Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

… ostatnio oglądałem gotowca z PnB u osoby, która nie jest w stanie ze względów finansowych dokończyć budowy.

- tzw „ projekt gotowy „ był kupiony za +/- 2000,-zł, adaptacja +/- drugie tyle ( ? )

Dom budowany w środkowej Polsce z więźbą dachu, która mogłaby wytrzymać huragan na Podhalu ! + "parę innych" finansowych niespodzianek - to dopiero daje do myślenia !!!

- na podstawie tego smutnego doświadczenia ( jw. ) mogę stwierdzić, że „ projekt gotowy „ jako taki, rozmywa się z ekonomią budowy, a pytanie „ czy te poprawki nie podniosą znacząco kosztu samej budowy ” jest jedynie dolaniem oliwy do ognia.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Nie ma najważniejszego określenia. Budżet.

Czy jakiś cieńki czy bez ograniczeń.

Sądząc po wybranych projektach /garaż na 1/3 rzutu budynku, wentylacja mechaniczna, solary/ - to raczej budżet bez ograniczeń ?

Budżet tak jak każdy czyli najtaniej.

Solary to kiedyś tam w przyszłości. Jak widać po projektach ich wielkość, koszty czy brak udziwnień sugeruje, że moja sakwa ma dno.

Liczę do 400 tys. Zł. Choć chciałbym 330. Budowa 2 etapowa parter późnej poddasze dlatego pokój na dole.

Nie chce na projekt indywidualny wydać 10 tys.

Pozdrawiam

P.s.

Kolego to powiedz czego unikać bo może okaże się że lepiej wyjdę na p. Indywidualnym.

Może jakieś rady na co patrzeć czego unikać czy lepiej kuchnia z "przodu" domu czy z "tyłu" itp.

Proszę o pomoc

Edytowane przez soup

Pewnie,że indywidualny. Ja robiłam i wcale nie wydałam 10tyś. Zajdz najpierw do biura projektowego i się dokładnie zapytaj o cenę. Bo jeśli będziesz miał dużo przeróbek to się nie opłaca. Ja ze swojego jestem zadowolona.

A możesz podać widełki o jakich kwotach rozmawiamy? Bo ja byłem u jednego i zaśpiewał mi 8,7 tys. zł.

P.S.

Nawet jak indywidualny to napiszcie proszę jakieś rady. Dziękuję.

Solary to kiedyś tam w przyszłości. Jak widać po projektach ich wielkość, koszty czy brak udziwnień sugeruje, że moja sakwa ma dno.

Liczę do 400 tys. Zł. Choć chciałbym 330. Budowa 2 etapowa parter późnej poddasze dlatego pokój na dole.

Nu to na początek w kosmos odlatuje garaż, solary i wentylacja mechaniczna.

Zostaje bryła "stodoła" bez olbrzymich przeszkleń.

Skończona "od razu". Nawet pomijam

niespecjalną "prawność" budowy na raty, kierbud klepnie wszystko pewnie.

Ale trzeba skończyć nie rozwlec budowę na 10 lat.

Zresztą chyba różnie rozumiemy pojęcie "udziwnienia".

Nu to na początek w kosmos odlatuje garaż, solary i wentylacja mechaniczna.

Zostaje bryła "stodoła" bez olbrzymich przeszkleń.

Skończona "od razu". Nawet pomijam

niespecjalną "prawność" budowy na raty, kierbud klepnie wszystko pewnie.

Ale trzeba skończyć nie rozwlec budowę na 10 lat.

Zresztą chyba różnie rozumiemy pojęcie "udziwnienia".

Nie rozumiem jednego garaż podwójny w bryle, a niedokończone poddasze.

Może garaż póżniej dobudować?

soup :

jak indywidualny to napiszcie proszę jakieś rady

trochę było tego na FM , ale proszę :

1. projekt może opracowywać osoba posiadająca Uprawnienia do projektowania

( posiadanie uprawnień w specjalności architektonicznej można sprawdzić na stronie :

http://www.izbaarchitektow.pl/

zakładka „ Wyszukiwanie czynnych architektów „ )

2. wytycznymi do projektowania są :

- Twoje sprecyzowane potrzeby, oczekiwania, upodobania, … dot. budynku

- tzw. program funkcjonalno – użytkowy (określający zazwyczaj rodzaj / ilość / orientacyjną wielkość pomieszczeń)

- ogólne dane dot. technologii, materiałów, typów instalacji wewnętrznych

- dane z działki budowlanej :

- Mapa do celów projektowych ( geodeta )

- Opinia Geotechniczna ( geotechnik ) – po uzgodnieniu PK

- dane z terenu : Warunki Zabudowy lub Wypis i Wyrys z Planu Miejscowego

3. Indywidualny Projekt domu składa się zazwyczaj z 3-ch etapów pracy :

PK_PROJEKT KONCEPCYJNY

budynku i zagospodarowania poprzedzony analizą wytycznych i danych jw.

PB_PROJEKT BUDOWLANY ( wymagany do uzyskania Pozwolenia na Budowę )

w zakresie zgodnym z „ Rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i formy Projektu Budowlanego ”

i składa się z :

- Projektu Zagospodarowania Działki oraz

- Projektu Architektoniczno – Budowlanego budynku w zakresie :

Architektura – projektant architektury

Konstrukcja - projektant konstrukcji

Instalacje sanitarne - projektant instalacji sanitarnych

Instalacje elektryczne - projektant instalacji elektrycznych ( lub schematy inst. elektr, )

... inne, wynikające z zakresu PB, jak np. wymagana charakterystyka energetyczna budynku, czy analizy racjonalnego wykorzystania odnawialnych żródeł energii …

PW_PROJEKT WYKONAWCZY

stanowiący uszczegółowienie PB o rysunki, detale wykonawcze

( wg uzgadnianego zakresu : Architektura / Konstrukcja / Instalacje sanitarne / … )

Opcja gotowca w zasadzie sprowadza się do tego, że jest to nie uzgodniony Projekt Koncepcyjny z ograniczoną możliwością wprowadzania edycji z uwagi na zastane / kupione rozwiązania autorskie ( pozostałe 2 etapy PB + PW bez zmian ).

... a że w Polskich warunkach ekonomicznych zazwyczaj raz się buduje, to warto to wszystko przemyśleć ! - jaki projekt, taki dom ...

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Osoby posiadające uprawnienia do nadzoru budowlanego /kierownik budowy/ mają zazwyczaj uprawnienia do projektowania, uważaj na kubaturę aby nie przekroczyła 1000m3.

Tutaj jest lista osób z Twego województwa posiadających aktualne uprawnienia oraz obowiązkowe OC:

http://www.piib.org.pl/lista-czsonkopmenu-45

Soup - to już było tysiąc razy na tym forum. Szukaj i czytaj. Potem pytaj. Pójdzie szybciej.

Przede wszystkim dwa tematy kultowe: Dom do ok.200 tys. jest sens marzyć? + Marzyć każdy może (dom do 300 tyś. zł).

Bo jeśli urządzałoby Cię dom za 330 tysięcy - to Twoja budowa musi się wzorować na tych wątkach. To są kopalnie wiedzy o tym co budowę podraża i czego unikać. Na początek proponuję byś policzył koszt dwustanowiskowego garażu.

Jest też tu fajny wątek - czego nie nie zrobiłbyś po raz drugi w urządzaniu (czy jakoś tak). W ogóle wiele się dowiesz w różnych (czasem zaskakujących) miejscach tego forum. Ale musisz zainwestować dużo czasu (bardzo dużo). Jak go nie masz, to musisz tę wiedzę kupić.

soup - może projekt indywidualny po prostu?

Napisz co tam ma być, prócz czterech sypialni.

Kominek? Od jakiej strony świata wjazd na działkę?

Koszt max 400 ale najlepiej 330 tys. zł. - z garażem, strychem, czterema sypialniami, garderobami, itd? Optymistyczne założenie.

Edytowane przez Elfir

No właśnie po wielkości, lukarnach, załamaniach obrysu, balkonach (które planujesz ciąć), można pomyśleć, że choć sakwa z dnem, to jednak dość głęboka. :)

To są projkety na budżet od 500k w górę. Myślę, że powinieneś dokładnie przemyśleć sprawę. Budżet na dom masz, ale chyba nie wszystko co chciałbyś uda się w niego wcisnąć.

Może jakieś rady na co patrzeć czego unikać czy lepiej kuchnia z "przodu" domu czy z "tyłu" itp.

Nie ma uniwersalnych rad takiego typu. Rozkład pomieszczeń powinien uwzględniać potrzeby i oczekiwania mieszkańców, optymalnie wykorzystać nasłonecznienie, uwzględniać walory działki.

A możesz podać widełki o jakich kwotach rozmawiamy? Bo ja byłem u jednego i zaśpiewał mi 8,7 tys. zł.

P.S.

Nawet jak indywidualny to napiszcie proszę jakieś rady. Dziękuję.

Nie sądzisz,że u jednego to za mało? Też mi różnie śpiewali, ale w końcu znalazłam. Ci co chceli więcej to załatwiali też urzędy, mapki i itp. Ja zapłaciłam 5tys w podlaskim. Już na pierwszym spotkaniu określiłam co chcę, ile ma być pomieszczeń, o jakich wymiarach, co ma być większe, co mniejsze. No i wyszło, domek dla 2+4, 151,5m 2, kubatura 698m3, bez niefunkcjonalnych balkonów, wykuszy i innych dziwnych, czasem ładnych ale kosztownych wynalazków. Dwie piękne duże lukarny, które są ozdobą dachu, dach dwuspadowy naczółkowy. No i już wykańczamy, a latem zamieszkamy. Życzę owocnych poszukiwań.

Witam wszystkich

mam prośbę, rozglądam się za projektem i prosiłbym Was o pomoc w ocenie i lub wyborze.

Działaka ma kształt prostokąta i wjazd jest od zachodu. Długość to ok 25 (wjazd) na 50 m. Dom jest dla rodziny, która dopiero planuje się powiększyć - max do 5 osób. Działaka jest usytuowana na wsi.

[...]

Każdy z projektów ma zmiany a największe dom nr 3 - chyba najbardziej nam się też podoba. Domyz 1 garażem byłby powiększane aby garaż był2stanowiskowy. Wydaje się, że najlepszym projektem byłby dom w Domu w bugenwillach ale ma najwięcej poprawek i czy te poprawki nie podniosą znacząco kosztu samej budowy. W domu planujemy rolety antywłamaniowe elektryczne (chyba podtynkowe), wentylację mechaniczną z rekuperatorem i możliwość sterowania temperaturą kotła z dwóch paneli jeden w salonie i drugi na piętrze a na etapie budowy zrobić instalację solarna na przyszłość.

Zastanawiamy się również nad podniesieniem ścianki kolankowej o 1 lub 2 dwa pustaki (bez względu na projekt) i o jeden pustak strych tak by można było zrobić na niego wejście i taki składzik (warto, co te zmiany spowodują?).

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Jakie masz warunki zabudowy w tym miejscu:

lina zabudowy

wysokość budynku

kształt dachu

kolor

Znajdziesz to w warunkach zabudowy lub MPZP, wg tego możesz planować i wybierać sobie projekt.

Najlepiej poczytaj w google, jak posadawia się budynki, kup bloczek papieru milimetrowego i sobie narysuj co Ci potrzebne.

Projektant przetworzy na warunki techniczne, doradzi i będzie domek.

My za to z projektem zagospodarowania działki zapłaciliśmy 4 tys brutto z umową i fakturą./lubelskie/

Za projekt przez nas narysowany były nawet wyceny 60 tys zł /oferta z Wiednia/, a normą było 20 tys przez biura architektoniczne :D

Tymczasem projekt ten zrobił projektant z uprawnieniami a nie architekt....

Witam, prosiłem Was jakiś czas temu w tym wątku o ocenę 4 projektów. Mam jeszcze 2, tym razem trochę inne - z dachem kopertowym. Prośba o ocenę, bez zwracania uwagi na elewację, bo to kwestia gustu

1. http://projektydomow.domiporta.pl/projekt-domu-reksio-2g-BSB1080

Przeróbki:

- drzwi z tyłu garażu

- powiększenie dolnej łazienki kosztem pokoju o miejsce na kabinę prysznicową

- schody żelbetonowe zamiast ażurowych (pod schodami spiżarka), likwidacja/zamiana na mniejsze okna obok drzwi wejściowych

- powiększenie łazienki na górze kosztem garderoby

- podwyższenie ścianki kolankowej

2. http://projektydomow.domiporta.pl/projekt-domu-sindbad-n-2g-BSB1087

- tu w zasadzie tylko dodanie drzwi wyjściowych na tyłach garażu

Z góry dziękuję za opinie.