Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

A czy gdybyśmy chcieli palić pelletem, też potrzebna jest taka duża kotłownia? Dlaczego one muszą być aż tak wielkie? Bo z tego co widziałam to piece z zasobnikami wcale tak duże nie są...

Czarna magia...

Paliwo stałe ma wymagania dotyczące wentylacji pomieszcenia a poza tym gdzies ten pellet/wegiel trzeba trzymać.

Swoją drogą, nie boicie się, że za chwilę gmina wprowadzi zakaz palenia węglem?

A wadą pelletu jest niska jakość surowca w handlu. Aby pelet współdziałał z podajnikiem musi być suchy, a z dostaniem takiego pelletu są problemy, podajniki się zatykają.

Nie lepszy jest dom dobrze ocieplony + pompa ciepła powietrze-woda (czyli bez kopania drogich kolektorów)?

Wyjeżdzacie sobie zimą na dwa tygodniena wczasy i nie musicie się martwić czy piec działa prawidłowo, czy podajnik się nie zatkał, czy sadze w kominie się nie zapaliły.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie dlatego zainwestowałem w projekt indywidualny i 35cm wełny w ścianie szkieletowej. Instalacja CO z kominem i pracą hydraulika wyniosłaby mnie około 30tysięcy. Konwektory i więcej wełny to około 15 tysięcy. Czyli jeszcze 15 tysięcy mam w kieszeni. Do tego czysto, bezproblemowo, a w czasie prazy przy piecu i węglu mogę poczytać, bo lubię :)

a co myślicie o takim domku

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-wisteriach-2-w/m5124fa976f791.

Kotłownia mała, ale materiał opałowy można składować w budynku gospodarczym (i wtedy drzwi z boku), albo całość kotłowni przenieść do piwnicy (jeśli się na nią zdecydujemy). Kuchnia od strony wschodniej (tak jak bowess sugerował), metraż użytkowy i po podłodze porównywalny. Dom o prostej bryle, dwuspadowy dach, niebanalny wygląd (ale to rzecz gustu). Wskażcie mi, proszę, gorsze punkty tego projektu.

PS: nie potrafię dopatrzeć się potencjału w projektach... jeśli nie podoba mi się na pierwszy rzut oka, ciężko mi wymyślić, co w projekcie zmienić, żeby wyglądał na moje... takie rzeczy, to tylko fachowcy potrafią, albo z czasem może przychodzi taka zdolność.

klawdia,dom w wisteriach ma to coś,co go wyróżnia na tle innych o podobnej bryle domów,mnie się bardzo podoba i w środku również jest fajnie rozplanowany,jeżeli ci odpowiada to przeciez nie musisz dokonywać zmian,po to się wybiera gotowy projekt żeby nie placić dodatkowo za zmiany,ja w moim projekcie zmieniłam tylko okna,usunęlam jeden balkon i schody z zabiegowych na ze spocznikiem,dom też z archonu,z dwuspadowym dachem, z p.u.,bardzo ekonomiczny w uzytkowaniu,poszukaj kogoś kto buduje wisterie,a najlepiej by bylo gdybys mogla obejrzeć ten dom na żywo (ja miałam taką możliwośc )

Klawdia,poczytaj forum o domu w wisteriach na stronie Archonu. O tej "twojej" wersji jest mało wpisów. Popatrz na ten z garażem. Wnętrze mają takie samo.Dom w wisteriach dłuuuugo był moim faworytem. Ale.... nie podoba mi się, że żeby wejść do kuchni czy salonu (goście) trzeba przejść przez całą część gospodarczą. No i niepotrzebny nam dodatkowy pokój na dole.Ja szukam dalej.Życzę Ci powodzenia w wybieraniu!

klawdia

dom w wisteriach (wersja bez garażu) to nasz faworyt. Miesiąc temu mieliśmy okazję widzieć go na żywo i utwierdziło nas to w przekonaniu, że to wystarczający dom dla naszej rodziny i na nasz budżet.

Ścianka kolankowa 149 cm sprawia, że będąc na poddaszu praktycznie nie odczuwa się skosów, jest dużo przestrzeni i myślę, że nie będzie problemów z meblowaniem. Choć rzeczywiście w garderobie pokoju rodziców ta ścianka nie ma 149 cm, tylko mniej.

Bardzo odpowiada nam jadalnia obok kuchni, dodatkowy pokój na dole, a na górze pomieszczenie obok sypialni rodziców, które może być garderobą lub pralnio-suszarnią.

Aha i kotłownia do gigantów nie należy, ale uwierz wcale nie jest aż taka mała. W końcu ponad 6 m2 to nie 3 czy 4 m2. No i ma układ prostokątny, co jest również bardziej funkcjonalne niż kwadrat.

Wiadomo każdy ma swoje potrzeby i "widzimisię", dlatego tyle różnych opinii :)

my się z żoną wahamy pomiędzy dwoma projektami: dom:Projekt domu Margo Kubik (E-1109) albo: Projekt domu Omega (E-1130) z http://www.archeton.pl/projekty-domow-srednich

omega-480-a0-p.jpg

margokubik-480-a0-p.jpg

niestety nie potrafię załączyć rzutów i kondygnacji bo na tej stronie jakoś się tego nie da zaznaczyć, w każdym razie domek omega ma 120,5 m2, gdzie powierzchnia netto do prawie 180 m2. 5 pokoi z kolumnami przy wejściu i oknami w poddaszu. natomiast kubik jest prawie taki sam gabarytowo bo też 120 mkw ale netto już ma 161,6 mkw, ozdobne fajne okno na klatce schodowej i balkon na piątrze. oba mają kominki i garaż.

na razie wytypowaliście te dwa i chcemy zapytać, czy możemy wprowadzać poprawki.

Czy ogólnie biura które handlują gotowymi projektami robią jakieś małe poprawki i zmiany w projektach?

Jakie to są koszty dodatkowe?

p.s. coś mi małe te grafiki wyszły, no nic, jak coś to powiedzcie co o nich myślicie.

Witajcie, jestem początkującym forumowiczem, proszę o ocenę projektu Z196 , byc może wątek był poruszany....

http://z500.pl/projekt/173/Z196,komfortowy-dom-parterowy-z-garazem-dwustanowiskowym-i-dachem-kopertowym/dane-ogolne.html

Chcę zlecić projektantowi zrobienie projektu na jego bazie,, podoba mi sie układ pomieszczeń salon od południa i zachodu(mam wjazd od południa),pokoje dziecinne z oknem na wschód, rodzina 2+2 i jeden dodatkowy pokój, może widzicie jakieś złe strony tego projektu, proszę o sugestie.

Licząc na wasze doświadczenie.. mam pytanie. Szukam projektu domu na działkę o parametrach

- szerokość 17,5m (więc wąską)

- długość 30m

- Wejście od strony węższej która jest północno-wschodnia (bardziej wschodnia).

- ogród na druga stronę (południowo-zachodnią)

- dach dwuspadowy zorientowany w ten sposób, że wchodząc patrzymy na dach a nie na przekrój /\ (nie wiem jak to napisać poprawnie?)

- garaż zintegrowany

- pow. użytkowa 140m +-20m

Podoba mi się prosty i fajny z124 ale jest za szeroki na taką działkę. Z węższych jakie widziałem to jest Kasjopea - ale o ten 1m za wąska no i nie ten dach...

Macie coś fajnego?

może widzicie jakieś złe strony tego projektu, proszę o sugestie.

Garaż w bryle budynku - zbytek z czasów taniego węgla i gazu.

W chwili obecnej garaż, jako montrualny mostek cieplny, raczej dokleja się do domu a nie wbudowuje do środka.

Bardzo dużo metrów straconych na komunikację - długie korytarze

Może zamiast się wzorować na tym projekcie, dacie architektowi wolną rekę zaznaczając tylko, że ma być to dom parterowy z garażem na dwa samochody, itd. Bez narzucania konkretnej bryły?

Właśnie zakupiłem projekt domu http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-glogowej-4.html. Brakuje mi na dole spiżarki - może jakieś pomysły gdzie ją zrobić!!?

Jak dla mnie to nie tylko spiżarka jest problemem. Układ okien powoduje, że duże pomieszczenie kuchni praktycznie jest słabo ustawne i wiele metrów jest po prostu niewykorzystane.

ozdobne fajne okno na klatce schodowej i balkon na piątrze. oba mają kominki i garaż.

.

Po co wam balkon w domu z ogródkiem?

Omega - osiem okien połaciowych sporo kosztuje. okna narożne również. Pewnie ok. 30 tyś lub wiecej za same okna. A już małe okno w kotlowni to wydatek tylko dla urody elewacji, bo sensu w tym zadnego.

Na parterze duża łazienka z rozbudowanym programem, chociaż starczyłoby samo wc, a na poddaszu brak pralni.

Jak dla mnie pierwsze rzeczy do poprawki to okna, likwidacja balkonów i ustawienie kominka.

margo - kuchnia dla ludzi stołujących w restauracjach - maleńka!

Wc z wyjściem na salon - nie!

Wogole chaotyczny układ parteru.

Bardzo dużo do przeróbek by zrobić z tego coś sensownego.

Czym zamierzacie grzać?