Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Dlatego mój dom nie ma być najpierw ładny a potem funkcjonalny tylko odwrotnie. I powoli wychodzi, że zamknę się w 180 tysiącach za 117m2. Auto siostra trzyma piąty rok na dworze, na Podhalu. I nadal jeździ i nic nie gnije. Jeśli ktoś potrzebuje, żeby auto stało w pokoju, to rozumiem i się nie wtrącam ;)

Właśniez Tatą wykonaliśmy połowę szkieletu pierwszych w życiu schodów!

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej!

Co sądzicie o tym projekcie? http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-zielistkach-2/m4fdefe2d892f9

Dla 3 osób. Wejście od wschodu.

Czy macie jakiś pomysł, aby tu wygospodarować garderobę przy wejściu? Na dole wystarczy małe wc.

Dodam, że myślimy o poszerzeniu domu o 50 cm od strony łazienki i kotłowni, głównie ze względu na górną łazienkę, żeby ją powiększyć.

Ja wymyśliłam coś takiego:

Bez tytułu34.jpg

poddasze zmiany.jpg

Edytowane przez agrafffka

Gaz z butli jeszcze. U mnie będzie prąd ale ja mam ściany z 35cm wełny. Byłem dziś na budowie i w nieogrzewanym domu z 20cm wełny w scianie było ciepło praktycznie jak w domu nieocieplonym w którym mieszkam. Taki mały to bym w szkielecie robił. Ale ja mam lekkie drewniane zboczenie ;)

Przemyśl wszystko milion razy i przelicz. Sam zaczynałem od małych parterówek i zastanawiałem się jak upchnac kotłownie. Dziś jej nie mam i nie przypuszczam żebym miał żałować.

Witam serdecznie,

jesteśmy na etapie wyboru projektu domu i mamy w związku z tym masę wątpliwości.

Zastanawiamy się nad projektem Leśny Koncert M158, czy ktoś z Was mógłby rzucić na niego okiem i podpowiedzieć nam czy dom nie jest za duży dla 5 osobowej rodziny? (2+ 3dzieci)

Jak szacujecie koszt wybudowania takiego domu? (od razu podkreślam, że okna narożne zamienilibyśmy na zwykłe, okna dachowe tylko 3).

Bardzo Was proszę o pomoc i z góry dziękuje.

Pozdrawiam!

Za duży czy za mały to pojęcia względne. Musisz dokładnie określić oczekuwania jakie macie w kwestii ilości pomieszczeń i potem zacząć oglądać projekty. Garaż w bryle będzie droższy, pokoik na dole mikro. A te rozrzucone łazienki to droższa instalacja. I po co trzy? Po jednej na kondygnacji, najlepiej jedna nad drugą. Szukałbym projektu z trzema sypialniami. Edytowane przez CodeSnipper

spokojnie ja się nie upieram ja tylko pytam i również wyciągam wnioski :) dzięki za wszystkie rady :) z tym garażem to nie sprecyzowałam,ze w pierwotnej wersji zamierzaliśmy w ogole zrezygnować z przejścia do garażu między pokojami, bo nie chcemy przejścia do domu bezpośednio - w ogóle, przejście było w domu u mojej mamy i wiem z czym się to wiąże. Włos nam z głowy nie spadnie jak wyjdziemy z garażu na 10 sekund i wejdziemy przez wiatrołap :)

u nas garaż w bryle budynku jest podyktowany linią frontu narzuconą w WZ - 18 m, początkowo chcieliśmy zrobić garaż oddzielnie, właśnie po kosztach, ale WZ sprowadziły nas nas na ziemię, nawet przy tolerancji 20% bez garażu wyjdzie jamnik przy tym metrażu jaki planujemy :(

ostatecznie pewnie dokleimy go do bryły domu ale tak jak piszecie nie będzie konstrukcyjnie związany z bryłą domu

czerwcowa dzięki za podrzucenie projektów, wlaśnie je analizuję :D

małydomek: - garaż jako bryła dostawiona do budynku, a nie wspólna konstrukcja - o to chodziło CodeSniper. W niczym to nie narusza WZ

agrafffka - naprawdę bardziej znacie się na paleniu w kotle, opukiwaniu nagaru, czyszczeniu popielnika, komina, niż na włączeniu przycisku "start" w pompie ciepła lub kablach grzejnych?

Od zeszłego wtorku pomimo przymrozków i tylko 20cm wełny w konstrukcji (15cm dołożymy w przyszłym tygodniu) temperatura w nieogrzewanym domu utrzymuje się na stałym poziomie co rano +8*C. Nie ma jeszcze wentylacji, po słonecznym dniu jest 15*C o godzinie 16.30. Grzanie prądem zapowiada się tanio ;)

Zastanawiamy się nad projektem Leśny Koncert M158, czy ktoś z Was mógłby rzucić na niego okiem i podpowiedzieć nam czy dom nie jest za duży dla 5 osobowej rodziny? (2+ 3dzieci)

1. potrzebujecie garażu na 2 samochody w bryle budynku? Jgo koszt jest wyższy niż zadaszona wiata w lekkiej konstrukcji dostawiona do budynku

2. potrzebujecie dodatkowego pokoju na parterze?

3. spora powierzchnia tego domu to komunikacja

4. Chcecie grzac węglem?

Witam wszystkich Forumowiczów.

Od jakiegoś czasu zastanawiamy się nad realizacją projektu:

http://www.e-domy-projekty.pl/e-143.html?maly-dom-z-poddaszem-uzytkowym

Dom miałby być usytuowany na działce:

Mapka.jpg

Wjazd do domu od południowego zachodu (dom ułożony równolegle do drogi).

Do zamieszknia dla 4 osób.

Zależy nam żeby był z poddaszem użytkowym.

Ogrzewanie gazowe.

Media w działce.

Budżet przeznaczony na budowę 350 tysięcy (działka jest naszą własnością, koszty bez projektu i pozwoleń).

Czy projekt jest wart realizacji? Czy koszty są realne? Bardzo proszę doświadczonych Forumowiczów o wszelkie sugestie i opinie.

Witam, mamy dużą działkę z wjazdem od południa, założenia dom parterowy do 100m (3 pokoje plus salon ew. garaz), strop wylewany, fundamenty tradcyjne, proszę o opinie o projekcie: Murator C320 Wyśmienity lub Rafael III G1 (trochę przeszkadza kuchnia od południa i wydaje się ze pokoje od polnocy będą ciemne) - te projekty sa dość dobrze znane na forum muratora lecz kompletnie nie pasuja ulozeniem do wjazdu od poludnia

Może polecicie Panstwo tania, ciepla, ekonomiczna parterowke z wejściem od południa w stylu tych dwóch powyzszych. z góry dziekuje za wszelkie rady. Dodam iż przepatrzylismy setki projektów ..

Taki właśnie standard jest planowany.

A sam projekt domu jak oceniacie? Względy techniczne, ekonomiczne itp?

Mi się podoba. Jedna łazienka nad drugą i pomieszczenie gospodarcze tuż przy tej dolnej. Wieszasz zbiornik na wodę na ścianie sąsiadującej z łazienką i nie potrzeba cyrkulacji, (prowadźcie rurki jak najkrótszą drogą!) która to cyrkulacja pożera dużo energii. Cyrkulacje zrobiłbym czasową jedynie do kuchni lub powiesił przepływowy podgrzewacz.

Radzę też oszczędniej z oknami dachowymi szczególnie od południa. Pamiętaj, okien zawsze można dołożyć!