Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktos moze sluzyc mi pomoca?

Mam duza nietypowa dzialke( prawie 1800 m wjazd od pd-wsch strony). Szukam projektu domu parterowego z uzytkowym poddaszem i garazem wbudowanym w bryle budynku. Bardzo podobaja mi sie projekty z pracowni Domus, zakochalam sie w projekcie Emanuela

www.dobredomy.pl/?id_project=45

jednakze wydaje mi sie ze niezbyt on pasuje do mojej dzialki. :( Czy mam racje? prosze o rady :cry:

Dzięki za pomoc. Po wstępnej lekturze wydaje mi się że bez projektu indywidualnego się nie obędzie. Ale powinno to wyjść na dobre.

Możecie powiedzieć ile kosztuje taki projekt? Domyślam się że chodzi o kwoty rzędu 10-15 tysięcy. Dobrze kombinuję?

Przepraszam wszystkich zainteresowanych za brak wpisów na forum... To klasyczny brak czasu-gonitwa za geodetą i po urzędach skutecznie mnie absorbuje. Śledzę natomiast rzecz jasna wszystkie Wasze wpisy za które pragnę bardzo podziękować i z uwaga je analizuję. Przyznam że wskazóki są istotnie mądre i cenne, nie mniej nie zobrazowały jeszcze niestety domu naszych marzeń:-( Szukam wciąż - nastawiając się jednak ostatnio na różnego rodzaju drukowane periodyki, którymi zasypał mnie pewien zaprzyjaźniony architekt. Nie zapominam oczywiście o internecie, ograniczając się jednak tylko do biernego przeglądania proponowanych witrun, czynny udział w forum odkładając na sobotnie wieczory;-) Pozdrawiam wszystkich i liczę wciąż na owocną współpracę.

Tomek_R :)

Gość krab

Z mojedo doświadczenia wszystko można przerobić - oprócz ogólnego widoku domu , funkcję można przestawiać , przenosić pomieszczenia .

Ogólne zasady, sypialnie wschód , pokój dzienny południowy - zachód ,kuchnia północ i koniec w twoim przypadku sama musisz zdecydować .

Pozdrawiam

ja z mężem jesteśmy raczej praktyczni i stwierdziliśmy że lepiej wybudować mały i przytulny domek i mieć pewność że go ukończymy, niż dom ponad naszą niedużą :-? miare i borykać sie latami z niedokończoną budową.Wybór jak większość zauważyła jest trudny,i my szukając paru miesięcy otworzyliśmy kolejny katalog juz troche znudzeni...i to było to!obydwoje od razu zaakceptowaliśmy go w 100% na to czekalismy-szyper z mtm.styl :lol:

Szukanie idealnego projektu było naszym hobby od wielu lat. Gdy kupiliśmy działkę, wybór zawężył się do domów mieszczących się na powierzchni 24x35 m. Działka ma dobry układ względem stron świata-wjazd od północy lub wschodu. Warunki, jakie musiał spełniać wybrany projekt były nstp.

1. Powierzchnia użytkowa bez garażu 120-130 m

2. Parterówka bez użytkowego poddasza

3. Zadaszony taras

4. Z przyklejonym garażem tj. nie w bryle domu.

5. Z zewnątrz prosty, bez wykuszy, mile widziany jeden, dwa bajerki.

6. Cztery ew. trzy sypialnie

7. Wszystkie pom.mieszkalne powinny mieć powierzchnię powyżej 12 m.

8. Wyjście z kuchni na taras.

9. Spiżarnia przy kuchni

11.Pomieszczenie gospodarcze przy/ blisko kuchni

12.Pomieszczenie gospodarcze nie mniejsze niż 5 m.

13. Widok z kuchni na wejście

14. Spora garderoba

15. Dwie łazienki, tylko w mniejszej prysznic.

16. Wiatrołap 4-6 m.

Prawie wszystko jest w wybranym projekcie oprócz bezpośredniego wyjścia z kuchni na taras i oprócz spiżarni. Ale kuchnia jest na tyle duża, że zmieści się w niej mocna szafospiżarka. Wybraliśmy Plejadę z Domusa. Trójkącik nad oknem kuchennym to nasz pomysł. Bonus to wyjście z sypialni na taras. Obecnie stan surowy otwarty ze ściankami działowymi.

Chcielibyśmy przedstawić na łamach "Muratora" dylematy i zmagania inwestorów, wybierających projekt. Jak dopasować go do potrzeb rodziny, jak wybrać dom odpowiadający warunkom działki i stronom świata, jak spełnić szczególne wymagania i życzenia.

O projekcie indywidualnym nawet nie myśleliśmy, słysząc o dużych kosztach i nie znając sprawdzonego architekta.

Nasze pierwsze pytanie dotyczyło tego, jaki dom będzie tani w budowie i później niedrogi w eksploatacji. Zwarta bryła, prosty dach, niewielka kubatura, bez piwnicy i nie za duża powierzchnia. Powierzchnie ciężko się porównuje, w niektórych katalogach jest całkowita, gdzie indziej użytkowa lub netto, trzeba uważać! Parterowy czy z użytkowym poddaszem, który tańszy? No właśnie, na to pytanie nie ma oczywiście jednoznacznej odpowiedzi. Ale pokoiki na górze ze skośnym dachem są takie przytulne, kojarzą się miło z kwaterami w górach. Ile pokoi nam potrzeba, czy dzieci będą mieszkać z nami jak dorosną? Któż to wie, ale raczej lepiej pomóc im się usamodzielnić, niż na siłę uszczęśliwiać ich mieszkaniem na pierwszym piętrze. Ja koniecznie chciałem 3 pokoje na dole (salon, sypialnia, gabinet), zamiast dachu dwuspadowego woleliśmy czterospadowy, taki nam się bardziej podobał.

Zamówiliśmy wszelkie dostępne na rynku katalogi projektów gotowych (niektóre są płatne, niektóre bezpłatne). Najpierw przejrzeliśmy je ot tak, po prostu. Później zacząłem zapisywać. Dom na wsi to i konieczność dwóch samochodów, projekty z wbudowanym garażem jednostanowiskowym odpadały natychmiast, te ze skomplikowanym dachem, z lukarnami, z balkonami też. Zapisywaliśmy nazwy i parametry, przeglądaliśmy jeszcze raz, skreślaliśmy, potem zaczynaliśmy od nowa...

Aż wreszcie zadecydowaliśmy: D33 z kolekcji Muratora!!!

My również szukaliśmy wśród projektów typowych. Założenia były takie:

- dom z użytkowym poddaszem: tradycyjnie na parterze część dzienna, na poddaszu sypialnie i łazienka,

- dom niepodpiwniczony;

- powierzchnia maksymalnie 150 m2 łącznie z garażem;

- bryła domu raczej prosta, dach nieskomplikowany

- duży zadaszony taras - to był właściwie nasz priorytet;

- kominek;

- kuchnia i pokój dzienny tak zaprojektowane, aby decyzję o połączeniu albo rozdzieleniu tych pomieszczeń można było zostawić sobie na później;

- i oczywiście garaż w bryle budynku.

I najważniejsze: szukaliśmy domu skrojonego na miarę naszych możliwości i potrzeb. Zdecydowaliśmy się na prosty domek, ale chcemy zbudować go i wykończyć z możliwie najlepszych matreiałów :wink:

My bardzo długo poszukiwaliśmy tego naszego projektu. Początkowo wydawało mi się, że mając w miarę sprecyzowane oczekiwania i dostęp do przecież tak wielkiej masy gotowych projektów, pójdzie wszystko gładko i szybko. Gdy jednak podszkoliliśmy się i zagłębiliśmy się w temacie, zaczęliśmy zwracać uwagę na wiele istotnych szczegółów, których wcześniej nie zauważyliśmy i wówczas pojawił się prawdziwy problem z wyborem. Szukaliśmy domu parterowego z użytkowym poddaszem o powierzchni do 150 m2, funkcjonalnym rozkładzie z pokojem i salonem na parterze. Ze względu na rozkład stron świata kuchnia miała znajdować się po przeciwnej stronie wejścia a garaż doklejony do domu. Pomimo długiego poszukiwania cały czas staliśmy w martwym punkcie. W końcu udało nam się znaleźć poleconego architekta, który przerysował w projekcie to, co naszkicowaliśmy mu na kartce.

Dziś jesteśmy najszczęśliwszymi ludźmi na ziemi mogąc powoli realizować nasze marzenie.

Projektu szukaliśmy bardzo długo. Od początku wiedzieliśmy, że dom będzie z poddaszem użytkowym, ale nasze wymagania co do jego wielkości z czasem malały. Mieliśmy dodatkowe utrudnienie w postaci działki z wjazdem od południa. Z czasem przestaliśmy jednak na to patrzeć. W końcu dom może stać bokiem na działce, niekoniecznie "frontem do frontu". Z początku myśleliśmy o domu ok. 130 m2, później było mniej i mniej. Chcieliśmy, aby na parterze był salon, duża kuchnia i pokój gościnny, garaż w bryle budynku i jakieś 3 sypialnie na poddaszu. W końcu zaczęliśmy patrzeć trochę realniej na to co będziemy, a raczej czego nie bedziemy w stanie wybudować. Przy takich wymaganiach jakie stawialiśmy na początku dom musiałby mieć przynajmniej 150 m2. Tak więc zrezygnowaliśmy z dodatkkowego pokoju na dole i garażu. I tak wybór padł na "C 04 Smukły" Muratora. Niewielki, na rzucie prostokąta, z prostym dwuspadowym dachem, to było to. Mamy nadzieję, że będzie również tani i prosty w budowie. Na wiosnę prawdopodobnie rozpoczniemy budowę i dopiero wtedy będziemy mogli podzielić się doświadczeniami.

Marta

A nam domek "urósł". Jest nas piątka, potrzebujemy pracowni dla dwóch osób. Działka z wjazdem od południa. Pierwszy wybór padł na "Dom na polanie" archonu. Szczyt rozsądku i standardów w stylu "dom na miarę"-132m powierzchni użytkowej, 6 niewielkich pokoi, dobry rozkład, mały garaż, dałoby się wygospodarować pomieszczenie gospodarcze. Ale... już patrząc na sam projekt czuliśmy się "przyciasno". Nie było kotłowni, klasycznego pomieszczenia - składziku gospodarczego, miejsca na kosiarki, rowery, narty - wszystko co już powoli "ciągniemy ze sobą". Mały salon - wszystko na zasadzie "wystarczy, ale...". Już po zakupie projektu natknęłam się na Konwalię Horyzontu - dom bardzo podobny, ale ciekawszy architektonicznie i większy. No i po dłuugich rozmyślaniach i wahaniach (kasa w błoto itp) zdecydowaliśmy się na zmianę. No i będzie Konwalia z lekkimi adaptacjami - bez lukarny przede wszystkim.

Może "na starość" dom będzie dla nas za duży - ma 156m użytkowej + garaż, ale do tej "starości" czeka nas jeszcze ładnych parę lat z trójką potomstwa na głowie :-)