Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Wjazd na działkę od południa lub zachodu. Dom pow. uzytkowa ok 100 m2 (3 sypialnie + 1 duży salon z otwarta kuchnią+ łazienka większ+ wc z miejscem na prysznic + kotłownia ok. 10 m2. Nie chcemy żadnych, zbędnych elementów i udziwnień. Zależy nam na funkcjonalności, dobrym wykorzystaniu powierzchni oraz ekonomicznej w kosztach budowie. Sami możemy zająć się wykończaniem wnętrz. Jeżeli chodzi o ogrzewanie to nie ma u nas dostępu do gazu i jeszcze pewnie długo nie będzie.

Pozdrawiam.

Czyli już wiesz, że poza domem "od południa" pozostałe się nie nadają.

Sam projekt od południa zmodyfikowałabym odrobinę przestawiając ścianki - nie powinno to być wielką zamianą w czasie adaptacji, poza tym, że trochę układ kominów się zmieni.

http://images62.fotosik.pl/1155/fb8894fae9857c8egen.jpg

Kilkanaście stron wczęsniej też forumowicz szukał małego domku z kotłownią i wjazdem od południa.

Zaproponowałam mu przeróbkę projektu sezam:

Oryginał:

http://img.extradom.pl/extradom/projekt%20domu/22133/render/parter_big/resize%24860-860-1

Przeróbka;

http://images62.fotosik.pl/1155/1db26794181bb9bfgen.jpg

Poza tym tutaj prezentowałam więcej przeróbek prostych domków:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?3885-JAKI-PROJEKT-DOMU-WYBRA%C4%86-w%C4%85tek-dla-zmagaj%C4%85cych-si%C4%99-z-w%C4%85tpliwo%C5%9Bciami/page413

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1)zapotrzebowanie na energię podane na stronie EP=105,08 oznacza, że dom jest "ciepły", czy taki sobie?

(ogrzewanie będzie gazowe, nie chciałabym, aby rachunki za gaz mnie "zjadły")

2) czy projekt powinno się zakupić w Pracowni Architektonicznej, która projektowała dom,

czy można kupić również w pracowniach zajmujących się sprzedażą projektów np: Tooba, Wybieram Projekt,Pracownia-projekty.dom.pl?

Czy ma to jakieś znaczenie?

3) planuje zmienić kąt nachylenia dachu na 30 st., aby trochę podnieść dach. Na strychu można by było stanąć normalnie, a nie na schyłkach.

Czy to jest duża zmiana w projekcie? Może to zrobić architekt adaptujący projekt do działki?

1. To nie jest takie oczywiste, bo w EP liczy się również przygotowanie ciepłej wody dla iluś osób (2 a 4 czy 6 daje dość dużą różnicę). Przy gazie EP jest dość wysokie bo to jest źródło nieodnawialne. Czy dom jest ciepły, widać raczej po rocznym zapotrzebowaniu na energię użytkową do ogrzewania.

Akurat ja mam dość zbliżone EP, bo 109. W tym ogrzewanie i wentylacja (mam reku) stanowią 37,5 kWh/m2/rok.

Ogólnie całkowity koszt gazu za zeszły rok to 2391zł (ale zima lekka była, w zeszłym roku było więcej). W tym jest też moja kuchenka gazowa, na której gotuję sporo, czajnik też zawsze na gazie. :)

2. Tak jak Elfir pisała - kupujesz, gdzie chcesz. Gdy kupowałam mój projekt w pracowni macierzystej, dostałam gratis tablicę informacyjną, więc patrz na cenę i oferowane dodatki.

3. Może to zrobić adaptujący, ale to duża zmiana (z projektem należy dostać zgodę autora na jej wprowadzenie - to nie jest problem, jest to standardowa, nieodpłatna zgoda). Zapewne trochę to będzie kosztowało, bo jest to praktycznie nowa konstrukcja.

Jeśli chodzi o ogrzewanie to liczy się najbardziej współczynnik EK (energia końcowa), przy czym warto odjąć to, co idzie na ciepłą wodę.

Jaka to różnica?

U mnie współ. EP to 66,25 kWh/m2rok, a EK 40,89 kWh/m2rok (w tym na ogrzewanie i wentylację 28,15 kWh/m2rok)

Dzięki za wskazówki.

Mam jeszcze pytanie. Dzisiaj byłam u architekta na wstępnej rozmowie w sprawie adaptacji projektu Dom w Luizjanie 3.

Zmiany w projekcie to: likwidacja zadaszenia z tyłu nad tarasem, zmniejszenie małej łazienki- będzie tylko WC i umywalka, wiec "wyprostuję ścianę między łazienką dużą a WC, zwiększę kuchnię kosztem salonu (tym samym zlikwiduję słup na środku holu), ale tylko o jakieś 60-80cm

i najważniejsza zmiana kąt nachylenia dachu z 25 st na 30 st.

Architekt adaptację z powyższymi zmianami wycenił na 2.500,zł, natomiast projekt indywidualny uwzględniający wszystkie nasze potrzeby,

a zbliżony wizualnie do DOM W Luizjanie 3 to koszt 4000,zł.

Czytam na forach, że projekty indywidualne są dużo droższe od projektu gotowego plus adaptacja, a w tym przypadku wychodzi taniej(?)

Koszt projektu 2.000,zł +2.500,zł adaptacja=4.500,zł. Nie ukrywam, że zdziwiłam się bardzo. Aha w projekcie indywidualnym nie będzie projektów żadnych instalacji, tylko ich schematy. U nas do pozwolenie na budowę wymagany jest tylko projekt instalacji gazowej. Poza tym projekt będzie jak najbardziej kompletny do uzyskania PnB oraz do jego wybudowania.Co o tym myślicie?

To normalne, ze duże zmiany w projekcie gotowym powodują, że zakup gotowca jest bezcelowy. Jak sama nazwa wskazuje - gotowiec - ma być projektem skończonym i wymagającycm tylko adaptacji do działki.

Pytanie tylko, czy ten tani architekt od indywidualnego zrobi ci porządnie projekt? Bo we wątku 'projekt indywidualny" bywały bardzo nieciekawe projekty indywidualne od architektów, którzy chałturzyli.

Projekt to nie tylko układ ścian, ale przede wszystkim mądra konstrukcja. Eliminująca wszystko, co zbędne.

jak się wkleja zdjęcia - jest specjalny wątek uczący jak to się robi :)

Zawierał projekty instalacji, poza elektryczną. Ułatwiło to zaplanowanie przepustów w stropie pod instalacje (wsadziliśmy tam styropian i nie trzeba było kuć).

Ja miałam rozrysowany ostetczny układ łazienek, kuchni, postawowe ustawienie mebli już na etapie projektu. Nie kazdy tak robi. Wiele dziewczyn mebluje domy jak już ściany stoją i potem jest płacz, bo pewne rzeczy można było zrobić lepiej przy niewielkich zmianach.

Czy sugerujecie jakieś zmiany w projekcie, by dom mógł być bardziej funkcjonalny ? Każda rada się przyda ;)

rzut dołu:

http://www.wybieramydom.pl/images/media3i/projekt_noelia_rzut_1_559255.jpg&w=418

rzut góry:

http://img.extradom.pl/extradom/projekt%20domu/19313/render/poddasze_big/resize$860-860-1

Wiem, że wszystko zależy od materiałów, ale ile mniej/więcej liczyć na taki projekt ? 400 tys starczy ?

Gadałem z P. Architekt. Mówi, że 1 cegłe mozna spokojnie tj. do ok. 1 metra. Nie wpłynie to na kształt budynku. Co do okien dachowych, myślę, że z nich całkowicie zrezygnuje. Poza oknami i podniesienia ścian o 1 cegłe, na poddaszu nic nie zmianiam. Dół to inna para kaloszy.

Jedną z propozycji nad którą wpadliśmy z żoną to:

http://sv068.sendspace.pl/cache/img/2014/07/14/3d/5f3a5fb52a5389add3d0a7f.1100x1100.jpg

Jakieś ewentualnie uwagi ?

Cholercia, za duże zdjęcie?

Noelia zmiany.jpg

Ogólnie chodzi o likwiadacje garażu ( nie potrzebny teraz, potem stawie klocka na ogrodzie)

zamienienie go na p. gospodarcze i powiekszenie kotłowni.

Likwidacja schowka na szczotki w domu i spiżarni, powiększenie kuchni i łazienki.

Dodanie wysepki w kuchni ? (jak się da).

Liczyłem przejścia, czy nie będzie za ciasno. Wyszło mi ok 80 cm z jednej i 1 metra z drugiej strony wyspepki. Wydaje się spoko.

Edytowane przez jarekFTW

Witajcie. Co sądzicie o tym projekcie? http://www.domenadom.pl/produkty/230/gabriel-ps.html

Zależy mi na domu parterowym, duży salon, garaż z przejściem do pomieszczenia gospodarczego i do domu. Jak myślicie 300 tys. starczy na budowę tego domu? Wydaje mi się bardzo przemyślany i funkcjonalny. Za każdą radę i uwagę dziękuję.

Witajcie. Co sądzicie o tym projekcie? http://www.domenadom.pl/produkty/230/gabriel-ps.html

Zależy mi na domu parterowym, duży salon, garaż z przejściem do pomieszczenia gospodarczego i do domu. Jak myślicie 300 tys. starczy na budowę tego domu? Wydaje mi się bardzo przemyślany i funkcjonalny. Za każdą radę i uwagę dziękuję.

wg mnie ładny projekt, jeśli zależy Ci na obniżeniu kosztów, to rozważ zmianę sposobu zadaszenia tarasu, ponadto pytanie, czy chcesz również strych używać do celów mieszkalnych, jeśli tak, to od razu trzeba przemyśleć, czy schody mogą zostać dokaldnie tak jak w projekcie, bo chyba kolidują z dodatkowym WC, a to pomieszczenie wg mnie warto mieć, ponadto trzeba przewidzić na górze okna, doprowadzić instacje i wg mnie przeprojektować dach, bo teraz masz słupki w dwóch rzędach w najwyzszym miejscu poddasza, czyli w obecnej wersji powierzchnia trudna do adaptacji

Domek będzie dla 2-3 osób, dlatego też te poddasze jedynie będzie strychem, nie zamierzam go adaptować, będzie to jedynie wejście na strych i myślę, że w tym miejscu może zostać. Co do zadaszenia tarasu będę musiał sprawdzić ile to wyniesie, choć nie ukrywam, że bardzo mi się taki podoba.