Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Forumowiczów,

Proszę o ocenę projektu, który mi się bardzo podoba. Problemem jest działka, która być może nie do końca sprzyja projektowi. Zastanawiam się jak duże ma znaczenie? Czy na tyle istotne żeby aż tak się tym przejmować?

Załączam szkic na którym widać strony świata. W obrys działki wstawiłem rzut projektu z góry. Żółte i pomarańczowe linie wyznaczają kierunki padania promieni słonecznych północ-południe i wschód-zachód.

Wymiary działki to 21,5 x 69 m.

Projekt: http://www.e-domy.pl/e-121.html

Propozycja2.jpg Szkic.jpg

Link do większej grafiki: http://contact.webd.pl/a.png

Poniżej kilka moich pytań i wątpliwości:

1. Czy taki projekt na tej działce ma sens ekonomiczny? Prawdopodobne ogrzewanie to gruntowa pompa ciepła lub kocioł na pellet. Na pewno ogrzewanie podłogowe i rekuperator. Prawdopodbnie usunę z projektu kominek.

a) Ktoś (nie znam szczegółów tych obliczeń) policzył zapotrzebowanie cieplne dla tego projektu na Ek=62Kwh/m2. Twierdził, że to dużo. Co pod tym kątem należałoby zmodyfikować w projekcie?

b) 18 cm styropianu na ściany to nie jest mało Waszym zdaniem?

2. Salon od wschodu czy zachodu? Układ z salonem od zachodu wydaje się lepszym rozwiązaniem jeżeli chodzi o komfort użytkowania, ale wydaje mi się, że w takim układzie okna tarasowe są mocno eksponowane w kierunku północnym.

3. Na grafice zaznaczyłem na czerwono okno od strony tarasu. Ciekawi mnie czy ze względu na położenie północne nie lepiej byłoby z niego zrezygnować tzn. ograniczyć liczbę przeszkleń od północy?

Pozdrawiam

Propozycja1.jpg

Edytowane przez Motylek83

A ja dalej mam problem z wyborem projektu: Dom przy bajecznej czy dom w lilakach 2? Juz nie wiem. Po przeróbkach, czyli zamianie miejscami kuchni z pokojem za salonem, połaczeniem łazienek i zrobieniem wneki na szafe zabudowana w pokoju obok garazu, a takze powiekszeniu kotłowni do drzwi z tyłu garazu, a z przodu umiejscowienie pralni nieduzej w domu przy bajecznej, to ten projekt wydaje mi sie bardziej funkconalny od domu w lilakach 2. Bedzie miał wieksze pokoje po przeróbkach ale nie bedzie wydzielonych nawet niewielkich garderób jak to ma miejsce w projekcie domu w lilakach 2, wiekszy wiatrołap, tylko jeden pokój bedzie miał okno od pólnocy. Ale za to w domu w lilakach sa niewielkie garderoby, jest spiżarnia ale mały wiatrołap, do kuchni trzeba przejsc przez prawie cały salon, kuchnia troche wydaje sie nieustawna, wejscie z wiatrołapu prosto do salonu, mniejsza łazienka i okna dwóch pokoi wychodzace na północ. Juz sama nie wiem doradźcie. Nie mam możliwosci obejrzenia takich domów na zywo, raz to nie moge znalezc osob, które akurat ten dom buduja, a jak juz sa to na drugim koncu Polski :/ Prosze wiec Was o porady

agusia59, garderoby nie zawsze są lepsze od szafy (zwłaszcza tej zabudowanej od podłogi aż po sufit), a czasami, jeśli są małe i nieustawne, to są nawet gorsze.

Skoro nie możesz sie zdecydować, który projekt wybrać, to daj sobie trochę czasu.

"Pochodź" po obu tych domach w wyobraźni, umebluj (może być na kartce wyciętymi kartonikami jako mebelki) i "pomieszkaj". Wybierzesz ten, w którym będziesz się lepiej czuła :)

Edytowane przez moniss

moniss właśnie tak robie i chyba bardziej skłaniam sie w strone bajecznego jednak cos mnie do lilaków przyciaga. Najgorsze jest to, ze maz pozostawił mi wolna reke. Bede musiała to jakos rozgryźć

:) Ja pierwszys raz ogladając te projekty, też bardziej skłaniałam się do lilaków, ale po przeróbkach bajeczny jest....bajeczny, no funkcjonalny znaczy się :lol2:

Ale gdy patrzę ponownie na obie wizualizacje, to ta od lilaków jest dużo ładniejsza, no ale to tylko wizualizacja.

Co od poczatku w lilakach mi się nie podobało, to kuchnia jako aneks przy salonie. A co mi się nie podobało "przy bajecznej", to wiatrołap z wejściem po skosie.

No własnie ta kuchnia w lilakach i niewielki wiatrołap :/ a w bajecznej to tez myslałam nad zmiana tej sciany ale to wtedy juz jest zmiana w konstrukcji. Mojemu mezowi sie podoba to wejscie :). Podobny rozkład ma projekt cetyniec i cetyniec beta, ale maja drewniany strop i my takiego nie chcemy. Poza tym przeróbka stropu drewnianego na monolit lub gestozebrowy to jak nam powiedział architekt liczenie i robienie projektu od podstaw, a co za tym idzie koszty. Indywidualny to tez duzo wieksze koszty niz gotowiec, no i czas dłuzszy przygotowania. Zresztą sa gotowce, które nam odpowiadaja tylko musimy sie zdecydowac na którys z nich.

Dziekuje Ci moniss, ze zawsze słuzysz rada. Chłodna, krytyka lub zdanie kogos innego jest dla mnie wazne, bo nie zawsze ja widze jakis mankament, a ktos moze to dostrzec i słuzy poradą :)

No własnie ta kuchnia w lilakach i niewielki wiatrołap :/ a w bajecznej to tez myslałam nad zmiana tej sciany ale to wtedy juz jest zmiana w konstrukcji. Mojemu mezowi sie podoba to wejscie :). Podobny rozkład ma projekt cetyniec i cetyniec beta, ale maja drewniany strop i my takiego nie chcemy. Poza tym przeróbka stropu drewnianego na monolit lub gestozebrowy to jak nam powiedział architekt liczenie i robienie projektu od podstaw, a co za tym idzie koszty. Indywidualny to tez duzo wieksze koszty niz gotowiec, no i czas dłuzszy przygotowania. Zresztą sa gotowce, które nam odpowiadaja tylko musimy sie zdecydowac na którys z nich.

Dziekuje Ci moniss, ze zawsze słuzysz rada. Chłodna, krytyka lub zdanie kogos innego jest dla mnie wazne, bo nie zawsze ja widze jakis mankament, a ktos moze to dostrzec i słuzy poradą :)

Ale im dłużej sie przyglądam, tym bardziej się do tego wejścia po skosie się przyzwyczajam :) Zwłaszcza, że dziś na forum obejrzałam sobie projekt u Wekto, właśnie ze skośnym wejściem :)

A co do cen projektów indywidualnych, zależy jak trafisz i jakie masz wymagania, to ceny kształtują się od 5 do 25tys. ;)

Szerokość działki frontowa ma 25 czy 50?

25 m

Ale trzeba skończyć nie rozwlec budowę na 10 lat.

Zresztą chyba różnie rozumiemy pojęcie "udziwnienia".

Nikt nie mówi o budowie 10letniej ale nie śpieszy mi się na tyle aby kończyć w rok.

No właśnie po wielkości, lukarnach, załamaniach obrysu, balkonach (które planujesz ciąć), można pomyśleć, że choć sakwa z dnem, to jednak dość głęboka. :)

Tak jak pisałem w 1 poście, ilość lukarni zostanie ograniczona a i nad zmianami w obrysie się zastanawiam więc nie sądzę aby było aż tak drogo. Wiem, że koszty podane w poszczególnych wyliczeniach będą +10/15% ale to i tak nie jest 500k.

Jakie masz warunki zabudowy w tym miejscu:

lina zabudowy

wysokość budynku 10m

kształt dachu mowa tylko o nachyleniu 37-45

kolor nie odbiegający od aktualnej zabudowy

Tymczasem projekt ten zrobił projektant z uprawnieniami a nie architekt....

Odpowiedzi pogrubiłem. Zastanawiam się nad ostatnim zdaniem bo nie wiedziałem o tym, że to nie musi być architekt.

- jeśli ktoś zapłacił za projekt 6000 - 10000,- zł to ( nie wchodząc w szaczegóły ) odnosi się wycena projektu do budynku o prostej formie i w " standardach standardów " i trudno raczej mówić o wyszukanej INDYWIDUALNEJ ARCHITEKTURZE.

- jeszcze inna wycena będzie obiektu, gdzie Inwestor będzie miał wyszukane potrzeby funkcjonalne, estetyczne, ... odnoszące się bezpośrednio do Architektury bydynku i jego otoczenia.

Właśnie chodzi o to, że wraz z żoną nie mam specjalnych wymagań co do indywidualnej architektury - dlatego patrzymy na projekty gotowe. Nie zależy nam na kolumnach, balkonach, wieżyczkach,domach ze szkła itd. Mamy raptem kilka rzeczy, które byśmy chcieli wizualnie aby dom miał i głównie chodzi o funkcjonalność wnętrza, ilość pokoi bo rodzina będzie się powiększać. A rozwiązania jak solary czy wentylacja mechaniczna to koszt jednorazowy ale obniżający koszty eksploatacji domu w latach późniejszych, o ile wentylację trzeba robić od razu o tyle solary to i za 5 lat mogę zamontować ważne aby instalacja była gotowa aby nic na darmo nie kuć.

Problem jest tego typu, że w mojej okolicy architekci, prawnicy i inne os. mające tzw. wolne zawody (nawet fryzjerzy) uważają, że osoby pracujące w okolicy mają zasobne portfele bo jest tu strefa ekonomiczna (duże firmy) i ceny są zawyżane. Natomiast nie jestem przekonany do współpracy na odległość w takich sprawach. Dlatego pytam Was.

Co do wizyty u jednego architekta. W rodzinie znalazł się chętny na projekt indywidualny i był u 7 architektów w okolicy (do 60 km) i wszędzie to samo. Ja poszedł do wskazanego przez niego najtańszego. Ba cena z tzw. papierkową robotą - tu cytat - to w 11 tys. zł. powinniśmy się zamknąć.

Nie mówię, że jego praca nie jest tyle warta bo nie wiem ale skoro na rynku mogę poszukać rozwiązania tańszego to czemu nie.

Edytowane przez soup

Soup

Szerokość frontowa działki 25 m to nie jest specjalnie dużo przy założeniu podwójnego garażu,np dom przy rododendronach ma 23m ścianę frontową ,chcesz powiększyć garaż i już się nie mieścisz.Pow.ponad 260 plus to co dodasz na garaż-2000 za metr masz cenę dodaj do tego koszty przyłączy.Jeszcze taras z boku przecież będziesz siedzieć na płocie sąsiada.

Z której strony wjazd i taras(kierunki świata) szukaj projektu wydłużonego w kierunku dł.boku działki i węższego od frontu.

Edytowane przez Bejaro

Nie rozumiem jednego garaż podwójny w bryle, a niedokończone poddasze.

Może garaż póżniej dobudować?

Garaż podwójny bo to wygoda i dodatkowe miejsce do majsterkowania i powiększam sypialnie wyżej. Co do sposobu budowania to decyzja nie jest podjęta chciałem tylko zaznaczyć, że nie mam parcia na szkło aby w rok się wybudować.

Soup

Szerokość frontowa działki 25 m to nie jest specjalnie dużo przy założeniu podwójnego garażu,np dom przy rododendronach ma 23m ścianę frontową ,chcesz powiększyć garaż i już się nie mieścisz.Pow.ponad 260 plus to co dodasz na garaż-2000 za metr masz cenę dodaj do tego koszty przyłączy.Jeszcze taras z boku przecież będziesz siedzieć na płocie sąsiada.

Z której strony wjazd i taras(kierunki świata) szukaj projektu wydłużonego w kierunku dł.boku działki i węższego od frontu.

Kolego albo Ty źle patrzysz albo ja bo dom ma prawie 15 m a działka powinna mieć 23m. Taras będzie głównie za domem i nie koniecznie taki duży.

Wjazd od zachodu, garaż od północy, ogród od wschodu i okna salonu od południa.

Kolego albo Ty źle patrzysz albo ja bo dom ma prawie 15 m a działka powinna mieć 23m. Taras będzie głównie za domem i nie koniecznie taki duży.

Wjazd od zachodu, garaż od północy, ogród od wschodu i okna salonu od południa.

To o ile chcesz powiększyć dom z powodu garażu, bo chyba 2 metry to mało,a więcej się nie zmieści

Ba cena z tzw. papierkową robotą - tu cytat - to w 11 tys. zł. powinniśmy się zamknąć.

Nie mówię, że jego praca nie jest tyle warta bo nie wiem ale skoro na rynku mogę poszukać rozwiązania tańszego to czemu nie.

- jaki będziesz miał projekt, taki będziesz miał dom użytkowany przez lata :)

powodzenia

Witam serdecznie. Chcciałbym się zapytać co myślicie o tym projekcie: http://archetyp.pl/projekt_niko/

- dom dla 2-3 osób

- podobają mi się bardziej te z dwuspadowym dachem

- ma być nie za drogi w budowie

- kuchnia otwarta na salon

Według mnie wygląda na funkcjonalny. Jedynie zastanawiałbym się czy zostawić wc, ponieważ jest to dom parterowy i tym samym powiększyć spiżarkę równo do ściany wiatrołapu.

Jeśli macie jakieś cenne uwagi prosiłbym bardzo.

Za wszelkie podpowiedzi, opinie, wskazówki dziękuję :)

To o ile chcesz powiększyć dom z powodu garażu, bo chyba 2 metry to mało,a więcej się nie zmieści

Kolego dom, który wybrałeś do przykładu (w Idaredach) ma już garaż 2stanowiskowy więc nie planuję go powiększać.

Powiedz coś co mi pomoże w wyborze lub decyzji na indywidualny a nie szukanie dziury w murze. Dlaczego ma być/nie może być garaż przy domu, dlaczego wielkość garażu względem domu ma być taka nie inna, co przemawia za zmianą projektu, dlaczego nie opłaca się rekuperacji, szukaj domu z mniejszą liczbą kominów czy inne ale takie rzeczy.

Jak trzeba będzie to i garaż zostanie taki jak w projekcie, nie jestem osłem, że uprę się i zostanę przy swoim dla zasady.

- jaki będziesz miał projekt, taki będziesz miał dom użytkowany przez lata :)

powodzenia

Zgadza się, ale zauważ, że wybrałem domy które i mi i żonie się podobają ale wymagają lekkiego szlifu. Nie są to pierwsze lepsze z brzegu projekty.

Kolego dom, który wybrałeś do przykładu (w Idaredach) ma już garaż 2stanowiskowy więc nie planuję go powiększać.

Powiedz coś co mi pomoże w wyborze lub decyzji na indywidualny a nie szukanie dziury w murze. Dlaczego ma być/nie może być garaż przy domu, dlaczego wielkość garażu względem domu ma być taka nie inna, co przemawia za zmianą projektu, dlaczego nie opłaca się rekuperacji, szukaj domu z mniejszą liczbą kominów czy inne ale takie rzeczy.

Jak trzeba będzie to i garaż zostanie taki jak w projekcie, nie jestem osłem, że uprę się i zostanę przy swoim dla zasady.

Zgadza się, ale zauważ, że wybrałem domy które i mi i żonie się podobają ale wymagają lekkiego szlifu. Nie są to pierwsze lepsze z brzegu projekty.

Uwagi dotyczyły domu w rododendronach a nie idaredach.

Kominy przy rekuperacji nie mają sensu i to oczywiste-zostawiasz tylko do kominka(jeżeli chcesz) i do ogrzewania ( nie zawsze w zależności czym chcesz ogrzewać).

Reku,instalacja kosztuje o tyle mniej ile mniej masz kominów,a eksploatacja to komfort,odzysk nie jest taki duży-filtry też kosztują.

Buduj co Ci się podoba,zwróć tylko uwagę na wykorzystanie atutów działki którą posiadasz-jeżeli uważasz że 4m od granicy z każdej strony Ci odpowiada,chociaż działka pozwala na inne rozwiązania- tyle w temacie.