Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

To fajnie miałaś, bo u mnie ciężko znaleźć coś w cenie gotowca, a z ościennych województw nie robią na moim terenie. Nie wiem dlaczego to takie dziwne. Może u Ciebie jest "normalniej" Ja jestem ogólnie zszokowana, że w takiej małej miejscowosci sa TAKIE ceny i to nie tylko o sprawy budowlane chodzi :/ No ale tak czy tak ten projekt mi sie podoba, bo gdyby mi sie nie podobał to bym go nie wybrała :) Teraz kuchnia mnie trapi, jak ja ustawic :/

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dla mnie w Kastorze ten hol jest po prostu za wielki, zwłaszcza jak nie ma pełnić roli klatki schodowej. Poszukałabym sobie projektu ze schodami w salonie.

Co do projektu - wielu architektów projektuje poza swoimi województwami. Przecież nie ma czegoś takiego jak rejonizacja.

Ale pod schodami bedzie zabudowane, bo schody bede miec w razie W, moze nie od razu ale beda. Drewno jest jesionowe na nie :) A nawet jesli nie to zawsze ten hol moge zagospodarowac. Jest wiele pomysłow na to :) Miałam na oku projekt ze schodami w salonie i nie podoba mi sie. A projekt chciałam w innym województwie, to mi powiedzieli ze nie robia. Pytałam u kilku wiec cos w tym jest. Moze moje okolice sa "dziwne"

Jako, że ostatnie wymieniałem korespondencję z miejscowym architektem podzielę się moimi doświadczeniami. Otóż w okolicy stolicy architekci się cenią :) adaptacja projektu gotowego bez żadnych zmian to 1500 zł, małe zmiany np. zmiana wielkości otworu okiennego, drzwi to kolejne 1000 zł. Tak więc adaptacja gotowca z niewielkimi zmianami to co najmniej 2500 zł, z ceną za gotowca wychodzi ok. 5000 zł. Architekt mi powiedział, że w takim przypadku jak moje proponowane zmiany to jeszcze gotowca się opłaca, ale jak będę chciał jeszcze dodatkowo np. zlikwidować balkon, czy poszerzyć garaż to już cena za adaptację wyjdzie jak za indywidualny. Tak więc sprawa jest dość prosta - jak macie małe zmiany to gotowiec+adaptacja, jak większe to indywidualny. Edytowane przez kemot_p

Czy na etapie adaptacji projektu gotowego przyszło się Wam zmierzyć z koniecznością obniżenia garażu względem domu, albo odwrotnie? Pytanie kieruję do osób, które posiadają działkę ze spadkiem. Jaki jest koszt takie adaptacji? Załóżmy, że działka "ucieka" ok. 70-100 cm na 15 metrach długości.

U mnie, dalszy sąsiad nie obniżał co prawda garażu, bo nie jest on dostawiony do domu lecz jest w jego bryle, ale spadku terenu architekt przy adaptacji projektu też jakoś nie uwzględnił (!!!). Podczas budowy ścian fundamentowych, sąsiad skorzystał z rady budowlańców i zrobił częściowe podpiwniczenie, zamiast zasypywać to kilkoma ciężarówkami piachu.

Biura projektowe liczą wysokość od poziomu zero. W moim MPZP było zaznaczenie, że poziom zero może być maksymalnie 80 cm nad powierzchnią gruntu.

Zależnie od formy zapisu i uszczegółowienia kwestii wysokości budynku w warunkach lub MPZP można próbować interpretować na swoją korzyść. :)

Koszt adaptacji jest zależny od zastosowanych rozwiązań technicznych i konieczności przeliczania. Jeżeli obniżyć trzeba wszystko, czyli poziom podłogi garażu, strop (bo coś tam nad garażem jest), przy garażu dostawionym do bryły konstrukcja dachu ma być inaczej rozwiązana (dla dachów wielospadowych to znaczne przerysowanie konstrukcji), schody mają jakoś uwzględnić dojście do pomieszczenia nad garażem, to adaptacja wraz z zakupem gotowca może przekroczyć koszt projektu indywidualnego.

Przy małych zmianach (na przykład typu obniżenie poziomu samego garażu, albo garażu i pomieszczenia gospodarczego i nic więcej nie ruszamy) jeszcze się opłaca gotowiec.

Zwróć uwagę, że w części gotowców garaż jest obniżony - patrz na przekrój budynku, na rzutach też widać schodek lub dwa.

Na działki ze spadkiem też są projekty. Wiele z nich uwzględnia garaż w piwnicy, a tu masz przykład gotowca od razu na "skośną" działkę (90 cm różnicy na 12 m).

http://www.archeton.pl/projekt-domu-zojkastok_1469_opisogolny

Dzięki za odpowiedź. Tych gotowców na działkę ze spadkiem jest jak na lekarstwo więc znalezienie gotowego odpada. Projekty, które przeglądam mają garaż w bryle,ale usytuowany "z boku" więc jak mniemam zmiana na etapie adaptacji polegałaby na obniżeniu garażu względem domu. Czy w taki przypadku można zrobić garaż wyższy, a strop pozostawić na obecnej wysokości? Wtedy podłoga na poddaszu będzie na jednym poziomie w domu i nad garażem i nie będzie zmian w konstrukcji dachu. Jeśli podłoga garażu będzie 50cm niżej niż podłoga pozostałej części domu to wysokość do kalenicy będzie liczona od "poziomu zero" domu, czy garażu?

Witam, bardzo proszę Was o pomoc (pewnie nie ja pierwsza;) ) Aktualnie musimy zdecydować się na zakup konkretnego projektu. Zawężyliśmy poszukiwania do dwóch i błagam doradźcie który Waszym zdaniem jest ciekawszy, przestronniejszy, tańszy w budowie?

1. Z287 http://z500.pl/projekt/663/Z287,zgrabny-dom-parterowy-z-kotlownia-na-paliwo-stale-i-kuchnia-od-strony-ogrodu.html

2. Dom w Mekintoszach 4 http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-mekintoszach-4/m22220ce051df0

Metraż podobny, więc tym się nie zajmuję. Ogólnie zależy mi na dużym salonie, pralni i sypialni, która będzie największym pokojem z 3. Dach dwuspadowy, bo tańszy w budowie, ogrzewanie na paliwo stałe. No i nie wiem właśnie. :confused:

A jaką macie orientację działki? Gdzie jest południe? Bo w tym pierwszym projekcie okna salonu i kuchni wychodzą na jedną stronę świata - dobrze żeby była ona południowo-zachodnia. Ja osobiście szukam projektu, w którym salon ma okna wychodzące na dwie strony. W drugim projekcie właśnie okna wychodzą na dwie strony świata więc to jest mój typ :)

Wejście byłoby od północy, a okna salonu od południa, w zależnosci czy odbicie lustrzane projektu czy nie, to od południowego zachodu lub wschodu. W pierwszym projekcie martwie się mała ilością światła w salonie, natomiast w drugim jest kotłownia przy sypialni, za to przestronniejszy salon.. i nie wiem juz sama.. Zastanawia mnie jeszcze czy zmiana stropu z wiązarów na Terive byłoby drogim przedsięwzięciem u archotekta?

Możesz mi powiedzieć po kiego grzyba małą parterówkę chcecie ogrzewać kotłem na paliwo stałe? Żeby większość ciepła wypuszczać kominem? Inaczej przegrzejecie dom, bo każdy piec na węgiel będzie za mocny do tego domu.

Po drugie po co wam terriva w parterówce?

Zetka ma podstawową zaletę - wszystkie ściany to działówki, więc można się bawić z ustawianiem ścianek na wszelkie sposoby.

Wada to okno kuchni od południa.

No i piec na paliwo stałe IMHO nie wejdzie w tym miejscu, gdzie jest narysowany na planie.

Piec na ekogroszek to jedyna opcja u nas, gaz nie wchodzi w grę. Jeśli chodzi o strop to ja jestem ogromną zwolenniczką drewnianych i takie też projekty były szukane, ale chcemy przemyśleć wszelkie Za i przeciw.. Więc poki co strop pozostaje drewniany..

Co do okna w kuchni od południa - tez mnie to troszkę martwi ale kuchnia od ogrodu mając dzieciaczki jest kusząca:D

Ojj, no oczywiście, że się orientuję. Mam brata, że się tak wyrażę z branży:P tylko po prostu jesteśmy obecnie bardzo zadowoleni z ekogroszku, z pieca ktory mamy, z ceny opału i stąd ta decyzja.. te dwa projekty są przygotowane właśnie na paliwo stałe i nie chcemy tego zmieniać. To są naprawdę bardzo podobne domy, różnią się szczegółami, ale jako że diabeł tkwi w szczegółach trzeba to przemyśleć...

Na razie mekintosza eliminuje sypialnia przy kotłowni, za to wielki plus za kuchnie od północy z oknem narożnym (takie moje małe marzonko od zawsze:D)

Z kolei Z287 lepiej oddzielona strona sypialniana, większa pralnia z oknem, ale kuchnia od południa, i jedno okno w salonie..

aneczka_a - wiązary na jakikolwiek strop, to narysowanie nowej więźby (pewnie krokwiowo-jętkowej), wrysowanie nowego stropu z nowymi obciążeniami, więc obliczenia i ewentualne dostosowanie ścian nośnych. Za dużo, koszt adaptacji mocno pójdzie w górę.

Myślisz o jakimś wykorzystaniu poddasza? Jeżeli tak, to może projekt od razu z cięższym stropem, ale i opcją sensownego ulokowania schodów?

Te parterówki są dość spore, a kotłownie położone, że tak powiem, peryferyjnie. Bardzo długa instalacja ciepłej wody wychodzi. Bez cyrkulacji trzeba będzie lać litry chłodnej wody, zanim ciepła z zasobnika w kotłowni dotrze do kranu. O ile w kuchni to może być mniejszy problem, jeżeli będzie zmywarka, to w łazienkach jednak byłoby to bardzo odczuwalne, więc cyrkulację uważam w tych projektach za bardzo potrzebną.

Jest dość dużo projektów tego typu. Dlaczego wybrałaś akurat te dwa? Brałaś pod uwagę jakieś alternatywy?

Osobiście polecałabym, aby pokoje dzieci były od strony słonecznej, a jeżeli już jakiś pokój musi być od strony mniej nasłonecznionej, to niech to będzie sypialnia rodziców.

Fajnie byłoby, aby część dzienna miała okna na dwie słoneczne strony. Najlepiej południe i zachód. Dom się lepiej nagrzewa wczesną wiosną i późniejszą jesienią, a wnętrze, w którym jest więcej światła dziennego i widoków przez okna, sprawia wrażenie przestronniejszego.

Moi teściowie też są zadowoleni z grzania węglem. Bo pradziadek palił, dziadek tak palił, oni tak palili i jeszcze chcieli nas do tego palenia zmusić....

Ale oczywiście o tym, że zanieczyszczają sobie powietrze, którym oddychają, to jakoś nikt nie pomyśli.