Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dziewczyny,projekt wstepnie jest. Oby tylko udało sie wszystko tak zrobić jak chce, wiec narazie sie nie pochwale. Jak juz bedzie zakupiony i architekt zacznie robic to napisze. Nie chce zapeszac, bo tamtymi sie chwaliłam i nie wyszło. Wiec narazie bez entuzjazmu. Dziekuje za wszystkie cenne rady.

Był dzis architekt na działce także projekt wybrany. Jutro kupuje. Moge się teraz pochwalić. Nie jest nowoczesny i dach będzie nas kosztował troche, ale nam sie podoba. To projekt Kastor z Dobrych domów. Będzie zmieniony troche. Zadaszenie nad tarasem z tyłu do usuniecia. Kuchnia na tył, kominek na koniec ściany pokoju lub prawie na koniec. Likwidacja wykuszu i zmiana położenia niektórych okien. Tam gdzie był wykusz będzie okno i drzwi tarasowe. Zastanawiałam się nad zmiana projektu wczorajszej nocy, bo jestem troche przerażona kosztami dachu, no ale cos za coś. W biurze koszt stanu deweloperskiego to 307 tysiecy. Koszta troche powyżej średniej. Szukałam prostszego domu ale nic mi nie spasowało. Z drugiej strony dom przy bajecznej tez prostego dachu nie miał i jego koszt też był podobny. Ale jak mam brac projekt, który ma mi nie pasowac, to wole troche dołozyc i wziasc taki, z którego bede zadowolona. Fakt nie ma w nim pralni, ale mam pewien pomysł. Tam gdzie schody dorobic pomieszczenie takie małe na pralke, miotłe, mopa itp. Wstepnie tez w domu przez pewien czas bedzie auto, a pózniej w budynku gospodarczym, który kiedys postawimy. Prosze Was o opinie i te złe i te dobre. Co sądzicie, co by tu zmienic lub nie zmieniac i jak myslicie ile mnie moze kosztowac taki domek.

Agusia, a architekt adaptujący ile weźmie za wprowadzenie zmian (likwidacja zadaszenia tarasu i wykuszu to także zmiana konstrukcji dachu) + projekt zagospodarowania działki?

A może lepiej będzie zamówić projekt gotowy, dokładnie taki jak chcecie?

kastor_r1.jpg

A co do Kastora, to kibelek ze środka domu oczywiście likwidujecie? :)

Czy po przeniesieniu kuchni nadal obok niej będzie spiżarka?

A skoro już tak zmieniacie dach, to może część wejściową też uprościć?

kastor_dach.jpg

Edytowane przez moniss

Agusia, tak patrzę na Twoją działkę i ona nie jest dokładnie na osi północ-południe, lecz jest od niej odchylona o 24 stopnie.

Tutaj masz obrócony odpowiednio rzut Kastora (u góry jest północ):

kastor_strony świata.jpg działka odchylenie osi NS 24st.jpg kastor_lustro_rzut.jpg

Chyba nawet lepiej będzie w odbiciu lustrzanym.

Edytowane przez moniss

Architekt weźmie cos około 2-3 tysiecy. Tak kibelek likwidujemy. A z dachem to właśnie też o tym myślałam, ale chyba bardzo sie zmieni wygląd od przodu. A odbicia lustrzanego nie chce, bo wtedy salon i taras, który bedzie od zachodu wypadnie bardzo blisko sasiada po prawej. Po lewej mamy stary domek, który zostaje narazie X lat i mam duży ogród z zachodu (dokładnie pólnocnego- zachodu). I tam po prawej bedzie przejazd i taras wypadnie w przejeździe, a w lewo nie mozemy bardzo pójśc, bo domek ogranicza. No jeszcze sie zastanowie

Moniss dałaś mi do myslenia z tym odbiciem lustrzanym. Mam metlik w głowie

Zawsze do usług :D

Co jak co, ale mętlik w głowie zawsze gwarantuję :D

2-3 tys za zmiany + adaptacja do warunków lokalnych + projekt zagospodarowani działki? Czyli z projektem gotowym to ok. 5 tys.

A pytaliście ile by kosztował projekt indywidualny? Jak niewiele więcej, to może, może...:)