Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tomek R już druga osoba poleca tę samą pracownie architektoniczną , którą ja Ci poleciłam (patrz post wyżej) . Domy w Stylu jest nazwą katalogu i płyty CD , którą pracownia MTM Styl wydaje. Od osób , które korzystały z ich projektów wiem ,że są to projekty solidne . Poświęć chwilę czsu na dokładniejsze przejrzenie ich oferty. Mnie się bardzo podobają.

Trafnego wyboru!

Witam!

Mam dylemat: budować Orion I z DOMUSA czy Szmaragd z KRAJOBRAZÓW? Proszę o opinię na temat projektów ewentualnie biur projektowych.

Dzięki, Kecajm

PS. Działka o wym. dł. x szer.: 40x23 m.

http://www.dobredomy.pl/?id_project=27

http://www.krajobrazy.com.pl/index.php?strona=domek&numer=1&nazwa=SZMARAGD[/url]

uklad w miare prosty i funkcjonalny.

problemem mogą byc zabiegowe schody - malo wygodne rozwiazanie, no i ta kiszkowata lazienka pod skosem :(. jesli rzut jest "krojony" na metrze to bedzie tam strasznie wąsko... pokoje na gorze tez malo ustawne przez drzwi i okno balkonowe na jedynej wysokiej scianie

uklad w miare prosty i funkcjonalny.

problemem mogą byc zabiegowe schody - malo wygodne rozwiazanie, no i ta kiszkowata lazienka pod skosem :(. jesli rzut jest "krojony" na metrze to bedzie tam strasznie wąsko... pokoje na gorze tez malo ustawne przez drzwi i okno balkonowe na jedynej wysokiej scianie

Co masz na myśli pisząc "krojony" na metrze?

standardowo rzut rysuje sie jako przekrój poziomy przecinający budynek na wysokosci 1m od podłogi.

Faktycznie luzu tam nie ma:. Na przekroju lepiej to widac. Łazienka ma 190 cm szerokości, ale przewidziana jest dodatkowa ścianka odsunięta kawałek od ścianmy kolankowej (niewiem ile bo nie ma wymiaru). Jak tą ściankę się usunie to zwiększy sie szerokość (co prawda będzie ze skosem ) i powierzchnia..

Witam wszystkich Szanownych Forumowiczów!

Dziękuję wszystkim którzy odpowiedzieli na mojego posta - przyznam że część linków naprawdę mnie zainspirowała. Ostatnio wróciłem znów do eksplorowania internetu w poszukiwaniu projektu domku swoich marzeń, ale przyznam się Wam, że od dłuższego czasu moją uwagę przykuwa pewien projekcik, który udało mi się wypatrzeć jeszcze w drukowanym periodyku. Jest to Czaruś z krakowskiej pracowni ARCHETON (http://www.archeton.pl). W zasadzie każdego dnia przekonuję się że domek ten spełnia moje kryteria:-) Może ktoś z Was moi drodzy eksperymentował też coś z tym projektem i ma jakieś przemyślenia na jego temat? Ciekaw jestem Waszych opini.

Pozdrawiam

Jest to Czaruś z krakowskiej pracowni ARCHETON (http://www.archeton.pl). W zasadzie każdego dnia przekonuję się że domek ten spełnia moje kryteria:-) Może ktoś z Was moi drodzy eksperymentował też coś z tym projektem i ma jakieś przemyślenia na jego temat?

Wyważony projekt, z dobrym podziałem "cieplnym" pomieszczeń i sporą częścią dzienną dzieki otwarciu kuchni. Ja go odrzuciłem z kilku powodów: 1.Na działce od płn/zach-najbardziej doświetlasz (docieplasz)... garaż - mało ekonomiczne. 2.Duzo przeszkleń od płn/wsch-strona zimna-znowu straty cieplne-brak swiatła nadrabiany balkonami jednocześnie wyziębia. 3.Garaż do powiekszenia 4.Niewygodne,zabiegowe schody 5.Brak zadaszenia tarasu-wg mnie to niezbędne,wcześniej czy później będziesz kombinował,co z tym zrobić. Reszta jest mniej istotna, chociaż całkiem otwarta kuchnia też chyba będzie uciążliwa...

Dlaczego garaż od płd/zach-co o tym zadecydowało ?- mam identyczna działke i ciekawi mnie czym to uzasadniacie ???

http://www.projektownia.net.pl/wiazow.html proponuje zobaczyć ten projekt, ja mam działkę tej wielkości, ale wjazd od zachodu, szukałem póltora roku i ten w końcu ma wszysto co mi trzeba, a jednoczesnie prostą budowę :D daj znać co Ty na to

Podoba mi sie surowa bryła.Rozkład pomieszczeń,doświetlenie naprawde fajne. Ale to będzie droga budowa. Spory dach,sporo okien, dwie lukarny, trzy kominy,do tego 3 łazienki.Dużo tego. :-? Dobry przykład na to, że wygoda i przestrzeń najczęściej kosztują...

Witam serdecznie (tym bardziej, że to debiut :-) )!

Mam działkę i szukam odpowiedniego projektu. Obejrzałem ich sporo. Najpierw faworytem był Przytulny http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=31 , a obecnie W-18.12 http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-18.12

Wybrane kryteria wyboru projektu są następujace:

- działka 30m x 30m

- front domu i wejscie od zachodu ( czyli W-18.12 w lustrzanym odbiciu), kalenica główna równolegle do ulicy

- układ kuchnia-->jadalnia-->salon (połaczone, ale kuchnia odseparowana ścianą)

- 2 sypialnie na dole i 3 na górze

- podwójny garaz (Przytulny raczej odpada, bo samochody jeden za drugim to słaba opcja), raczej bez przejscia do domu

- powierzchnia domu 150-170 m2

- w salonie jednoczesnie kominek i naprawdę dobrze usytuowany telewizor

- w salonie nie mogą znajdować sie schody

- przedsionek musi umożliwiać zamontowanie dużej szafy (słaby punkt Przytulnego)

- dom z zewnatrz prosty i także bez ekstrawagancji wewnątrz.

Rodzina jest 2+1, ale niebawem będzie 2+2 i to może nie być ostatnie słowo ;-) . Jeśli macie jakieś ciekawe sugestie, widzieliście inne projekty w tym stylu to będę bardzo wdzięczny. Chętnie wysłucham opinii mieszkańców Przytulnego i W-18.12

Piotr

Uważam, że oba domki są bardzo ładne choć ja już wybrałam w-18.12 :D

Dlaczego:

-dobrze jest jeżeli pokoje dzieci posiadają "normalne okna",

-wolę jeśli okna w pokojach wychodzą na stronę południową i zachodnią ( jeden pokój na dole w Przytulnym nie spełnia tego warunku więc przez większą część dnia bedzie "ciemny")

- wolę gdy garaż jest przesunięty lekko do tyłu niż do przodu,

-w w-18.12 oba pokoje na dole można połączyć i zrobić tam sypialnię (gdy będziemy dziadkami i nie bedzie nam się chciało po schodach biegać :lol: )

- w w-18.12 są wygodniejsze schody.

Przekonałam Cię?? :p