Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie bylo podobnie, tata sie upieral nad gotowym a ja nad indywidualnym. Stanęło ze kupilem gotowy a tata (jest projektantem) zrobil adaptacje :). To byla chyba najtansza opcja. Odnosnie indywidualnych, pamietaj ze jest cos takiego jak prawa autorskie i nie mozna sobie poprostu od tak zrzynac calego czy wiekszosci projektu. Kolejna sprawa, ze projekt gotowy to nei tylko cz. budowalan i architektoniczna. W gotowcow powinienes tez dostac gotowe proejkty branzowe.

Te zmiany co piszesz nie sa duze, wiec ja bym sie nawet nie zastanawial.

Co do kosztow ja zaplacilem 4kzł, kolega za ciut wiekszy dom (bo z piwnica) proj indywidualny zaplacil 19kzl

Edytowane przez sherif

za 2 tygodnie odbieram pozwolenie za budowę

za projekt indywidualny z przyłączami i mapą dc chcieli mnie skasować 12000-14000 zł

kupiłem gotowy za 2000

adaptacja 4000zł

mapa dc 700zł

Adaptacja wyszła drogo ale i tak taniej niż projekt indywidualny.

dodam ze zmieniłem w projekcie prawie wszytko, ściany nośne, dach, wszystkie okna, zmieniła się powierzchnia i kubatura budynku.

Za normalną adaptacje (czyli twoją) zapłacisz 1000-1500zł

do tego trzeba doliczyć koszt przyłącza

prądu (400zł)

wody i kanalizacji 700

zjazdu na działke 400

i mapę do celów projektowych 700-800zł

Podłącze się do tematu.......aby nie zakładać nowego :)

Planujemy rozpocząć budowę jak tylko działka zostanie przepisana na mnie.... więc w niedługim czasie

Wybraliśmy ten projekt:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-6-wp/m52fb8154d9d3b

zależało nam na;

-dużym salonie

-dodatkowym pokoju na dole

-piwnicy

czy ten domek systemem gospodarczym będzie tani w budowie?

co sądzicie o projekcie ?

chcemy mały,tradycyjny ale elwacja i wykonczenie bardziej nowoczesna...

co sądzicie o projekcie ?

chcemy mały,tradycyjny ale elwacja i wykonczenie bardziej nowoczesna...

Co rozumiesz przez okreslenie tani? Jaką kwote masz na mysli?

Sama piwnica powiększa ci przestrzeń, więc dom z 160-170 m2 pow. całkowitej rośnie o dodatkowe 70-80 m2 - czy to "mały dom"?

Elementy, które podrażają budowę:

balkoniki, lukarny, słupy, wykusze.

na parterze jest 10 okien - tyle, ile ja mam w całym domu.

Przy czym balkoniki i słupy są elementami kompletnie bezsensownymi w domkach jednorodzinnych.

Ubrania zdejmujesz na poddaszu i biegasz dwie kondygnacje na dół by je wyprać i spowrotem dwie kondygnacje do góry by schowac w szafach?

Edytowane przez Elfir

Ten dom pasuje mi raczej do kategorii średniej, zarówno wielkością jak i kosztami budowy. Kosztorys na stronie - szacunkowy, mało realistyczny. Taki dom z piwnicą pod klucz oceniam na około 600k.

Klasyczne zewnętrze dla trochę starszych projektów Archonu - ukwiecone balkony, kolumienki przy wejściu, wykusz, okna (liczne) ze szprosami. To klasyczne podrażacze budowy. Ścian fundamentowych sporo.

Można zrobić elewację unowocześnioną, ale uważam, że należy to uwzględnić już na etapie adaptacji i żeby szczegóły obmyślił architekt. Sama zmiana kształtu dachówki, kolorów i balustrad da efekt takiego średniego miksu, bo zostanie "nienowoczesny" ganeczek (kolumienki okrągłe z łuczkiem) i lekko rustykalny wykusz. Kształty i wielkości okien też są raczej tradycyjne.

Poza powyższym dom ma dość kompaktową bryłę (którą burzy wykusz i balkony w lukarnach), fajną mini-garderobę przy wiatrołapie, kuchnię z opcją całkowitego zamknięcia lub otwarcia, w dwóch sypialniach zaprojektowane dość pojemne przechowywanie. Minusem są niezbyt wygodne schody, brak wejścia bezpośrednio z zewnątrz do piwnicy.

Pralnia w piwnicy - przydałby się zsyp na brudne rzeczy.

Dzień dobry wszystkim,

Szukamy projektu, ale ciągle wracamy do wybranego na początku.

Projekt Nemezjusz:

http://extradom.pl/projekt-domu-nemezjusz-WRW1171

Czy ktoś może udzielić jakiś wskazówek - w jaki sposób zmniejszyć koszty budowy tego domu, co i jak zmienić, żeby było bardziej użytecznie itp.

Może znacie podobny projekt ekonomiczny w budowie z układem parteru podobnym do Nemezjusza - duży salon z dużymi oknami na ogród i duża kuchnia, opcjonalnie dodatkowy pokój na dole.

Trochę z innej beczki:

Czy projektant adaptujący ma możliwość kupna projektu gotowego taniej niż to zrobi zwykła osoba? Posiada taki Pan jakieś zniżki czy cóś?

Czy jest to podejrzane że ten sam gotowy projekt jest tańszy w jednej pracowni (np 2 000 zł) a w pozostałych droższy (np 2 100 zł) ? Czy to że jeden jest tańszy o 100zł może byś w jakiś sposób podejrzane?

Trzeba odróżnić pracownie projektowe od firm zajmujących się samą sprzedażą projektów. Zawsze warto wygooglać macierzystą pracownię danego projektu, bo tam bywa czasem zamieszczony bardziej szczegółowy opis i więcej rysunków. A ceny? Szczerze mówiąc nie zwróciłam uwagi kto ma taniej, a kto drożej.

Witam wszystkich użytkowników.

Przejdę od razu do rzeczy a mianowicie mamy problem z wyborem projektu więc prosiłbym o pomoc i sugestie. Sprecyzuje, że chcielibyśmy z żoną wybudować niewielki, około 100m powierzchni użytkowej domek. Posiadamy własną około 900m działkę, która pozwala na pełną dowolność wyboru projektu. Wiadomo, że na rynku nie brakuje tego typu opcji ale jest kilka które najbardziej do nas trafiają:

http://duda.info.pl/projekt/projekt-domu-dom-na-dominikanie

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-we-wrzosach-ver-2/m3c91f90ec5ffe

http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-na,25,0,0.htm

Oczywiście najbardziej podoba nam się opcja domu parterowego. Poza tym mimo, że nie mamy jakiś większych planów to zawsze można zaadaptować powierzchnię poddasza. Wydaje mi się , że jest to dla nas przyszłościowe i dobre rozwiązanie :)

Przejdę od razu do rzeczy

Ale dlaczego zadałes to pytanie we wątku konkursowym?

Przenoszę.

Czy wasz MPZP też pozwala na dowolnośc projektu?

Jakie sa wasze potrzeby jako rodziny? Ile chcecie pokoi? Jakie macie fundusze na budowę? Czym chcecie grzać dom? Od której strony świata macie wjazd na działkę?

Twoje zmiany są na tyle kosmetyczne że nie bawiłabym się jednak w projekt indywidualny - chyba że w Twojej okolicy wyjdzie to taniej. Koszty takiej adaptacji projektu i postawienie paru pieczątek to ok. 1tys. (na dobrą sprawę jest tu tylko usunięcie komina i zmiana technologii bo nie pamiętam jak jest z oknami)

Ja bym tylko zastanowiła się nad niektórymi zmianami które chcesz zrobić (z własnego doświadczenia)

Elfir

Bardzo dobrze pisze ! :

„ Dobra pracownia przeliczy ci fundamenty i zbrojenia dokładnie do warunków glebowych ”

jak również :

„ są architekci, którzy podejmą się za 4 tyś projektowania, ale wówczas nie licz na rzetelność. ”

PYTANIE 1 :

- czy kupując Projekt Gotowy za „2 zł” możemy liczyć na rzetelność takiego opracowania ?

skoro zakres adaptacji w dużej mierze pokrywa się z pracą wszystkich projektantów, tak jak przy PROJEKCIE INDYWIDUALNYM. ( dot. zakresu obowiązkowego tzw. „adaptacji ” nie uwzględniającej „kosmetycznych” zmian FORMY i FUNKCJI obiektu )

jw na podstawie p.1 – p.14 : http://archon.pl/adaptacje-projektow/616,art

PYTANIE 2 :

- skoro : emilus18 „Koszty takiej adaptacji projektu i postawienie paru pieczątek to ok. 1tys.”

to co jest pomijane w p.1 – p.14 i jakie są tego skutki lub jakie mogą być ?

„ są architekci, … ” „ 4 tyś projektowania ”

prosiłbym wszystkich o sprawdzanie wiarygodności architektów-projektantów posiadających wymagane uprawnienia i należących do IARP :

http://www.izbaarchitektow.pl/

Wyszukiwanie czynnych architektów

wpisujemy nazwisko i

albo ktoś jest projektantem i ponosi odpowiedzialność zawodową za rzetelnie wykonany Projekt,

albo nie ! – tj. brak odpowiedzialności, wówczas każdy „projekt” i „wycena” jest możliwa.

Przejdę od razu do rzeczy a mianowicie mamy problem z wyborem projektu więc prosiłbym o pomoc i sugestie. Sprecyzuje, że chcielibyśmy z żoną wybudować niewielki, około 100m powierzchni użytkowej domek. Posiadamy własną około 900m działkę, która pozwala na pełną dowolność wyboru projektu. Wiadomo, że na rynku nie brakuje tego typu opcji ale jest kilka które najbardziej do nas trafiają:

http://duda.info.pl/projekt/projekt-domu-dom-na-dominikanie

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-we-wrzosach-ver-2/m3c91f90ec5ffe

http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-na,25,0,0.htm

Oczywiście najbardziej podoba nam się opcja domu parterowego. Poza tym mimo, że nie mamy jakiś większych planów to zawsze można zaadaptować powierzchnię poddasza. Wydaje mi się , że jest to dla nas przyszłościowe i dobre rozwiązanie :)

Ten dom na Dominikanie jest dosyć fajny i wizualnie dobrze się prezentuje.

Ma największe pokoje w porównaniu z pozostałymi projektami.

Poza tym ważną kwestią jest też koszt budowy zadaszenia,

który w domach parterowych nie jest najniższy a im bardziej skomplikowana więźba dachowa tym cena wzrasta.

No i kotłownia jest dosyć dobrze usytuowana.

P.S:Nigdy nie chciałbym wchodzić do kotłowni przez kuchnię..

A tak mnie jeszcze naszło o to ogrzewanie co Elfir pytał, jakie macie zamiar zastosować? Kotłownie nie są zbyt wielkie i raczej tylko w tym projekcie na dominikanie można byłoby się pokusić o ogrzewanie węglowe, w innych chyba nie ma na to szans.

Edytowane przez bushido