Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

A może znajdziesz jeszcze jakiś stosowny prostszy projekt? Ten bardzo straci na wyglądzie, jeżeli będzie wykończony "budżetowo". Mam po sąsiedzku dom budowany według projektu z tej pracowni i uwierz, że otynkowany na szaro, z tanimi balustradami na balkonach (a na to zawsze przy końcu budowy brakuje kasy), z oknami bez szprosów, standardowymi drzwiami, bardzo różni się od oryginalnej propozycji.

Oczywiście okna można dostosowywać w adaptacji, ale za każdą jedną sztukę wykreślania, zmianę wymiarów, przenoszenie, się płaci. Ścianki działowe można nawet w trakcie budowy postawić skorygowane, tylko, że w tym projekcie tak naprawdę nie bardzo jest jak manewrować. Jak na przykład zrobić, żeby w łazience na dole weszła większa umywalka? Nie ma gdzie przesunąć drzwi.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiecie latwo sie tak wydaje. Dlugo szukalam szukalam i nie moglam znalezc takiego projektu. Wy jestescie obeznani w tym a ja co ja wiem. Nie wiem na co zwracac szczegoly. Dostalismy warunki wlasnie zabudowy i bedziemy pozwolenia zalatwiac i wlasnie kupno projektu. Teraz sama juz nie wiem. Bo to nie o wyglad chodzi a o funkcjonalnosc domu

asiutka - niekoniecznie.

Zakup gotowca ok 2,5 tyś + adaptacja (bez zmian) ok. 1 tyś. Jak wprowadzasz zmiany przy adaptacji możesz nawet wydać 4 tyś. Projekt zjazdu - 800 zł

Projekty przyłączy - ok 500 zł za poszczególne media. itd.

Zakup gotowca to dopiero początek wydatków projektowych.

W projekcie indywidualnym wydajesz 8-12 tyś i masz to wszytsko. Możesz wydac mniej, bo sa architekci, którzy podejmą się za 4 tyś projektowania, ale wówczas nie licz na rzetelność.

Dobra pracownia przeliczy ci fundamenty i zbrojenia dokładnie do warunków glebowych. W gotowcach z reguły zbrojenia i fundamenty dobrane są do najgorszych warunków występujacych w Polsce i dla wielu działek są po prostu przewymiarowane. Czyli niepotrzebnie wydajesz kilka tysięcy więcej na beton i stal.

Dobry projektant uzględni twoje wymagania, ale też twój zasób gotówki na budowę.

tutaj na ostatnich stronach toczyla się dyskusja o projektach indywidualnych:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?4731-PROJEKT-INDYWIDUALNY-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84-pytania-dyskusja-nad-planami/page129

Z indywidualnym możesz pokusić się o budowę domu energooszczędnego, którego roczne ogrzewanie nie będzie wyższe jak 2 tyś. Nie uważasz, ze to kuszace?

Zobacz - budowa domu to ok 300-350 tyś. 10 tyś to 3 % kosztów budowy.

Napisz do Ładzińskiego, może poleci ci kolegę-architekta z Twoich okolic?

Edytowane przez Elfir

To prawda - zakup gotowca to jeszcze nie koniec wydatków na projekt domu. Ja musiałam osobno zapłacić za projekt przyłączy wod-kan i gazu, ale to nie przed rozpoczęciem budowy, tylko w toku, bo u nas wtedy też budowały się sieci gazowa i kanalizacyjna. Za projekt zjazdu nie płaciłam osobno, za projekt kabla od domu do skrzynki też nie.

Poza wymienionymi, dużo osób musi zapłacić za projekt ogrzewania podłogowego, jak robią wentylację mechaniczną to też często trzeba dopłacić firmie za projekt.

W gotowcach rzeczywiście często fundamenty są przesadzone. W moim (też gotowcu) były standardowe - nasz kierownik stwierdził, że dobre i nie przesadzone. W gotowcu mieliśmy wstępnie trzy więźby i z tego wybrana została ta stosowna przekrojami do naszej strefy śniegowej. W tymże gotowcu były też projekt podłogówki - dokładny z zapotrzebowaniami ciepła i obliczonymi odstępami pomiędzy rurkami oraz liczbą pętli dla każdego pomieszczenia osobno, projekt wentylacji mechanicznej - dokładny i rozrysowany tak, że bez większego trudu mój mąż rozłożył i zmontował wszystko sam.

Tak więc projekty gotowe, też są różnej jakości, zawartości.

Nie wiem, czy Wasz system gospodarczy przewiduje też pracę własną. Jeżeli tak, to naprawdę dużo czasu i energii pochłaniają takie bzdurki jak murowanie wykuszu, skośnych ścianek, betonowanie słupów konstrukcyjnych, wykańczanie balkonów, robienie podbitek w nietypowych miejscach (lukarny), ocieplanie takich wąskich kawałków ściany jak w wykuszu. Nawet jeżeli będziecie zlecać wszystkie prace, to ekipy też sobie dodatkowo liczą za takie "utrudnienia", bo dobrze wiedzą ile roboczogodzim muszą doliczyć na takie detale.

W projektach gotowych mam jako taką orientację, więc może jeszcze jakiś zamiennik znajdę. Czy warunki przewidują, że ma być kalenica prostopadle i wejście od szczytu? Jaka szerokość działki, typ ogrzewania? Ilu mieszkańców?

Bowess my dostalismy z Powiatu pozwolenie na warunki zabudowy a z gminy dopierl maja przyjsc papiery wlasnie co do opisu domu itp takze nie jestem w stanie stwierdzic teraz jak to bedzie. Do dwoch tygodni ma to przyjsc wiec powinno za jakis tydzien.. a co do systemu gospodarczego bedziemy wszystko sami robic. Rodzina w budowlance pracuje takze tyle ok

No to zobaczymy, jakie będą wytyczne. Jeżeli działka wąska, to pamiętaj, że można też postawić dom szczytem do drogi, a drzwi wejściowe mieć na bocznej ścianie. To czasem może bardzo uprościć konstrukcję a jednocześnie dać większą liczbę projektów gotowych do wyboru.

Jako osoba, która aktywnie uczestniczyła w kopaniu fundamentów, kręceniu zbrojenia, układaniu podłogówki i różnych innych "mokrych robotach" ;) , powiem tak - im mniej kombinacji w konstrukcji domu, tym mniej nerwów, możliwości błędu, szybciej idzie budowa. Mój sąsiad, który też murował sam, stwierdził, że przez ten czas, co dłubał swój wykusz, to by wymurował lekko licząc ze 40m2 ścian. U nas też najwięcej czasu poszło przy murowaniu wnęki przy drzwiach, bo to było praktycznie docinanie co drugiego pustaka.

Popytaj ludzi, którzy mają domy z balkonami, w jaki sposób korzystają z tych balkonów. Najczęściej są one zamknięte na głucho. Drzwi balkonowe na poddaszu można dać, bo wpuszczają sporo światła, musi być za nimi wymagana przepisami balustrada, więc i skrzynki z kwiatami można powiesić, jak ktoś lubi to i pościel przewietrzyć, ale samą płytę balkonu odcinałabym bez litości, bo pożytku z tego raczej nie ma.

Każdą kuchnię da się umeblować. Słabym punktem jest to, że kuchnia ma zaskakująco małą część roboczą jak na dom przeznaczony dla 5-6 osób.

Na razie podpowiem, że z 5 sypialniami i dość proste są projekty Uroczy Zakątek Muratora, Sambor Polo i Malachit Archetonu, Słodka Zosia z Atrium.

No wlasnie zobaczymy jakie beda wytyczne bo dzialka ogromna jest a gdzie kaza postawic dom co i jak to sie przekonamy niedlugo ;) zreszta poki co zobaczymy jak bedzie z pozwoleniem na budowe bo planowac to ja sobie moge ;) gorzej jak nie dostaniemy :D gmina robila problemy o warunki zabudowy i do powiatu w krakowie sie odwolywali ale oni dali bez problemu tylko czekalismy z pol roku. Zobaczymy co dalej bo widzialam ze inni na WZ czekali po 20miesiecy wiec z nami i tak nie jest zle :) popytam na pewno o te balkony. Szczerze jeden bym zlikwidowala po co mi dwa ale zobaczymy. Ogolnie projekt mi sie podoba. Spojrze na te co mi podalas moze zmienie akurat zdanie? Dziekuje Wam za pomoc. Dobrze zaczerpnac porady osob ktore siedza w tym temacie i budowe juz maja za soba. Dom to jest studnia bez dnia. Ciagle cos. Wiemy ze gdyby nie osoby ktore by nam nie pomogly nic bysmy nie zdzialali a tak to wiadomo zawsze cos taniej wyjdzie. Wiadomo nikt za darmow robil nie bedzie choc czasem to lepiej obcego wziac :D no zobaczymy jak to bedzie ;)

Popatrz, przeglądałem chyba z tysiąc projektów ale na taki nie trafiłem. Jest całkiem fajny tylko mam 2 zastrzeżenia. Łazienka zaraz przy kuchni. To koszmarne rozwiązanie zarówno dla osób przebywających w kuchni i w tym samym czasie w WC. Kotłownia też wydaje mi się trochę mała na ogrzewanie paliwem stałym. Reszta rewelacja !

surrow ten Odnaleziony to spory dom, a ma kilka pomieszczeń mniejszych niż można się spodziewać- kuchnię, sypialnię - gabinet na parterze, wąskie i zabiegowe schody. kuchnia moim zdaniem jest wystrczająca, jeżeli ma być tak jak w projekcie, czyli, że jemy zawsze w salonie przy stole.

Na poddaszu pokoje dzieci o sporej różnicy powierzchni. Jeżeli dzieci dwoje, to komu przypadnie większy? Sypialnia rodziców duża, a właściwie jest w niej tylko łóżko. Nie przewidziano miejsca ani na jakąś toaletkę, biblioteczkę. Nie ma miejsca na telewizor (gdybyś chciał mieć).

Część gospodarcza faktycznie przestronna.

A co myślisz na przykład o Domu przy Głogowej 4?

Witam. Mam taki mały spór z Tatą o to że: ja jestem za projektem gotowym a Tata za indywidualnym. :p

Mianowice chodzi o projekt http://www.domplan.com.pl/Armanda/Armanda.html

Ja twierdze że taniej będzie kupić ten projekt, zanieść do projektanta adaptującego, naniesie małe zmiany, zaadaptuje i ok. A Tata że lepiej będzie temu projektantowi pokazać ten projekt żeby narysował go od nowa już z tymi zmianami i to że niby będzie taniej wg Taty.

Planowane zmiany w tym domku wg mnie to:

- zmniejszenie okien tarasowych

- usunięcie kominka co za tym idzie całego komina

- usunięcie spiżarni, zrobienie spiżarni pod schodami

- doświetlenie schodów oknem dachowym

- może usuniecie okien dachowym w sypialni

- no i tam jest że ściany z bloczków Ytong, u mnie byłoby z innego materiału ale to chyba nie jest istotne

Jak to rozwiazać co wyjdzie mnie taniej? Jaki ew. będzie koszt takich zmian + całej adaptacji?

Piszcie. Każda opinia mi pomoże bo jest w kropce :(

Twoje zmiany są na tyle kosmetyczne że nie bawiłabym się jednak w projekt indywidualny - chyba że w Twojej okolicy wyjdzie to taniej. Koszty takiej adaptacji projektu i postawienie paru pieczątek to ok. 1tys. (na dobrą sprawę jest tu tylko usunięcie komina i zmiana technologii bo nie pamiętam jak jest z oknami)

Ja bym tylko zastanowiła się nad niektórymi zmianami które chcesz zrobić (z własnego doświadczenia)

Planowane zmiany w tym domku wg mnie to:

- zmniejszenie okien tarasowych - zostawiłabym przynajmniej jedno takie duże. Widoki są cudne i zimą i latem. W salonie jasno i przyjemnie.

- usunięcie spiżarni, zrobienie spiżarni pod schodami - przy kuchni znacznie wygodniej mieć spiżarnię. Półki będą wysokie i dużo w niej zmieścisz. Ja mam pod schodami i trochę żąłuję bo przez skosy niewiele można zmieścić ale nie dało się inaczej. No chyba że chcesz powiększyć kuchnię.

- doświetlenie schodów oknem dachowym - będziesz miałą jak umyć to okno? Ja mam na schodach w normalnej ścianie, ale za wysoko i nie mam jak myć :(

- może usuniecie okien dachowym w sypialni - masz ładne okno w ścianie, więc spokojnie wystarczy. Ja trochę żałuję swoich okien dachowych w sypialni (zimą od nich wieje chłodem, latem żar leje się z nieba,trzeba by rolety zewnętrzne montować a to kosztuje. buuuu)

Jak to rozwiazać co wyjdzie mnie taniej? Im mniej zmian, tym taniej. Oczywiście jeśli coś zmieniać to na początku, bo potem każda zmiana jest kosztowna

(

tylko, że doliczyć trzeba, prócz kosztu adaptacji - koszt projektu przyłączy mediów, koszt projektów instalacji, jeśli będą inne niż w projekcie, koszt projektu zjazdu z drogi publicznej, koszty mapek, geodety, OZC, itp.

W dobrym indywidualnym to wszytsko już jest w cenie.