Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

malwusia - w naszej okolicy bardzo popularnym rozwiązaniem jest stropo-dach 20cm steropianu pod dachem i zwykły tynk od środka - nic nie pęka a daje super izolacje akustyczną i termiczną i można dać blache wtedy.

Elfir - bardzo bym rekuperacje chciał (poza oszczędnościami jestem alergikiem i chyba takie powietrze mozna filtirować) ale to chyba znacznie zwiększa koszty, tym bardziej że budowa będzie w większości kredytowana więc oddać trzeba będzie drugie tyle.

Nie mam doświadczenia z użytkowym poddaszem ani blachą, ale wyczytałam to na wątku Z 71 - absolutnie odradzali tam blachę ci, którzy ją położyli.

Z drugiej strony moja rodzina na Podkarpaciu ma domy kryte blachą i jakoś mieszkają bez narzekania, ale wujek dekarz, więc może wykończył te dachy ponad standard, nie wiem ...

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.. " w kółko Macieju "

- zamiast "bawić się" w gotowce, przeglądać i analizować tony niepotrzebnych nikomu katalogów, lepiej sprecyzować swoje potrzeby związane z budynkiem i iść w dopasowany do działki i swoich potrzeb oraz Warunków Zabudowy Projekt Indywidualny !

- droższe jw rozwiązanie, ale dom zazwyczaj buduje się raz na całe życie ...

pozdrawiam :)

Łukasz

i tak i nie.

10 lat temu, kiedy projektowałam pierwszy dom z architektem, nie dałabym się absolutnie przekonać do projektu gotowego. Projektowanie trwało rok, bardzo rzadko spotykana konstrukcja, poziom 1 oraz poziom -1 na skarpie - 2 pełne piętra od strony ogrodowej i piętro z piwnicą od wjazdu.

Ja musiałam mieć tam projekt indywidualny, zależało mi na bardzo atrakcyjnej, ale trudnej działce w mieście, 5 minut od szkół i sklepów.

W przypadku przeciętnej działki moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, bo projektów jest tysiące i naprawdę można coś wybrać dla siebie, ewentualnie zrobić projekt indywidualny inspirowany gotowcem, gdy zmiany są zbyt istotne.

Kupując projekt gotowy mamy na talerzu efekt finalny. Bierzemy w całości, poprawiamy albo szukamy dalej.

W przypadku projektu indywidualnego tak naprawdę nie wiemy, do kogo trafimy i kupujemy trochę kota w worku. Oczywiście dopieszczamy koncepcję do bólu, ale ta współpraca różnie może wyglądać. I trzeba mieć także naprawdę dużą wiedzę, aby nie stało się tak, że architekt przeleje na papier wszystkie nasze marzenia, bez patrzenia na ekonomiczną stronę danego rozwiązania. Architekci lubią mieć w portfolio piękne projekty, oryginalne rozwiązania, przecież nie oni za to płacą :D

Ja byłam zadowolona ze współpracy, ale nie była to ekonomiczna budowa!!

Poza tym z nikim nie mogłam porównać wycen, niczego podpatrzeć ani nauczyć się na cudzych błędach, co już można zrobić w przypadku popularnych gotowców :)

Teraz mam na oku gotowca - prawie bez zmian, a drugi dom szalenie mi się podoba, ale ma zbyt ciężką konstrukcję i tu już bym musiała chyba zrobić projekt indywidualny na jego wzór. Niby drożej w projektowaniu, ale by się zwróciło z nadwyżką w budowie :)

witam.

tak chcialbym zapytać osoby znające sie w temacie. chodzi mi o wybór projektu i tak się zastanawiam nad dwoma domami parterowymi.

pierwszy to grenada http://www.dompasja.pl/projekt-domu/grenada/kosztorys

drugi to E-118 http://www.innedomy.pl/e_118.html?Komfortowy_dom_parterowy#

domki podobne, ale ten E-118 mimo, że ma większą powierzchnie to według kosztorysu pracowni jest tańszy w budowie.

dom dla rodziny 2+2 choć kto wie z czasem może sie powiększyć. co byście Państwo doradzili w wyborze.

może są Tu osoby które budowały te domki w mazowieckim.

witam.

tak chcialbym zapytać osoby znające sie w temacie. chodzi mi o wybór projektu i tak się zastanawiam nad dwoma domami parterowymi.

.

Pierwszy ma 4 sypialnie a drugi tylko 3. W dodatku ten większy ma użytkowe poddasze i schody. Wiadomo, ze jest droższy w budowie.

Grenada ma napaćkane okien na elewacji i to jakieś dziwaczne - np. wysokie okno do podłogi w spiżarce . Przecież to absurdalne!

Obydwa projekty mają tylko jedną łazienkę z pełnym programem co może być denerwujące przy rodzinie 2+2

Jak masz dwójkę dzieci, to najbardziej nasłonecznione pokoje od ogrodu powinny być dla nich. A żaden z tych projektów tego nie gwarantuje.

Coś jak tu:

http://images69.fotosik.pl/912/4cbc5a59bf3d4ca9gen.jpg

Edytowane przez Elfir

pawka

W tym domu oglądanie TV będzie bardzo niewygodne, można skrętu karku dostać ..

http://www.dompasja.pl/dompasja/sites/default/files/GRENADA-RZUTY-PODSTAWA.jpg

W sypialni małżeńskiej są tylko okna tarasowe, zaśniesz przy otwartych, jeśli zostaniesz w nocy sama?

3 garderoby na 3 sypialnie, moim zdaniem o jedną za dużo.

I małżeńska sypialnia nie jest oddzielona od dziecięcej pomieszczeniem, aby wygłuszyć dźwięki, to kolejny minus.

W kuchni słabo, bo zmieścisz tylko jednodrzwiową lodówkę, aczkowiek kuchnia jest tak duża, że można ją przeprojektować, gdybyś zechciała mieć tam side by side.

Osobna pralnia i wc - super, to podstawa.

Bardzo dużo tam ścian nośnych i ciężki strop - to wygeneruje duże koszty.

E 118 jest o tyle bez sensu, że jak już wybierać projekt z poddaszem, tracić miejsce na schody i wydawać na nie kilka - kilkanaście tysięcy, to niech już to poddasze jest ustawne, dobrze naświetlone i wygodne.

Mała jest ścianka kominkowo - TV, trudno takie aranżować, bo jedno i drugie to mocne punkty.

Pralka w łazience to moim zdaniem także złe rozwiązanie, aczkolwiek tu by się ją dało przenieść obok, tam są same ścianki działowe i można zmieniać.

Sypialnia małżeńska znów nie oddzielona pomieszczeniem od pokoju dziecka.

Pierwszy ma 4 sypialnie a drugi tylko 3. W dodatku ten większy ma użytkowe poddasze i schody. Wiadomo, ze jest droższy w budowie.

Grenada ma napaćkane okien na elewacji i to jakieś dziwaczne - np. wysokie okno do podłogi w spiżarce . Przecież to absurdalne!

Obydwa projekty mają tylko jedną łazienkę z pełnym programem co może być denerwujące przy rodzinie 2+2

Jak masz dwójkę dzieci, to najbardziej nasłonecznione pokoje od ogrodu powinny być dla nich. A żaden z tych projektów tego nie gwarantuje.

Coś jak tu:

http://images69.fotosik.pl/912/4cbc5a59bf3d4ca9gen.jpg

Fajny rozkład wnętrz, ale ta sypialnia małżeńska będzie brzydko wyglądała z 3 parami drzwi :) Taka sypialnia - holl. I ciasne przejście do łóżka z prawej strony.

Za to kuchnia super! Można ją zamknąć, a ja już nigdy więcej nie zrobię w pełni otwartej kuchni.

dzieki. poddasze na pewno będzie nie uzytkowe. Fakt grenada ma dośc sporo okien ale można przecież zrobic po jednym w pokojach. nad stropem też trzeba by pomyśleć aby zrobić jaki lekki. Elfir a ten rzut który podałeś to jest z jakiegoś projektu na zamówienie?

skoro poddasze ma być nieużytkowe, to lepiej wybrać od razu dom z dachem o niższym kącie nachylenia - sam dom będzie wtedy niższy, będzie miał mniejszą kubaturę i nie będziesz też tracił miejsca na schody.

W 118 ma wysokość 7,3 m - tyle samo, a nawet mniej ma dom z użytkowym poddaszem z niską ścianką kolankową, spójrz na przykład ..

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Z101-TSK-345

Parterówka z dachem 25 stopni ma już np. 6,4 m, jak np. Patrycjusz...

http://www.dobredomy.pl/projekt/patrycjusz/

Większa - także 25 st. i wys. 7,2 m, ale parter ma wys. 2,8 m

http://www.dobredomy.pl/projekt/proteusz/

Jeśli od początku nastawisz się na rekuperację to nie będziesz budował kominów wentylacyjnych i dzięki temu do reku i instalacji za wiele nie dołożysz . Nastaw od razu się na wentylację mechaniczną i nie buduj kominów .

ale tu mas zna myśli kominy wentylacyjne ?

Pytam, bo nie znam się kompletnie na reku, podoba mi się bardzo ten projekt i musiałabym kombinować, aby scalić w jednym kominie kocioł kondensacyjny gazowy i kominek - kozę ..

phpThumb_generated_thumbnai.jpg

Myślałam o przeniesieniu kotła do małej łazienki albo i przeniesieniu kominka- koza do wnęki przy pom. gospodarczym.

tak, ale w MPZP kąt jest 30-45%

To faktycznie sporo projektów odpadnie.. Szkoda by było tego strychu nie wykorzystać, choćby na rekreację..

Tylko ta ścianka tv kominek jest naprawdę wąska, nawet w aranżacji umieścili TV nad kominkiem - nigdy bym tak nie zrobiła

http://www.innedomy.pl/data/Oferta/Zdjecia/2655_b.jpg?Komfortowy_dom_parterowy_wnetrze

dzieki. poddasze na pewno będzie nie uzytkowe. Fakt grenada ma dośc sporo okien ale można przecież zrobic po jednym w pokojach. nad stropem też trzeba by pomyśleć aby zrobić jaki lekki. Elfir a ten rzut który podałeś to jest z jakiegoś projektu na zamówienie?

Rzut, który podałam, to przeróbka gotowego projektu Arteo firmy Archetyp - ściany nośne bez zmian, tylko działówki przeniesione i pozmieniane funkcje pomieszczeń.

http://archetyp.pl/projekt_arteo/

Edytowane przez Elfir

Myślałam o przeniesieniu kotła do małej łazienki albo i przeniesieniu kominka- koza do wnęki przy pom. gospodarczym.

Zrób wyprowadzenie z pieca przez ścianę, przewodem koncentryczno -spalinowym:

http://images67.fotosik.pl/952/1e70bfd1b2749b3agen.jpg

Rzut, który podałam, to przeróbka gotowego projektu Arteo firmy Archetyp - ściany nośne bez zmian, tylko działówki przeniesione i pozmieniane funkcje pomieszczeń.

http://archetyp.pl/projekt_arteo/

muszę przyznać, że bardzo ciekawy projekt. nawet w oryginale jest bardzo wygodny. czy budowales ten domek? koszty budowy według podanego kosztorysu też nie sa jakieś tragiczne. tylko kąt dachu musialbym zmienić:)

Elfir

świetny pomysł, dziękuję Ci bardzo, ale nie mogę zmieniać okien - w projekcie są piękne, harmonijne elewacje. Raczej powiększę tę małą łazienkę kosztem hallu (jest tam za szeroko, wystarczy tyle co w korytarzu) i wtedy uda się zmieścić tam dodatkowo małego junkersa, a w pomieszczeniu gospodarczym zrobię sporą pralnię. W łazience nie chciałabym pralki, tylko dwuosobową wannę. Tam są tylko ścianki działowe, nie ma nośnych, wnętrza są bardzo plastyczne i jedno co muszę wyliczyć, to aby mi komin nie wyszedł w kalenicy.

Piec mógłby jeszcze wylądować w garażu (będzie doklejony).

zmiana nachylenia dachu wymaga przeprojektowania całej konstrukcji. To już lepiej chyba robić sobie indywidualny.

Pokazałam tę przeróbkę głownie z powodu zobrazowania tych dwóch pokoi dla dzieci - oba mają okna na południe i sa jednakowej wielkości (czyli nie ma kłótni o "lepszy"). Na dodatek sa daleko od salonu, dzięki czemu wieczorni goście nie przeszkadzają dzieciom w spaniu.