Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kominy przy rekuperacji nie mają sensu - dokładnie !

- NIE MOŻNA łaczyć wentylacji mechanicznej z grawitacyjną !

- większość tzw. gotowców ma kominy wentylacji grawitacyjnej,

wprowadzenie WM wymaga likwidacji kominów grawitacyjnych, ale też swoich przestrzeni dla prowadzenia instalacji.

1. Żaden dom nie ma sensu ekonomicznego - każdy jest wydatkiem a nie zyskiem :)

a. Ek=62Kwh/m2 to normalny współczynnik. Oczywiście o ile nie celujesz w domy energooszczędne - ale ten projekt po prostu nie był projektowany z myślą o energooszczędności.

b. Jak ściana z BK to 18 cm nie jest mało. Przyzwoicie.

2. Ja bym, poza salonem, zwróciła uwagę na pokoje dzieci. Im dzieci starsze tym częściej będą siedziały we własnych pokojach - najlepiej by nie były to ponure pomieszczenia od północy.

3. okno zaznaczone na czerwono jest raczej wyjściem na taras z sypialni niż doświetleniem pokoju. Nawet jak byłoby inne ustawienie stron świata to zadaszenie tarasu odcina dostęp słońca przez większość dnia.

Witam,

to mój pierwszy post na forum i dopiero zaczynam wdrażać się w temat budowy domu. Jestem kompletnym laikiem. Pytań będę miała pewnie mnóstwo, ale pierwsze to prośba o pomoc w wyborze projektu.

Posiadamy działkę o wymiarach 30x30. Plan zagospodarowania nie ma jakichś szczególnych obostrzeń. Co do tego jak miałby wyglądać nasz dom i co posiadać:

-powierzchnia użytkowa ok 150m2

-koniecznie duży salon z jadalnią - min 30 m2

-dom parterowy z poddaszem, wolno stojący, jednostanowiskowy garaż w bryle domu

- zadaszony taras z tyłu domu

- 3 pokoje na górze, 1 na dole +salon połączony z kuchnią; kuchnia od frontu

- po 1 łazience na górze i na dole, ta na dole może być niewielka

-na parterze standardowo 'pomieszczenie gospodarcze' i w nim ewentualnie piec gazowy

- garaż taki żeby zmieścił rowery, miał odrobinę miejsca na kosiarkę etc

- jeśli się uda to niewielka spiżarka i optymalnie gdyby pralnię udało się zmieścić na parterze; jeśli nie to wygospodarujemy gdzieś na piętrze

-kominek

-brak piwnicy

- chcielibyśmy świetlik nad salonem, narożne okno w kuchni oraz loggię na piętrze, ale z tych rzeczy możemy zrezygnować

- generalnie preferujemy prostą bryłę, bez wykuszy, lukarn, balkonów etc, dach dwuspadowy lub 'kopertowy'

Rozważamy wiele projektów, ale 3 są wiodące - oczywiście do modyfikacji, a w zasadzie to prawie na 100% projekt indywidualny. Co sądzicie o podanych projektach? Może ktoś ma własną propozycję? Będę wdzięczna za każdą opinię;)

http://projekty.muratordom.pl/projekt_konkursowy-wariant-i,382,0,0.htm

http://www.horyzont.com/projekty/322-ada-wersja-a-z-pojedynczym-garazem.html?gclid=Cj0KEQiAgMKmBRDMjo_F9OfUubABEiQAp8Ky1w5VqQXOw4idlp-aLhWEn3CKd4QQyeNVxfzZo_9IaZ8aAsBb8P8HAQ#rzuty!/typ-wersja_podstawowa

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-911-Pelikan-XI,948.html

Dziękuję

przy takiej powierzchni działki celowałabym w parterówkę.

Po co wam loggia w domku jednorodzinnym?

Pralnia na parterze to o wiele gorszy pomysł niż pralnia na poddaszu/piętrze. Gdzie zdejmujecie i odkładacie ubrania? Na parterze czy na poddaszu? Przy pralni na parterze trzeba będzie wnosić pranie na piętro.

1 Pelikan - spójrz na garaż - samochód ledwie się mieści. Poza tym to parterówka z dwoma sypialniami. Schodki na poddasze są strome i niewygodne, do sporadycznego wchodzenia.

2. Ada - duża powierzchnia domu tracona na komunikację

3. Konkursowy podobnie , na dodatek ma więcej pokoi niż jest wam potrzebne.

Edytowane przez Elfir

konkursowy ma również wersję z 1 pokojem na dole, projekty wysyłam po to żeby mniej więcej pokazać o co nam chodzi. Jak pisałam raczej zdecydujemy się na projekt indywidualny.

Dzięki za uwagi dotyczące pralni, patrzyłam na to z innej strony, ale faktycznie masz rację;)

Jakiś pomysł do przearanżowania Ady tak żeby tracić mniej powierzchni?

Loggia - po prostu chcemy mieć balkon na piętrze, ale bardziej podoba nam się niewystający poza ściany budynku. Nie wiem czy loggia to odpowiednie słowo. Chodzi o taki balkon jaki jest w projekcie Konkursowy.

Dzięki za rady.

Miłosiak, na pewno nie Pelikan, jest zbyt ciasny i mało funkcjonalny np. przejście od wejścia do reszty domu prowadzi przez salon.

Konkursowy jest najlepszy z tych trzech.

Poza układem funkcjonalnym, obecnie ważne jest też ustawienie domu (uytuowanie przeszkleń) względem kierunków świata, a także widoków (jeśli są warte oglądania) ;)

A poza tym, wszystkie te projekty mają zdecydowanie za dużo kominów :p

balkon w domu z ogródkiem to wynik blokowych sentymentów a nie faktycznej potrzeby

Zgadzam się tutaj z Elfir, ale pomimo tłumaczenia, niektórzy nadal chcą mieć takie cudo w domu :)

Na przykład moja ciocia nadal chce mieć taką loggię na poddaszu. Mówi, że będzie tam sobie kawke rano piła - taaa....na poddaszu, a kuchnia na dole :p Drugi powód, który podaje ta zwolenniczka balkonu/loggi na poddaszu, to wyskoczenie tam na papierosa przed snem i o poranku :D

Edytowane przez moniss

balkon to nie przyzwyczajenie z bloku, bo akurat w mieszkaniu nie mamy;) to przyzwyczajenie z dzieciństwa i czasów do studiów - oboje mieszkaliśmy w domach i miały one balkony;) dla mnie to miejsce gdzie można wyjść na chwilę latem z sypialni (bo właśnie przy naszej sypialni miałby być) a przede wszystkim - z praktycznej strony - można tam wynieść pierzynki! i nie ganiać po schodach na dół.

Znacie może jakieś projekty tego typu które miałyby jakieś ciekawsze rozmieszczenie/lepsze zagospodarowanie przestrzeni? Czy świetlik nad salonem powoduje duże straty ciepła?

Parterówki na pewno nie chcemy, za mała działka tak czy inaczej, poza tym skosy, pomimo małej funkcjonalności - podobają nam się.

Zmiana planów. Znajoma powiedziała, że położenie bryły budynku wzg. stron świata nie jest najlepsze. Wiedziałem o tym ale jeszcze się łudziłem, że może ktoś powie żeby się tym aż tak nie przejmować. Teraz już się przejmuję i nie mogę przestać ;)

Szukam innego projektu. W tej chwili najbardziej mi odpowiada poniższy.

http://www.dompasja.pl/project/387

Ze względu na szerokość działki garaż byłby zwężony o 38 cm. Po zmianie szerokość garażu to 5,37, a szerokość wjazdu 4.42. Wydaje mi się że wymiary dla garażu wciąż są odpowiednie. Moim zdaniem dla tego projektu byłoby idealnie, aby budynek stał głębiej w działce. Taras byłby bardziej odsunięty od drogi. Byłoby przyjemniej. Nie musiałbym również usuwać niektórych drzewek owocowych. Działka z tyłu domu byłaby mało używana więc zostawiłbym tam o wiele mniej wolnej przestrzeni.

Główne pytanie do Was to czy Waszym zdaniem poniższy projekt nie jest dużo lepszy jeżeli chodzi o kierunki świata? Może ma jakieś inne istotne mankamenty? W planie zagospodarowania p. gminy mam wpisane że budynek musi stanąć w linii istniejących zabudowań więc z osadzeniem budynku w głębi działki może być problem. Budynki po tej stronie ulicy nie trzymają lini. Załączam mapkę (działka - zielona linia, drzewa na działce - czerwone kropki).

Mapka.jpg

Edytowane przez Motylek83

Elfir wielkie dzięki za szkic. Myślałem o czymś podobnym (http://extradom.pl/projekt-domu-arizona-BBE1030), ale metraż oraz brak ekspozycji na południe mnie zniechęcił. Jeszcze nad tym pomyślę.

Odnośnie możliwości umieszczenia budynku w głębi działki:

Poniżej zapis z planu zagospodarowania. Wydaje mi się, że wcale nie jest taki precyzyjny i można by go jakoś obejść :):

6) linie zabudowy frontowej, dla nowych obiektów lokalizowanych na terenach zainwestowanych , wzdłuż dróg, w nawiązaniu do istniejącej zabudowy (w linii wytyczonej przez obiekty istniejące), lecz nie bliżej niż określone dla danej kategorii drogi.

Elfir jeszcze raz dziękuje za szkic. Chwilę nad tym myślałem, ale chyba wciąż bardziej mi odpowiada projekt Indiana (jeżeli faktycznie będzie garaż). Po prostu nie jestem przekonany do garażu przyklejonego do frontu budynku.

W międzyczasie wymyśliłem, że mógłbym rozważyć garaż poza bryłą budynku, najlepiej w granicy sąsiada, tuż przy samej ulicy na równi z linią płotu (południowo-zachodni róg działki). Szerokość garażu około 6m. W takim rozwiązaniu wjazd na działkę nie musiałby być wyłożony kostką pod sam budynek mieszkalny, bo byłby rzadko użytkowany. Zamiast tego byłaby trawa. Byłoby taniej i bardziej ekologicznie. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Czy tego typu garaże się sprawdzają?

Edytowane przez Motylek83

Oprócz tego co napisała Elfir, są przepisy nie tylko dla linii zabudowy-a także przepisy dotyczące odległości wyjazdu od drogi.

Niebezpiecznie jest wyjeżdżać z garażu prosto na drogę, bez miejsca na podjazd.

Prawda. Sugerowałem się podobnym garażem jak ma sąsiad, ale jak był stawiany to z pewnością obowiązywały inne zasady. Jak nie dostanę zgody na umieszczenie projektu Indiana w głębi działki to chyba pójdę w stronę propozycji Elfir, bo podobne założenia (garaż z przodu) spełnia projekt http://projekty.muratordom.pl/projekt_zielone-pola,1756,0,0.htm . Też mi się podoba (chociaż kolory w wizualizacji okropne :)). Usunąłbym przeszklenia w korytarzu, zwiększył powierzchnię łazienki oraz zwiększył powierzchnię pokoi. Celowałbym w powierzchnię użytkową około 125-135 m2. Obecnie projekt ma 109m2 powierzchni użytkowej. Chyba nie będzie to duży problem dla adaptującego? Co sądzicie o tym projekcie?