Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przeglądając projekty ponownie zmienił nam się pomysł na domek. Mamy dużą działkę, więc zasugerowano nam dom parterowy, ponieważ jest wygodniejszy (tak twierdzą doświadczeni właściciele domów piętrowych :rolleyes: ) . Najpier przeraziły nas ceny budowy takich domków, ale jak dłużej poszukaliśmy, udało się znaleźć kilka w niezłej cenie. Moje pytanie brzmi

1) co sądzicie o tych domkach

2) co jest do ewentualnej zmany

3) czy koszt budowy, zamieszczony na stronie biura projektowego, może być kosztem realnym.

A teraz projekty

http://projekty.muratordom.pl/projekt_basniowy,2790,0,0.htm

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-kordylinie/m4c480858ace97

Z góry dziękuję za rady

Przeglądając projekty ponownie zmienił nam się pomysł na domek. Mamy dużą działkę, więc zasugerowano nam dom parterowy, ponieważ jest wygodniejszy (tak twierdzą doświadczeni właściciele domów piętrowych :rolleyes: ) . Najpier przeraziły nas ceny budowy takich domków, ale jak dłużej poszukaliśmy, udało się znaleźć kilka w niezłej cenie. Moje pytanie brzmi

3) czy koszt budowy, zamieszczony na stronie biura projektowego, może być kosztem realnym.

A teraz projekty

http://projekty.muratordom.pl/projekt_basniowy,2790,0,0.htm

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-kordylinie/m4c480858ace97

Z góry dziękuję za rady

Jedna z lepszych decyzji w moim życiu to wybór projektu domu parterowego :D

Witam, jesteśmy na etapie wyboru projektu - interesuje nas Czaruś Beta z Archetonu -> http://www.archeton.pl/projekt-domu-czarusbeta_1193_opisogolny

.

uzywajac wyszukiwarki na forum latwo znalezc watek o czarusiu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?29820-projekt-CZARU%C5%9A-pracownia-ARCHETON&highlight=Czaru%C5%9B

najlepiej tam popytac o doswiadczenia w budowie a nie we watku o poszukiwaniu projektow!

1 te domki nie sa energooszczedne

2 Basniowy - strefa wejsciowa nieustawna i duzo straconej przestrzeni, w kordylinach mozna obnizyc koszty budowy upraszczajac okna i bryle

3. nie

Witam wszystkich forumowiczów. Planujemy z mężem budowę domu. Oglądneliśmy mnóstwo projektów i wciąż pojawia się jedno pytanie : parterówka czy z poddaszem użytkowym. W końcu znaleźliśmy projekt który byłby dla nas odpowiedni. Co sądzicie o nim? czy droga będzie jego realizacja. Dodam, że poddasze na razie będzie niewykończone, ale pozostawiamy je sobie "w zapasie " na przyszłość.

Projekt jest dość nowy http://hbstudio.pl/projekt;43

klawdia - skoro działka spora, to parterówka jak najbardziej. Ale...

Aby parterówka była niedroga w budowie (konkurowała cenowo z domem z poddaszem), musi spełnić kilka warunków. Po pierwsze mieć niedużą powierzchnię - do 100m2 zazwyczaj taniej wychodzi parter, 100-120m2 - w tym zakresie koszt zależy od detali konstrukcji, powyżej 120m2 już domy z poddaszem mogą wychodzić taniej. Projekty, które pokazałaś są właśnie takie "z pogranicza". Poza tym mają trochę rozbudowane dachy, po trzy kominy, Dom w kordylinie ma ciężki strop.

1) i 2) Sądzę, że domy te są ładne, mają bardzo atrakcyjne wizualizacje, zgadzam się z Elfir, że z energooszczędnością nie jest za dobrze. Program użytkowy obu jest fajny (wielkości pomieszczeń, schowki, przejścia do kuchni). Niezbyt podobają mi się dość długie korytarze, no ale taki to urok domów parterowych. O ile w kordylinie przy przeszklonych drzwiach jeszcze trochę światła dziennego wpadnie do korytarza (szerokość budynku 8,5m), to hol i korytarz w Baśniowym będą praktycznie bez dostępu światła dziennego, bo dom jest trochę szerszy.

W kordylinie jest bardzo dużo przeszkleń - niektóre wręcz pogarszają ustawność pomieszczeń. Są też drogie okna narożne. W kuchni płyta zaraz obok lodówki - wydaje mi się, że to narożne okno komplikuje sprawę. Gdyby okno było po prostu na front, to kolejność sprzętów byłaby zgodna z ergonomią, czyli lodówka - zlewozmywak (pod oknem) - płyta na sąsiedniej ścianie.

W Baśniowym hol jest tak duży, że w zimie nie będzie prawidłowo pełnił funkcji śluzy. Teoretycznie powinien być dość dobrze dogrzewany, żeby w wc nie było zimno (a jakbym miała tam brać prysznic, to wolałabym, żeby w tym czasie nikt drzwi wejściowych nie otwarł :) ). No a z miejscem na kurtki i buty pomimo dużej powierzchni jest kiepsko. Kuchnia duża i sprzęty tak rozmieszczone, że chodzenia będzie sporo. Tu dużo bardziej rozciągnięta instalacja wodna, kordylin ma bliżej siebie pomieszczenia z kranami.

3) szacunkowo są to domy za około 300k stan deweloperski, jeżeli nie będzie własnego wkładu pracy. 150k Baśniowy za SSZ - chyba netto i zwykle jest to 40% kosztów budowy. Dom w kordylinie ma koszty liczone z zestawień, więc lepsze szacunki. Jednak minimalne koszty robocizny są w praktyce niemożliwe do osiągnięcia. Kosztorys gospodarczym w tym przypadku jest chyba kosztem samych materiałów (tak rozumiem zapis na stronie). Realny wydaje mi się dla normalnego systemu gospodarczego koszt podany jako system zlecony - 312k netto pod klucz.

paola06 witaj. :)

Marcel to duży dom. Powierzchnia parteru to jakieś 147m2. Poddasze zapewne miałoby około 100m2 po podłodze. Realizacja niestety będzie kosztować - jest sporo ścian nośnych, ciężki strop, schody. Dach nie jest jakoś szczególnie trudny, ale powierzchnię ma dużą. Są trzy kominy. Szacunkowo stan surowy zamknięty może wynieść nawet blisko 200k.

Nie widzę oddylatowania garażu od reszty domu - będzie powodował wychładzanie. Czy po ustawieniu w wiatrołapie jakiejś szafy lub wieszaka, przejście do kotłowni i garażu będzie wygodne? Która ściana na Twojej działce będzie północna? Brakuje mi przewidzianego miejsca na pralkę. Jeżeli dom będzie ogrzewany gazem lub prądem, to można mieć pralnię w pomieszczeniu gospodarczym. Przy paliwie stałym już nie za bardzo.

Sypialnie dla dzieci różnią się dość mocno powierzchnią. Ktoś będzie miał "gorszy" pokój. ;)

Plusy to duża spiżarnia przy kuchni, duża kotłownia (paliwo stałe?).

Przemyśl, po co własciwie Wam poddasze. Parterówka tego typu spokojnie wystarczy dla rodziny 2+2. Jeżeli natomiast jesteście rodziną młodą, "rozwojową" w perspektywie kilku lat, to może dom z poddaszem, w którym parter będzie miał nieco mniejszą powierzchnię. Może wystarczy Wam jedna większa sypialnia albo dwie nieco mniejsze?

Mam dzieci w wieku 5 i 3 lata i bardzo odpowiada mi, że na razie mają wspólną sypialnię - jedno sprzątanie, wspólnie się bawią, jeden rodzic kładzie spać. Malutkie dzieci to w ogóle najwygodniej mieć w łóżeczku w sypialni rodziców, bo chodzenie gdzieś w nocy to ostatnia rzecz na jaką mają siły i chęci rodzice noworodka. :)

Pamiętaj też, że poddasze "na przyszłość" powoduje wzrost kosztów ogrzewania domu. Znam dom, w którym właśnie takie przyszłościowe poddasze spowodowało, że w sypialniach na parterze w rogach pojawił się grzyb.

bowess dzięki za sugestie.

Projekty przeglądamy dalej.

mój mąż uparł się jednak, że dom ma mieć garaż. I teraz dylemat czy lepiej szukać domu z garazem w bryle budynku, czy garażem "dostawionym" do budynku?

Plusy (które ja widzę) tego w bryle budynku, to prosty dach, kotłownia wtedy też zazwyczaj jest w środku domu - więc krótsza instalacja wodno-kanalizacyjna. Ale domy robią się wtedy olbrzymie...

np. taki: Z196_rzut1_670_0_tl_normal.jpg

Licząc na wasze doświadczenie.. mam pytanie. Szukam projektu domu na działkę o parametrach

- szerokość 17,5m (więc wąską)

- długość 30m

- Wejście od strony węższej która jest północno-wschodnia (bardziej wschodnia).

- ogród na druga stronę (południowo-zachodnią)

- dach dwuspadowy zorientowany w ten sposób, że wchodząc patrzymy na dach a nie na przekrój /\ (nie wiem jak to napisać poprawnie?)

- garaż zintegrowany

- pow. użytkowa 140m +-20m

Podoba mi się prosty i fajny z124 ale jest za szeroki na taką działkę. Z węższych jakie widziałem to jest Kasjopea - ale o ten 1m za wąska no i nie ten dach...

Macie coś fajnego?

Może Granat z pracowni Krajobrazy?

jesteśmy już prawie zdecydowani na projekt Promyk http://www.mgprojekt.com.pl/promyk

Są 3 sypialnie, kibelek dodatkowy, łazienka z oknem, fajnie by było jeszcze wygospodarować garderobę...ale chyba się już nie da więcej wycisnąć :)

zalezy nam na prostej parterowce taniej w budowie, czy widzicie w tym projekcie jakies wady? czy taki salon będzie ok? chodzi mi o metraż...

wada jest podstawowa - umiejscowienie garażu.

Druga wada - wejście do wc z salonu. Co to ma być? lata 80-te?

Dlaczego tak trudno zaprojektowąc takie coś:

http://images69.fotosik.pl/299/b241adf6df7b3b1agen.jpg

jeden komin, garaz połączony z wiatrołapem. Strefa sypialna oddzielona od wejściowej.

po przeczytaniu postu pomyślałam, że może ten: Murator C310b Rumiankowy - wariant II też jest fajną alternatywą dla Państwa. Ma te same funkcje, ale więcej uroku osobistego. O gustach się nie dyskutuje i nie to jest mą intencją. Projekt który powołuję ma dodatkową "atrakcję". Można wykorzystać część nas stropem na strych. Na początku można skorzystać ze schodów składanych a z czasem, o ile w ogóle jest taka konieczność (a tego nie wiem) wykorzystać strych na jakiś klimatyczny pokój z łazienką albo jakieś studio,...Niedawno ten domek wpadł mi w oko, ale jeszcze nie jest w sprzedaży. Wizualnie i funkcjami też jest super: M175 Południe na łące. Salon jest ustawny i kuchnia taka razem, ale osobno :wiggle:. No i można sobie finansowo rozłożyć temat garażu. Na teraz wiata a jak się człowiek podniesie finansowo, garaż :rolleyes: Miły jest też: M19 Cichy zakątek. Taki trochę amerykański.Za garażem można zrobić "graciarnię" albo przenieść kotłownię a w miejscu obecnej zrobić spiżarnię. Wtedy zakupy spożywcze z samochodu siup do tego pomieszczenia...no i ten spory zadaszony taras... No łatwo nie jest wybrać. Mam nadzieję, że nie namieszałam. No ale pytanie padło, więc....:bye:

Dzięki za sugestie, dużo lepiej to wygląda teraz! ten kibelek w salonie wydawał mi się właśnie lekko kontrowersyjny :)

a jeśli chodzi o umiejscowienie garażu jako głowna wada projektu to co masz na myśli?

Gdzie ustawisz szafę na kurtki i ubłocone buty przy garażu? Zawsze z samochodu będziecie wysiadać nie ubłoceni, bez kurtek?

Dlatego garaż powinen mieć przejście do wiatrołapu. Wiatrołap jest punktem węzłowym szlaków komunikacyjnych wnętrze-zewnętrze. W wiatrołapie stoi szafa i możesz się skierować po ubraniu w kurtkę albo do garażu albo na ganek.

A tak przyjeżdzasz samochodem, zdejmujesz buty. Bierzesz je do ręki, lecisz korytarzem do wiatrołapu, aby odstawić?

Poza tym jestem zwolennikiem garażu jako bryły nie zwiazanej konstrukcyjnie z domem:

1. tansza budowa garażu (np. nie trzeba ocieplać)

2. możliwosć zmiany konstrukcji dachu garażu na lżejszą (to samo z resztą dotyczy fundamentów)

3. mozna prawidłowo poprowadzić dylatację cieplną dom-garaż

Oczywiście nie dotyczy garaży, których właściciel chce ogrzewac do 15 stopni wzwyż nawet w największe mrozy.

Edytowane przez Elfir

Code - bo ty czytasz forum i wyciągasz wnioski. Nie usiłujesz na siłe szukac argumentów podtrzymujacych twoją koncepcję. Jeśli coś jest źle przemyślane od początku, to pomysł trzeba zarzucić a nie przerabiać go w nieskonczoność