Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

To ma być dom za 200? Będzie coś własnej robocizny? Region raczej tańszej robocizny, czy nie za bardzo?

Takich domków jest więcej.

Jest TK49 (bez ścian nośnych w środku, wiązary, bez stropu), jest Aster 3, Rumianek. Z dwiema sypialniami też się parę znajdzie.

Odpowiedz na pytania Elfir.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak już pisałem dom nie może być szerszy niż 12 metrów.

mieszkamy na podkarpaciu więc robocizna raczej z tych tańszych, jest nas jak narazie dwoje więc dwie sypialnie myślę że wystarczą. w kuchni spędzamy bardzo wiele czasu gdyż lubimy popichcic.

Z rzeczy do których musiałbym nająć fachowców to murowanie ścian, wylewki i tynki, elektryka i hydraulika(znajomy). Fundamenty, strop, więźba, wykończeniówka typu płytki, panele, malowanie, elewacja własna robocizna.

Wjazd na działkę mam od strony północnej. działka szeroka 24 metry, długa 90 metrów.

W słoneczku faktycznie hol jest duży, trochę nieregularna bryła. wiem że 200 tyś. to magiczna kwota za którą niektórzy dali rade wybudować. co myślicie?

czy może faktycznie poszukać coś jeszcze mniejszego?

Jak już gotowiec, to najlepiej byłoby trafić taki, żeby już nie poszerzać i nie zwężać.

Z zaproponowanych według mnie Delicja najlepsza. W regionie drewna i cieśli chyba najtańsza będzie klasyczna więźba i drewniany strop.

Słoneczko jest już trochę droższe (większe, konstrukcja dachu z wiązarów, rozbudowana o łamanie dachu nad oknem kuchni), ma dość duży hol, dużą kuchnię. Ta kuchnia jednak, choć sporej powierzchni, ma mniej szafek i blatu od mojej 9,3m2 (a też mi się mieści stół z czterema krzesłami). Otwartą kuchnię można zamknąć albo przymknąć, przesłonić, jeżeli tak Wam bardziej odpowiada.

A jeszcze a propos Delicji. Według mnie odrobinę korzystniej jest rozrysowany Rumianek 1 - projekt praktycznie identyczny, jednak nie posiada wnęki z łukiem przy wejściu. W nim podoba mi się bardzo praktycznie umieszczone pomieszczenie gospodarcze, które dobrze spełni funkcję spiżarni. W Delicji wydzielona spiżarnia jest po prostu za mała, żeby była wygodna. W Rumianku pomieszczenie jest spore, zmieści się spory regał, można powiesić półki czy szafki ścienne. W Rumianku też można połączyć w jedną dwie mniejsze sypialnie, można rozważyć korektę ściany wiatrołap - sypialnia, żeby w wiatrołapie było miejsce na jakąś garderobę kurtkową.

Jeszcze alternatywa - WB-0014

jak mam porównywac te projekty?

Jeden z garażem, jeden z kotłownią tylko na gaz.

Napisz jaki ma być element wspólny.

Cyrkon - nie ustawisz stołu w salonie.

Niewielki - jeden pokój odbiega wielkością od pozostałych, co przy dwójce dzieci spowoduje kłótnię. Kotłownia tylko na gaz

Na południe - ma garaż, ale bez przegrody izolacyjnej (straty ciepła). Jest na działki z wjazdem od południa lub zachodu

Na południe I - wjazd do południa lub zachodu

dobrzynki,tak to ty domu nie zbudujesz,policz sobie metr2 pow. całkowitej razy 2500,poza tym to ty musisz wiedzieć w jakim domu chcesz mieszkać,chcesz żeby obce osoby z forum wybierały dom dla twojej rodziny? odpowiedz sobie na kilka pytań,np.parterowka czy dom z p.u.,wielkość domu w przedziale np.80-100,90-110,115 130,itd,dach dwu czy wielospadowy,wielkosć pokoi i ich liczba,kotlownia na gaz,prąd czy na paliwo stałe,kuchnia otwarta czy zamknięta,spizarka,garderoba,wybrany projekt moim zdaniem powinien spełniać trzy kryteria :program użytkowy który wam odpowiada,odpowiednie usytuowanie domu na działce i budżet,który pozwoli na wybudowanie i zamieszkanie

Co to jest przegroda izolacyjna i jak poznać czy dany projekt domu z garażem, ją ma lub nie.

Po grubości ściany.

Przegroda izolacyjna - czyli wełna lub styropian.

Garaż przy każdorazowym otwarciu drzwi natychmiast się zimą wychładza, czyli jest mega mostkiem cieplnym dla ogrzewanej częsci domu.

Prawidłowo powinen być oddzielony izolacją od ścian pomieszczeń ogrzewanych.

Spójrz na ten rysunek - ściana między domem a garażem jest tej samej grubości co pomiędzy domem a zewnętrzem - czyli posiada tyle samo izolacji cieplnej:

http://pi1.tcdn.pl/wd/p/50/Prymulka-z-garazem-dwustanowiskowym-41_big.jpg

A teraz ten dom - widać, .że ściana pomiędzy garażem a domem jest tylko ścianą nośną, bez ocieplenia:

http://www.projektgarazu.pl/proj_dom/130_a_projekt_domu_parterowego_z_garazem_LB636.jpg

Porównaj je pod względem kosztu budowy!! ten z garazem odpada, pomyliłam sie. Chodzi mi tylko o porównanie przez Was kosztów budowy!!

Czekam na odp.

Nie dostaniesz jej z prostego powodu - za darmo nikt nie zrobi ci szczegółowego kosztorysu.

Jeśli dokładnie przeczytałaś wątek "domy za 200", "domy za 300 tyś" to wiesz jakie elementy podrażają budowę (duża ilośc ścian nośnych, balkony, słupy, lukarny, okna połaciowe, piwnice itd.). Wiesz, że dla budynków do ok 100-120 m2 prosta parterówka i prosty z poddaszem wychodzą podobnie cenowo.

Dlaczego upierasz się na porównywanie budynków z których jeden jest dedykowany na działki z wjazdem od południa a drugi do północy? Jeśli podamy ci że taniej wybudujesz ten z wjazdem od północy a masz działkę z wjazdem od południa, to będziesz się dobrze czuć w ciemnym, niedoświetlonym domu? Tylko dlatego, ze był 20 tyś tanszy? Nie lepiej poszukać takiego niedrogieo, ale dostosowanego do stron świata?

Wybierając projekt ustala się parametry wyjściowe:

- układ działki względem stron świata i sąsiedztwa innych domów

- wielkość działki (czyli jaki szeroki dom się zmieści)

- dostęp do mediów (wybór sposobu grzania)

- ilośc sypialni + ewentualnie dodatkowe pokoje jak gabinet

- niezbędne pomieszczenia dodatkowe (osobna pralnia czy pralka w łazience? spiżarka? gdzie trzymać deskę do prasowania, odkurzacz, szczotki, mopa, dekoracje świąteczne)

- kuchnia zamknięta czy otwarta

- przy dwóch dzieciach IMHO powinna byc dodatkowa toaleta, chociażby w kotłowni.

- jakie są planowane środki na budowę i co można zrobić samemu

Wypisz to po kolei tutaj, to ci pomożemy.

Witam

Na 99% jestem zdecydowana budować Dom w Luizjanie 3.

http://klasyczny-dom.pl/projekt-domu-dom-w-luizjanie-3-z-garazem-p-62.html

Mam trzy pytania do dobrze zorientowanych w temacie:

1)zapotrzebowanie na energię podane na stronie EP=105,08 oznacza, że dom jest "ciepły", czy taki sobie?

(ogrzewanie będzie gazowe, nie chciałabym, aby rachunki za gaz mnie "zjadły")

2) czy projekt powinno się zakupić w Pracowni Architektonicznej, która projektowała dom,

czy można kupić również w pracowniach zajmujących się sprzedażą projektów np: Tooba, Wybieram Projekt,Pracownia-projekty.dom.pl?

Czy ma to jakieś znaczenie?

3) planuje zmienić kąt nachylenia dachu na 30 st., aby trochę podnieść dach. Na strychu można by było stanąć normalnie, a nie na schyłkach.

Czy to jest duża zmiana w projekcie? Może to zrobić architekt adaptujący projekt do działki?

Czy powiem krótko "gra nie warta świeczki"?

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Wjazd na działkę od południa lub zachodu. Dom pow. uzytkowa ok 100 m2 (3 sypialnie + 1 duży salon z otwarta kuchnią+ łazienka większ+ wc z miejscem na prysznic + kotłownia ok. 10 m2. Nie chcemy żadnych, zbędnych elementów i udziwnień. Zależy nam na funkcjonalności, dobrym wykorzystaniu powierzchni oraz ekonomicznej w kosztach budowie. Sami możemy zająć się wykończaniem wnętrz. Jeżeli chodzi o ogrzewanie to nie ma u nas dostępu do gazu i jeszcze pewnie długo nie będzie.

Pozdrawiam.

1)zapotrzebowanie na energię podane na stronie EP=105,08 oznacza, że dom jest "ciepły", czy taki sobie?

Średni. Lepiej jakby miał poniżej EP 70

2) czy projekt powinno się zakupić w Pracowni Architektonicznej, która projektowała dom,

Nie ma znaczenia, kup, gdzie taniej

3) planuje zmienić kąt nachylenia dachu na 30 st., aby trochę podnieść dach. Na strychu można by było stanąć normalnie, a nie na schyłkach.\

To duza zmiana, wymaga przeprojektowania konstrukcji całego dachu.

Warto porównać koszt adaptacji (ale pełnej - łacznie z zagospodarowaniem działki, projektem zjazdu, badaniami geodezyjnymi) z domem projektowanym indywidualnie.