Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nawiązałam kontakt z Pracownią i mam potwierdzoną informację - Tamarillo to projekt pracowni Archand. To nowość i wkrótce ma się pojawić w ofercie.

Ponawiam pytanie: Co o nim sądzicie?

Jak na tak mały domek, to nie jest najlepiej poukładany. Kuchnia po jednej stronie domu, kotłownia po przeciwnej, a łazienka na poddaszu jeszcze w innym miejscu. Projektant nie przemyślał tego porządnie, dzięki temu inwestora szarpnie to po kieszenie nie tylko na etapie budowy, ale też w trakcie użytkowania (po kieszeni - cyrkulacja CWU, lub po komforcie i kieszenie - bez cyrkulacji, z dużym odpuszczaniem wody zanim ciepła doleci).

W małych domach da się funkcjonalnie rozmeścić pomieszczenia "brudne" obok lub blisko siebie. Kiedyś, gdy jeszcze przeglądałam projekty, takie domki mieli m.in. w Studio Atrium.

Przychylam się też do zdania Elfir, że kocioł węglowy to nie jest najlepszy pomysł ogrzewania w nowym domu.

Lepiej wybudować go zgodnie z zasadami domów energooszczędnych (a nawet niskoenergetycznych) i jeśli nie ma gazu w pobliżu (lub przyłącze jest zbyt drogie), to zrobiłabym ogrzewanie elektryczne.

Może to być pompa ciepła z podłogówką (koszt kilkanaście tysięcy za PC powietrze-woda), mogą być grzejniki podłączane do gniazdka, kable w podłodze lub grzałkami zasilana wodna podłogówka. W takim wypadku zostawiłabym też kominek w salonie, jako awaryjne źródło ogrzewania (na wypadek kilkudniowej zimowej awarii, jak to ostatnio było na Podlasiu).

EDIT:

A wentylację planujecie mechaniczną, zgodnie z normami dla domów energooszczędnych?

Edytowane przez moniss

Ten projekt spełniałby nasze wszelkie oczekiwania, ale metraż (zwłaszcza góry domu) nas troszkę przeraża (oczywiście wprowadzilibyśmy pewne zmiany w projekcie w celu obniżenia kosztów). POMÓŻCIE proszę!

Musisz się liczyć z tym, że jak rozbudowujesz dół to rośnie ci góra. Garaż na dwa samochody to ok 30 m2 pow. więcej. Poza tym masz tam wielką kotłownię na paliwo stałe - zmień system grzewczy a odejdzie ci kilka metrów, bo poza paliwem stałym, cała reszta systemów wymaga max 2 m2.

Dlatego lepiej wybrac projekt w którym garaż dostawiasz do domu (co nie przeszkadza połączyć garaż z domem wewnętrznym przejściem)

Drodzy forumowicze, pewnie jak nie jeden z Was mamy problem z wyborem projektu domu. Działka ma zaledwie niecałe 6arów, dlatego potrzebujemy domek w którym będzie wszystko co potrzebne.

Koniecznie zalezy nam na 2st garażu, oczywiście umieszczonym w bryle domu, najlepiej lekko wysuniętym. Znaleźliśmy projekt muratora LEŚNY KONCERT M158. Nasza rodzinka narazie liczy 2+2.

Co myślicie o projekcie Leśny Koncert? Ciężko znaleźć coś z podobnie usytuowaną bryłą (wejściem i wjazdem do garażu z "tej" strony") z mniejszym metrażem. Ten projekt spełniałby nasze wszelkie oczekiwania, ale metraż (zwłaszcza góry domu) nas troszkę przeraża (oczywiście wprowadzilibyśmy pewne zmiany w projekcie w celu obniżenia kosztów). POMÓŻCIE proszę!

Może poszukajcie projektu z garażem dwustanowiskowym, ale dostawionym do bryły budynku (co wcale nie znaczy, że nie może być bezpośredniego przejścia z domu np. z wiatrołapu). Gdy garaż bedzie obok, to można na całości zrobić np. taras, a tym samym zmniejszy się powierzchnia poddasza (Leśny Koncert ma garaż prawie w całości wykorzystany na pokoje poddasza).

EDIT:

Elfir była szybsza :)

nie znam waszych mozliwosci finansowych.

Ja mam uczulenie na paliwa stałe, bo mi smrodzą pod domem.

Garaż mozna dostawić także od frontu.

Najlepiej będzie, jak podasz wymiary działki.

Znalazłam jescze taki:

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Racjonalny-C221/a,s_pd,idp,14728.html

Edytowane przez Elfir

Myślałem nad kominkiem bez płaszcza i zainstalowanie przepływowego ogrzewacza elektrycznego do wody... ale to póki co tylko plany

Ale w kominku trzeba grzać 24 godziny na dobę, albo spuszczać całą wodę z instalacji na zimę.

• 4 weeks później...

Witam

Dziękuję za odpowiedź dotyczącą projektu Marcel z hb studio. Wzięliśmy pod uwagę wszystkie rady ( szczególnie te dotyczące zasadności adaptowania poddasza) Znaleźliśmy z mężem jeszcze jeden projekt który wydaje się być idealny ale niestety jesteśmy amatorami jeśli chodzi o budowę domu i ciężko nam dostrzec różne "pułapki " w projekcie, które mogłyby rzutować na jego realizację.

Tak więc bardzo proszę o jakikolwiek komentarz dotyczący tego projektu. Ile może kosztować realizacja? Dodam ,że adaptacja poddasza w tym przypadku nie wchodzi w grę, zostaje tylko parter. Z góry dziękuję

Pozdrawiam:no:

http://www.horyzont.com/projekty/1059-ambrozja-2-wersja-c-parterowa-z-podwojnym-garazem.html#.VJ2sol4As

• 2 weeks później...
witajcie, naczytała siię wiele i nie wiem czy dokonaliśmy dobrego wyboru w świetle Waszych rad. Nasz wybór padł na dom w morelach wersja z dwoma garażami. Szukałam domu z dachem dwuspadowym - dwuczęściowy i pokojem na dole. Chcemy na dole zrobić bibliotekę i coś w stylu gabinetu. Dom jest i duży i mały. Mamy dwoje dzieci w wieku szkolnym i jeszcze pomieszjaką z nami. Na dole jest gabinet kuchnia i salon oraz łazienka, na górze nasza sypialnia z garderobą - jedną jej część przerobię na pralnie z suszarnią, dwie sypialnie dzieci i pokój gościnny z garderoba i łazienką. Powiedzcie na co zwrócić uwagę . podpowiedzczie mi coś

Witam

co sądzicie o takim projekcie?

Przystań IV NF40

http://www.domoweklimaty.pl/pl/projects/category/project_category_id/17/slug/projekt-domu-przystan-iv-nf40/project/3064

moje zalożenia to tani dom dla rodziny 5 osobowej, funkcje te co w projekcie (plus pralnia)

ogrzewanie raczej ekogroszkiem, chociaż w przypadku ogrzewania gazem/pc to też kotłownia się przyda na inne graty. wentylacja mechaniczna

co sądzicie o wysokości pomieszczeń, wielkości ścianki kolankowej na poddaszu?

czy kominek nie będzie kolidował z tv? czy pokój nad garażem nie bedzie wiecznie zimny?

jakieś pomysły na 'potanienie'/optymalizację projektu?

moje: wyrzucenie okna z garażu(zasąpinie luksferą), lodówka ląduje w spiżarce, może drzwi przesuwane w gabinecie na dole, w momencie likwidacji lodówki - wydłużenie ściany gdzie stoi tv i kominek - zasłonięcie łazienki.

na górze mamy same ścianki działowe - do modyfikacji wedle uznania. ja planuję wydzielenie części łazienki na pralnię oraz połączenie pokoi po stronie południowej(mam 2 córki) i wydzielenie tam dodatkowej garderoby. trzeci pokój oddzielny dla syna.

najbardziej martwi mnie ta łazienka i chyba mało wygodne schody.

może zamiana łazienki i schodów miejscami i wejście do łazienki od garderoby?

no na pewno wtedy kosztem szaf/funkcjonalności garderoby...

z góry dziękuje za dobre rady.

Edytowane przez Hazo

Witam

co sądzicie o takim projekcie?

http://www.domoweklimaty.pl/pl/projects/category/project_category_id/17/slug/projekt-domu-przystan-iv-nf40/project/3064

moje zalożenia to tani dom dla rodziny 5 osobowej, funkcje te co w projekcie może dodałbym na górze pralnie.

jaki widzicie sposób na oddzielenie łazienki na dole od jadalni?

Można zmienić biegu schodów i umieścić łazienkę obok pomieszczenia gospodarczego. Pion wod-kan będzie wówczas wspólny dla łazienki górnej i dolnej oraz pomieszczenia gospodarczego (może także pralni nad garazem, która najlepiej aby była obok łazienki - może tam być także łazienka przy sypialni małżeńskiej).

Myślałam o tym, aby w dolnym biegu schodów odjąć dwa stopnie i dodać je do biegu górnego, ale trzeba by wtedy trochę pokombinować aby wygodnie wejść do pokoju nad garazem.

p1.jpgpp1.jpg

Aby dom był tańszy:

1. możesz zlikwidować balkon (zwykle w domach i tak się z niego nie korzysta), na rzecz barierek przy drzwiach balkonowych (mogą być węższe, jednodrzwiowe lub zamienić je na okna).

2. Jeśli zrezygnujesz z ogrzewania węglem (przy domu w standardzie NF40 są wygodniejsze i równie tanie sposoby ogrzewania), to pomieszczenie za garazem mogłoby służyć do przechowywania sprzętów ogrodowych takich jak: kosiarka, leżaki itp.

Pomieszczenie gospodarcze przy wejściu służyłoby jako kotłownia (tutaj: kocioł gazowy lub pompa ciepła, bojler, rekuperator wentylacji mechanicznej).

3. przy dobrym ociepleniu domu i wentylacji mechanicznej z rekuperacją, nie musisz budować kominów wentylacyjnych. Spalinowe, poza tym do kominka (awaryjne źródło ogrzewania), też możesz zlikwidować i pójść w ogrzewanie wyłacznie prądem (alternatywa dla pomp ciepła to kable grzejne, grzejniki elektryczne, klimatyzatory z funkcją grzania oraz ogrzewanie podłogowe wodne zasilane po prostu grzałkami elektrycznymi), gdzie przy liczniku dwutaryfowym nie płacisz dużo za ogrzewanie.

moniss dzieki za odpowiedź

w sumie racja. palenie ekogroszkiem w domu energooszczędnym to zbrodnia. co do alternatyw to cobyś sugerowała - prąd czy pompe ciepła powietrze-woda. gaz tylko w zbiorniku, który dodatkowo trzeba ukryć pod ziemią - wymogi mpzp.

Co do funkcjonalności domu to szczerze powiedziawszy - przy 5 domowników duża garderoba w miejscu pomieszczenia gospodarczego to mus = tego bym nie zmieniał. Również balkony będą dawać troche cienia nad tarasem także też bym zostawił.

czy wg. realne jest postawienie tego domu za 400 tys. do stanu deweloperskiego? kosztorys na stronie od 250-325 (gospodarczo-syst. zlecony). powierzchnia po podłodze 180m2