Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi. Co do projektu, to zawsze chcieliśmy mieć dom parterowy. Wiemy, że to będzie związane z większymi kosztami budowy. Działkę mamy wymiarów 35mx65m więc miejsce jest. Wejście do domu jest od zachodu.

Pierwotnie wzorowaliśmy się na projekcie koko g2 (pierwszy załącznik koko)

Zrobiłam takie wstępne zmiany. Tylko w paincie, bo nie mam żadnego programu, który by się nadawał (załącznik nowy). Myślę czy by jeszcze nie przesunąć linii salonu z lewej strony trochę w lewo i automatycznie też przesunąć kuchnie. Jutro usiądę i na papierze kancelaryjnym wyrysuję sobie dokładne wymiary i co bym chciała dokładnie w środku.

koko.jpg

nowy.jpg

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja bym radziła Ci Magda przeczytać najpierw ten wątek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18808-Czego-w-urz%C4%85dzaniu-domu-nie-zrobiliby%C5%9Bcie-ponownie/page342

Pomoże sprecyzować oczekiwania, wyeliminować złe rozwiązania, określić potrzeby, a potem to już niech architekt przełoży to na rysunki.

Łukasz ma 100% racji, to ma być jak szwajcarski zegarek. I niech architekt rozrysuje także meble i sprzęty. Choć tak orientacyjnie.

Może się to wydawać śmieszne, ale ja już na etapie projektu robiłam koncepcję kuchni w ATLASIE i miałam wybrane wszystkie sprzęty do łazienek. Przydają się też wszystkie punkty świetlne. Później nie będzie poprawek i wszystko spasuje idealnie.

Projekt bazowy - Koko jest bardzo słaby. Może lepiej od razu wymyślać coś zupełnie nowego, niż poprawiać coś tak złego ?? Architekt się także zbytnio nie wysilił, delikatnie mówiąc.

magdaol

... zamiast "odkrywać Amerykę" i rysować na papierze kancelaryjnym, milimetrowym, czy jakim tam ... :)

spróbuj na zwykłym papierze A4 sprecyzować swoje ogólne potrzeby związane z budynkiem, pomieszczeniami, itd - wypisz je !

stwórz ( ramowy ) Program Funkcjonalno - Użytkowy budynku. Wbrew pozorom nie jest to łatwa sprawa ( stąd " ramowy " ) określający podstawy tego co oczekujesz.

Analizę Warunków Zabudowy / Planu Miejscowego oraz działki dla dedykowanych ( pod Program jw ) rozwiązań projektowych - pozostaw Architektowi.

O wyborze projektanta było już trochę na FM.

O uprawnieniach nie będę już wspominał, ale zawsze warto wiedzieć z kim się pracuje ( ! ).

Pozdrawiam

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

a ja znalazłam Magda jeszcze jeden wątek, który bym Ci radziła przeczytać :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?3337-Co-by%C5%9B-zmieni%C5%82%28a%29-buduj%C4%85c-jeszcze-raz

Planuję drugą budowę, zaprojektowałam mnóstwo wnętrz, więc jakieś tam doświadczenie już mam, ale i tak wiele się dowiaduję, czytając właśnie ten temat.

I nie przejmuj się, że "nie znasz się na projektowaniu". W końcu od tego zatrudniasz fachowca, za to mu płacisz. A jeśli się nie sprawdzi już na etapie koncepcji, to nie wahaj się szukać innego. Radziłabym też zlecić fachowcom dodatkowe projekty łazienek i kuchni. Jak najwcześniej, bo potem może się okazać, że np. nie wejdzie ci inna kabina, niż jakaś marna 80 - ka i będziecie obijać w niej łokcie. Zresztą najlepiej zrobić bez kabiny - po co po każdej kąpieli wycierać szyby, skoro można zaprojektować od razu prysznic we wnęce - bez brodzika, bez ścianek.

Tak samo w kuchni - zamarzysz sobie być może wyspę, a się może okazać, że przy danym ustawieniu ścianek nie ma opcji, aby ją wygodnie ustawić z wymaganymi odległościami.

" W końcu od tego zatrudniasz fachowca, za to mu płacisz. A jeśli się nie sprawdzi już na etapie koncepcji, to nie wahaj się szukać innego. "

tak jest :) mogę jedynie dopisać, że ( z mojej praktyki zawodowej ) :

- opracowywanie Projektu Koncepcyjnego BEZ wrysowanych elementów wyposażenia jest niepełną Koncepcją i ( wg mnie ) ogólną stratą czasu !

( nie potrzeba na tym etapie definiować elementów wykończeń wnętrza, ale dla przykładowej KUCHNI powinny być wrysowane blaty, pokazana niska i wysoka zabudowa, w tym lokalizacja lodówki, zlewozmywaka, kuchenki / okapu, ... analogicznie dla innych pomieszczeń i funkcji budynku )

- etap Koncepcji jest etapem kluczowym ! a to, że Inwestor z Architektem / Projektantem powinni mieć wspólne cele ... tak powinno być !

- Projektant powinien wsłuchiwać się dokładnie w potrzeby Inwestora, ale też i Inwestor nie powinien być głuchy na takie, czy inne rozwiązania projektowe

- obydwoje idą tą samą drogą ...

pozdrawiam :)

ŁUKASZ

pozdrawiam i powodzenia z popularnymi gotowcami

Dziękuję Ci bardzo :) Choć może lepiej nie dziękować, żeby nie zapeszać - póki co obleciał mnie mega strach !! :eek::eek: I zastanawiam się, czy ja się w ogóle chcę w to pakować :rolleyes: Czy mam na to siły i chęci ..

Jestem strasznie upierdliwa, zwłaszcza jeśli chodzi o wnętrza i bardzo się boję, że stracę znów rok w życiorysie. "Stracę", bo kiedyś to była dla mnie frajda, a teraz to tylko frajda na etapie projektowania, a dalej już zupełnie nie. To pilnowanie fachowców, grrr

Z projektem też się póki co waham. Dla 2 osób plus odwiedzające dzieci, wjazd od północy, lekko po ukosie ( NW)

Nr 1

GAJA rzuty.jpg

- ma fajną sypialnię - spora szafa, przepiękne okno, ustawienie od północy ( tak chcę), miejsce na fotel z podnóżkiem

- ma dwie łazienki, pralnię, częściowo zamkniętą kuchnię i kominek przy stole w jadalni i zarazem przy salonie

- ma cudowną werandę! a ja nie wyobrażam sobie, aby ten dom miał być bez werandy/zadaszonego tarasu albo dużego podcienia

Nr 2

designall.dll.jpg

- ma wspaniałą kuchnię - otwartą, z wyspą, z oknami dookoła, z widokami na ogród od południa i wschodu i nie było by problemu z tym, że jest niepraktyczna, bo otwarta, bowiem mieści mi się tam także druga kuchnia gospodarcza, gdzie mogłabym robić przetwory czy usmażyć rybkę

- mieści się w niej większy zestaw wypoczynkowy

- mieści się stół na 10 osób, który na co dzień byłby złożony do 6 os.

- mieści się pralnia, garderoba - w jednym z pokoi

- także są dwie łazienki - tj łazienka i wc

- na minus - są dwa kominy

- stylistyka także do dużej korekty, ale to nie problem

- i nie ma werandy :(

Więc w sumie nie wiadomo, czy nie zrobię jednak na bazie 2. projektu indywidualnego, w którym dodam werandę, albo dołożę ją na etapie adaptacji.

Konstrukcyjnie oba są podobne - wiązary MITEK, ściany nośne tylko po obrysie, brak stropu - sufity podwieszane.

Nr2.ma 7m2 więcej, ale duuużo tańsze okna

Póki co daję sobie czas do jesieni na przemyślenia :)

podobają Ci się te rzuty ?

... pierwszy dom zaprasza do ... łazienki , w drugim - trochę lepiej :) gdyby nie te kolizje z drzwiami wewnętrznymi.

jasne, że wszystko można poprawiać, naprawiać, polepszać, a jest co !

... gotowce, w swoim zewnętrznym obrysie nadają się do takiej edycji.

powodzenia :)

magdaol

- program funkcjonalno - użytkowy + dobry architekt ! :) - jak najbardziej

- pamiętaj również, iż z projektu "gotowy" nie będzie projektem indywidualnym, a wskazanie go jako "wzornik" niekiedy może bardziej ograniczać, a niżeli przyspieszać projektowanie / uzgadnianie projektu / ...

pozdrawiam

ŁUKASZ

Podobają mi się oba :yes:.

w 1. można też zrobić drzwi z drugiej strony, tak jak jest też mi nie przeszkadza. Dom robię dla nas a nie dla gości. Gorzej by było, gdyby drzwi wc ustawiono vis a vis salonu albo kuchni ;)

W 2. nie będzie wcale drzwi do części nocnej, bo i tak byłyby cały czas otwarte. To ma być dom dla dwójki.

Łazienki do zmiany, w paints nie dało się wiele narysować, tak tylko ogólnie.

Oczywiście salon mógłby mieć ze 40 m2, a sypialnia duuużą garderobę :lol2: Ale ja się chcę zmieścić w 300 tys stan deweloperski.

Na szczęście zaoszczędzę na ogrodzeniu, bramach, furtkach itd. - nikt ich tam na mojej ulicy nie robi, tylko krzaki :)

Siedziałam pół nocy i wczoraj i w sobotę. Czytałam różne wątki. Też o tym jak ludzie budują domy parterowe i jakie. I generalnie jak patrzylam na projekty które mieli to raczej wszędzie były dłuższe korytarze jak się chce mieć oddzielona trochę część dzienną i nocną.

Myślę czy szukać innego architekta skoro mówicie że tak kiepskie rozwiązanie zaproponował

Witam po długiej przerwie!

Koncepcja zmeniona o 180 stopni. Jestesmy blisko zakupu dzialki typu tramwaj.

Działka.jpg

Jeszcze pol roku temu nigdy bym takiej nie kupil, ale zycie i realia weryfikuja wszystko. Lokalizacja kosztem przestrzeni i zycia taksowkarza przy 3ce dzieci.

Bedziemy isc pod projekt indywidualny (gotowce z domyzwizja nie wejda razem i cale szczescie) tak zeby wykorzystac dzialke tak optymalnie jak tylko sie da.

Oczekiwania:

- garaz dwu stanowiskowy (wiem ze bedzie ciezko na 15,85m szerokosci) /lub wiata przed domem na dwa samochody

- salon z kuchnia / lazienka / maly gabinet

- 3 sypialne u gory (trojka dzieci)

Ponizej bardzo wczesne inspiracje:

- http://www.najlepszedomy.pl/projekty/102/duzy_dom_na_waska_dzialke_nowoczesny_i_komfortowy,114.html (gdyby dzialka byla wieksza)

- http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-GL-1104-Modern-House,1118.html

Dajcie znac jak macie jakies inne ciekawe pomysly i zweryfikujcie brutalnie moje marzenia :) sprowadzajac je do realiow.

Dzieki,

P.

Jakies inspiracje

Działka.jpg

malwusia

... można i tak, i tak, i ... jeszcze inaczej :)

- a dlaczego odpuszczasz ( na wstępie ) ten salon 40m2 i garderobę bezpośrednio przy sypialni głównej ?

- ja bym powalczył, szukał przestrzeni ustawiając na nowo Priorytety budynku.

pozdrawiam

tę garderobę można bardzo łatwo poprawić, inaczej dzieląc małą łazienkę. Co do salonu, to póki co jest bardzo nieustawny, ale nie wszytskie okna muszą być przecież z wyjściem na taras, można zrobić fixy do podłogi albo zwykłe okna. Można kuchnię zrobić otwarta itd. - nie wiem, jakie są gusty i potrzeby inwestorki. Myślę jednak, że po przeczytaniu poleconych przeze mnie wątków dużo się wyjaśni i wykrystalizuje.

Ja sobie właśnie czytam i notuję w punktach, na co zwrócić uwagę - lepiej się uczyć na cudzych błędach :)

... jeśli " 15,85m " to faktyczna szerokość działki, to ( z prostego rachunku ) wynika, że do 16m szerokości brakuje Ci 15cm, co oznacza, że możesz jedną ścianą ( bez okien ) zbliżyć się na odległość 1,5m od granicy działki :) .... to chyba żle nie ma ;)

ale rozumiem, że 1,5 od granicy działki dalej żależy od:

- interpretacji Pani w urzędzie

- MPZP

- braku okien z jednej strony budynku

czy się myle?

P.

covalewsky

" ale rozumiem, że 1,5 od granicy działki dalej żależy od: "

interpretacji Pani w urzędzie

- ... no to Pani w urzędzie musi mieć podstawę prawną :)

a dla działek o szerokości mniejszej niż 16m, WT_Warunki Techniczne dopuszczają zbliżenie budynku do 1,5m od gr.działki !

pod pewnymi warunkami ...

MPZP

- to jest oczywiste

braku okien z jednej strony budynku

- coś za coś, jeśli zbliżenie budynku jest od strony PN, to ( wg mnie ) warto pokusić się o dodatkowe m działki od strony PD budynku, tej " ekspozycyjnej" najlepiej oświetlonej :)

malwusia

nie wiem, jakie są gusty i potrzeby inwestorki

... to gratuluję podejścia do tematu ...

Witajcie, a co myślicie o tym projekcie? Już chcę parę zmian, gabinet i kotłownia mają być mniejsze, a tam gdzie górna garderoba to miało być wpisane pralnia. Myślę jeszcze czy by nie powiększyć tej łazienki koło sypialni. Chociaż nie wiem czy jest sens, bo ma być tylko wanna, wc i umywalka. Nie patrzcie na ustawienie wc i umywalki w tej łazience :) Czy to jest trochę lepiej rozwiązane?

1.jpg