Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

moniss

1. No właśnie ten nieszczęsny wjazd, u nas też pod kątem...wiesz już może jaką macie szerokość bramy wjazdowej na działeczkę ?

2. OGRZEWANIE - no właśnie to jest problem, wyjazd na wakacje..a ktoś z czytających ma może piec na ekogroszek? Przecież zimą tzreba by spuścić wodę jakby nie miało być grzane przez te 10 dni ???

4. WYJŚCIE NA BALKON - widzisz ja obecnie nie mam balkonu i nie wiem czy takie wyjście będzie mi potrzebne..wyjaśnisz mi po co wyjście z sypialni lub kuchni na zewnątrz ? Poręczy nie będę miała, więc pościeli i tak nie wywieszę..z kuchni i tak nie będzie drogi na taras...poza tym istnieją tacki na których na 3 razy przeniesie się wszystko potrzebne do grilla. Ja akurat z pełna premedytacją ;) nie zrobiłam kuchni od strony podwórza, bo chciałam by była jasna i ciepła :)

5. BIDET - ja akurat nie potrzebuję.

WANNA - chciałabym właśnie owalną wannę z widokiem na ogród, okno w łazience jest od samego sufitu do podłogi, więc to chyba fajne rozwiązanie jakby wanna była pod kątem, co?

8. DRZWI DO SPIŻARNI - a ja bym tu chciała piękny bukiet kwiatów, stoliczek..coś jak tu:

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://depot88.com/wp-content/uploads/2014/08/steel-table-with-flower-and-wall-mirror-for-narrow-modern-entryway-decorating-ideas.jpg&imgrefurl=http://depot88.com/40-interesting-entryway-decor-ideas-to-try-in-your-home/steel-table-with-flower-and-wall-mirror-for-narrow-modern-entryway-decorating-ideas/&h=800&w=600&tbnid=kuhVIO9Kp0mOyM:&zoom=1&docid=AbA9ieoDxiQRHM&ei=WmZDVZC3HYm8UdeNgOgK&tbm=isch&ved=0CBsQMygTMBM4ZA

lub

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://architect-wiki.com/wp-content/uploads/2015/03/Cool-Contemporary-Entryway-Ideas.jpg&imgrefurl=http://architect-wiki.com/foyer-decorating-ideas/cool-contemporary-entryway-ideas/&h=744&w=600&tbnid=toSoLI0rciPgoM:&zoom=1&docid=ojIuUgPQ8At-uM&ei=PmZDVfWyDIemU8TFgbgB&tbm=isch&ved=0CE4QMygoMCg

14. ZAMRAŻALKA w spiżarce, może to i dobry pomysł, przemawiający za brakiem drzwi ze spiżarki do holu ;)

15. DRZWI DO CZĘŚCI INTYMNEJ - Absolutnie nie, żadnych dzikich party...hihi...dzieci ponad wszystko ! Ja obecnie dużo pracuję, jestem szczęśliwa jak mogę pobyć sama z narzeczonym :) Dzikie imprezy - bardziej chodzi o to, gdy nawet do naszych dzieci ktoś przyjdzie a my - jako już wtedy dziadkowie - będziemy chcieli spać :)

16. Dzieci będą miały dostęp wszędzie :) Oby tylko były..to dla nich ma być wanna z chromoterapią !

Pozdrawiam serdecznie.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakoś nie zauważyłam okna w spiżarce. Tak jak Bowess uważam, że jest tam zbędne :)

Ale nad drzwiami z wiatrołapu do spiżarki zastanów się jeszcze na spokojnie. Funkcjonalność jest jednak najważniejsza.

Poza tym, coś podobnego steel-table-with-flower-and-wall-mirror-for-narrow-modern-entryway-decorating-ideas.jpg można zrobić inaczej: małe konsolki z kwiatami bo bokach, a na środku lustrzane drzwi do spiżarki właśnie.

1. Jak szeroką będziemy mieli bramę wjazdową? Prawdopodobnie ok. 4 - 4,5m

4. O BALKONACH nie było mowy!!! A już zwłaszcza w parterówce :D Chodzi o wyjście na taras - bez barierek!

Wyjście z kuchni na taras, to bardzo fajna rzecz, o tym od dawna marzyłam i w nowym domu tak właśnie będzie. Bowess wymienia plusy tego rozwiązania, ale jak o tym nie marzyłaś to nie jest t aż tak istotne.

Co do drzwi z sypialni na taras, to skoro tam jest taras, to szkoda ich tam nie wstawiać (zwłaszcza, że w łazience też będzie przeszklenie wertykalne ), skoro da się. Nie wiem, czy masz podobnie jak ja (zwłaszcza w piękne letnie poranki), nieprzepartą chęć wyjścia prosto z łóżka do ogrodu i to tak właściwie bez powodu :)

Niektórzy urzędnicy (nie wszyscy i nei wszędzie) przy odbiorze budynku mogą się czepiać tego, że taras był na projekcie taki a taki, a jest inny. Dlatego jak radzi Bowess, najlepiej na zimne dmuchać i nie wrysowywać tarasu w projekt. Później zrobicie sobie ziemny w kształcie i wielkości jakiej będziecie chcieli i w dogodnym dla Was terminie.

5. To lepsza byłaby wanna prostokątna lub owalna wolnostojąca naprzeciw okna. Wanna pod kątem nie będzie w tej łazience dobrze wyglądała, bo co zrobisz z pozostałym kącikiem przy wanie na krótszej ścianie?

Edytowane przez moniss

moniss byłam u Ciebie w DB, pięknie..ten strumyk..ochy i achy. Gratuluję !

Wiesz co, drzwi do spiżarki to właśnie patrze na funkcjonalność. Ja nie mam piwnicy i muszę tam upchać wiele i jeszcze więcej. Zlikwiduję szafę by powiększyć pralnię i już mniej miejsca na to i tamto..

1. Chęć wyjścia z łóżka do ogrodu...może i tak, ale widzisz ja nie mam ani balkonu, ani jasnego domu obecnie, więc jestem mało wybredna, nie wiem co dobre i czy też by mi się chciało tak wychodzić...ale w sumie czekaj, marzę o śniadaniach na tarasie i to mi wystarczy ;)

2. O owalnej wannie rozmawiałam z projektantką i w sumie mi to przeszło też przez myśl..taki kącik na kurz, ale skoro ona o tym nie wspomniała to uznałam to za nieważny fakt.

Okno w owej łazience - narzeczony właśnie oznajmił, że będziemy mieli mini okienko na górze, a ja na to, że nie będę cofała się do czasów przedwojennych, efekt: zostaje wertykalne ale matowe, bez widoku i wówczas może wanna ustawiona w ten sposób i ..tak łazienka - moje marzenie ;)

z14138380Q,Tubadzin-kreacje-Maciej-Zien--Kolekcja-Monaco-.jpg

Zastanawiam się na kominkiem, Wy macie w planach?

Może ekogroszek wystarczy? Jak wyjedziemy gdzieś na dłużej, to wokół mamy znajomych, rodzinę którym ufamy którzy ten raz w roku mogliby napalić bez problemu.

No tak, strumyk płynie sobie na skraju działki w lasku - jeszcze jedyny dziki strumyk w mieście http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif Gdy byliśmy w agencji nieruchomości i dostaliśmy namiary na kilka działek, to powiedziano nam, że ta właśnie jest najładniejsza - no i rzeczywiście była http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif

Kominek mamy w planach nie tylko dla funkcji rekreacyjno-dekoracyjnej lecz także jako dodatkowe awaryjne źródło ciepła, gdyż w domu planujemy wszystko na prąd włącznie z ogrzewaniem. Zastanawiam się dodatkowo nad kuchnią kaflową w piwnicy.

A u Was, jeśli naprawdę chcecie się bawić w ekogroszkowanie, to kominek może służyć jedynie do palenia rekreacyjno-dekoracyjnego http://forum.muratordom.pl/images/smilies/wink-2.gif

I tu pojawia się pytanie, czy aby popatrzeć na ogień koniecznie musicie mieć wkład kominkowy wraz z obudową za kila-kilkanaście tysięcy, czy może lepiej będzie powiesić na ścianie biokominek (600-2000zł)

biokominek Alpha.jpg biokominek October.jpg

Inspiracja łazienkowa bardzo fajna - kącik kąpielowy "odcięty" od reszty tunelem okiennym http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif Może jednak zwykłą wannę prostokątną umieść w miejscu umywalek z projektu tak, aby jej krawędź kończyła się tuż przy otworze portfenetra. Skor przeszklenie ma być i tak mało widokowe ;)

No i nie ustawaj w zwalczaniu pomysłu Twojego faceta, z tym małym okienkiem pod sufitem :)

A co do wanny owalnej, to gdy piszę o niej, to mam przed oczami taką:

altus_wanna_owalna_wow.jpg wanan owalna.jpg wanna_hoesch_freistehende_badewanne_singlebat.jpg

Gdybym była Wami http://forum.muratordom.pl/images/smilies/wink-2.gif, to dom byłby jak poniżej:

- spełniający wymagania dla nowopowstajacych budynków od roku 2021

- zamiast kotła na paliwo stałe - pompa ciepła, a kominek jako źródło awaryjne

- wentylacja mechaniczna z rekuperacją (czyli brak kominów wentylacyjnych)

- w całym domu ogrzewanie podłogowe + w łazienkach drabinki z grzałkami

- wyjście z sypialni na taras

- przejście z wiatrołapu do kuchni przez spiżarkę

- a w kotłowni, w której nie byłoby kotła na paliwo stałe miałabym, poza pomieszczeniem technicznym, także pralnię z bezpośrednim wyjściem do ogrodu. Drzwi do garażu bym zlikwidowała, wejście byłoby od korytarza w części mieszkalnej (łazienka 5 przeniesiona w miejsce pralni, a w jej miejscu szafa + owe drzwi)

- przysypialniana łazienka nie powiększona o kawałek sypialni, lecz po prostu tam przesunięta.

Edytowane przez moniss

Chyba jednak ekogroszkowanie, Emek jest za sprawdzoną tradycją, poza tym rodzice mieli jedną z pierwszych w okolicy pomp i niestety nie sprawdza się. Wiem, są już nowszej generacji ale..uraz pozostał..i my będziemy chyba groszkować ;)

Podobno podczas zakładania pieca mogą zrobić instalację pod pompę, jutro dowiem się jaki to koszt.

Temat małego okna ? Nie ma tematu :no:

Wanna o tak, ale takie z Excellenta:

comfort-black-2.jpg

- wyjście na taras z sypialni - męczy mnie to..ale biorę pod uwagę, że jeśli mielibyśmy dziecko to gdzie wstawimy łóżeczko? Wymiary sypialni to 312 x 363 (po odjęciu szafy)...chyba że patrząc na projekt dom bliski sercu 3 - lustro - to w prawym górnym rogu sypialni ale to i tak będzie mało funkcjonalne..muszę porozmawiać o wymiarach takich okien. Dzisiaj dostanę wycenę i ustalę właściwy wymiar..

-przejście spiżarnia - kuchnia robiłam testy : buty - noszę tylko czółenka lub adidasy (rzadko) zdejmuję trzymając siatki w rękach :-P

-- przysypialniana łazienka nie powiększona o kawałek sypialni, lecz po prostu tam przesunięta. jaka jest różnica między przesunięciem a powiększeniem łazienki? chyba nie kumam..

-pomysł ze zmianą na pc jest ok, ale palenie to działka Emka, niech też ma swoje zdanie ;)

Powiększenie łazienki, to zmiana wymiarów/powierzchni.

Przesunięcie, to pozostawienie tych samych wymiarów/powierzchni, ale przeniesienie jej w inne mijece. Tak więc przesuwając łazienkę przysypialnianą zmniejszasz sypialnie o tę część z szafą i automatycznie powiększa się o tyle pralnia.

Są różne pompy ciepła i różne firmy, które to sprzedają/montują. Jeśli wynikają jakieś kłopoty z PC, to zwykle jest wina producenta lub doboru i montażu.

Ale zapytaj Emka, czy na pewno chce ganiać do pieca. A gdy Emek będzie chory (albo gdzieś wyjedzie), to Twoją działką będzie ładowanie podajnika, palenie i wybieranie popiołu :p

Pralnię z kolei planuję powiększyć o szafę przypralnianą ;-)

Miałam dzisiaj spotkanie odnośnie pomp ciepła gruntowych:

ALPHA INNO TEC

Muszę poczytać o samych pompach, jak i o warunkach których wymaga pompa by działała prawidłowo.

Latanie do eko-pieca dla mnie porażka..czekam na wycenę.

-Amelka-, zainteresuj się też PC powietrze-woda, przy których nie trzeba ryć ogrodu, a COP mają tylko nieco gorszy od gruntowych.

Do PC najlepiej byłoby zrobić w całym domu ogrzewanie płaszczyznowe zamiast grzejników (im niższa temp. górnego źródła, tym bardziej wydajna PC). Jako awaryjne źródło ciepła - kominek .

Zamiast budować kominy wentylacyjne + nawiewniki w oknach, warto pokusić się o zrobienie wentylacji mechanicznej z rekuperacją. Będzie to początkowo nieco większy wydatek, ale za to część wywiewanego ciepła zostanie odzyskana, a dom będze zawsze "przewietrzany".

I najważniejsze: dobrze ocieplony dom, bez mostków cieplnych, wtedy czym by się nie grzało, to rachunki nie będą wielkie (można by się nawet pokusić o ogrzewanie czystym prądem).

Co już pisałąm wcześniej - przy PC pralnię można zrobić w pomieszczeniu gospodarczym. Wejście np. z przedsionka przez garderobę, lub (po przeniesieniu łazienki na miejsce małej pralni ) z holu.

murator-m115c-bliski-sercu-wariant-III_zmiany.jpg

Na forum pisali o OZC, moi fachowcy nie bardzo wiedzą co to :-P

Boję się, że będzie jak u moich rodziców.....kasa wywalona a pompa nie sprawdza się...

Zapotrzebowanie na ciepło dla budynku powinno być podane w projekcie budynku.

Ale jak chcecie się bobawic, to tutaj tak z grubsza można sobei wyliczyć: cieplowlasciwie.pl

Kolejna bardzo ważna rzecz, to znalezienie porządnej ekipy, najlepiej z polecenia (np. na forum), która zna się na doborze i właściwym podłączeniu (chociaż mój facet, by powiedział, że to prosta sprawa ;)

Jakiś "fachowiec", który robił projekty instalacji CO do naszego projektu dobrał PC o mocy 21kW :p. - chyba nawet nei wziłą pod uwagę tego, że w naszym domu ma być WM a nie grawitacyjna oraz ponadstandardowe ocieplenie. Teraz, gdy powoli zbieram oferty na instalacje, to proponowane PC mają przeważnie ok. 12kW.

A tak z ciekawości, to Twoi rodzice jaką mają pompę? Jakie jest dolne źródło a jakie górne (górne to np. grzejniki lub podłogówka, a dolne to np. powietrze, woda-studnie, grunt-kolektor poziomy)?

I w jakim sensie PC się u Twoich rodziców nie sprawdza? Co się dzieje, lub nie dzieje??

EDIT:

OZC może też Wam wyliczyć np. forumowy asolt. Ale nie pytaj mnie o cenę, bo nie wiem ;)

Edytowane przez moniss

Witam,

ja znalazłem dom parterowy DECYMA 6. Co myślicie o takim domku? Czy np. zlikwidować okno w spiżarni? image_rzut.jpg

Dom ma DACH 25, chciałbym spuszczane schody na poddasze - co można byłoby tam zagospodarować ?

Zastanawiamy się na PC jednak rachunki za prąd są takie same jak koszta związane z paliwem stałym.

Witam serdecznie :)

Jestem nowa na forum. Planujemy z mężem budowę domku (rozważaliśmy przez moment zakup mieszkania ale domek, choćby malutki od zawsze był naszym marzeniem ;) Rozważamy dwa projekty:

1 http://extradom.pl/projekt-domu-ambrozja-2-wersja-a-parterowa-z-pojedynczym-garazem-WRD2047

2 http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/agatka_z_garazem/151/opis

przy czym bardziej skłaniamy się do parterowej Ambrozji. Śledziłam wiele wątków na temat Agatki i wiem, że są tacy co wybudowali ją w kwocie ok 300 000zł ale praktycznie żadnych na temat Ambrozji.... Stąd moje pytania:

-czy Ambrozję bylibyśmy w stanie wybudowac w zbliżonym przedziale cenowym (zbliżony metraż?

-czy widzicie jakieś wady w obu projektach, których ja jako świeżak w budowlance nie widzę?

Jesteśmy rodzinką 2+2 przy czym dzieciaczki są jeszcze maleńkie. Mamy ok 250 000 oszczędności i miesięcznie póki co jesteśmy w stanie ok.2-2.5 tyś zł odkładac. Nie mamy działki ale te, które nas interesują kosztują w granicach 70-80 tyś. Czy w takiej sytuacji porywac się na budowę czy lepiej poczekac i powoli składac pieniążki? A może dom jest poza naszym zasięgiem i lepiej pozostac przy kupnie mieszkania?Póki co wynajmujemy mieszkanie - koszt samego odstępnego to 1000 zł dlatego decyzję chcemy podjąc w najbliższym czasie. Piszecie, że przy tanim budowaniu nie powinno byc garażu w bryle ale my chcemy przy tym pozostac.

Jeżeli chodzi o samą budowę - chcielibyśmy budowac metodą pół gospodarczą. Wykończeniówką i elektryką zajeliby się odpowiednio tata i brat z naszą pomocą.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi :)

Mam podjąć właśnie ostateczna decyzje odnośnie projektu mojego domu i nie mogę się zupełnie zdecydować.

pierwszy - dlatego, że bryłę garażu łatwiej odseparować termicznie od domu. Pamiętaj o dodatkowej warstwie styropianu między garazem a częscią mieszkalną

1. Niezły, ale wcale nie jest mały!. Warto zrobić przejście z garażu do wiatrołapu.

Dwie największe sypialnie najlepiej przeznaczyć dla dzieci a dwie mniejsze połączyć na sypialnię rodziców.

Garaż oddzielić warstwą ocieplenia od konstrukcji domu - to ważne!

Przykładowe zmiany:

http://images69.fotosik.pl/879/73897df06ba65b55gen.jpg

2. tam są kolumienki i balkoniki - czyli kompletnie nieprzydatne w użytkowaniu ozdobniki podnoszące koszt budowy.

Przy tanim budowaniu garaż może być przy domu, ale odrębny konstrukcyjnie. Może być połączony z wnętrzem domu drzwiami.

Chodzi o to, by do budowy garażu wykorzystać lżejszą i tańszą konstrukcję niż do budowy domu.

Edytowane przez Elfir

pierwszy - dlatego, że bryłę garażu łatwiej odseparować termicznie od domu. Pamiętaj o dodatkowej warstwie styropianu między garazem a częscią mieszkalną

O ile koszt może być wyższy tego odseparowania w przypadku 2-gim i z czym jeszcze to się wiąże? Bo jeżeli to nie jest jakiś b. duży koszt to nie chciałabym aby zaważył na wyborze projektu...

oddzielenie termiczne robi się na etapie konstrukcji. Garaż jest zimnym elementem - każde otwarcie bramy wjazdowej wychładza natychmiast pomieszczenie. Sama brama garażowa nie jest też szczelna. Dlatego ściany garażu powinny być oddzielone warstwą izolacji od ścian domu.

Stąd każdy garaż, który jest "otulony" pomieszczeniami ogrzewanymi jest mniej korzystny energetycznie niż dostawiony do bryły budynku.

tutaj ładnie to widać:

http://4.bp.blogspot.com/-XwnGdkQTSOQ/UZvRYz0_sdI/AAAAAAAAAJs/LDftt2OsNJ8/s1600/Dom_rzut_parter_blog.png

Skoro bardziej podoba ci się wersja 2 to po co dajesz nam dwie do opiniowania?

Osobiście uważam, że nr 1 jest bardziej przejrzysty, jeśli chodzi o układ, jedynie odwróciłabym pomieszczenia w garażu

oddzielenie termiczne robi się na etapie konstrukcji. Garaż jest zimnym elementem - każde otwarcie bramy wjazdowej wychładza natychmiast pomieszczenie. Sama brama garażowa nie jest też szczelna. Dlatego ściany garażu powinny być oddzielone warstwą izolacji od ścian domu.

Stąd każdy garaż, który jest "otulony" pomieszczeniami ogrzewanymi jest mniej korzystny energetycznie niż dostawiony do bryły budynku.

Skoro bardziej podoba ci się wersja 2 to po co dajesz nam dwie do opiniowania?

Osobiście uważam, że nr 1 jest bardziej przejrzysty, jeśli chodzi o układ, jedynie odwróciłabym pomieszczenia w garażu

dziękuje za odpowiedz. jednak trochę tego nie rozumiem, chyba lepiej jak garaż przylega do pomieszczeń ogrzewanych (i tak ma dodatkowa izolacje) niż jak nic do nich nie przylega. Przecież ta chłodna ściana będzie miała i tak dodatkowa izolacje. Tak tylko gdybam, ja się nie znam.

Nigdzie nie napisałam, że skłaniam się do którejś wersji. Mam właśnie duży problem. W pierwszej podoba mi się, ze jest więcej ogrodu ale znowu dom nr. 2 taki mniej płytki wydaje mi się, że będzie fajniejsze wrażenie w środku.

jeszcze wizualizacje bryły- choć one akurat obie jednakowo mi się podobają. Może ktoś bardziej obeznany w temacie znajdzie jakieś techniczne niuanse.

Edytowane przez PandaWielka

Panda - zwykle dom ma te 15-20 cm izolacji od zewnętrza.

A dobudowując garaż zwykle się o tym zapomina, albo daje izolacje 5 cm (bo więcej zmniejszyłoby pomieszczenia). Dlatego cię uczulam by taka izolacja została naniesiona już na etapie projektu. A najlepiej jakby garaż był konstrukcyjnie odrębnym budynkiem (chociaż przylegający do domu) - tak by konstrukcja garażu nie łączyła się z konstrukcją domu. Bo elementy konstrukcyjne też przewodzą ciepło/zimno.

Zastanawiam się dlaczego kuchnię architekt umieścił w takim miejscu? Daleko od garażu i wejścia - trzeba przez cały dom chodzić z zakupami.

W wersji 2 dużo miejsca tracone na wielki hol.

dzięki na zwrócenie uwagi na ten styropian miedzy garażem- będę pamiętać żeby pilnować ekipy :)

kuchnia jest dokładnie tak jak chciałam- otwarta na jadalnie a niewidoczna z salonu. To poza mała działka był główny wyznacznik projektu indywidualnego bo większość tych gotowych miało kuchnie na widoku z salonu. Mam tak teraz i nigdy więcej!! szczególnie uciążliwe przy gościach gdy wszyscy patrzą mi na ręce jak się spinam w kuchni.

Wejście tez takie duże na moja prośbę - chce aby było przestrzennie a nie wejście do fajnego domu przez klitkę. W wejściu często stoi dużo osób gdy się zegnają itp. Znajomi maja wielki dom a korytarzyk wejściowy taki długi i wąski, ze 2 osoby się nie mina i trzeba czekać w kolejce ;) Ten korytarz prowadzący do kuchni w projekcie 2-gim to przy okazji garderoba itp. a ze koniecznie chciałam duuuuzo szaf bo lubię mieć w nich nadmiar miejsca i wszystko pochowane tez mi to pasuje. Kurczę chyba jednak każdy ma inne potrzeby wiec musze sama zdecydować... nie będzie łatwo... ;/

Edytowane przez PandaWielka