Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Niby nie jest, ale gdyby stawiać dom parterowy, którego realna powierzchnia zabudowy wynosi 12x12, zachować wymagane odstępy i uwzględnić ten mini zagajniczek w rogu działki, który notabene jest nietykalny (nie odwzorowałem wymiarów dokładnie bo rysuję z pamięci), to nie zostaje tak dużo miejsca :]

3 pokoje, kuchnia z jadalnią i salonem (czyli otwarta?), spiżarnia niepotrzebna, planuję ogrzewanie gazem.

Na ten moment chodzi mi o to, gdzie najlepiej usytuować budynek. Biorąc pod uwagę wjazd, zadrzewienie no i strony świata oczywiście ;)

typ:

http://z500.pl/projekt/796/Zx63_B,nowoczesny-dom-z-dachem-kopertowym/dane-ogolne.html

ogólnie, bardzo podobają mi się domu z z500

Edytowane przez rith

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciekawe ile osób nie zwraca SPECJALNEJ uwagi na schody przy wyborze projektu. Ja nie zwracałem... po prostu były, wydawały się ok. Ale to nie takie proste! Poruszyłem nieznany mi temat i .... poszło jak lawina, temat rozległy, soczysty, wątki po kilkaset stron na forach. Trzeba opanować kolejne zagadnienie :)

takie schody sa ****.......znaczy upierdliwie meczace, wysokosc schodow wg szymona: 18 cm- niewygodne, 17- zgnily kompromis, 16- wygodne, 15 cm - rozrzutnosc

Te zasady nie zmieniły się od lat. W moim przypadku, po wstępnych obliczeniach wyszło : albo komfortowe schody albo wc pod schodami. Powierzchnia 3x2m na schody.

takie schody sa chuj.......znaczy upierdliwie meczace, wysokosc schodow wg szymona: 18 cm- niewygodne, 17- zgnily kompromis, 16- wygodne, 15 cm - rozrzutnosc

Wygoda wysokosci schodów jest uzalezniona od wzrostu i długości nóg wchodzącego.

Witajcie!

Po przewertowaniu setek projektów na razie skłaniamy się do domu w rezedach http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rezedach-ver-2/m4dd1f9c40d548

Ze zmianami, oczywiście. Ale o nich za chwilę.

Działka: 30x60m

Wjazd: wschód

Mieszkańcy: 3, czasem 4 osoby

Inwestorzy: on i ona 40+

A teraz zmiany:

PARTER:

- odbicie lustrzane

- likwidacja garażu

- zamiana małego pokoju na dole na kotłownię z wejściem pod schodami. I tu pytanie do znających się: czy po obniżeniu poziomu o 30 cm (tak jest w projekcie) da się zrobić drzwi do tej przyszłej kotłowni (pod schodami?)

- likwidacja kominka

- ewentualnie: zamiana miejsca szafy w wiatrołapie (kosztem wc), żeby wcisnąć spiżarkę koło kuchni

- zmiana lokalizacji okien, głównie w salonie

- żeby schody nie były tak bardzo w salonie, wysunięcie między salonem a schodami

PODDASZE:

- likwidacja lukarny

- zmiana układu ścianek działowych, żeby zmieściło się jak najwięcej szaf

- likwidacja balkonu od południa

- mały balkon wnękowy od północy - taka fanaberia (piękny widok na las)

dom w rezedach.jpg

poddasze.jpg

agrafka - pewnie kliknęłaś omyłkowo "kopiuj posty"

Ja bym jeszcze przemyślała uklad okien w salonie, bo teraz to wielkie okno wychodzi pośrodku na wprost słupa podtrzymującego zadaszenie tarasu.

Poza tym kanapa wychodzi ci w świetle okna. To nic złego, ale z drugiej strony po co robić wielkie okno, by je natychmiast zaslonić kanapą?

Idei ciasnego balkonu na poddaszu kompletnie nie rozumiem. Jeśli tam jest piękny widok na las to od północy powinna być sypialnia z panoramicznym oknem. Co z tego, że masz balkonik, jak mieści się w ciasnym pokoju, ktory może co najwyżej służyć za gościnny?

Zastanów się, czy przy takim kadrowaniu widoków po prostu nie odwrócić budynku. Nie będzie to kanoniczne (wzorcowy taras od poludnia), ale będzie wpisane w kontekst działki.

ten dom łatwo uwspółczesnić.

Ale - jak nie masz lukarny nad wejściem, to nie porzebujesz tych podpór po obu stronach drzwi. Łazienka też wyjdzie ci bardzo mała i ciasna.

Nie wiem czy przy tak daleko idących zmianach + projekt nowej elewacji, jest sens kupowac gotowca...

Lepiej byłoby dla Ciebie, gdyby schody były obrócone o 90 stopni i znajdowały się w środku bryły. wówczas od północy masz miejsce na większy pokój z dużymi przeszkleniami

Edytowane przez Elfir

Witam,

nieśpiesznym krokiem przymierzam się do budowy małego domu całorocznego. .

Przeniosłam do właściwego działu.

1. Jakie masz media na działce, czym zamierzasz grzać

2. ile osób ma mieszkać? Jakie sa wymagania funkcjonalne wobec domu

3. Przy domu do 100m2 budowa domu z poddaszem może być droższa od parterówki

4. jaka jest linia zabudowy, MPZP (lub WZ)?

Na twojej działce aż prosi się o parterówkę w L-kę, która zapewni intymność od ulicy.

Coś w tym typie (rysunek odręczny, bez skali):

http://images66.fotosik.pl/182/70500c5d875e3488gen.jpg

Edytowane przez Elfir

Witaj agrafffka. Tak sobie pomyślałam, że może zamiast tyle zmian to może M164a. Nazwa jego jest: "Złote runo - wariant I". Ja mam osobiste skłonności do M167a. Jest wariant bez garażu i ten się nazywa: Murator M167 Błękitny świt, no ale funkcje inne niż potrzebujecie, więc pewnie nie namówię :stirthepot: Ten pierwszy M164a myślę jest godzien popatrzenia oczywiście moim zdaniem. :) Nie jest jakiś odjechany, a funkcje ma fajne, sprytny taki,

Witam! :)

Dziś odebrałem Warunki Zabudowy i mina mi zrzedła :(

Działka ma 600m więc nie spodziewałem się czegoś niesamowitego ale tego się też nie spodziewałem tym bardziej, że sąsiad na działce obok jest w trakcie budowy dość dużego i wysokiego domu … taki z 250m2.

Ale do rzeczy – dostałem takie warunki (działka 600m):

- powierzchnia zabudowy: 17%

- powierzchnia biologicznie czynna: 70%

- Geometria dachu: dwu lub wielospadowy o kacie 20-45 st.

- Wysokość górnej kalenicy: do 7,5m :(

- Wysokość górnej krawędzi elewacji frontowej: od okapu lub gzymsu 6,5m

- Szerokość elewacji frontowej: 9m +/- 20% (od 7,2 do 10,8m)

- Nieprzekraczalne linie zabudowy zgodnie z załącznikiem mapowym czyli: 6 m od ulicy (działka graniczy z nią z dwóch stron: od południa i zachodu), od sąsiadów 2m (od północy i wchodu).

Załączam mapkę działki ... co prawda jest stara ale na tej są podane porządnie wymiary:)

Serdecznie proszę Was o pomoc i radę ... może ktoś już projektował lub spotkał się z projektami które pozwolą mi zbudować funkcjonalny domek dla 4ro osobowej rodziny przy takich WZ i tak małej działce a przy tym żebym miał kawałek fajnej trawki (tu też jest problem bo działka jest w lesie więc słońca jest mało).

działka.JPG

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Łukasz

W ustawieniach zaawansowanych:

Interfejs edytora postów:

Zaawansowany edytor - edycja w trybie WYSIWYG

Podstawowy edytor - proste okno tekstowe

Standardowy edytor - dodatkowa kontrola tekstu

zaznacz ostatnie

Czerwcowa

Mogłabyś jakoś rozwinąc komenatrz do mojego postu?

Edytowane przez Elfir

W ustawieniach zaawansowanych:

Interfejs edytora postów:

Zaawansowany edytor - edycja w trybie WYSIWYG

Podstawowy edytor - proste okno tekstowe

Standardowy edytor - dodatkowa kontrola tekstu

zaznacz ostatnie

Elfir, dziękuję za odp.

miałam tę opcję zaznaczoną. Ale doczytałam, że trzeba zmienić przeglądarkę, co zrobiła. Dzięki za naprowadzenie na trop.:yes:

Nie wiem czy przy tak daleko idących zmianach + projekt nowej elewacji, jest sens kupowac gotowca...

Lepiej byłoby dla Ciebie, gdyby schody były obrócone o 90 stopni i znajdowały się w środku bryły. wówczas od północy masz miejsce na większy pokój z dużymi przeszkleniami

Elfir,

no właśnie rozważamy jeszcze:

1) dom w zielistkach http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-zielistkach-ver-2/m6e11f727d39c5 lustro

parter1.jpg

poddasze1.jpg

Ewntualnie na poddaszu nie rozsuwać okien (żeby zmieściły się szafy), tylko wygospodarować w dwóch większych sypialniach garderoby. Nie mam pomysłu. ale gdyby sie udało, wolałabym garderoby od szaf.

2) skromny http://www.domoweklimaty.pl/pl/projects/search/lustrzane_odbicie/1/nazwa_projektu/skromny/projekt_id//powierzchnia_uzytkowa_od/0/powierzchnia_uzytkowa_do/500/rodzaj_zabudowy//ilosc_pieter//ilosc_garazy//ilosc_pokoi_bez_salonu//ilosc_pokoi_na_parterze_bez_salonu//min_szerokosc_dzialki//min_dlugosc_dzialki//wejscie_do_domu_od//piwnica//dach//kat_dachu_od//kat_dachu_do//kategoria//technologia//project/3171/slug/projekt-domu-skromny-ii-nf40 też lustro

parter1.jpg

poddasze bez zmian (ew. zamiana garderoby na pralnię)

poddasze.jpg

problemem w nich są..... schody na wprost wejścia. Niezbyt się nam podobają. W Zielistkach chyba jakoś tak mniej widoczne są.

Witaj agrafffka. Tak sobie pomyślałam, że może zamiast tyle zmian to może M164a. Nazwa jego jest: "Złote runo - wariant I". Nie jest jakiś odjechany, a funkcje ma fajne, sprytny taki,

Za duży.

Niby pow. użytk. podobna, ale mąż mnie nauczył, że patrzy się na wymiary. Ten jest zbyt duży.

W ogóle szukamy małego domku. Najlepiej bez pokoju na dole. Ale za to z dużą kotłownią. Trudno taki znaleźć.

Edytowane przez agrafffka

mały parter to małe poddasze i na dodatek ciasne z powodu skosów.

W pewnym momencie nie warto robić poddasza użytkowego, bo schody i korytarze zajmują nieproporcjonalnie duży procent powierzchni w stosunku do pozostałych pomieszczeń.