Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak ekogroszek to chyba wejście do kotłowni przez kuchnię nie jest dobrym pomysłem

Spójrz na ten projekt:

http://z500.pl/projekt/688/Z228,dom-z-poddaszem-uzytkowym-kotlownia-na-paliwo-stale-i-gabinetem-na-parterze.html

Można go pomodyfikować, np. powiekszając okna od południa w salonie.

A tutaj modyfikowałam inną zetkę:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?3885-JAKI-PROJEKT-DOMU-WYBRA%C4%86-w%C4%85tek-dla-zmagaj%C4%85cych-si%C4%99-z-w%C4%85tpliwo%C5%9Bciami/page335

Elfir,

dziękuję Ci.

Jak zawsze cenne spostrzeżenia.

Chcieliśmy wydłużyć dom w po 50 cm w obie strony - i od stronu kuchni i salonu, i od strony garażu.

Jeśli jednak w salonie da się ustawić meble tak, jak narysowałaś, bez dodawania cm, to byłoby super.

Ciekawe, jak by to wyglądało w realu. Niestety, nie mogę znaleźć żadnego zdjęcia salonu z takimi wymiarami - 5,7x4,2.

Co do okna narożnego, to wolałabym dwa - na ścianie frontowej duże, a na ścianie szczytowej małe, ale blisko siebie, żeby wizualnie było na podobieństwo narożnego.

Kominek do likwidacji.

Działka z wjazdem od wschodu.

Po co szafa w wiatrołapie, jeśli buty i kurtki mają być przy garażu?

Sam pewdie napisał, że to on wyjeżdża z domu autem, więc wieszak dla niego w pom. gospodarczym, a w wiatrołapie, jeżeli ma to być dom dla rodziny z dziećmi, trochę tych kurtek i butów się zbiera.

No ale nie oszukujmy się, to jest takie kombinowane rozwiązanie i i tak często gęsto trzeba będzie się kręcić na linii wiatrołap - garaż. A to parasol, a to jedzie jeszcze jakiś domownik, itp.

jarekFTW - jeżeli to będzie wyspa na zasadzie konstrukcji meblowej a la szafka, to można zaprojektować ją tak, żeby można ją było albo stawiać "luzem, albo dosuwać do ściany i mieć półwysep. :)

Elfir, dom Z500 jest rzeczywiście świetnie rozplanowany, jednak ilość okien dachowych jest dla mnie nie do przyjęcia (nie należę do fanek sprzątania, a okna dachowe, żeby jakoś wyglądały, trzeba by myć dwa razy w tygodniu)... poza tym baaaardzo podobają mi się narożne okna ( nie wiem jak one się nazywają) w kuchniach - takie jak zamieszczane są w nowszych projektach. Poszukam dalej. Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć coś bardziej ustawnego. I na pewno zamieszczę mój pomysł w tym wątku.

wp03 - mnie również w tej dwójki bardziej podoba się Korso. Ma lepszą kotłownię na paliwo stałe, lepszy na działkę południowo-zachodnią, łazienki na obu kondygnacjach po jednej stronie domu. Jednakże jest większy, a co za tym idzie nieco droższy.

Czy w ramach adaptacji nie udałoby się zrobić schodów zdubiegowych ze spocznikiem? Zabiegowe są mniej wygodne.

MajaJ - niestety nazbiera się trochę za ten garaż. Jeżeli ktoś wybrał jakieś nieco droższe pokrycie dachu (dla dachówki ceramicznej gąsiory i inne el. wykończeniowe są bardzo drogie, a tu przybywa sporo metrów kalenic), droższy tynk na całość, jakąś lepszą bramę z automatyką, wykończył podłogę i ściany w garażu, zrobił jakiś kran, odpływ, to 50k może się nazbierać. Myślę, że można i nieco taniej, ale jakieś 1,5k za m2 liczyć trzeba.

Dach trudno tak szacować, bo na różnych materiałach te różnice wychodzą inaczej. Mogę powiedzieć, że jak się targowałam o robociznę, to się dowiedziałam że u moich dekarzy dwuspad jest 30% tańśzy na każdym metrze.

Prąd i na budowie i teraz mamy 13 kW, trójfazowy. W rozdzielni budowlanej było gniazdo tzw. "siła", bo i taką mieliśmy betoniarkę. W domu w sumie zapomnieliśmy zrobić takie gniazdo, ale jakoś się przez te parę lat nie zdarzyło, żeby było potrzebne. U moich rodziców jest i ojciec korzysta, ale on ma jakieś swoje krajzegi i inne "cuda". :)

Elfir, dom Z500 jest rzeczywiście świetnie rozplanowany, jednak ilość okien dachowych jest dla mnie nie do przyjęcia

Starczy ich po prostu nie robić. Tak samo z oknami narożnymi - możesz je doprojektowac w wiekszości projektów

tzn. że w domu, budowanym wg projektu Z228 dałoby radę wstawić narożne okno w kuchni, częściowo wychodzące na taras, tak żeby dom miał dobry wygląd zewnętrzny i wewnętrzny? Co do okien dachowych, to rzeczywiście, robiąc ślepą garderobę i redukując liczbę okien w łazience, zostałyby 3 sztuki, a to już jest do przeżycia (nawet gdyby miały być większość czasu brudne :D ). Ciężko jest znaleźć projekty z wejściem od wschodu a oknami od południa :/

klawdia - przeglądając projekty patrz też trochę na "potencjał". Jeżeli rozkład jest optymalny, wielkości pomieszczeń odpowiednie, to przeprojektowanie jednego, dwóch czy trzech okien, to tylko kosmetyka, która ma dopasować projekt do działki. W końcu po to robi się adaptację projektu, żeby uzwględnić warunki lokalne.

ja na okna akurat mało patrzę zakładającw wiekszosci przypadków ich możliwosc modyfikowania.

W projekcie lipińskich nie ma okna kuchennego wychodzącego na taras.

Za to w Z 228 bez problemu można zrobić okno narożne w kuchni wychodzace na taras.

Jedyne, co mnie w tym projekcie irytuje to te słupy. Idealne mostki cieplne

Edytowane przez Elfir

Chciałbym się zmieścić w kwocie 300-350. Ogrzewanie to piec kondensacyjny + podłogówka + kominek z płaszczem. Program minimum to dom całkowicie do zamieszkania. Ogrodu, ogrodzenia itp. nie musi być i się z tym licze. Balkony będa do likwidacji. niestety projektu z jednym kominem i dodatkowym pokojem na dole nie znalazłem.

Witam.

Bradzo prosze o opinie na temat projektu Romeo z mg projekt http://www.mgprojekt.com.pl/romeo

Wydaje się być idealny. Chcemy z mężem wprowadzić kilka zmian, zmienić kształt wykuszu a nad nim zrobić balkon.

Nie mam kompletnie pomysłu, gdzie na piętrze zrobić pralnie, czy macie jakieś fajne pomysły? Co sadzicie o tym projekcie?

Pozdrawiam

janek182 - stylistyką oba projekty są z mniej więcej jednej kategorii - nowoczesny bungalow. Zx105 ma mniej skomplikowaną konstrukcję dachu (po całości stropodach na żelbecie, Zx57 ma część żelbetową i część lekką, drewnianą. No i w jednym jedna, w drugim dwie łazienki.

Gdybym szukała projeku dla dwójki mieszkańców lub rodziny 2+1 i miało być taniej, to raczej skłaniałabym się ku Zx105. Jak dla mnie ma prostszy rozkład, jedna łazienka, więc mniej punktów poboru wody i odprowadzenia ścieków, sypialnie ciut większe, o regularnym kształcie, nie sąsiadują ze sobą. Niedużo ścian działkowych, niedużo drzwi wewnętrznych. Jak dla mnie prosto i funkcjonalnie. Większe pomieszcze gospodarcze - więcej mniejsca na szczotki, słoiki, ozdoby choinkowe itp. :) Kuchnia o większej powierzchni i kształcie pozwalającym na większą dowolność umeblowania - można U (i wtedy nawet całą jedną ścianę można zabudować wysoko), można L, z półwyspem lub bez. Tylko to zadaszenie z płyt poliwęglanowych dla mnie trochę przekombinowane jak dla małego i taniego w budowie domu.

Chciałbym się zmieścić w kwocie 300-350. Ogrzewanie to piec kondensacyjny + podłogówka + kominek z płaszczem. Program minimum to dom całkowicie do zamieszkania. Ogrodu, ogrodzenia itp. nie musi być i się z tym licze. Balkony będa do likwidacji. niestety projektu z jednym kominem i dodatkowym pokojem na dole nie znalazłem.

Piec kondensacyjny nie musi miec komina, może mieć rurę spalinową wypuszczoną przez ścianę. Może być zamontowany gdziekolwiek - ja mam w pralni na piętrze.

W Z130 masz niepotrzebnie dużo metrów stracone na kotłownię.

Słabo szukasz. :)

Edytowane przez Elfir

Co sadzicie o tym projekcie?

Pozdrawiam

Przestarzały wizualnie, drogi w budowie, same mostki cieplne (trudno mi uwierzyć w podane wartosci certyfikatu cieplnego). Ot, projekcik jakich wiele z początu wieku, gdzie szalała moda na pałacyko-dworki. Podane koszty budowy 450 tyś pod klucz IMHO zaniżone (ale o nierzetelnych kosztorysach MG Projektu była już dyskusja).

Na dodatek niewygodne połączenie domu z garażem.

PS. po co wam balkoniki w domu z ogrodem?

hanzli - mi z tej dwójki jakoś bardziej podoba się dom przy Cyprysowej. Chyba przez to, że rzut jest czytelniejszy i mam wrażenie, że poruszając się po tym domu nie trzeba robić tyle zakrętasów. :)

Umieszczenie kotłowni za garażem w obu projektach bardzo wydłuża insalacje wody i CO.

Ja bym odpuściła ten płaszcz wodny, bo to podroży instalację, palenie robi bałagan w salonie, a ciepła woda z kotła dwufunkcyjnego jest niedroga.

A może jeszcze jakaś trzecia opcja? Garaż koniecznie w bryle? Ciężko go dobrze odizolować od pomieszczeń mieszkalnych.

michcia1 - dom w żurawkach w miarę prosty, ale tak jak pisze Elfir można znaleźć i tańśze i bardziej energooszczędne. Tu jest trochę detali "minusujących", nie będę się już za koleżanką powtarzać.

Poszerzanie zmieni rozpiętości elementów stropu, będą przeliczane belki. Polecam najpierw pooglądac projekty gotowe z przedziału 100-115 użytkowej, skoro do takiej mniej więcej chcesz powiększyć.