w realu dość często. :) Ma się ta woda lać po ścianach wykuszu, czy tworzyć kurtynę przed drzwiami wyjściowymi. :p

Wiem, wiem - jest to złośliwe czepianie się, ale lepiej chyba wiedzieć takie rzeczy.

Może trochę straszny wyszedł mój komentarz, ale w tym wątku raczej wskazujemy minusy. Dom poza tym jest spory, ładnie wygląda na wizualizacjach - tak ciepło i rodzinnie. Wydaje się mieć przestronną część wypoczynkową salonu, fajnie, że pom. gospodarcze jest przy wiatrołapie, to zawsze można mokry parasol czy buty tam wrzucić. Jest dość miejsca na naprawdę spory stół jadalny, wszystkie sypialnie mają przyzwoitą powierzchnię podłóg, fajna gadreroba na poddaszu. Jak zajrzysz do budujących, to zapewne w innym tonie będzie wymiana opinii. Weź też pod uwagę, że czasem Ci, którzy wybrali dany projekt są już do niego emocjonalnie przywiązani i raczej nie odradzą Ci jego zakupu.

Edytowane przez bowess

Bowess konkretniej sie chyba nie dalo ;) hehe jesli chodzi o takie szczegoly jak jadalnia zastanawiamy sie nam tymi oknami ale nie musimy dokladnie to samo robic no i fakt ze scianki czy cokolwiek inaczej postawic mozna. Wiem wiem kazdy przywiazany jest do swojego domu. A co do domu na zewnatrz na pewno nie chcemy robic go tak jak tam w projekcie jest. Zwykly prosty i tyle no i ostatnia sprawa sami systemem gospodarczym bo wiadomo wszystko kosztuje :/ a nie kazdego staf na cuda. Dziekuje za Twoj komentarz na pewno pewne rzeczy wezme pod uwage jesli chodzi o kuchnie i pokoj i gory i okna dwa ;)