Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

No i wyszło jak wyszło. Długa historia by opowiadać, ale musimy zmienic projekt z parterówli na parterówke z poddaszem uzytkowym. Jestem w kropce teraz, bo nie wiem jaki projekt wybrać. Jest większy wybór projektów z poddaszem użytkowym na działkę z wjazdem południowym i nie wiem co robić. Może wrzuce projekty, które mi się podobaja:

http://www.tooba.pl/projekt-domu-WB-0008-TUC-367 (okna do zmiany, ale to szczegół) - nie wiem jaka pracownia

http://www.dobreprojekty.pl/projekt_BW03.html (kuchnia na tył i odbicie lustrzane, nie wiem czy ta kuchnia nie za mała)

http://www.dobreprojekty.pl/lustrox.php?kod=BW02 (troche ten projekt długi a wąski i dziwnie będzie wygladał na 36 arowej kwadratowej działce, w tym i w tym wyżej widziałam na zdjęciach okna te w dachu i mają dziwne wykonanie jakby miały zagłebienie na dole. Nie wyglada to ładnie)

http://archi-projekt.com.pl/index.php?mod=main&scr=main&evt=showDetails&id=719 (kuchnia ze spiżarka na tył i ten daszek nad drzwiami u góry z boku wygląda komicznie. Nie wiem co to za komin czy słup przy kuchni?)

http://archi-projekt.com.pl/index.php?mod=main&scr=main&evt=showDetails&id=208 (kuchnia na tył. Wole, żeby drzwi wejsciowe miały wneke, ale tak tez nie jest źle)

http://archi-projekt.com.pl/index.php?mod=main&scr=main&evt=showDetails&id=733 (kuchnia na tył i odbicie lustrzane)

http://www.dobreprojekty.pl/projekt_BW17zb.html (kuchnia na tył)

http://www.dobreprojekty.pl/projekt_BW22.html (te urwane dachy mi sie nie podobaja, ale układ dobry, drzwi nie maja wneki)

No i mam dylemat. Nie mam podpowiedźi ze strony męża, bo jemu to obojętne, on sobie wybrał garaż :). Chciałabym, żeby dom był nie za duzy (Narazie jest nas dwójka, a chciałbym zeby była trójka, ale zobaczymy czy Bóg da). Który z tych projektów wydaje sie najtanszy w budowie i uzytkowaniu. Ważne jest, żeby dom miał odpowiednie proporcje, tzn. mamy kwadratowa działke duzą i nie chcielibysmy postawic waskiego małego domu, albo krótkiego. Z tych bw maja własnie najmniej 810 cm, to wydaje mi sie troche wąsko. Prosze pomóżcie, bo sama juz nie wiem:(

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

agusia59, prawdę mówiąc wszystkie te projekty są niemal na jedno kopyto , więcniełątwo coś wybrać. Prawdę mówiąc, to jeśli rozkład i wielkosć pomeiszczeń jest do przyjęcia, to np. wygląd zewnetrzny już nie (np. ze względu na koszty budowy, czy estetykę - przykłąd APS229 i APS161) :p

Co do kosztów budowy, to wszelkie lukarny, balkony i ryzality nieco podrożą budowę. Z balkonów spokojnie można zrezygnować i zamiast nich wykonać spory taras naziemny przy domu (niezły byłby zadaszony, we wnęce).

Skoro na razie jest was dwójka, to może rozejrzyj się za domem parterowym z dwiema sypialniami na dole i z możliwością adaptacji poddasza. Poddasza nie musicie wykańczać, ani robić od razu schodów na górę - czyli macie parterówkę, a w Urzędzie przyjmą jako parterowy z poddaszem użytkowym.

Na niektórych z pokazanych przez Ciebie projektach salon z jadalnią ma 24-25m2 - moim zdaniem to może być nieco za mało. Sam salon (bez jadalni) aby był wygodny powinien mieć jakieś 20-25m2. A z jadalnią to już bliżej 30m2.

Kształt pomieszczeń:

- salon z jadalnią wygodniejszy będzie prostokątny, z częścią stołową bliżej wejścia do kuchni.

- salon bez stołu - kształt zbliżony do kwadratu.

Agusia, przypomnij jakie są Wasze priorytety - co powinno znaleźć się w domu i jakiej (mniej wiecej) wielkości?

Najlepiej wypisane w punktach w kolejności od najważniejszych i najniezbędniejszych do tych, które mogą być, ale bez nich też dacie sobie radę :)

I czy rzeczywiście chcecie mieć kotłownię na paliwo stałe? A jak będzie ogrzewana CWU poza sezonem grzewczym - będziecie ganiać do kotłowni aby napalić w piecu? Może zastanówcie się też od razu nad wszelkimi możliwymi rozwiązaniami technicznymi (ich ceną zakupu/montażu, wygodą obsługi, kosztami ogrzewania) ;)

P.S.

Tutaj jeszcze trochę domów z wjazdem od południa - moze coś Ci się spodoba lub zainspiruje :)

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/domy-z-wjazdem-od-poludnia/

http://www.domywstylu.pl/szukaj/?action=search&dodatkowe[0]=wejscie_od_poludnia&garaz[0]=1&pow_uzytkowa[min]=100&pow_uzytkowa[max]=150&rodzaj_zabudowy[0]=jednorodzinny&typ_domu[0]=z_uzytkowym_poddaszem

Ten mi się kiedyś podobał, tylko zmieniłabym miejscami pokój z łazienką i pom.gospodarczym (zamienione na spiżarnię z przejściem kuchnia-garaż)

http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-sojka.php

http://lk-projekt.pl/szukaj.html?n=&pod=100&pdo=150&dz_szer_od=&dz_szer_do=&dz_dlug_od=&dz_dlug_do=&kd=0&garaz=1&q=szukane+s%C5%82owo&zabudowa=1&dach=0&poddasze=&dach_kat=&kat_jak=stopnie

http://lk-projekt.pl/szukaj.html?n=&pod=100&pdo=150&dz_szer_od=&dz_szer_do=&dz_dlug_od=&dz_dlug_do=&kd=0&garaz=1&poludnie=tak&q=szukane+s%C5%82owo&zabudowa=1&dach=0&poddasze=&dach_kat=&kat_jak=stopnie

Edytowane przez moniss

No własnie mam zapis w WZ że parterowy z poddaszem do adaptacji. Ciezko jest cos wybrac z poddaszem do adaptacji. Architekt mówił ze musi byc z poddaszem uzytkowym, bo nie przyjma w starostwie. Kotłownia na paliwo stałe, bo mąż innej nie chce. Ciezko jest cos wybrac naprawde.

Skoro nie możecie znaleźć odpowiedniego projektu, to może pomyślcie o projekcie indywidualnym. Może na początku zacznij rysować sama układ pomieszczeń przyszłego domu - nawet nie wiesz jak to pomaga w uświadomieniu sobie własnych potrzeb :)

Jest na forum trochę wątków ludzi, którzy właśnie sami próbują rysować swój przyszły dom. I do architekta pójdą może nawet nie tyle z gotowym rysunkiem, co z kilkoma pomysłami i oczekiwaniami.

A czemu to nieodpowiednie miejsce dla toalety? Jeżeli to jedyna uwaga to wnioskuję, że Twoim zdaniem projekt całkiem niezły? Podoba Ci się ;)

Ja wole bardziej reprezentacyjne widoki z salonu niż wejście do toalety. Drugim problemem jest roznoszenie sie odgłosów z takiej toalety po otwartym parterze.

No własnie mam zapis w WZ że parterowy z poddaszem do adaptacji. Ciezko jest cos wybrac z poddaszem do adaptacji. Architekt mówił ze musi byc z poddaszem uzytkowym, bo nie przyjma w starostwie. Kotłownia na paliwo stałe, bo mąż innej nie chce. Ciezko jest cos wybrac naprawde.

Przejdzie mu po pierwszym sezonie, kiedy będzie musiał palić, zamiast wyskoczyć zimą na narty.

A ciebie szlag trafi jak będziesz wiecznie wycierać pył węglowy z mebli :).

Pomyłka zapis jest parterowy z poddaszem użytkowym. Na narty nie jeździmy, bo nie mamy na to kasy i nie lubimy :) Teraz mam u rodziców kotłownie z wyjciem na korytarz i nie ma żadnego pyłu węglowego na meblach, nawet sie po domu bardzo nie nosi. No właśnie projekty są moniss tylko nie wiem który wybrać :/ A parterowy z poddaszem do adaptacji nie zgadza sie z zapisem w WZ. Moge robic jeszcze raz WZ, ale to sa 2 miesiace w plecy, a chcielibysmy w tym roku zaczac budowac.

Moniss a co miałas na mysli, ze wyglad zewnetrzny tych domów jest nie do zaakceptowania?

Edytowane przez agusia59

Ja wole bardziej reprezentacyjne widoki z salonu niż wejście do toalety. Drugim problemem jest roznoszenie sie odgłosów z takiej toalety po otwartym parterze.

Pomyślę nad tym. Mogę zamienić miejscami toaletę z garderobą.

Podsumowanie moich przemyśleń:

1. Budynek wydłużyłbym o 1m i zwiększył szerokość o 0,5 m. W ten sposób sypalnie powiekszą się o 1-3m2 (być może uda się wygospodarować garderobę w największej sypialni).

2. Garaż po wcześniejszym zabiegu zwiększyłby swą szerokość o 0,5m. Z wiązku z tym o te 0,5m bym go również wydłużył.

3. Przeszklenia na bocznej ścianie wiatrołapu bym usunął (lub wąskie pionowe okno pośrodku tej ściany).

4. Planuję pompę ciepła i rekuperację. Pompa ciepła stałaby w pomieszczeniu gospodarczym razem z pralką. Miejsca byłoby chyba wystarcząco.

Projekt wydaje się bardzo sensowny. Nie widzę też krytyki z waszej strony więc jestem chyba coraz bliżej podjęcia ostatecznej decyzji. Czekam jeszcze na zdjęcia od życzliwej osoby, która zrealizowała ten projekt.

agusia59 - moniss pewnie miała na myśli mało nowoczesny wygląd tych projektow,mnie one też tak się skojarzyły - jako przestarzałe architektonicznie,chociaż może to kwestia gustu i upodobań,zerknij może do studia z500 - fajny dom na działkę od południa to z128,albo do archonu - dom w groszku,w mandarynkach,w amarylisach i wiele innych,pozdr...

Dom w mandarynkach też mam na takiej dalszej liście. A te nowoczesne to mi ani mężowi sie nie podobaja. Jesli chodzi o wygląd to właśnie każdy ma inny gust, ale najważniejszy jest rozkład w środku jak dla mnie. Mysle, że miałabym wiekszy wybór, ale musi byc w domu garaz, a tu juz jest ograniczenie, no i powierzchnia uzytkowa nie wieksza niz 130 metrów kwadratowych. Dziekuje za podpowiedzi

Agusia, dokłdnie to miałm na myśli co napisała namira. Ich wygląd zewnętrzny "trąca myszką": te lukarny, balkony nad wejściem, okna... To wygląda bardziej jak projekty z późnych lat 90. Ale nie namawiam Cię też abyś wybierała wśród tych bardzo nowoczesnych projektów :)

Raczej wybierz coś w stylu tego projektu parterówki (ten drugi - nie pamiętam jak się nazywał), który chyba bardziej Ci się podobał niż przy bajecznej, ze względu na nowocześniejszy wygąd zewnętrzny.

A co do zapisu w WZ: jeśli znajdziesz projekt domu parterowego z możliwością adaptacji poddasza, to nie będzie to niezgodne z WZ (tam jest podział na parterowe, z poddaszem użytkowym lub piętrowe), jeśli na papierze ulokujesz na górze jakieś pomieszczenie rekreacyjne czy pomocnicze i w miejscu na to przeznaczonym wrysowane będą schody. Przecież to już dom z użytkowym poddaszem ;)

A projekt domu w mandarynkach, sama kiedyś brałam pod uwagę, ale jednak okazał się dla naszej dwójki za mały :p A tak jak i Wy, szukaliśmy początkowo takiego o powierzchni użytkowej ok. 130-140m2 (wejscie też od południa)...

P.S.

no włśnie, zerknij jeszcze na strone studia Z500, archon+, archeton oraz na domywstylu.pl

Tam też szukałam prjektu domu i kilka mi się podobało :)

Agusia, teraz dwa proste domy - niestety nie z projektów gotowych, ale mogą służyć jako bardzo dobre inspiracje.

Tutaj jeden z domów, które mi się podobały w czasie, gdy szukałam projektów, a właściwie szukałam wiedzy jaki dom mi się podoba :)

http://rsplus.pl/projekty/jednorodzinne/krakow_slaskiego/krakow_slaskiego.php

A tutaj piękny i nieskomplikowany nowy dom, który z kształtu i proporcji przypomina stare domy wiejskie. Jest naprawdę piękny w swej prostocie...ech rozmarzyłam się. Co najważniejsze, taki prosty dom jest nieskomplikowany w budowie czyli tańszy. Nie ma też ścianki kolankowej, czyli odpadają kolejne koszty (pustaki oarz zbrojenie i beton na słupy i wieniec). Oczywiście nie musi być tak duży no i bez problemu w jego bryłę można wpasować garaż ;)

http://blog.rsplus.pl/2014/10/praktycznie-i-skromnie-czyli-po-czesku-studio-pha-rodinny-dum-klokocna/

Układ wnętrz dwutaktowy - tak jak w starych dworach :)

Kiedyś przeglądałam projekty domów gotowych u naszych sąsiadów zza Olzy. Wiele z nich mnie zachwyciło zwłaszcza swą prostotą i genialnym rozplanwaniem wnętrz. A ostatnio gdzieś na polskich stronach widziałam kilka projektów podobnych do tych czeskich. Jak znajdę linki, to też tu wrzucę :)

P.S.

No i przydałaby się jeszcze lista Waszych "must have", aby wiedzieć jaki dom można Wam polecić :)

Edytowane przez moniss

Moniss dziekuje Ci, że poświecasz dla mnie czas. Pewnie forumowicze uważają, ze jestem ciągle niezdecydowana, wymagająca i szukam nie wiadomo czego, ale ja po prostu już nie wiem na co się zdecydować :/ No i działka też ma swoje specyficzne ustawienie wjazdem od południa. Ale taki plus, ze jest duża. A co chciałabym w domu mieć i jaki powinien być:

1. Dom o powierzchni uzytkowej do 130 metrów kwadratowych

2. Garaż jednostanowiskowy

3. Kotłownia na paliwo stałe (po wielu argumentach na gaz i tak mąż się nie zgodził na ten rodzaj instalacji)

4. Kuchnia około 9 metrów użytkowych (ale troche mniejsza też by przeszła, a wieksza to wiadomo, że lepiej)

5. Salon z jadalnia powyzej 23 metrów uzytkowych

6. No i jesli by sie dało parterówke z poddaszem do adaptacji, to na dole 2 sypialnie o powierzchni powyzej 10 metrów. Dobrze gdyby wymiary nie były mniejsze od 2,7 metra, bo wtedy pokój jest wąski i nie ustawny. A i mniejsze sypialnie generuja jaks szafe wnekowa gdzies lub garderobe, ale to mozna by było na poddaszu umiescic.

7. Łazienka jedna duza albo dwie mniejsza, przy czym jedna słuzyłaby jako taka pralnia. A jak jedna duza to jakies malutkie pomieszczenie nawet pod schodami na miotłe mopa itp.

8. Fajnie by było gdyby wejscie do domu było troche we wnece, ale niekoniecznie

9. Jak najmniej okien dachowych

10. A i zapomniałabym: mąż chce kominek, a ja sie bez niego obejde :)

11. Dobrze by było gdyby kotłownia miała wyjscie na zewnatrz albo mozliwosc jego dorobienia.

12. Strop monolit lub typu teriva.

Mysle ze to wszystko. Jakby mi sie przypomniało to dopisze. Ja codziennie przegladam dziesiatki stron i juz mam dosc troche :/

agusia - mój maż z początku chciał na paliwo stałe. ja się nie zgodziłam i on do teraz całuje mnie po rękach, za to, że postawiłam veto.

Paliwo stałe - naprawdę chcesz zanieczyszczać powietrze wokół własnego domu dymem? Narażać dzieci na wdychanie spalin?

Naprawdę nie rozumiem tego wyboru, jeśli macie alternatywę gazu.

Balkony - to jest dość drogi i kłopotliwy w prawidłowym wykonaniu element dekoracyjny elewacji, który praktycznie jest niewykorzystywany użytkowo.

Każdy element wystający poza elewację - balkon, słupy, kolumienki to potencjalne punkty ucieczki ciepła z domu.

Elfir tylko ja mam mało do gadania, bo to on wykłada wiekszosc kasy i on jak narazie wszystko utrzymuje. A że się zraził go gazu... Tłumaczyłam, ale nic to nie daje. U rodziców jest wegiel i sie to nie zmieni, no i cóz trzeba rozpalic. Nie narzekam, no ale wiadomo gaz praktycznie bezobsługowy. A co do balkonów tych małych to fakt nie uzytkuje sie, co innego taras na pietrze. Tak jak moich rodziców nad gankiem. Wieszamy pranie, odpoczywamy, robimy grila, takze sie z niego korzysta, bo jest duzy. A widoki jakie sa to szkoda mówic :)

Robicie grilla na tarasie na piętrze?

Dlaczego nie na tarasie na poziomie ogrodu?

Bo widzisz, ja mam teściów, co mają kocioł na węgiel i brak tarasu (wysoki parter) - i to oni naciskali bardzo byśmy zrobili sobie tarasy na piętrze i kotłownię węglowa. "Bo gaz jest drogi". Tyle, że ja za gaz płacę obecnie dużo mniej niż oni za węgiel.

A taras do picia kawki porannej mam przy kuchni, odseparowany od sąsiadów.

Bo do budynku wybudowanym zgodnie z OBECNYMI NORMAMI, o małym zapotrzebowaniu na ciepło (czytaj dobrze docieplonym), będzie trudno dobrać jakikolwiek piec na węgiel! Bo obecne domy potrzebują bardzo mało energii do ogrzania.

Na dodatek - czym będziecie grzać ciepłą wodę latem?

Naprawdę po to chcecie budować sobie dom w zielonej, wiejskiej okolicy by mieć jakość powietrza jak w centrum Krakowa?

Może wyślij męża do przejrzenia wątków w dziale ogrzewanie?

Edytowane przez Elfir

No tak robimy, a w czym problem? Najlepsze imprezy tam są :p Mojego męża nie przekonają żadne wpisy. Zresztą on się uważa za wszechwiedzącego :sick: On jak to powiedział: znowu czytasz te głupoty w internecie albo wyj... by internet. O i takie z nim gadanie. Ja wiem jakie są obecne normy i że ciężko bedzie z piecem na paliwo stałe ale on sie juz pytał firmy co robia i powiedzieli mu ze wszystko sie da zrobic i wcale tak zle nie bedzie.

Zapomniałam dodać że w wiekszości bedziemy palic drewnem a wegiel wtedy gdy beda wieksze mrozy. Juz teraz mamy sporo drzewa na jakies 5-6 lat a jeszcze duzo do pociecia. Mamy mozliwosc zakupu drzewa "za grosze". Zastanawiam sie tez co by dało nasze ogrzewanie gazem w okolicy gdzie wszyscy truja weglem. Wiem wiem zaraz zostane osadzona, że nie musze robic jak sasiedzi i jeden dom mniej by truł, no ale jest jak jest. Cały czas próbuje meza przekonac i nie da sie :/