Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

- w zasadzie te zmiany idą w kierunku Projektu Indywidualnego z zmianą kubatury obiektu, konstrukcji, instalacji, etc ...

- nie rozumiem kompletnie tych schodów jednobiegowych, których pierwsze stopnie "idą" po misce ustępowej wydzielonej toalety, a górne wcinają się w kuchnię z pokojem dziennym. Chyba, że mamy likwidację wydzielonej toalety, która tak naprawdę bardzo się przydaje, bo nie wprowadza gości w łazienkę strefy nocnej.

- bardzo jestem ciekaw działki i stron świata oraz sąsiedztwa budynku

- garaż ... - powinien być wygodny, przynajmniej na tyle aby drzwiami samochodu nie uderzać w ściany boczne i spokojnie w garażu się pakować / rozpakowywać ... część magazynowa ( np. opony zimowe/letnie ) na drobną obsługę samochodu również się przydaje :)

Pozdrawiam

Napisałam już w wątku o domach parterowych, że ten projekt jest przykładowym, na którym być może chciałabym się wzorować przy indywidualnym. Dom ma być bez garazu, a na jego miejscu myślę o prawie niezależnym pokoju dla dorosłego wkrótce dziecka, które być może wyfrunie, ale miejsce w domu ma mieć. Garaż będzie w osobnym budynku. Na dwa samochody i z pomieszczeniem na badziewie. Schody są ewentualnością, gdyby ktoś chciał zaadoptować poddasze. Dla mnie lepsze miejsce byłoby w okolicach wiatrołapu i spiżarni. W tym projekcie podoba mi się wykorzystanie powierzchni i właśnie usytuowanie pomieszczeń, które na dzień dzisiejszy wydaje mi się, że pasuje do działki.

Działka jest narożna. Powiedzmy patrząc "z góry", krótsza część jest od głównej drogi i od południa. Po prawej dłuższa przy ulicy bocznej od wschosu. trzeba więc będzie pomyśleć też nad rozsądnym rozplanowaniem usytuowania garażu i domu na działce. Dwa boki od strony sąsiadów (góra i lewa strona) wolę mieć najmniej widoczne, a miejsca, gdzie będę przebywać (taras, ogródek) wolę od strony ulicy (to uliczki osiedlowe), bo nie lubię wystawiać się na widok.

Działka wygląd tak:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/161/784886_Bez tytulu.png

Po prawej stoi domek parterowy, niski. Po lewej zaczyna się budowa. Za tydzień przy wytyczaniu działki poznam sąsiadów i dowiem się jaki dom mają zamiar wybudować. Za naszą działką jest pusta działka, a dalej dwa domy. Dlatego zachodnia strona wydaje mi się najkorzystniejsza na ogródek, bo sąsiedztwo nie jest nachalne. Niski domek i dwa płoty przedzielone ulicą.

Edytowane przez amalfi

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mamy aktywne lobby ze strony fanów pompy ciepła (rodzice mają u siebie pompę i są zachwyceni) my jednak zostaniemy najprawdopodobniej przy ekogroszku, z kominka rezygnujemy bo obserwując znajomych okazuje się, że korzystają z niego bardzo sporadycznie a wg mnie to niepotrzebny koszt i strata miejsca jeśli miałby służyć tylko do ozdoby

Heh, szkoda, że wybieracie ekogroszek. Pokazałabym wam filtry do rekuperacji, gdzie powietrze zaciągane jest z okolicy grzanej piecami na węgiel - są czarne po 3 miesiącach - od sadzy. To wdychacie wy, wasze dzieci, wasi sąsiedzi. To osadza się na waszych plucach o oskrzelach.

nie będę oszukiwać, że kasa nie gra roli, chcemy zbudować dom z możliwie najmniejszym kredytem ;) czekamy jeszcze na wycenę od hydraulika żeby porównać koszt napowietrzenej pompy i pieca. Póki co ogarnia mnie powoli przerażenie, że TO staje się już takie realne i teraz to już nie bedzie odwrotu, do tej pory budowa była gdzieś w sferze planów i marzeń.

może i tak, jednak nie miałam okazji widzieć tych filtrów więc moze nie podziałało to na moją wyobraźnię, Wyszliśmy z założenia, że skoro tylu ludzi ogrzewa domy w ten sposób to i my możemy. Oczywiście wolałabym mieć mega ekologiczny dom i jego otoczenie jednak nie stać mnie na niego. Niestety póki co te wszystkie ciekawe i proekologiczne rozwiązania są cholernie drogie :(

wiem, ze tylu ogrzewa, w związku z powyższym zamierzam naciskac gminę na wprowadzenie zakazu używania węgla, jak to zrobiono w Krakowie.

Mnóstwo ludzi pali też w tych piecach śmieci. Czy to powód, by robić tak samo?

Dobrze ocieplony dom spokojnie można ogrzewac prądem.

nie no śmieci to już jest przegięcie (walczmy z sąsiadami w tej kwestii-porażka totalna bo po cichu każdy przyklaskuje a tak naprawdę wszyscy mają to gdzieś a w efekcie ty jesteś wariatką co się biednych ludzi czepia) Szczerze mówiąc do prądu nawet nie podchodziliśmy, jest jeszcze opcja z gazem bo wkrótce będzie się wyjaśniało czy będzie u nas ziemny i kiedy.

Zapomniałam o linku http://archi-projekt.com.pl/index.php?mod=main&scr=main&evt=showDetails&id=674I jeszcze jedno:Czy, jeśli wydłuży się pierwszy bieg schodów na poddasze, to uda się zrobić wejście do kotłowni z wiatrołapu? Kotłownia i tak jest w obniżeniu, więc zaraz za drzwiami do niej byłyby schody.

aps 198 wejście do kotłowni.jpg

• 3 weeks później...

Ciągle jestem na etapie koncepcji i rozwiązywania problemów. Przykład, brak komina z kotłowni rozwiązałem przez wprowadzenie komina poziomego (gaz). Przed pójściem do architekta muszę się dobrze przygotować i proszę Was o pomoc tutaj.

Zastanawiam się jak by tu zmieścić wc z małą umywalką pod schodami :/ Może zmiana schodów i mała rewolucja w projekcie?

Obecnie jest tak

parter2.JPG:poddasze2.JPG

A może zmienić schody na takie? Poddasze jeszcze bez pomysłu na schodową rewolucję.

parter3.JPG

Jak długi musiałby być schody jednobiegowe? 2,5m to chyba za mało. Najlepiej jednobiegowe z zakrętem w lewo na górze.

Mam mętlik w głowie :roll:

Edytowane przez Antymateria

Witam,

nieśpiesznym krokiem przymierzam się do budowy małego domu całorocznego. Ma być to budynek jednorodzinny (z racji małej działki prawdopodobnie z użytkowym poddaszem) ok 100m^2 + garaż, chciałbym osiągnąć kompromis między kosztami budowy a kosztami późniejszego utrzymania.

Sytuacja na działce przedstawia się tak:

Ja.jpg

Bardzo proszę o wszelkie sugestie (a może zna ktoś odpowiedni projekt?) związane z usytuowaniem domu względem stron świata - tak żeby w jak największym stopniu wykorzystać słońce.