Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

- ... ja pasuje ! widząc miskę ustępową przy ścianie sypialni i natryski w oknach ...

" czy to jest trochę lepiej rozwiązane? "

- " trochę " - to jest dobre określenie ! ale nie przejmuj się moją krytyką :)

- podobno 80% kubatury na świecie powstaje bez udziału architekta, co wynika w większości przypadków z biedy i nędzy.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

magda - jest o niebo lepiej :)

Zwróć faktycznie uwagę na okna w łazience. Wc przy ścianie sypialni mam i nie przeszkadza, ale u mnie jest szafa wnękowa od strony pokoju, pewno wygłusza.

Nie chciałabym w salonie na widoku drzwi do schowka, natomiast sama ilość powierzchni na skrytki, schowki, garderoby jest super. Dobrze, że w sieni zmieści się teraz głęboka szafa :yes:

Proponuję na tę ścianę silkę.

Ja tak próbuję ustawić, aby nie było mi widać z salonu zlewu i kuchenki, Teraz mam wszystko na jednej, otwartej przestrzeni - salon, kuchnię i jadalnię. Więcej tak nie chcę.

W sumie u Ciebie wypoczynek będzie tyłem, więc nie ma problemu.

Łazienka u mnie będzie raczej ślepa, muszę dokleić z boku garaż, ale przy wentylacji mechanicznej nie robi mi to różnicy. Małego okienka przy prysznicu raczej bym nie robiła.

Witam,

Po pierwsze chciałem podziękować WSZYSTKIM forumowiczom za cenne rady, doświadczenia i informacje ze wszystkich działów i tematów. Wiedza, jaką przekazujecie nie tylko pomaga w bieżących sprawach związanych z budową domu ale też potrafi skutecznie wyprostować myślenie i sprowadzić na ziemię nieświadomych i niedoświadczonych Inwestorów takich jak ja :)

Do meritum.

Na początku planów budowlanych zaplanowaliśmy (z żoną) budżet na 350 tysięcy złotych. Dom miał być nowoczesny, z poddaszem użytkowym, garażem i pokojem dla gości...

Wybraliśmy projekt:

http://www.e-domy.pl/e-143.html?maly-dom-z-poddaszem-uzytkowym

Później nastąpiło pół roku czytania, uczenia i prostowania światopoglądu na forum :)

Po przemyśleniach zrezygnowaliśmy z garażu, dodatkowego pokoju, dużego salony itp.

Internet został przeszukany jeszcze raz i spodobał nam się projekt:

http://www.dobredomy.pl/projekt/janus/

Niestety jest nowy i nie ma wyceny nawet na stronie projektanta.

Bardzo proszę o opinie i sugestie :)

Pozdrawiam

- wg przekierowania na " projekt " , autorami są :

Tomasz Flak, Katarzyna Widurska - obie osoby bez uprawnień zawodowych ( http://www.izbaarchitektow.pl/ ) : " Wyszukiwanie czynnych architektów ",

co utwierdza mnie w przekonaniu, że "gotowiec" może narysować każdy :) w tym z wątpliwymi rozwiązaniami projektowymi, jak np. drzwi toalety w linii stołu jadalnego :bash:

- handlowanie koncepcjami, niestety NIE projektowanie ...

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

... gotowiec "Janus" trochę bardziej poukładany w PARTERZE, ale - brak danych o autorach projektu, jak również brak przekroju budynku ( nawet w dostępnym pdf-ie ), a szkoda, bo można by zobaczyć na ile są użytkowe pomieszczenia na PODDASZU ( ? ) ścinane przez koperty i konstrukcję dachu.

- 2700zł za nieuzgodnioną "gotową" Koncepcję, niedostosowaną do działki i Warunków Zabudowy ...

Witam

Planuję budowę domu od dłuższego czasu... zatrzymałem się na wyborze projektu i okazuję się że nie jest to takie proste..

Prosiłbym o poradę który z tych projektów będzie "najrozsądniejszym wyborem" biorąc pod uwagę każdy istotny element w wyborze domu - pytam o to Was fachowców którzy się na tym znają. Każdy z nich mi się podoba i nie mam pojęcia który wybrać.

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-ananasach-2-ver-2/ma5f1fb4f94de3

http://pracownia-projekty.dom.pl/dm_rumcajs_n_ce.htm

http://www.archeton.pl/projekt-domu-baltazarsolis_1492_opisogolny

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rukoli-4/m52d7f2491c6af

Dobrze zaprojektowany dom to taki, który :

1. dostosowany jest do potrzeb, oczekiwań i aspiracji jego użytkowników

2. spełnia wymogi Warunków Zabudowy / zapisów Planu Miejscowego

3. uwzględnia dane z konkretnej działki budowlanej ( geometria granic, geotechnika, ukształtowanie terenu, lokalizacja, otoczenie, sąsiedztwo, … dostęp do sieci, drogi, strony świata, itd. )

4. spełnia aktualne przepisy budowlane

5. … ma to coś :)

Ad. 1 - dot. „ Programu funkcjonalno – użytkowego ” tworzonego i odpowiadającego potrzebom przyszłych użytkowników i określającego ilości, wielkości i cechy jakościowe pomieszczeń wewnętrznych obiektu. Oczekiwania i aspiracje – odnoszą się do jw. oraz do formy architektonicznej obiektu ( uzgadnianej zazwyczaj na etapie Projektu Koncepcyjnego )

Ad. 2 - wymaga Analizy i ujęcia wytycznych ( nakazów / zakazów ) w Projekcie

Ad. 3 - wymaga Analizy i ujęcia danych w Projekcie

Ad. 4 - odnosi się wprost do spełnienia obowiązujących przepisów w zakresie architektury / konstrukcji / instalacji

Ad. 5 – wg uzgodnień : dom może być „anonimowy” lub stanowić spójny „wyróżnik” odnoszący się do jego Architektury i przekazu wykraczającego poza ramy budowy ścian, okien, dachu, …

…………………….

inlive

... proponuje zacząć od sprecyzowania potrzeb swoich i rodziny :)

W projektach które podałem jest praktycznie wszystko czego potrzebowałbym poza drobnymi zmianami - , generalnie chodzi o koszty budowy który z nich będzie najtańszy i najdroższy do wybudowania - sso przez firmę a wykończenia systemem gospodarczym przez znajomych.

Domy spełniają MPZP.

Budować chcę z białego Solbetu ściany zewnętrzne + styropian, a wewnętrzne z silikatu lub również z Solbetu, dach raczej dachówka ceramiczna, wykończenia bez wielkich szaleństw finansowych tylko z umiarem w granicach normy.

Grzanie -jestem za piecem na węgiel/drzewo ale zastanawiam się nad pompą ciepła.

Czyli kolejny projekt w kosz :) co coraz bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że nie ma innego wyjścia jak projekt indywidualny.

Misiek, ten projekt to nowość, dopiero w fazie koncepcji. Myślę, że lepszym rozwiązaniem byłoby wybranie projektu już sprawdzonego przez innych inwestorów, wtedy będziesz mógł nawet zobaczyć wybudowany już dom.

Co do Janusa, to akurat tą łazienką na dole bym się nie przejmowała, można wejście zrobić inaczej. Można schody zrobić tam lekkie, nie muszą być w klatce schodowej, o ile nie potrzebujesz pomieszczenia gospodarczego o takiej dużej powierzchni.

Ja bym przemyślała raczej coś innego - mianowicie brak sypialni na dole. Moim zdaniem to przekreśla każdy projekt z użytkowym poddaszem, gdyż prędzej czy później taka sypialnia może być potrzebna, o ile dom buduje się na lata. Niestety domy z sypialnią na dole mają już powierzchnię użytkową z reguły większą niż te 100m2, bowiem pełny program funkcjonalny na parterze generuje spory metraż.

p.s. oglądałeś ten :

http://z500.pl/projekt/94/Z101,maly-dom-z-pokojem-na-parterze-duzym-pg-i-wykuszem-w-jadalni/dane-ogolne.html

wizualnie możesz go zrobić tak, jak Janusa

Każdy z nich mi się podoba i nie mam pojęcia który wybrać.

Po projektach mam wrażenie, że dom ma mieć przede wszystkim kosztowne duperele - balkony, wielopołaciowe dachy, wykusze.

Ktoś, kto wybiera taki projekt, nie pyta, który tańszy :)

Kwestia ogrzewania jest bardzo istotna przy wyborze projektu. Piec na paliwo stałe wymaga pomieszczenia o odpowiedniej wielkości, oddalonego od części mieszkalnej. Wymaga przewodu kominowego.

Pompę ciepła ustawisz nawet w szafie w korytarzu.

Wybierając bezobsługową PC oszczędzasz na powierzchni domu, na kominach, na kosztach wykończenia pomieszczenia kotłowni (płytki, atestowane drzwi).

Stąd moje pytania. Bo projekt pod PC nie będzie nadawał się pod piec na węgiel.

Dalej - dom w ananasach ma klatkę schodową w salonie - czyli kiedy będziesz chciał wypocząć w salonie, będą ci przeszkadzać dzieciaki i ich koledzy latający po schodach do swoich pokoi. Ponadto kotłownia nie nadaje się pod paliwo stałe. Kuchnia z samymi skosami - nie kupisz tanich mebli w IKEA, będziesz musiał nietypowe zamawiać u stolarza. Ten projekt ma o jedną sypialnię więcej iż np. dom w rukoli.

Dom w rukoli - wielospadowośc dachów utrudnia jakąkolwiek sensowną aranżację w tak bardzo małych pokoi na poddaszu. Lukarny podrażają koszt dachu.

Rumcjas - jest o wiele większy niz domy Archonu, czyli samo przez się wiadomo, że droższy w budowie.

Solis - podobnie jak Rumcajs jest większy od projektów Archonu. Dwuspadowy dach będzie nieco tańszy, ale w garażu zaparkujesz dwa auta pod warunkiem jak jedno z nich będzie bardzo krótkie, w rodzaju cinquecento . Ma dodatkowy pokój, dodatkową łazienkę (koszt wykończenia łazienki jest wyższy od wykończenia pokoju). I znów niestety kuchnia tylko pod meble na zamówienie.

... Elfir bardzo konkretnie :)

- patrząc na " dom w ananasach " ( co za nazwa ??? ) jest jakieś kompletne kurjozum :

- piony instalacyjne, które są na PODDASZU w łazience, znikły w cudowny sposób na PARTERZE ( ? ), a powinny " wypaść " w " zacisznym " pokoiku o wymiarach 9m2, który znajduje się na dole, pod łazienką ...

- schody faktycznie są "szalone" : najpierw dostajemy się na spocznik o wys. około 150cm nad podłogą PARTERU ( pod nim o zgrozo TV ), dalej spocznik wbija się na tą wysokości 150cm w łazienkę PARTERU i w zasadzie tnie nam tą wygodną przestrzeń dokładnie na pół !

- w wiatrołapie nie wiem, czy dwie osoby przeżyją kolizję z drzwiami ... raczej szans nie mają.

- jak piszą autorzy : " ... uroczy dom ... o atrakcyjnym wnętrzu "

- Koncepcja i tyle ... tak więc nie chce się rozpędzać :)

- nazwa "projekt" oraz " atrakcyjne wnętrze " wg mnie jest dużym nadużyciem.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Malwusia, sypialnia na dole była planowana...w optymistycznej wersji budowy domu czyli przed forumowo-życiowo edukacją. Zrezygnowałem z garażu a to rodzi konsekwencje. Pokój na dole został zastąpiony przez duże pomieszczenie gospodarcze, w którym oprócz pieca będę mógł przechowywać rowery, narty czy inny sprzęt. Rozumiem całkowicie argumentację odnośnie budowy domu na lata i to, że pokój na dole powinien być...ale to są niestety kompromisy spowodowane ograniczonym budżetem. Być może to błąd ale tego dowiem się zapewne po czasie.

Czy może znacie projekt o porównywalnym metrażu z lepszym rozkładem pomieszczeń, lub macie pomysł jak to wszystko ,,ułożyć''?