Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Agusia, dokładnie przemyśl sprawę likwidacji wanny. A przydaje się ona nie tylko dla potomstwa, ale także dla dorosłych. Od 8 lat mam tylko prysznic i już od dłuższego czasu tęsknię za wanną. Tak bardzo brakuje mi wieczornego wymczenia sie w wodzie z dodatkiem soli czy olejków....ech....rozmarzyłam się. Może już w przyszłym roku będę mogła spełnić to moje małe marzenie ;)

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może nie na temat ale w temacie tym była mowa o cenie adaptacji. Także ja juz jestem po i zapłaciłam 2000 zł za adaptacje, wszelkie projekty przyłaczy, plan zagospodarowania działki i wszystko miałam wypełnione, posegregowane i nawet zaniesione do starostwa. A i jest to cena za 2 projekty: dom z garażem i osobny budynek garazowo-gospodarczy.

a co powiecie na temat takiego projektu domku Mokka pracowni Archand.

link

w odrobinę przerobionej wersji:

mokka v3 powierzchnie.jpg

wymiary :

mokka v3 wymiary.jpg

i położenie na działce 23x23m (wjazd od wschodu, taras od zachodu):

działka - mokka v3.jpg

czy mogą być problemy z postawieniem wiaty (3x8m) od północy w granicy działki ?

Edytowane przez qbaiana

Witam ponownie w tym wątki. Jakiś czas temu pytałem Was o opinie na temat kilku projektów, Były to projekty z dachem dwuspadowym, o prostej bryle. W międzyczasie zweryfikowaliśmy z żoną nasze oczekiwania i możliwości finansowe i zaczęliśmy się rozglądać za trochę innymi projektami. Żonie po dłuższych poszukiwaniach najbardziej spodobał się Dom w rukoli:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rukoli-g2n-ver-2/m8301f7058e1b9

Praktycznie nie chcemy robić w nim żadnych zmian inwestorskich.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie i komentarze na temat tego projektu.

Pozdrawiam.

kemot_p, dach trochę może finansowo przerazać, ale dom z zewnątrz wygląda ładnie.

Komin zrobiłabym nad kominkiem, a nie za (czyli szedłby dopiero od poddasza - sama obudowa z pustaka, a w środku stalowa rura).

Parter jest ok, jednak nigdy nie mogam jakoś się przekonać do takiego poddasza - bardzo przytłaczające.

Niezbyt dobrym rozwiazaniem jest przejście na strych z sypialni. Najlepszą pcją byłoby wejście z holu lub łazienki, czy pralni.

Schody dwubiegowe byłyby lepsze niz zabiegowe z projektu - może dałoby się je nieco przekonstruować?

Czy chcecie ogrzewać węglem, a wentylację mieć grawitacyjną?

Edytowane przez moniss

• 2 weeks później...

Witajcie,

planujemy budować Dom bliski sercu 3 (odbicie lustrzane)

http://projekty.muratordom.pl/projekt_bliski-sercu-wariant-iii,2404,0,0.htm?mirror=yes

wjazd od północy tak po skosie..dokładniej przez okno narożne w kuchni będzie widać zachód słońca ;-)

Jakie proponujecie zmiany ? Nigdy nie miałam swojego domu, jest mi o tyle trudniej.

Pozdrawiam serdecznie, każda sugestia mile widziana !!!

Tak, oczywiście wszystko pasuje.

Wymiary działki 36 x 60 m.

Tylko chętnie posłucham porad innych.

Planujemy 1-2 dziecko.

Ogrzewanie ekogroszek + kominek (nad kominkiem jeszcze trwają rozważania).

Pozdrawiam.

Mnie projekt się podoba,jedynie łazienki bardzo małe bo 5 i 4 m.

Możesz pralnię przenieść w miejsce kawałka kotłowni powiększając łazienkę 5, a łazienkę nr 9 powiększy się o pralnie.

Można pokój nr 10 podzielić na 2 części i zrobić garderobę i łazienkę dostępną ze strony sypialni.

Wtedy zostaję miejsce na pralnie w łazience nr 5 gdzie nie ma okna. a z 9 i 8 powstanie ładna duża łazienka ogólna z oknem.

Chodziło mi raczej o to czy można budować parterówkę i szer. np elewacji frontowej kąt nachylenia dachu i cała reszta pasuje.

Moje propozycje zmian:

1. Brama garażowa - wymiar standardowy - 1 drzwi.

2. Brak wyjścia z kotłowni na zewnątrz.

3. Okna w pokojach 11, 12, 13 - pokoje dziecięce + garderoba o standardowych wymiarach.

4. SYPIALNIA-ŁAZIENKA-GARDEROBA

Sypialnia nr 10, brak okna na podwórze. Okno tarasowe.

Wejście do łazienki nr 9 przez sypialnię po stronie, gdzie jest wanna. Wanna przeniesiona na drugą stronę. Brak drzwi od korytarza. WC na lewo od wejścia, zlew na prawo od wejścia.

Z sypialni wejście do garderoby, wydzielonej z narożnika w pokoju nr 11.

5. Pralnia - nr 8 - powiększona o szafę poprzez jej usunięcie.

6. Okno narożne w salonie z projektu Dom bliski sercu wariant nr I.

7. Wejście do pokoi (11, 12, 13) bez wchodzenia do salonu.

8. Brak drzwi z przedsionka do spiżarni.

9. Ogrzewanie - kominek + ekogroszek.

10. Zmiana wymiarów tarasu.

11. Słupki w oknach narożnych.

12. Zmiana wymiaru okna z 312 na 300.

13. Zlew w garażu.

Co Wy na to ?

Moje propozycje zmian:

1. Brama garażowa - wymiar standardowy - 1 drzwi.

2. Brak wyjścia z kotłowni na zewnątrz.

3. Okna w pokojach 11, 12, 13 - pokoje dziecięce + garderoba o standardowych wymiarach.

4. SYPIALNIA-ŁAZIENKA-GARDEROBA

Sypialnia nr 10, brak okna na podwórze. Okno tarasowe.

Wejście do łazienki nr 9 przez sypialnię po stronie, gdzie jest wanna. Wanna przeniesiona na drugą stronę. Brak drzwi od korytarza. WC na lewo od wejścia, zlew na prawo od wejścia.

Z sypialni wejście do garderoby, wydzielonej z narożnika w pokoju nr 11.

5. Pralnia - nr 8 - powiększona o szafę poprzez jej usunięcie.

6. Okno narożne w salonie z projektu Dom bliski sercu wariant nr I.

7. Wejście do pokoi (11, 12, 13) bez wchodzenia do salonu.

8. Brak drzwi z przedsionka do spiżarni.

9. Ogrzewanie - kominek + ekogroszek.

10. Zmiana wymiarów tarasu.

11. Słupki w oknach narożnych.

12. Zmiana wymiaru okna z 312 na 300.

13. Zlew w garażu.

Co Wy na to ?

1. To znaczy jedna brama szeroka na 5 metrów?

2. Jeśli ekogroszek będziecie nosić pojedyńczo w workach, to przez garaż można, ale wozić taczkami nieworkowany...możiwe, że trzeba będzie wystawić na jeden samochód. Generalnei większosć osób chce mieć dodatkowe wejście od zewnątrz do kotłowni, ale rozumiem, że chcecie mieć więcej wolnych ścian.

3.

- Pokój 11 ma obecnie długość ok. 5m i chcecie go podzielić, aby była tam jeszcze garderoba? Hmm...aby pokój był w miarę ustawny, to można by z niego uciąć ok. 1,5m długości. Jego metraż wózczas będzie niecałe 11m2 - czyli jak standardowa sypialnia w bloku.

- A co chcecie zrobić z oknami? Pomniejszyć z tych 2 metrów do np. 1,5m? Ja w pokoju 13m2 mam okno w otworze 1,4x1,4m i ono daje sobie radę z doświetleniem pomeiszczenia.

- Co to dla Was znaczy "garderoba o standardowych wymiarach"?

4.

- Okno na podwórze to okno na krótkiej ścianie? A na taras mają być podwójne drzwi tarasowe (np. szer. na 1,5m)? Łóżko będzie wtedy stało nogami w kierunku wejścia do sypialni?

- Jeśli chodzi o łazienkę, to można ją przesunąć w miejsce wnęki na szafę w sypialni (i tak będzie tam tylko przejście), wtedy powiekszy się też pralnia.

- Nie wiem ile dokładnie szerokości ma łazienka, ale jeśli 1,8m to wc i bidet po jednej i dwie umywalki po drugiej powinny się zmieścić (jeśli zamontuje się płytkie sprzęty np. 8 centymetrowy stelaż Geberit Slim + miski ok. 50-55cm długie, umywalki ok. 40cm głębokie)

5. Pralnię proponuję powiększyć poprzez pzresunięcie łazienki (patrz punkt 4), ewentuaalnie dodatkowo jeszcze nieco w kierunku przedpokoju. Szafy w przedpokoju jednak nie likwidujcie - przyda się chociażby na ręczniki i bieliznę pościelową oraz wiele, wiele więcej - sami się przekonacie ;)

6. "Okno narożne w salonie z projektu Dom bliski sercu wariant nr I." - czyli zamiana okna narożnego na zwykłe?

7. Jakim sposobem chcecie wejść do tych pokoi nie przechodząc przez część dzienną? Nie widzę innej możliwości jak likwiadacja łazienki i garderoby przy wiatrołapie, ale to się nieco mija z celem ;)

8. "Brak drzwi z przedsionka do spiżarni" - jeśli to oznacza zamurowanie drzwi, to moim zdaniem to błąd. Pomyśl...wchodzicie do odmu objuczeni zakupami na najbliższy tydzień czy dwa i ganiacie z tym naokoło przez salon i kuchnię do spiżarni. Moim zdaniem spiżarnia z wejściami z wiatrołapu oraz kuchni, to najlepsze rozwiazanie ze wszystkich możliwych. Zastanowiłabym się ewentualnie nad przesunięciem obu par drzwi spiżarnianych tak, aby na ścianie z salonem (w w spizarni i kuchni) zmieściło się coś głębszego - np. w spiżarni zamrażarka, a w kuchni dwa słupki wysokiej zabudowy z piekarnikiem, mikrofalówką i ekspresem do kawy (czy co tam sobie wymyślicie).

9. Ja bym zostawiła kominek jako dodatkowe/awaryjne źródło ciepła, ale kocioł na paliwo stałe zamieniłabym na coś bezobsługowego. Jeśli nie ma gazu to np. na pompę ciepła (polecam wtedy licznik dwutaryfowy) + ogrzewanie podłogowe w całym domu (poza spiżarką oczywiście ;)

W takiej konfiguracji drzwi z zewnatrz do kotłowni będą zbedne, no chyba że będzie tam skłąd narzędzi ogrodowych, to mogłyby zostać.

10. Taras powiększyć :) Taras ziemny będzie lepszy niż taki z fundamentami, gdyż będzie go można w każdej chwili rozbudować, lub też jego zmienić kształt. Poza tym jest tańszy w budowie.

11. "Słupki w oknach narożnych." - czym podyktowana jest ta zmiana?

12. "Zmiana wymiaru okna z 312 na 300" - chodzi tu chyba o przesuwane drzwi tarasowe... Czym podyktowana jest ta zmiana? Tak zaproponowali spece od okien?

13. Zlew w garażu to dobry pomysł.

Inne proponowane zmiany:

14. O przesunieciu dzrwi w spiżarce tak aby zmieściła się np. zamrażarka a w kuchni słupki wysokiej zabudowy - pisałam powyżej

15. Moim zdaniem zbędne są dodatkowe drzwi do części nocnej (no i ścianka wokół nich). I tak jest wystarczająco dużo korytarza, aby porządnie wydzielić strefę dzienną od nocnej ;)

16. Łazienka nr. 5 byłaby przeznaczona dla dzieci i gości. Dzieci zwykle lubią pluskać się w wannie, no i niemowlaka z jego wanienką łatwiej jest umieścić w wannie/na wannie niż w... no właśnie - gdzie? Są więc takie opcje:

- poszerzyć łazienkę tak aby zmieściła się także wanna (tutaj różne konfiguracje: wanna na krótszym boku, lub na dłuższym a obok niej osobno natrysk - może być bez kabiny)

- przenieść i powiększyć łazienkę w miejsce pralni i szafy w holu(miałaby takie wymiary jak ta przy sypialni). Zmieściłaby się w holu jeszcze niezbyt głęboka szafa na bieliznę pościelową itp. Pralnia byłaby w pomieszczeniu nr 5. Niestety wejście do łazienki od strony korytarza części nocnej.

- przeniesienie łazienki 5 na miejsce pralni i szafy + osobne wc dla gości w holu (ściana w ścianę z łazienką). Przejście do części nocnej przesunie się bliżej przedsionka, ale wejście do osobnego wc będzie od strony holu. W holu, w miejscu zlikwidowanego pomieszczenia nr 5, może być duża szafa wnękowa + wejście do kotłowni, gdzie można umieścić pralkę i suszarkę (pod warunkiem, że nie będzie to kotłownia na paliwo stałe). Pralkę można by też wstawić do łazienki dostępnej z korytarza.

1. Tak, brama garażowa szeroka na 5 m. Czy jest w tym coś złego ? Proszę wyjaśnij.

2. Wystawienie autka nie jest dla nas problemem. Ponadto poza eko chcemy mieć kominek. Czy to dobry pomysł ? Są jakieś wady takiego rozwiązania?

3. Dokładnie tak, z pokoju chcemy wydzielić garderobę:

60 cm na wieszaki + 90 cm na swobodne poruszanie. Jeden rząd ciuchów, długość trochę ponad 3 m. Plus dodatkowo w pokoju nr 13 chcemy mieć rzadziej używaną odzież, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Co do zmniejszonych okien akurat myślałam o 1,5 x 1,5 :) także podobnie jak u Ciebie.

Standardowy wymiar garderoby - ehh..tu miałam na myśli bardziej zasady 60 cm-wieszak, 90 cm - przejście ;) Przepraszam za nieprecyzyjne sformułowanie.

4. Tu akurat czekam na propozycję od dwóch różnych firm okiennych na ich propozycje.. Może by w sumie zrobić zwykłe okno, ALE na całą długość ściany ? W sumie sama nie wiem czy walczyć o to by móc wychodzić z sypialni na zewnątrz. Jak Wy to widzicie? Jak macie?

Łóżko miało stać jak na rysunku, gdyż patrząc na wprost na łóżko po prawej stronie ma być wejście do garderoby, natomiast na drugiej ścianie po prawej stronie od drzwi wejściowych ma być wejście do łazienki.. (taki masterbedroom ;) )

-wnęki nie będzie, o tyle będzie właśnie powiększona łazienka a wanna będzie po drugiej stronie, gdyż na obecnym jej miejscu ma być wejście z sypialni.

-jeśli chodzi o układ łazienki, to myślałam:

wanna pod kątem by leżąc w niej można by spoglądać na ogród,, zaś po lewej stronie nowego wejścia (czyli z sypialni) najpierw zlew a potem WC, bez bidetu, bez drugiego zlewu.

5. Bielizna pościelowa, ręczniki mają się znajdować w pokoju nr 13, który to ma być i pokojem gościnnym - sofka, plus zgrabna szafa, imitująca ścianę będąca właśnie takim magazynem. Ponadto ozdoby okazjonalne - bombki, choinki, sprzęty-kosiarki etc planuję przechowywać w garażu..jest dosyć szeroki..szerszy o 78 cm od garażu moich rodziców gdzie to po jednej stronie mają drewno a po drugiej rowery kosiarki i inne..

6. Przepraszam, wariant DOM BLISKI SERCU, bez 1:

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Bliski-sercu-M115-TFI-367

7. Punkt 7 był chwilowy, bo w sumie nie mamy dzieci..przyjaciółki nie będę pchała do sypialni tylko bezpośrednio do salonu..co więcej zanim dzieci (których jeszcze nie mamy ! ) zanim dorosną to...będzie czas będzie rada. Ponadto skoro ktoś wejdzie do domu, będzie przyjacielem domu..więc co będę się chowała..

8. Drzwi są fajne, ale przez to sypialnia staje się mniej obstawna..co więcej na ścianie gdzie są drzwi widzę elegancki stolik z piękną dekorację, bukietem świeżych kwiatów..PROSZĘ O RADĘ JEŚLI BŁĄDZĘ ;)

Wysoka zabudowa, ekstra, planowałam po lewej stronie od wejścia do kuchni...

9. Ogrzewanie - ekogroszek + kominek. Ogrzewanie podłogowe - łazienki + salon + kuchnia

10. Do jakiej wielkości proponujesz powiększyć taras ? Wydawało mi się, że jest wystarczający..hmm..chciałabym jak najniżej, a w projekcie jest konkretnie wskazane ?

11.Słupki bardziej ekonomiczne, ale te słupki oryginalne okienne, nie murowanki.

12. Tak 300 m to standard, czytaj: niższa cena ;)

13. ok:)

14. A czy nie lepiej by zamrażalka była w tych słupkach? Nie jestem zwolenniczką mrożenia, wolę świeżaki, ewentualnie mrożenie bardziej specjalistyczne zachowujące witaminki..

15. Z tymi drzwiami chodzi bardziej o wygłuszenie :)

16. Wanna w masterbedroomie ma być z chromoterapią, jak dzieci podrosną..jak będą małe to "wanna do wanny".

Także sprawa rozwiązana.

Pięknie dziękuję za podzielenie się Twoją ogromną wiedzą i doświadczeniem !

Będę wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie.

Kominek w tym projekcie pełni moim zdaniem funkcję atrakcji salonu, ozdoby. W tak rozłożystym domu, o zakręcających korytarzach funkcja grzewcza byłaby możliwa tylko przy zrobieniu systemu dystrybucji gorącego powietrza, więc funkcja dogrzania domu byłaby możliwa przy dodatkowych nakładach finansowych. Z drugiej strony patrząc po co palić w kominku w celach grzewczych, jeżeli takie samo palenie w kotłowni ogrzeje cały dom i jeszcze ciepłą wodę zrobi. No i nie nabrudzisz popiołem i kawałkami kory w salonie.

No właśnie - ciepła woda. Jak będzie latem? Czy kocioł na ekogroszek będzie z takich pracujących cały rok?

O wyjściu z sypialni na zewnątrz myślę, że może być fajne, jeżeli jedno z małżonków jest palaczem, a w domu zakładacie niepalenie. To sobie można z rana wyskoczyć "na dymka". Ogólnie za bardziej przydatne uważam wyjście na taras gdzieś w pobliżu kuchni, bo to ułatwia organizację posiłków na tarasie, nawet wynieść sobie kawę czy zimny napój jest bliżej. No ale to już kwestia projektów, w których taras sięga w okolice kuchni.

Nie ma czegoś takiego jak standard wymiarów okien. Każda firma produkująca okna dla domów jednorodzinnych przyjeżdża i robi pomiary otworów. Oczywiście mniejsze okno jest odrobinę tańsze od większego, ale standaryzacji jako takiej nie ma.

Moim zdaniem ten projekt ma sporo wad. Przez salon wiedzie przejście do części prywatnej (a w wielu projektach udaje się to rozdzielić kawałkiem holu). Korytarze są dość wąskie i będą raczej ponure (światło pośrednio z okien sypialni, a to północny wschód). Podobnie umiejscowienie wszystkich sypialni dzieci od północnego wschodu - kiepsko nasłonecznione. Ogólnie ustawienie względem stron świata wydaje mi się nie najlepsze.

Obie łazienki są małe, trochę kiszkowate, pralnia 2m2 - nieśmieszny żart (słusznie planujesz powiększyć). Idiotyczne moim zdaniem okno w spiżarni - kosztowne, a niezbyt przydatne i jeszcze uniemożliwia zrobienie wyższych półek. W ogóle ta spiżarnia ma niezbyt szczęścliwy układ.

Salon trochę bez pomysłu - powierzchnia duża, ale są ciągi komunikacyjne na taras i do części prywatnej domu i zostaje taki pusty przelot - ni to hol ni nie wiadomo co.

Nie likwidujcie drzwi zewnętrznych do kotłowni. Jak widzę sąsiadkę, która kombinuje z noszeniem lub wożeniem taczką przez garaż, to widzę, że to jest jednak duża wada. Mają jedno auto i garaż jednostanowiskowy i w zimie, jak są silne mrozy, to operacja "palenie" wygląda tak, że wracają z pracy, zostawiają auto przed domem, otwierają garaż (marnując przy okazji w cholerę ciepła), wożą opał i na koniec wstawiają auto. Jak mrozów nie ma to i tak trzymają auto przed domem.

Taras w ramach adaptacji wykreśl całkowicie z projektu. Na koniec budowy albo już po jej zakończeniu zrobcie sobie ziemno - kostkowy wedle potrzeb i możliwości. Jak w projekcie zostawisz taki masywny taras, to do odbioru domu będziesz go musiała zrobić, żeby geodeta naniósł na mapkę powykonawczą.

Co do wiatrołapu i ewentualnego zamurowania przejścia do spiżarni. Ja bym nie zamurowała, ale też niezbyt podoba mi się to, jak w tym projekcie rozwiązano wiatrołap.

Jesteś już na 100% pewna, że to "ten" dom? W tak dużym i dość drogim w budowie domu (mam nadzieję, że zwróciłaś uwagę na to, że kosztorys na stronie jest orientacyjny i netto) oczekiwałabym jednak ciekawszych rozwiązań już na gotowo w projekcie - masterbedroom, pralnia z suszarnią, lepiej rozwiązany wiatrołap i hol (bez komunikacji przez salon).

1. Tylko dopytywałam, sama od razu zrezygnowałam z dwóch bram garażowych zaproponowanych przez architektów i kazałam ją zamienić na jedną 5-metrową ;) Łatwiej będzie się manewrowało autem przy wjeździe i wyjeździe z garażu, zwłaszcza, że wjazd na działkę mamy pod kątem a nie naprzeciw bramy garażowej.

2. i 9. Kwestia ogrzewania.

Nie pakowałabym się w węgiel ponieważ:

- poza sezonem grzewczym trzeba też będzie palić aby nagrzać wodę, co z będzie denerwowało jeśli nie Was samych, to z pewnością Waszych sąsiadów (np. wy dymicie, gdy oni chcą suszyć pranie)

- zasobniki na ekogroszek wystaczają na kilka dni. A jak będziecie ogrzewać dom, gdy zechcecie wyjechać na 10-dniowe ferie zimowe?

- wiele osób nie potrafi poprawnie rozpalić w kotłach na paliwo stałe, przez co zatruwają życie sąsiadom w całej okolicy

- doliczcie Wasz czas na obsługę kotłowni

Lepszym rozwiązaniem byłby bezobsługowy system ogrzewania, do którego nie trzeba robić dodatkowym przyłączy, czyli np. powietrzna pompa ciepła, która poza ogrzewaniem domu przygotowuje także CWU. Do niej najlepszym rozwiązaniem byłoby ogrzewanie niskotemperaturowe w całym domu np. podłogowe (i niekoneicznei muszą być wszędzie płytki czy kamień, mogą być też deski lub panele) lub ścienne. Na forum najczęściej polecane są PC Daikin Altherma, Panasonic, Atlantic.

Inna opcja to ogrzewanie prądem ale za pomocą kabli.

Jeśli dom jest dobrze ocieplony z dbałością o zlikwidowanie mostków cieplnych, z wentylacją mechaniczna z odzyskiem ciepła (podobno ma to już być standard w nowych domach od 2021r.), to najtańszą inwestycją będzie rozłożenie kabli grzejnych w podłogach lub ścianach. Większość osób wykorzystuje do takiego ogrzewania tańszą taryfę w G12, G12w, G12e, G13 (taryfy Tauron). Jest na forum ciekawy wątek o ogrzewaniu prądem, gdzie chłopaki teraz, po zakończeniu sezonu grzewczego piszą ile im poszło kWh czy złotówek.

Kominek można wykorzystywać rekreacyjnie lub jako dodatkowe obsługowe źródło ciepła na siarczyste mrozy czy awarię zasilania.

4. Ja w obecnym lokum nie mam możliwości wyjścia ani z sypialni ani z pokoju dziennego do ogrodu, co bardzo mnie męczy. W nowym domu też nie będę mogła z sypialni wychodzić do ogrodu pomimo, że coś takiego mi się marzyło (ale sypialnię główną mam usytuowaną od strony wjazdu a nie ogrodu,, więc są tam okna nieotwieralne). Jeśli masz możliwość wyjścia z sypialni na taras, to skorzystaj z tego.

ŁAZIENKA:

Łazienki przy sypialni nie powiększaj, nie da to absolutnie niczego, poza tym, że będzie jeszcze bardziej kiszkowata.

Leżąc w wannie zwykle i tak nie widzisz ogrodu (chyba, że przeszklenie jest niemal do podłogi), więc szkoda wizualnie "zagracać" tak długie pomieszczenie skośną wanną - zabudowana, prostokątna, na krótszej ścianie będzie o wiele lepszym rozwiązaniem (ściana nad wanną może być dekoracyjna, bo na wprost wejścia będzie wspaniałym punktem centralnym łazienki).

Ale jeśli przeszklenie będzie miało niski parapet, to można prostokątną wannę ustawić dokładnie naprzeciw okna wzdłóż długiej ściany, a obok wanny na krótkiej ścianie zmieści się jeszcze minimalistyczny natrysk. Może być to deszczownica sufitowa + bateria podtynkowa + słuchawka natryskowa z wężem + odpływ liniowy - bez kabiny, bez ścianek, bez brodzika (krótką ścianę prysznicową wyróżniamy dekoracyjnymi płytkami, lub podstawowymi w przypadku, gdy punktem centralnym łazienki chcemy uczynić dłuższą ścianę z wanną i umywalką).

A tak od siebie, to mogę polecić w łazience małżeńskiej bidet - świetna rzecz, której w obecnym lokum bardzo mi brakuje.

8. Rada na piękny przedsionek zawsze się znajdzie np. drzwi do spiżarki, które wyglądaja jak wielkie lustro, ale funkcjonalności tanim kosztem już później nie zmienisz. A tak usytuowana spiżarnia aż się prosi o dwie pary drzwi. Jak się pojawi tutaj Elfir, to z pewnością mnie w tym poprze ;)

10. Taras naziemny zawsze możesz powiększyć do wielkości, która najbardziej Wam będzie odpowiadała. Na początek może być taki jak w projekcie

14. Ja w sezonie na owoce czy warzywa sama robię mrożonki na zimę, a gdybym miała oddzielną zamrażarkę robiłabym ich jeszcze więcej :)

Są zamrazarki, które zamrażają w bardzo niskich temperaturach i dzięki temu produkty można przechowywać przez wiele miesięcy.

Czy nie lepsza zamrazarka w słupku... Wszystko zależy od tego jaką wybierzesz zamrażarkę, czy z szufladami, półkami, czy może skrzyniową.

W nowym domu mam zamiar wstawić osobną zamrażarkę do spiżarki (za jej wygląd nie będę dopłacała, bo liczyć się będzie tylko funkcjonalność), a w kuchni tylko samą chodziarkę do zabudowy.

15. Więc będziecie urządzać dzikie imprezy, które będą przeszkadzały śpiącym dzieciom? ;)

Gdy na świecie pojawią się dzieci,a Wy będziecie mieli zamiar takie imprezy urządzać (i nie mam tu na myśli zwykłych nasiadówek z przyjaciółmi, lecz imprezy z bardzo głośną muzyką), to wtedy bedziecie mogli pomyśleć o tych dodatkowych drzwiach, a na razie naprawdę jest to zbędne i szkoda kasy (a na etapie wykańczania każdy grosz się liczy).

16. Dzieci do wieku wczesnoszkolnego włącznie też wolą wannę, dopiero nastoletnie latorośle wybierają najczęściej prysznic. Czy wpuścicie maluchy do waszej łazienki?

Ale dobre jest w tym projekcie, ze są dwie łazienki. To naprawdę rozładuje kolejki do łazienki (i kłótnie z tego powodu) w przyszłości.

Edytowane przez moniss

Kominek - no właśnie zastanawiam się teraz czy to sensowne połączenie ekogroszek + kominek..chyba, że istnieje coś takiego jak piec na eko, który wyczuwa temperaturę (ciepło dawane przez kominek) i przestaje pracować..Piec na eko ma być całoroczny.

Nikt z nas nie pali, to samo sobie dzisiaj myślałam czy w sumie będziemy korzystać z tych drzwi..wyjście z kuchni jest fajne, ale w tym przypadku skoro życie i tak będzie toczyło się od strony podwórza to po co wychodzić z kuchni na zewnątrz.

Standaryzacja okien..DRUTEX ma w standardowej wielkości H-S lub suwanki, dokładnie nie kojarzę, czekam na ofertę i właśnie oni zaproponowali mi 300 a nie 300 z groszem jak w projekcie.

Usytuowanie sypialni dzieci, wiem ciemne, ale nie można mieć wszystkiego..

- mamy piękną jasną kuchnię z widokiem na zachód słońca - ja jestem mega zmarźlakiem

- jasny, ciepły salon

a jednak tu spędza się większość dnia, prawda ?

O to właśnie mi chodziło..przestronny salon, duża przestrzeń, moje marzenie..Ustawienie względem stron świata kiepskie? A mi się wydaje, że właśnie jest super..

Namówiłaś mnie z tymi drzwiami do sypialni - zostają !:)

Taras - wyjaśnij mi proszę jeśli i tak muszę taras zrobić to dlaczego do odbioru mogę nie zdążyć ? Jest jakiś ograniczony czas, czy masz tu na myśli fakt, że po odbiorze można już mieszkać, a do tego wiadomo każdemu spieszno ;)

Wiatrołap - drzwi jednak nie będzie..i spiżarnia i wiatrołap bardziej obstawne :)

Sami nie chcieliśmy podejmować się tworzenia wg naszej wizji, ale :

masterbedroom - będzie

pralnia z suszarnią - będzie

BRAK KOMUNIKACJI Z SALONEM BY DOSTAĆ SIĘ DO PRYWATNEJ CZĘŚCI, czy ktoś ma jakiś pomysł ?

Dziękuję Ci serdecznie za porady :-)