Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

W takim razie może indywodualny, bo to powiększanie i przeróbki detali w ramach adpatacji podniosą ogólny koszt projektu.

Ale czy w ogóle trzeba powiększać? Jak dla mnie z przeróbkami Elfir całkiem zgrabnie całość wygląda.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

klawdia - Tivoli II to z zewnątrz projekt prosty i elegancki, ale nie tak tani jak można by pomyśleć patrząc na prościutki dach. Po podłogach jest dość duży, przeszklenia ma efektowne ale kosztowne. Jakoś tak te metry podłóg się rozłażą nie wiadomo na co. Wielki wiatrołap - może reprezentacyjny, ale czy sensowny? Jako śluza ma zbyt dużą kubaturę i będzie wymagał sporo ciepła na ogrzanie zimą. Duża łazienka na parterze, mała na poddaszu (po co tam te dwie umywalki?). Dwa pomieszczenia gospodarcze na poddaszu (pralnia z rekuperatorem i garderoba?). Dom spory, a schody z zabiegiem.

Do ogrzewania ekogroszkiem kotłownia myślę, że zbyt mała.

Wjazd od wschodu tw kwestii projektów gotowych nie jest specjalnym utrudnieniem. Dlaczego zależy Ci na dużym oknie wschodnim w salonie? Najwięcej czasu jednak spędza się w domu po południu i wtedy lepsze jest zachodnie okno w części dziennej. Kuchnia z oknem narożnym południe-zachód będzie sie bardzo przegrzewać. Jak dla mnie kuchnia bardziej pasuje na wschód, no chyba, że masz tam jakiś naprawdę fajny widok, który warto podziwiać z salonu.

Pooglądaj jeszcze różne gotowce, ale z nastawieniem na to, żeby metraż był pasujący do Twojego budżetu, kotłownia odpowiednia, wygodne schody, pokoje od razu stosownej liczby i wielkości, a okna się ewentualnie powiększy, przestawi, ulepszy. :)

Michcia, jak znajdę chwilę, to sprawdzę, czy znajdę jakiś zamienny gotowiec nieco większy. Garaż niestety ma wielkość predysponującą go na graciarnio - rowerownię. Mam w rodzinie przypadek, gdy już w trakcie budowy tego typu garaż został przerobiony na pokój. :)

Bowess,

garaż nie jest konieczny. I tak planujemy zbudować obok domu jakieś małe pomieszczenie gospodarcze. Może to przecież być garaż z pom. gosp.

A taki projekt? http://extradom.pl/projekt-domu-dom-w-oklahomie-KRN1066?lustro=1

Do likwidacji: kominek i wykusz.

Parter: Zamiast małej sypialni - wc (wejście w miejscu wejścia do sypialni), a kotłownia powiększona o obecne wc. Powstaje dodatkowo małe pomieszczenie gosp. z wejściem z kotłowni i z podwórka.

Poddasze: w zasadzie bez zmian. Nie wiem, co z ta małą garderobą. Może zmienić jakoś układ łazienka - garderoba, powiększając garderobę i w niej zrobić pralnię?

P.S.Nie umiem zamieścić zdjęcia.

W dodatku mam problem z dodawaniem odp., klikając pod postem.

Mogę pisać tylko w szybkiej odpowiedzi, a jej możliwości są ograniczone.

P.S.Nie umiem zamieścić zdjęcia.W dodatku mam problem z dodawaniem odp., klikając pod postem.Mogę pisać tylko w szybkiej odpowiedzi, a jej możliwości są ograniczone.
Może teraz się uda?Poszło w zał.Dobre i to...Co mi się nie podoba? Po zmianach - Widok z wejścia na wc. Ale nie mam pomysłu, jak to inaczej poustawiać.Schody - wejście w salonie. Mam mieszane uczucia.Poza tym domek po zmianach spełniałby nasze oczekiwania (głównie co do wielkości). I gabaryty kotłowni - musi być na paliwo stałe.

oryginał i zmiany.jpg

Edytowane przez michcia1

Rezygnacja z garażu otwiera zupełnie nowe pola poszukiwań. :)

Przeróbki Oklahomy wyszły całkiem fajnie, ale jest sporo gotowców z większą kotłownią - nie byłoby tylu zmian adaptacyjnych.

Z Syrenki można by tylko wykreślić wykusz, w E1 Economic byłby dodatkowy pokój na parterze, co na stare lata może być przydatne, Jest tego typu Zeo 3. To tak na szybko wyszukałam, więc myślę, że warto jeszcze trochę poprzeglądać oferty biur.

A z garażem jest taki Dario - garaż już trochę większy. Pozostaje wymienić to archaiczne okrągłe okienko. :)

Piec kondensacyjny nie musi miec komina, może mieć rurę spalinową wypuszczoną przez ścianę. Może być zamontowany gdziekolwiek - ja mam w pralni na piętrze.

W Z130 masz niepotrzebnie dużo metrów stracone na kotłownię.

Słabo szukasz. :)

Może podpowiesz jakąś stronę albo pracownie z projektami domów w podobnym stylu.

Bowess,syrenka i zeo nie mają wejścia do kotłowni z wiatrołapu, niestety. Poza tym mogłyby by być.Ten Dario fajny. Ale szukam dalej. Może znajdę coś bez garażu z dużą kotłownią z wejściem z wiatrołapu.To mówisz, ze zmiany adaptacyjne byłyby kosztowne?Przecież są tylko w obrębie ścian działowych.W Oklahomie urzekło mnie wejście do domu - taka wnęka na ławeczkę :). Równe połacie dachu, bez wysunięć. Tym bardziej, że taras byłby u nas na ścianie szczytowej.Wiem, wiem, wnętrze jest ważniejsze niż wygląd... Ale dom musi mieć to coś, żeby zwrócić na niego uwagę.:)

To prawda - kompromis taki, że dom się kompletnie z zewnątrz nie podoba inwestorom jest bez sensu. :)

Adaptatorzy projektów gotowych przeważnie liczą sobie jakąś kwotę nawet za stosunkowo łatwe przerysowania - każdą ścianę, okno, otwór drzwiowy, jak do tego dojdzie przeliczanie konstrukcji (a tu by nie dochodziło), to jeszcze za liczenie mają swoje stawki. Jeżeli masz na oku kogoś, o kim wiesz, że adaptuje w ludzkich cenach, to czemu nie - można troszkę przerysować Oklahomę.

patrycja11 sądzę, że Romeo to projekt dla bardzo zasobnego inwestora dysponującego sporą działką. Koszt budowy na pewno przekroczy pół miliona, a zależnie od standardu wykończenia może jeszcze sporo wzrosnąć. Jest bardzo reprezentacyjny - bardzo duża część dzienna, duży hol, widoczne z salonu schody, otwarta kuchnia, duża jadalnia. Dużo okien, w tym droższe - z łukiem.

Bardzo rozciągnięta (po przekątnej domu) instalacja ciepłej wody. Albo trzeba zrobić cyrkulację, albo zarówno w kuchni jak i w łazience trzeba będzie dość długo czekać, aż zacznie lecieć z kranu ciepła woda.

Nie podoba mi się przejście do garażu i kotłowni praktycznie z salonu. Wizualnie nie pasuje mi asymetria części mieszkalnej (patrz elewacja frontowa) i zawiłości bryły - dla mnie dzieje się za dużo. Lepiej dom prezentuje się na wizualizacjach, ale zauważ, że są z tzw. perspektywy żabiej, czyli pod kątem od dołu.

Na minus też spora energochłonność tego domu, ale to wynika z bryły i nie dziwi.

hanzli - mi z tej dwójki jakoś bardziej podoba się dom przy Cyprysowej. Chyba przez to, że rzut jest czytelniejszy i mam wrażenie, że poruszając się po tym domu nie trzeba robić tyle zakrętasów. :)

Umieszczenie kotłowni za garażem w obu projektach bardzo wydłuża insalacje wody i CO.

Ja bym odpuściła ten płaszcz wodny, bo to podroży instalację, palenie robi bałagan w salonie, a ciepła woda z kotła dwufunkcyjnego jest niedroga.

A może jeszcze jakaś trzecia opcja? Garaż koniecznie w bryle? Ciężko go dobrze odizolować od pomieszczeń mieszkalnych.

masz jakiś pomysł na umieszczenie pieca w innym miejscu? Dodam że chcę mieć zasobnik cwu. na ok.150-200 litrów. A kominek jako drugie źródło co. Co do garażu to raczej w bryle - tanszy w budowie i obok wiata na drugie auto.

Jak napisałam - piec co może być w spiżarni, w pralni na pietrze. To naprawdę nie zajmuje wiele miejsca. Jakieś 1.5 m2.

Pamiętaj, że garaż dostawiony do budynku (oczywiscie z przejściem do budynku), ale nie bedacy jego integralną częscią może być tanszy w budowie - lżejsza konstrukcja (fundament/strop), brak ocieplenia.

Chodzi mi o coś takiego:

http://www.archeton.net/RESOURCES/WIDOKI/pliszka/pliszka-480-a0-p.jpg

Masz i tak plany na rozbudowaną częśc parterową (dodatkowy pokój), a garaż w bryle niepotrzebnie powiekszy ci poddasze.

Tutaj modyfikacja Z 101:

oryginał:

http://z500.pl/thumb/res/rzuty/Z101/Z101_rzut1_670_0_tl_normal.png

http://z500.pl/thumb/res/rzuty/Z101/Z101_rzut2_670_0_tl_normal.png

modyfikacja:

http://images66.fotosik.pl/29/a2e540737772fe89gen.jpg

http://images66.fotosik.pl/29/ee8b08d9309d1939gen.jpg

- garaż jako lekka konstrukcja dobudowana do budynku, połączony z wiatrołapem

- poszerzenie domu o wykusz i podwyższenie ścianki kolankowej (w projekcie jest bardzo niska)

- wydłużenie biegu schodów o dwa stopnie, co powoduje możliośc zwęzenia klatki schodowej

- niewielkie przesunięcie komina w kiedynku schodów

- zmniejszenie sypialni na parterze i powiekszenie łazienki na parterze

- modyfikacja układu okien na parterze

- wyodrebnienie na poddaszu dwóch pokoi dla dzieci o podobnej powierzchni

- powiekszenie okien szczytowych i likwidacja okien połaciowych

Edytowane przez Elfir

Abstrahując od wypowiedzi Elfir: (wszak o inny typ garażu mi chodzi :))Tak się właśnie zastanawiam, analizując różne projekty, czy rzeczywiście garaż (w bryle budynku) bardzo podroży budowę.Przecież, żeby zamieszkać, nie trzeba go płytkować, malować, ba, nawet tynkować.cały czas mam na myśli projekt Dom w żurawkach. zastanawiam się, na ile byłby droższy w budowaniu od domu bez garażu, ale o podobnym metrażu.

Dzięki za rady i za tak duży odzew. Sama już teraz nie wiem czego bym chiała... najlepiej, żeby dom był energooszczędny, więc powinien być o prostej bryle, tyle, że te z prostą bryłą wyglądają jak domki dla lalek i nie są ładne. Jak coś już jest ładniejszego to od razu cena budowy rośnie drastycznie, plus te okna na strony świata... gdy wybieraliśmy projekt domu dla rodziców 8 lat temu, nikt nie miał takich dylematów. Wybierało się tak, aby było ładnie i żeby się zmieściło na działce...

A czy gdybyśmy chcieli palić pelletem, też potrzebna jest taka duża kotłownia? Dlaczego one muszą być aż tak wielkie? Bo z tego co widziałam to piece z zasobnikami wcale tak duże nie są...

Czarna magia...

Tyle razy to tutaj tłumaczyłam...

To warstwa styropianu/wełny lub innego izolatora między domem a garażem.

Jak zimą otwierasz brame garażową to wypuszczasz całe ciepło, które zgromadziło się przez ściany z częsci ogrzewanej domu.

Dlatego garaż, który jest dobudowany do domu, jak pokazałam na rysunku, jest poprawnie oddylatowany od domu - czyli nie ma między nim a domem żadnego mostka cieplnego, poza drzwiami między wiatrołapem a garazem.

Dom jest cały opatulony styropianem/wełną i nie łączy się konstrukcyjnie z garażem. Ciepło nie ma którędy uciekać z domu.

Edytowane przez Elfir