Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MisiekNS

... zazwyczaj jest tak, że metraż budynku wzrasta w stosunku do zakładanego. Związane jest to z zmianami gabarytów pomieszczeń, czy dodatkowymi pomieszczeniami ( jak np. pralnia, pomieszczenie obsługi ogrodu, ... ), czy też komunikacją, która swoje " zabiera " ...

Witam

My bedziemy budować właśnie jeżynę http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-jezyna.php ma wszystko co chcemy :) Szkoda,że nie da się garażu "przyleić do niej" Ale jest fajna funkcjonalna i tania w budowie.Działka zakupiona humuś sciągnięty w sierpniu lecimy stan 0 :)

Przecież się da bez problemu. Wyżej o tym pisałam i pokazywałam na przykładzie innego domu, w którym miejscu to zrobić.

A za pomocą świetlików VELUX jesteś nawet w stanie doprowadzić światło dzienne do łazienki z dachu garażu, jak ci zależy.

Edytowane przez Elfir

Elfir, zgadzam się z Malwusią, że Twoje rady są bezcenne! Wszystkie pomysły są świetne...tylko jedno mnie martwi. Zakładaliśmy dom na poziomie około 100m2, a we wszystkich Twoich projektach jest 130. Wg forumowego przelicznika 30m2 to jest 75tys złotych...chyba że czegoś nie rozumiem :)

Licz powierzchnię całkowitą a nie użytkową. Budujesz i płacisz za wszystko, a nie tylko za pokoje.

Wybrany przez ciebie E143 ma powierzchnię 200 m2.

Dom o pow. 100-130 m2 pow. całkowitej taniej wyjdzie jak będzie parterowy.

Dopiero przy pow. 140-150 wzwyż korzyść przechyla się na rzecz piętrowych budynków.

Co konkretnie wymaga twoja żona od sypialni? Skosów i otwartej więźby? Bo to da się załatwić nawet w parterówce.

http://images70.fotosik.pl/1007/a3c4d020a68999d8gen.jpg

Wykończenie schodów drewnem to co najmniej 10 tyś. (dla betonowych) a całe drewniane ok. 15 tyś.

Do tego dochodzi koszt stropu i cięższa konstrukcja domu. O wiele taniej położyć tynk na ścianach niż zabudowywać ściany karton-gipsem.

Mając ograniczony budżet musisz wybierać. Co jest ważniejsze - wygodna kuchnia albo pralnia czy "podoba-mi-się", jak balkony czy lukarny?

Edytowane przez Elfir

Chyba do gustu przypadł mi projekt "Benedykt 3" Ktos z was budował może dom według tego projektu? Co o nim sądzicie?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173059-projekt-BENEDYKT-3-pracownia-MG-PROJEKT&highlight=benedykt

Poza tym jesteś spamerem, skoro piszesz o niewielkich domach i wskazujesz na benedykta.

Malwusia

Parterówka jest rozsądnym pomysłem, ale nie do zaakceptowania przez moją lepszą połowę.

Sypialnia na piętrze, kominek i ładna kuchnia to są rzeczy absolutnie nie negocjowalne.

I jest tak jak piszesz, chyba nie ma wyjścia i trzeba będzie trochę zwiększyć ilość metrów.

A wiesz, jaki ten dom będzie niewygodny ? :)

Gdybyś miał większy budżet i mógł wybudować minimum ze 130m2 domu z użytkowym poddaszem, wtedy byłoby OK, a tak to będzie dom:

- bez sypialni na dole

- bez garderoby na dole (bieganie po każdą zapomnianą rzecz na pięterko - cudowne !)

- bez pralni na dole albo bez pralni na górze - a brudne rzeczy zbiera się i tu i tu i zawsze problem - gdzie suszyć ?? (chyba że masz łazienki w pionie i robisz zsyp)

- jeśli pralnia i suszarnia na górze, to gdzie prasowanie? Znoszone na dół ? Bo jednak większość osób woli prasować przy oglądaniu TV, to przecież straszliwie nudne zajęcie

- bez możliwości doglądania dzieci na dole, bo ich sypialnie są na górze

- bez porządnych szaf/garderoby - nie zmieszczą się pod skosami, a ściany szczytowe będą w świetle okien

- latem w upalne dni zwykle nie do wytrzymania, o ile nie zrobisz wentylacji i dobrej izolacji

itd.

Misiek

dołożyłabym jeszcze - małe domy z użytkowym poddaszem mają w 99% niewygodne, wąskie schody

Elfir

Licz powierzchnię całkowitą a nie użytkową. Budujesz i płacisz za wszystko, a nie tylko za pokoje.

Wybrany przez ciebie E143 ma powierzchnię 200 m2.

ja się na to nabrałam przy projekcie "przystępny" - liczyłam, że on ma 107 m2, a ma jeszcze kotłownię, której nie wlicza się do pu

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Przystepny-M184-TLC-269

Projekt odrzuciłam.

Bo jednak większość osób woli prasować przy oglądaniu TV, to przecież straszliwie nudne zajęcie

.

Jestem fleją...Prawie wcale nie prasuję...

U mnie deska do prasowania stoi w garderobie - jak coś trzeba przeprasować to szybko przed założeniem przejadę żelazkiem.

Elfir

ale przynajmniej masz garderobę :) A w niej przestrzeń na ustawienie deski, której pewno nawet nie składasz :)

Nie znalazłam projektu z użytkowym poddaszem ok. 100m2 pu, który miałby garderobę, bez rezygnacji z jednej sypialni na rzecz pomieszczenia gospodarczego/pralni/garderoby, natomiast parterówki wyszuka się bez problemu, np.:

http://studiokrajobrazy.pl/projekty-domow/flamenco#.VZJ4E1InOvl

Elfir,

e-143 to były marzenia, które okazały się nierealne.

Malwusia,

Wszystko o czym piszesz jest prawdą, niewygody itp. oraz to, że nie ma projektu z poddaszem około 100m2, który by miał ,,wszystko'' czego bym wymagał czyli pokój dodatkowy i duże pomieszczenie gospodarcze.

Co najgorsze przekonują mnie Wasze argumenty...i chyba podejmę wyzwanie i będę walczył o parterówkę. Tylko że dla mojej lubej, która mieszkała całe życie w bloku DOM nieodłącznie kojarzy się ze schodami i poddaszem. Takie wielkopłytowe myślenie, które poniekąd rozumiem :)

Panowie Łukasz i Elfir prosiłbym o poradę jeszcze co do tego projektu: http://www.archeton.pl/projekt-domu-prymus_794_opisogolny

Żadnych zmian poza likwidacją spiżarni i rozszerzeniem kuchni - reszta ok. Ogrzewanie najpewniej gazowe, bo nic innego nie wymyśle.

Jak masz minimum 400 tyś na budowę domu, bez wyposażenia, to może być.

Panowie Łukasz i Elfir prosiłbym o poradę jeszcze co do tego projektu: http://www.archeton.pl/projekt-domu-prymus_794_opisogolny

Żadnych zmian poza likwidacją spiżarni i rozszerzeniem kuchni - reszta ok. Ogrzewanie najpewniej gazowe, bo nic innego nie wymyśle.

.. wymyślić można wiele, wierz mi :)

- co do „gotowca” – … w zasadzie odrzuciłbym WSZYSTKIE koncepcje projektowe z drzwiami łazienki / toalety otwieranymi na pokój dzienny, czy stół jadalny – po prostu mnie odrzuca i trudno mi jest pogodzić się z tym, że takie rozwiązania mają rację bytu w domu o metrażu około 200m2 ( i jeszcze tragiczna miska ustępowa w osi drzwi „łazienki” :bash:). Nie rozumiem tego i już i obawiam się, że moja mentalność w tej kwestii się nie zmieni.

Łamańce dachu, jakieś kolumienki, wykusze, podcienie … cały ten blichtr, zdobnictwo też mnie nie przekonuje. Może komuś dobrze się w tym mieszka, ja odrzucam takie rozwiązania. Nie widzę w tym również grama estetyki i elegancji, którą dom powinien posiadać. Ale, że estetyka to rzecz gustu, jednym się będzie podobał, innym nie ... i to szanuję.

- rozwiązania aranżacji wewnątrz obiektu też uważam za średnie. Z takich „smaczków” to zafascynował mnie stopień schodowy w garażu – przejścia wzdłuż ściany nie ma ! a pokój dzienny ( ? ) : … zastanawiam się jak można ułożyć aneks wypoczynkowy bokiem do TV ( ? ), ale może to wynika z faktu, że cały komplecik meblowy nie mieści się w szerokości pokoju, a lokalizacja „ ściany medialnej „ na wprost drzwi tarasowych, powodowałaby przestawienie mebli z skuteczną blokadą wyjścia na taras. I koło się zamyka.

- ogrzewanie gazowe - możliwe. Projektant instalacji powinien przeanalizować wszystkie możliwości i "wydać" najlepsze rozwiązanie pod względem ekonomicznym, jak i użytkowania obiektu. W EP podanym na stronie = 75,85 [kWh/(m2.rok)] nie wierzę ( dla 4-o osobowej rodziny ), widząc na rzutach kominy wentylacji grawitacyjnej, ale ktoś za ten wpis bierze odpowiedzialność ( ? )

- koszt realizacji tego obiektu to wg mojej wiedzy około ( optymistycznie ) +/- 500000,-zł, koszt powtarzalnego „projektu” 2500,-zł , czyli 0,5% wartości inwestycji … i to chyba wszystko na temat estetyki i dedykowanych rozwiązań projektowych. Dedykowane są same dla siebie ...

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Witam wszystkich forumowiczów :bye:

Jak w temacie - jaki projekt wybrać? Zadanie nie jest łatwe a im dłużej i dalej się zagłębiam - mętlik coraz większy.

Działka jak widać. Wjazd od południa, kolorem czerwonym obrys całej działki, zielonym teren pod zabudowę (31mx26m).

Obostrzenia: Kąt nach. dachu min 38 stopni

Rodzina 2+1 ale należny zakładać dołączenie następnego szkodnika w ciągu 2-3 lat

Marzenia zakładają, ze domek będzie miał: przestronny salon z kominkiem i przyzwoitych rozmiarów kuchnie, garaż i pom. gospodarcze z piecem węglowym, ubikacja możne być malutka nawet wciśnięta pod schody. No właśnie z racji wymagań co do dachu raczej będą schody i użytkowe poddasze z trzema pokojami i łazienka. Założenia są bardzo standardowe i wydawało mi się ze nie będzie większych problemów z wyborem - a jednak!!

Ważna sprawa - KOSZTA! Jak najtaniej oczywiście :wiggle: , ale bez przesady. Wszelkie balkoniki, wykusze out. jak najmniej okien dachowych, szklanej ściany w salonie tez nie potrzebujemy.

Na chwile obecna mam takie typy:

http://extradom.pl/projekt-domu-ewa-wersja-a-WRD1149

Do 'obcięcia' balkonik, i okna dachowe (w zależności jak ustawiony będzie dom)

http://projektydomow.ladnydom.pl/projekt-domu-marysia-SLL1003

Tutaj tak samo plus ta łazienka na dole :mad: - ale za to tylko jeden komin

http://extradom.pl/projekt-domu-dariusz-WRP1511

wykusz, zewnętrzny kominek/grill i dodatkowa łazienka na górze do likwidacji, ale za to front zdecydowanie ładniejszy

Wszelkie sugestie i uwagi mile widziane.

MAPKA-1.jpg

1435854460175.jpg