Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

W pewnym momencie nie warto robić poddasza użytkowego, bo schody i korytarze zajmują nieproporcjonalnie duży procent powierzchni w stosunku do pozostałych pomieszczeń.

Owszem, ale my chcemy domek z poddaszem.

PARTER - strefa dzienna

PODDASZE - strefa nocna.

Elfir, możesz się odnieść do zmian w Zielistkach i Skromnym?

Co o nich sądzisz?

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

amalfi - zacznij od wytycznych.

Każdy ma inne potrzeby i co innego jest dla niego ważne w domu.

Te domy sa bardzo różne, zaczynają od ustawienia względem stron świata a na garażu i wielkości kotłowni kończąc.

Nieodzowny - ten jest IMHO najgorszy, bo ma przechodni salon (czyli dziecko z kolegą beda defilowac przez miejsce wypoczynku pozostałej częsci rodziny, by pójśc do pokoju). Kotłownia przy sypialni może być głośna.

Edytowane przez Elfir

Zaczęłam od wytycznych. Te domy są różne, ale mają wspólne cechy: są wąskie i nadają się na moją działkę, mają po 4 pokoje oprócz salonu, każdy z nich ma pokój z oddzielną łazienką, na czym mi bardzo zależy. Reszta jest mniej ważna. Co do kotłowni, to będzie na piec gazowy, ale większa niż potrzeba to nie problem, bo zrobię sobie pralnię. Strony świata też mnie za bardzo nie interesują, bo nie przywiązuję wagi do miejsca, gdzie ma być taras. Poza tym działka jest ustawiona do stron świata "rogami" i ponieważ jest wąska, nie da się ustawić domu idealnie jednym bokiem na południe. Taras na południe to wcale nie taki luksus jak się wydaje, bo cały dzień jest gorąco. Wiem, bo mam obecnie.

Najbardziej skłaniam się ku projektowi "z perspektywą", bo ma osobną sypialnię z łazienką i garderobą (dla córki) oddaloną nieco od reszty i przy wejściu. Ma też jedną ścianę bez okien do przylepienia garażu. Jedyne zmiany jakie mi przychodzą do głowy, to przedłużenie łazienki kosztem kotłowni, aby miała okno i zmiana tarasu z dłuższej na krótszą ścianę.

Nawet jak zdecyduję się na indywidualny, co bardzo prawdopodobne, to chcę iść i pokazać czego chcę, bo nie mam czasu na seanse u architekta. ;)

Wbrew pozorom projektów spełniających "wytyczne" jest bardzo mało. :( Nie ma na czym się wzorować.

Edytowane przez amalfi

może tak:

http://images70.fotosik.pl/183/a895e693671a850dgen.jpg

Elfir,

powiem Ci, że Twój pomysł watr jest przemyślenia. :yes:

Zastanawia mnie, dlaczego na poddaszu w sypialniach na "Twoim" rzucie okna są blisko siebie? Przecież tam spokojnie mieszczą się szafy?

A może między pokojami od frontu (na poddaszu) udałoby się wygospodarować garderobę z wejściem z obu pokoi?

No i chyba niezbędne byłoby podniesienie ściany kolankowej (jakaś taka przysadzista ta bryła...). Najlepiej bez zmiany wysokości budynku. Ciekawe, czy się da?

Teraz musimy się na spokojnie zastanowić, czy rzeczywiście mały pokój na dole jest niepotrzebny (np. złamana noga)?

Wymiary Nemo są niemal identyczne jak Zielistek, a w Zielistkach jest pokój na tym samym metrażu.

powiększyłam okna na szczycie, by zrezygnować z drogich połaciówek. Masz wówczas tylko dwie - na klatce schodowej i w sypialni rodziców

W pokojach dzieci starczy jedna wysoka szafa o szerokosci ok 1,2-1,5 i taka się zmiesci przy drzwiach bez wchodzenia pod skos poniżej 2 m.

podwyższenie poddasza bez podwyższenia domu spowoduje zmianę kąta nachylenia dachu. Może pietrowy?

podwyższenie poddasza bez podwyższenia domu spowoduje zmianę kąta nachylenia dachu.

Czy to problem? Pociąga za sobą przekonstruowanie dachu?

Może pietrowy?

Z piętrowych podoba mi się układ w tym: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3172/projekt-domu-miejski-nf40

Ale wizualnie nie bardzo. Śmiesznie/dziwnie wyglądałby w towarzystwie typowo wiejskiej zabudowy.

Gdyby miał dach dwuspadowy, to go biorę :p

Rozważamy jeszcze ten: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projects/search/lustrzane_odbicie/1/nazwa_projektu/przysta%C5%84/projekt_id//powierzchnia_uzytkowa_od/0/powierzchnia_uzytkowa_do/500/rodzaj_zabudowy//ilosc_pieter//ilosc_garazy//ilosc_pokoi_bez_salonu//ilosc_pokoi_na_parterze_bez_salonu//min_szerokosc_dzialki//min_dlugosc_dzialki//wejscie_do_domu_od//piwnica//dach//kat_dachu_od//kat_dachu_do//kategoria//technologia//project/3063/slug/projekt-domu-przystan-iii-nf40

I o ile w układzie obyłoby się bez większych zmian (wygospodarowanie garderoby na poddaszu), to jakoś nie podobają mi się domy z wejściem ze szczytu. Mąż jest za tym właśnie projektem.

Ale nie podoba mi się to małe zadaszenie nad wejściem. Jakoś inaczej by musiało być. Może wysunąć poddasze? I wtedy wejście byłoby we wnęce?

Ale czy wtedy ma sens okno "niby narożne" w kuchni?

Edytowane przez agrafffka

Czy to problem? Pociąga za sobą przekonstruowanie dachu?

Z piętrowych podoba mi się układ w tym: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3172/projekt-domu-miejski-nf40

Ale wizualnie nie bardzo. Śmiesznie/dziwnie wyglądałby w towarzystwie typowo wiejskiej zabudowy.

Gdyby miał dach dwuspadowy, to go biorę :p

Rozważamy jeszcze ten: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projects/search/lustrzane_odbicie/1/nazwa_projektu/przysta%C5%84/projekt_id//powierzchnia_uzytkowa_od/0/powierzchnia_uzytkowa_do/500/rodzaj_zabudowy//ilosc_pieter//ilosc_garazy//ilosc_pokoi_bez_salonu//ilosc_pokoi_na_parterze_bez_salonu//min_szerokosc_dzialki//min_dlugosc_dzialki//wejscie_do_domu_od//piwnica//dach//kat_dachu_od//kat_dachu_do//kategoria//technologia//project/3063/slug/projekt-domu-przystan-iii-nf40

I o ile w układzie obyłoby się bez większych zmian (wygospodarowanie garderoby na poddaszu), to jakoś nie podobają mi się domy z wejściem ze szczytu. Mąż jest za tym właśnie projektem.

Ale nie podoba mi się to małe zadaszenie nad wejściem. Jakoś inaczej by musiało być. Może wysunąć poddasze? I wtedy wejście byłoby we wnęce?

Ale czy wtedy ma sens okno "niby narożne" w kuchni?

Rzeczywiście świetny ten Miejski NF40 ,zamieniłabym chyba tylko na parterze miejscami kotłownię z garderobą.

Bardzo lubię konkrety i przedstawię tu kilka...

Wybór projektu może być zabawą, ale z tego co widzę to jak zabawa dziecka z brzytwą. Może za poważnie powiedziane, ale... W moim przypadku zabrakło kogoś do opieki, doradztwa. Wybierałem marzeniami. Na szczęście opamiętałem się na czas. Nie każdy tak ma - wiadomo, ale ilu ludzi żałuje wyboru? Spotkałem paru. Bo za duży, bo za drogi, bo nie tak.... bo drugi raz by takiego nie wybudował.

Przeglądnąłem setki projektów w internecie - wybrałem kilka faworytów. W grubych papierowych katalogach nie znalazłem nic ciekawego. Mój podstawowy błąd - brak chłodnej kalkulacji "ile to będzie kosztować?". Drugi poważny błąd to liczenie powierzchni użytkowej a nie na całkowitej. PRAWIE kupiłem projekt 140m pu, ok. 230m pc. Mądre głowy radzą liczyć 2500zł za m2 pc. Policzcie sobie... Obecnie cieszę się projektem 136m pc. Różnica w kosztach budowy ogromna, a to wszystko dzięki projektowi.

Coś mnie wstrzymało, poczytałem forum, przeglądnąłem dzienniki budów, wysłałem 10 zapytań do ludzi budujących wg. projektu. Odpowiedzi na pytanie o koszt budowy : 650tys, 500tys, 400tys (z dużą pomocą rodziny)... zbladłem. Mogłem wpakować się w największe bagno w swoim życiu - kosztowną budowę na lata i kredyt po uszy.

W międzyczasie próbowałem sam stworzyć koncepcję... wychodziły potworki. Dało mi to jednak dużo - warto rysować, szkicować, liczyć, planować.

Polecam stronę http://www.floorplanner.com/

Dalej w poście wklejam swoje plany stworzone w tej aplikacji, która działa w przeglądarce - prosty, łatwy i przyjemny programik. Warto. Łatwo planować adaptację gotowych projektów lub tworzyć nowe.

Rozpocząłem poszukiwania od nowa. Wybrałem prosty projekt domku 105m Cyprysowa 34 long.

Link: http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-34-long.html

Rysowałem w programie zmiany, planowałem - wyszło ich tak dużo, że stwierdziłem - zrobimy projekt indywidualny na bazie tego projektu.

Oto on (nie jest idealny, ale będzie tani w budowie i ma to co chcę) :

parter.JPGpoddasze.JPG

Ceny od architekta:

projekt 2000-2500

sprawy papierkowe, załatwianie pozwoleń itd itp 2000

projekt instalacji elektrycznej (wymagane u mnie przez miasto) 1400

razem 5400-5900zł

Czas realizacji : max 2 miesiące na rysunek.

Całość załatwień aż do PnB : około 6 miesięcy

Wcześniejsza wycena za adaptację gotowca : 3000 + 2300 sam projekt = 5300zł

Kolejna ważna sprawa - ROZRYSUJCIE SOBIE NA DZIAŁCE UMIEJSCOWIENIE DOMU! W moim przypadku dzięki takiemu rozrysowaniu odpadły 2 projekty, w tym parterówka. Obowiązkowo powinno się takie coś robić - nanieść garaż, drogę zjazdu, ustawcie do stron świata - mogą wyjść niezłe 'jaja' i się zdziwicie. A nóż ten jedyny projekt nie będzie pasować na działkę - u mnie tak było. Już nie piszę o takich rzeczach jak sprawdzenie warunków od gminy/miasta (linia zabudowy, kąty dachu, odległości).

Polecam rozważyć propozycję projektu indywidualnego na bazie projektu gotowego. W moim przypadku był to strzał w 10. Siadam z architektem i wcielamy koncepcję w życie. Mój projekt nie jest idealny, ale jestem z niego zadowolony. Będą zmiany, ale to już jest to czego chcę. Cieszę się, że zamykam powoli ten etap, a osobom, które szukają dalej proponuję rozwiązania jw. Powodzenia! Dacie radę!

Edytowane przez Antymateria

zastanawiam się gdzie umieścisz szafy w sypialniach? Chyba, że to piętrowiec?

Obecnie z żoną mieścimy się w paru małych szafkach o wysokości 1m i 2 większych szafach 1,8m wys. na 50m2. Nie potrzebujemy dużych szaf, a garderoba jest dość pojemna. Ścianka kolankowa minimum 110cm, dach 40st. Aktualnie mieszkam na takim poddaszu i nie mam problemów.

W sypialniach dzieci - kwestia ułożenia/doboru mebli i aranżacji. Architekt jeszcze wyprostuje moje "wymysły" ;)

Masz podobne wymagania jak ja, rzuć okiem na projekt Z14, na bazie którego ja narysowałem nasz. Bo poddasze faktycznie trochę masz nieustawne.

Schody zabiegowe - już parę razy spadłem - dziękuję. Chcę schody z spoczynkiem, wygodne, a takie to wymiary 2x3,1m - co trochę miesza w projektach. Rzeczywiście Z14 ma parę rzeczy wg. moich wymagań.

Edytowane przez Antymateria

a co myślicie żebym zrobiła projekt indywidualny wzorowany na z302? w tym projekcie byłyby od razu uwzglednione moje zmiany, a moze nawet coś architekt innego, fajnego wymyśli. myslicie, że się opłaca?

Moim zdaniem wszystko zależy od pracowni. Wiadomo, że projekt indywidualny to cena dość mocno w górę. Więc kwestia czy z projektów nic Ci się nie podoba? (ogólnie) i wtedy próbować ewentualnie wprowadzić jakieś delikatne zmiany. Na pewno wyjdzie to taniej niż projekt indywidualny, chyba, że komuś nie zależy na kosztach to wtedy można od razu projektować pod siebie. Z ciekawych projektów pod względem bryły - http://oryginalneprojekty.pl/ . Do mnie osobiście tego typu projekty bardzo przemawiają i mi się podobają. Oryginalne Projekty to niestety jeśli chodzi o rynek rzadkość, mam wrażenie, że większość firm podchodzi o projektowania na bazie to się sprzedaje to przesuńmy tutaj płot i będzie inny projekt, a nie o to chodzi.

Jeśli muszą wynajmować naganiaczy musza mieć kiepskie projekty, skoro nikt ich nie kupuje.

Takich projektów jest na pęczki. Na dodatek nie są za dobrze przemyslane (np. garaż nie oddylatowany termicznie od domu = mega mostek cieplny)

Strona jest fatalnie zoptymalizowana. Klient się zdąży zniechęcić zanim się załaduje.

Edytowane przez Elfir

Witam

Jestem nowy na forum.

Stoję przed wyborem projektu i proszę Was o pomoc w wyborze i ewentualne uwagi.

Wybrałem dwa najbardziej odpowiadające moim potrzebą:

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Z92/a,s_pd,idp,18631.html

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Jezyna-CE/a,s_pd,idp,19606.html

Co o nich myślicie?

Który będzie tańszy w budowie?

Proszę o ewentualne rady i pomysły.