Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Czyli zmiana stropu odpada, najlepiej wybrac od razu taki jaki ma byc..

Dlaczego te dwa? Chodzi nam o parterowke (poddasze nieużytkowe, ew, jakis mały punkcik na graciarnie) do 120m, najlepiej z dwuspadowym dachem, a te zwykle są podłuzne i wąskie, Oba te projekty mialyby byc w wersji odbicia lustrzanego tak, że okno w salonie wychodziło by na poludniowa i poludniowo-zachodnia strone. Przeglądaliśmy całą masę projektow i te pasują nam pod wyżej wymienionymi względami. Ale wlasnie dlatego udałam sie po porade do Was kochani, bo z pewnością macie wieksze doswiadczenie w tej dziedzinie..

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co jako alternatywe powiecie na ten? http://z500.pl/projekt/184/Z207,parterowy-dom-z-funkcjonalnym-wnetrzem-wykuszem-oraz-z-garazem-na-2-auta.html Pierwszy który rzucil nam się w oczy na początku drogi wybierania projektu, pozniej zaczelismy szukac ciut mniejszych i tanszych w budowie. Mimo to nie zapomnielismy o nim..

Elfir to mogę zapytać jakie Ty proponujesz ogrzewanie w domach parterowych do 120m?

Elektryczne. I nie, nie zrujnuje cię finansowo. Nie przy prawidłowym, wykonanym we współczesnych technologiach domu. Ludzie na forum rocznie płacą 2 tyś. za ogrzewanie prądem.

Owszem, będzie drożej niż przy węglu, ale!

- kilka tysięcy złotych zaoszczędzisz już w trakcie budowy domu - komin 4 tyś., kotłownia ok 1,5 tyś/m2, piec na węgiel 4 tyś - to co zaoszczędzisz, da ci kilka lat grzania za darmo

- kolejne pieniądze, które zaoszczędzisz na instalacji C.O. i kominach wentylacyjnych, zainwestujesz w rekuperator. Wówczas cześć okien możesz wykonać jako fixy - kolejne oszczędności.

- pomijam wygodę wyjazdu zimą na urlop i zostawienie domu z całkowicie bezobsługową instalacją

Co jest ważne - wybór właściwego projektu, uwzględniającego XXI wiek, a nie odświeżone na elewacji kopie projektów z lat 90-tych.

Z207 to już takie lekkie luksusy. :)

Dom duży, ze znaczną powierzchnią dachu i sporą liczbą metrów ścian nośnych (więc i fundamentów pod nie). Do tego dochodzi duża powierzchnia stropu. Powstaje spory strych, na który wejście będzie tylko wyłazem, więc nawet jakby mieszkańcy chcieli i mieli fundusze na zrobienie tam rekreacji, przechowywania, to nie będzie wygodnie się tam dostać, że o wniesieniu jakichś mebli czy bilarda nie wspomnę.

Fajnie, że główna sypialnia oddalona od sypialni dzieci. Jest sporo pomieszczeń dodatkowych (pralnia, dwie garderoby, spiżarnia, pom. gospodarcze jest duże).

W tym projekcie nie podoba mi się to, że będzie ciemny w środku. Miałam możliwość zobaczyć na własne oczy kilka takich domów i dla mnie jest to duża wada. W moim odczuciu podłużność i wąskość budynku nie do końca jest minusem. Wiadomo, że więcej światła dziennego dotrze do wnętrza budynku, który od najlepiej nasłonecznionej strony ma np. 9 m "głębokości", niż do takiego, który ma tych metrów 14.

W Z207 jest duży wiatrołap, do którego zaproponowano drzwi z doświetleniem, ale przez to doświetlenie wydaje mi się, że szafa nie ma typowej głebokości, tylko musi być płytsza. Dalej jest spory hol, który w tej wielkości domach właśnie wychodzi moim zdaniem zbyt ciemny. Do sypialni dzieci też prowadzi wąskawy korytarzyk, ale przyjmując, że drzwi wewnętrzne będą miały dużą powierzchnię szklenia, nie powinien być mroczny. Jeżeli drzwi miałyby być pełne, to i korytarzyk będzie mroczny.

14 drzwi wewnętrznych - niezły koszt. :)

cześć - czy może wybrałaś już projekt? Zauważyłam, że mamy podobne gusta, więc chciałabym zapytać, czy się zdecydowałaś na Tamarillo?

Do kogo pytanie?

Bo jeśli do mnie (też rozważałam ten projekt), to nie. Nie zdecydowaliśmy się na projekt Tamarillo.

Zniechęciły nas jakieś dziwne słupy na poddaszu na korytarzu.

Zdecydowaliśmy się na dom w zielistkach ver.2. ze zmianami. Czekamy na pozwolenie. W najbliższy poniedziałek minie miesiąc.

http://projektydomow.domiporta.pl/projekt-domu-z182-WAE1210

Z tym, że murowany postawiłabym dom, a garaż w lekkiej konstrukcji, niezależnej od domu.

Zalety - dwa pokoje dzieci od południa.

Też mieliśmy go na uwadze, ale niestety brakuje w nim dodatkowego pomieszczenia, które potrzebujemy na pralnie, magazynek, suszarnię..

jest - kotłownia

Nie wiem, jaką szeroką macie działkę, ale w przypadku przeprojektowania garażu na inną konstrukcję, można z tym projektem zrobić tak:

http://images69.fotosik.pl/723/192b48383d756451gen.jpg

Takie garaż w lekkiej wersji będzie o wiele tańszy w budowie niż zintegrowany z bryłą budynku.

kominek zostawić i używać do dogrzewania.

Witam ponownie! Miałam okazje zobaczyć dom Polluks z pracowni Dobre Domy, który jest bardzo podobny do Kastora. Rózni się powierzchnia na dole, bo ma dodatkowy pokój i garaz ma z boku a nie z przodu. Reszta to mozna powiedzieć jest prawie taka sama. Pierwsze wrażenie po wejściu do środka: dom jest duzy! Jest bardzo przestronny salon, jadalnia, kuchnia. Wygodna spiżarnia. Fajnie oddzielona część nocna od dziennej. Zastanawiam sie czy nie będzie za duzy Kastor hehe. No ale myślę, ze nie, tym bardziej że ma mniej o jedna sypialnie. Co wazne i w tych sprawach pisze to zmiany. Ten Polluks, w którym byłam nie miał zadnych zmian, a ustawienie działki wzgledem stron świata jest takie samo jak u mnie, czyli wjazd od południa. Mimo to dom jest bardzo jasny. No i kibelek tez ma na środku i powiem Wam, ze nie jest tak źle jak myslałam. Nawet tego nie wiedac że tam jest wc. Jest ono duże, a w moim Kastorze i tak powierzchniowo jest jeszcze wieksze. Zastanawiam się teraz czy jednak nie zostawić tego wc. Nie wiem juz co robić. W załączeniu fotka ze zmianami i w oryginale. oryginał.jpgzmiany.jpg Moje wątpliwości: zostawić wc czy nie (ewentualnie zmniejszyć), w pokoju 12,8 metra okno czy drzwi balkonowe (północna strona, ale pościel mozna wynieść), w salonie od północy myślałam tez o oknie, zeby na podwórko mieć widok, ale chyba nie. Proszę o porady :)

Agusia, kibelka na środku nie będzie widać, ale przy korzystaniu z niego będzie słychać. Jeśli chcesz wc dla gości, to lepiej umieścić je pod schodami (osobne wc dla gości jest moim zdaniem potrzebne, aby nie wchodzić do prywatnej łazienki, gdzie akurat może być rozwieszone pranie, czy będą się kąpały dzieci przed snem)

Nie rezygnuj z tego zacisznego tarasu ani z okien/drzwi od tamtej strony. Pamiętaj, ze Twój dom będzie pod kątem 24stopnie od osi północ-południe.

Edytowane przez moniss

No architekt wrysował zmiany, zrobił rysunek zastepczy, ale w trakcie budowy przeciez moge sobie cos pozmieniac co nie bedzie miało wpływu na konstrukcje. Przemyslelismy z mezem, ze ten dom budujemy dla siebie nie dla gosci i jak to powiedział mój znajomy: "goscie niech siedza na zewnatrz, sezon dla gosci otwarty od maja do października :P" Rezygnujemy z wanny i w łazience bedzie prysznic, umywalka, toaleta i pralka. Choc nad pralka zastanawiam sie czy nie zrobic jej pod schodami, przykład w linku: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://2.bp.blogspot.com/-l-Si6gePFtg/U9WpQEgaydI/AAAAAAAABJc/Du0wYN-Ii2U/s1600/Kopiuj%252B%252Bz%252BIMG_8149x.JPG&imgrefurl=http://loftmeup.blogspot.com/2014/07/zabudowa-pod-schodami.html&h=768&w=1024&tbnid=0WSTzC0wpgrIkM:&zoom=1&docid=1nMPr7zjQqcmmM&ei=SgcZVcSiH8OdPfOwgNAL&tbm=isch&ved=0CCEQMygCMAI Mama jeszcze podsuneła mi pomysł, aby na holu przy tej sciance srodkowej co zostanie postawic taka wysoka szafe od podłogi po sufit. Co o tym sadzicie?

No architekt wrysował zmiany, zrobił rysunek zastepczy, ale w trakcie budowy przeciez moge sobie cos pozmieniac co nie bedzie miało wpływu na konstrukcje. Przemyslelismy z mezem, ze ten dom budujemy dla siebie nie dla gosci i jak to powiedział mój znajomy: "goscie niech siedza na zewnatrz, sezon dla gosci otwarty od maja do października :P" Rezygnujemy z wanny i w łazience bedzie prysznic, umywalka, toaleta i pralka. Choc nad pralka zastanawiam sie czy nie zrobic jej pod schodami, przykład w linku: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://2.bp.blogspot.com/-l-Si6gePFtg/U9WpQEgaydI/AAAAAAAABJc/Du0wYN-Ii2U/s1600/Kopiuj%252B%252Bz%252BIMG_8149x.JPG&imgrefurl=http://loftmeup.blogspot.com/2014/07/zabudowa-pod-schodami.html&h=768&w=1024&tbnid=0WSTzC0wpgrIkM:&zoom=1&docid=1nMPr7zjQqcmmM&ei=SgcZVcSiH8OdPfOwgNAL&tbm=isch&ved=0CCEQMygCMAI Mama jeszcze podsuneła mi pomysł, aby na holu przy tej sciance srodkowej co zostanie postawic taka wysoka szafe od podłogi po sufit. Co o tym sadzicie?

Schowek pod schodami na pralkę itp. jest świetny :)

Jednak wyrzucenie z tak duzej łazienki wanny, to już nei jest najlepszy pomysł (zwłaszcza, że planujecie jednak jakieś potomstwo - a głęboki brodzik prysznica wanny nie zastąpi). Sądzę, że spokojnei w tej łazience zmieści się wanna, prysznic, umywalka i wc - pralka pod schody.

No właśnie jak oglądalismy Polluksa z podobnym układem, to włascicielka mówiła ze fachowiec, co jej robił lazienke pytał czy bedzie wanna, bo sie zmiesci, ale oni maja odchowane dzieciaki, wiec z wanny zrezygnowali. Jeszcze musze to przegadac z mezem. Jakby własnie pralke zrobił w zabudowie pod schodami to wanna sie zmiesci. Tak własnie mysle, zeby miec pod schodami miejsce na pralke, kosz na bielizne, srodki chemiczne, odkurzacz, itp. no i moze jakies miejsce na kurtki i buty. Szukam inspiracji w necie jak narazie.