Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Czy wasz MPZP też pozwala na dowolnośc projektu?

Jakie sa wasze potrzeby jako rodziny? Ile chcecie pokoi? Jakie macie fundusze na budowę? Czym chcecie grzać dom? Od której strony świata macie wjazd na działkę?

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje. Plan zagospodarowania pozwala na dowolność projektu. A jeśli chodzi potrzeby to tak jak pisałem w temacie, około 100 m i trzy pokoje nie licząc salonu wystarczą spokojnie. Kwestia finansowa niebawem się rozstrzygnie i teraz ciężko cokolwiek gdybać. Wjazd na działkę od północnej. Jeśli chodzi o ogrzewanie- myślę poważnie nad gazowym.

Który w takim razie mógłbyś doradzić. Mógłbyś może coś więcej podpowiedzieć?

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak mnie jeszcze naszło o to ogrzewanie co Elfir pytał, jakie macie zamiar zastosować? Kotłownie nie są zbyt wielkie i raczej tylko w tym projekcie na dominikanie można byłoby się pokusić o ogrzewanie węglowe, w innych chyba nie ma na to szans.

Dzięki za informację. Jeśli chodzi o ogrzewanie to tak jak pisałem przedmówcy- myślę poważnie nad gazowym.

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje. Plan zagospodarowania pozwala na dowolność projektu. A jeśli chodzi potrzeby to tak jak pisałem w temacie, około 100 m i trzy pokoje nie licząc salonu wystarczą spokojnie. Kwestia finansowa niebawem się rozstrzygnie i teraz ciężko cokolwiek gdybać. Wjazd na działkę od północnej. Jeśli chodzi o ogrzewanie- myślę poważnie nad gazowym.

Który w takim razie mógłbyś doradzić. Mógłbyś może coś więcej podpowiedzieć?

W tej chwili ładuj kase tylko w projekty energooszczędne a nie w wielopolaciowe dachy.

Musisz uważać podczas zakupu gotowca - stare projekty nie spełniają obecnych norm energooszczędności i wymagają adaptacji.

http://superchatka.pl/projekt,domu,z91,159

Tani i prosty. Mało scian nosnych daje ogromną swobodę kształtowania przestrzeni.

Ja bym na przykład zrobiła tak (otrzymuję dwie łazienki z pełnym programem, aneks pralni, dwa identyczne pokoje dzieci i ogromne pomieszczenie techniczno-spiżarniane (piec gazowy u góry, zasobnik dołem) + rekuperacja:

http://images65.fotosik.pl/1093/12d12aad97662d20gen.jpg

Wchodze do domu z zakupami, przechodze przez spiżarkę, odkładam tam częśc rzeczy, wchodze do kuchni.

W pom. gospodarczym warto mieć dodatkowy zlew - chociażby do płukania szmat i mopa.

Witam wszystkich.

Nie wiedziałam, że wybór projektu, to taka trudna i czasochłonna sprawa.

Dom ma być dla dwóch osób (dzieci dorosłe), a podstawowe kryteria to: duży salon, oddzielne WC, łazienka z oknem, 2 sypialnie, spiżarnia,

garaż i pomieszczenie gospodarcze za nim, prosta bryła.

Z wielu setek projektów wybrałam dwa:

Zadębie Małe

http://www.dom-projekt.pl/projekt-zadebie-male,281.html

i Zadębie średnie z garażem

http://www.dom-projekt.pl/projekt-zadebie-srednie-z-garazem,290.html

I w jednym i drugim będą zmiany:

- Zadębie Małe- likwidacja wykusza, gdzieś muszę wcisnąć oddzielne WC i spiżarnię oraz wydłużyć garaż na pomieszczenie gospodarcze, może jeszcze podniesienie ściany kolankowej na poddaszu o jakieś 50 cm.

- Zadębie średnie- likwidacja wykusza, pokój 1,9 poszerzyć kosztem pokoju 1,8 (na szerokość drzwi), pozostałą część pokoju 1,8 połączyć

z łazienką(będzie z oknem) i z całości wydzielić WC, albo w WC jak w projekcie zmienić drzwi na otwierane z wiatrołapu, w miejscu garderoby mogłaby być spiżarnia. Za tym projektem przemawia to, że poddasze jest do późniejszej adaptacji. Być może będzie taka konieczność w przyszłości.

Proszę wszystkich bardziej doświadczonych w bojach budowy wymarzonego domu, o szczere opinie o samych projektach, moich zmianach oraz

o sugestie co ewentualnie by zmienili.

Jakie mogą być koszty adaptacji z uwzględnieniem w/w zmian?

Czy sądzicie, że kosztorysy podane przy projektach są rzetelne?

Ile wg Was może kosztować budowa takich domów do stanu deweloperskiego systemem gospodarczym?

Pozdrawiam

W tej chwili ładuj kase tylko w projekty energooszczędne a nie w wielopolaciowe dachy.

Musisz uważać podczas zakupu gotowca - stare projekty nie spełniają obecnych norm energooszczędności i wymagają adaptacji.

Elfir dzięki za opinię, ale akurat bryła która zasugerowałeś nie bardzo nam odpowiada. Wolimy jednak zostać przy swojej koncepcji :)

Adamie - zakładając, że finanse będą sprzyjały budowie takiego domku (czyli nie będzie konieczności oszczędzania na bryle, konstrukcji), reszta pozostaje w dużej mierze kwestią tego, co domownikom się podoba, czego oczekują.

Dominikana i Wrzosy jak na niewielkie domki mają bardzo dużo ścian nośnych i ciężkie stropy.

Nie popieram koncepcji tego poddasza "w razie czego". To wydanie sporej kasy (docieplenie po połaciach dachu, schody, strop, przygotowanie opcji dla pociągnięcia tam instalacji) bo może kiedyś, coś. Parterówka z trzema sypialniami to kompletny dom i już.

Poza tym pod takim "wieloskośnym" dachem nie uzyskasz komfortowych pomieszczeń mieszkalnych.

Zostawiając na boku moje niepopieranie. Gdzie we Wrzosach i Domu na 102 umieściłbyś jakieś w miarę wygodne schody? Dominikana z kolei ma klatkę schodową, ale za to nie ma drugiego wc, a to z kolei w rodzinie czteroosobowej jest dość przydatne, no i goście nie muszą korzystać z łazienki, która jest wtedy bardziej prywatna.

Zajrzyj może do dziennika bittera - budował podobną parterówkę z trzema sypialnimi, Róże w ogrodzie Muratora.

Maju - niestety wybór projektów z pokazanej dwójki nie jest dobrym pomysłem. Lista zmian w obu przypadkach jest nieco zbyt długa.

Zadębie średnie jest de facto bardzo dużym domem - łącznie ponad 200m2 podłóg. Z kolei poddasze w obecnym kształcie jest bardzo niewygodne - skosy są długie, ich kąt nieduży, bardzo mało poziomego sufitu, doświetlenie tylko oknami połaciowymi.

Podniesienie kolankowej dramatycznie zburzy wygląd budynku.

Jak bardzo potrzebne jest Wam poddasze? Jeżeli zakładacie, że na pewno będzie wykorzystywane, to polecam szukać projektu domu od razu z poddaszem. Wówczas od razu będzie zaplanowane miejsce na schody, sposób zagospodarowania tegoż poddasza, jego doświetlenie (i tu polecałabym jednak dach dwuspadowy).

W kwestii cen - trudno ocenić, jaki mógłby być koszt adaptacji uwzględniającej Twoje zmiany. Różnice lokalne są czasem bardzo duże. Szacowałabym, że może to być kwota rzędu 2,5-3k. Jeżeli dojdzie jakieś przekonstruowywanie dachu, to nawet więcej.

Jaki budżet? Oszacuję już bez wykuszy.

Ten mniejszy dom, myślę, że można doprowadzić do deweloperskiego w okolicach 200-230k. Na stan pod klucz powinno wystarczyć 300k.

Ta większa wersja jest trudniejsza do oceny. Gdyby to miał być dom z poddaszem zagospodarowanym na mieszkalne (też w stanie deweloperskim), to myślę, że mogą to być kwoty wyższe o jakieś 40-50k.

Edytowane przez bowess

Witam wszystkich!

Potrzebuję pomocy i z góry bardzo dziękuję :)

Razem z żoną jesteśmy w trakcie szukania odpowiedniego dla nas projektu domu. Zastanawiamy się czy bardziej ekonomiczny będzie dom parterowy czy piętrowy. Mamy kilka na oku. Podobają się nam domy nowoczesne, więc takie też oglądamy.

Zastanawiamy się nad:

1) Calvados http://studiokrajobrazy.pl/projekty-domow/calvados

2) Adept http://studiokrajobrazy.pl/projekty-domow/adept

3) Bossanova http://studiokrajobrazy.pl/projekty-domow/bossanova

4) Adamaszek http://studiokrajobrazy.pl/projekty-domow/adamaszek

Proszę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam

Dzięki za odzew :)

Podałem te projekty, które odpowiadają nam wielkością, nie jest konieczny garaż.

-planujemy grzać gazem

-na pewno są nam potrzebne 2 sypialnie, dodatkowy pokój oczywiście też się przyda (gabinet lub pokój gościnny), jedna łazienka wystarczy na pewno, no i salon z jadalnią i kuchnia, pom. gospodarcze (żeby był tam piec i jakieś "rupiecie")

-będą mieszkać 3 osoby (ja, żona, córka)

No właśnie też się zastanawiamy nad tymi skosami i chyba ogrzać sam parter wyjdzie taniej? Pytam, bo nie wiem.

W tych projektach sa po 3 pokoje w tym jeden wręcz mikroskopijny - 8 m2, stad moje pytanie.

Przy małych domkach, parterówka - ale mądrze przemyslana pod względem konstrukcyjnym - będzie kosztowac tyle samo lub nawet mniej co dom z poddaszem.

Odpada strata przestrzeni na komunikację, w tym klatkę schodową, koszty stropu (jeśli więźba będzie po dach).

Od jakiej strony świata macie wjazd na działkę?

W adamaszku nie macie miejsca na szafę w wiatrołapie.

Zależy nam, aby domek był do 100m2 pow. użytkowej. Dlatego takie wybieraliśmy.

Wjazd mamy (mniej więcej) od wchodu.

Ten trzeci pokój (8m2) może być, to będzie bardziej gabinet, także powinno wystarczyć.

Jeśli chodzi o szafę to jest w hallu, więc powinno być ok, a w wiatrołapie najwyżej jakiś wieszak na kurtki.

Gość Arturo72
Zależy nam, aby domek był do 100m2 pow. użytkowej. Dlatego takie wybieraliśmy.

.

To tylko parterowka,poddasze będzie droższe w budowie i przy 100m2 będzie tylko ok.80m2 ze względu na skosy i schody.

trzmiel1 - niejednokrotnie w dyskusjach na forum wyszło, że w takim metrażu korzystniej cenowo wychodzą parterówki (pod warunkiem, że inwestor nie kombinuje z adaptowaniem poddasza na użytkowe, a bryła jest prosta). Z tego względu, jak również dlatego, że ma to być dom dla rodziny trzyosobowej, osobiście polecam projekty parterowe. Jeżeli chcecie wygodnie korzystać z domu być może do wieku, kiedy schody stają się zawadą, potrzebny jest dodatkowy pokój na parterze, ale to z kolei sprawia, że rośnie metraż poddasza, które dla jednego dziecka będzie "nadmiarowe".

Projektów gotowych parterówek z dwoma i trzema sypialniami, poniżej 100m2 jest dość sporo. Polecam jeszcze przejrzeć, co oferuje konkurencja. :)

Witam

Dziękuję za rady odnośnie projektów "Zadębia " . Ponieważ miałam sporo zmian w projektach, ostatecznie zrezygnowałam z ich budowy.

Rozważam budowę wg projektu Dom w Luizjanie 3 ( http://pracownia-projekty.dom.pl/za_dom_w_luizjanie_3_z_garazem.htm)

- parterówka, ale raczej bez garażu. Będę budować na szkodach górniczych, a koszt samego garażu (połączonego z budynkiem) to ok.50 tys.zł.

Trudno, auto będzie stało pod chmurką, jak dotychczas pod blokiem. Czy budował ktoś podobny dom- jaki może być koszt stanu deweloperskiego? Budowa systemem gospodarczym tzn. ja kupuję materiały i zlecam jednej firmie SSO z dachem, a następnie kolejnym firmom instalacje, wykończeniówkę. Zmiany w projekcie to tylko zmiana ogrzewania na gaz i przesunięcie ściany między łazienką a WC w lewo. Będzie większa łazienka, a przy ogrzewaniu gazowym nie jest mi potrzebna duża kotłownia. Myślę, że zrobię w niej pralnie, suszarnie i wejście na strych.

Co myślicie o Luizjanie? Będę wdzięczna za szczere opinie na temat projektu i moich zmian. Nie dziwne, że w tym projekcie nie ma ścian nośnych?

Pozdrawiam

Gość Arturo72

Rozważam budowę wg projektu Dom w Luizjanie 3 ( http://pracownia-projekty.dom.pl/za_dom_w_luizjanie_3_z_garazem.htm)

- parterówka, ale raczej bez garażu.

Prawie 10m2 na niewykorzystaną kotłownię ?

Toż to pokój z tego można zrobić albo pralnio-suszarnię i dodatkową spiżarnię :)

Ja mam garaż w bryle i także dom na szkodach górniczych.