Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI PROJEKT DOMU WYBRAĆ? - wątek dla zmagających się z wątpliwościami

Który projekt wybrać ?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt wybrać ?

• Agnieszka
      8
    • D88 Reprezentacyjny
      10

Recommended Posts

U źródła projektu jest tak samo: http://www.dominanta.pl/projekty-domow/rumcajs-n

na dzień dzisiejszy mamy takie Prawo, że "Autorzy" opracowania gotowego ( nie mylić z Projektantami obiektu ) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności zawodowej za "projekt", czy też dane odnoszące się do niego. Tak więc wskazana mocna "poprawka" na dane odnoszące się do rysunków.

• Odpowiedzi 12,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wiele sporów odnośnie poddasza było wystarczy forum poczytać bo to już któryś temat z tej serii

Krótko mówiąc

poddasze to większy koszt stropu, oraz dodatkowy koszt schodów

parterówka za to potrzebuje większy fundament i większy dach który do tanich nie należy.

Sumując to średnio wychodzi podobnie zależy jak duży ma być dom z tym, że im więcej metrów tym bardziej opłaca się iść w poddasze.

Skoro zależy Ci na poddaszu to taki stawiaj nie słuchaj znajomych nie rób pod sąsiadów rób tak aby Tobie odpowiadało.....

Ja dla przykładu nie lubię poddaszy mieszkałem w skosach i powiedziałem sobie nigdy więcej jestem zbyt wysoki do tego a i dachy 45 stopniowe mi się zwyczajnie nie podobają chyba, że bym miał stawiać 2 pełne piętro to i owszem warto ale na to już mnie zwyczajnie nie stać albo raczej nie chce się zadłużać.

W Twoim przypadku przybliżony koszt będzie podobny co zaoszczędzisz na schodaci stropie wpłacisz na fundamenty i dach jak byś kładł jakiś niedrogi dach np blacho-dachówka to parterówka faktycznie mogła by wyjść nieco taniej no ale to już trzeba zwyczajnie przeliczać.

Są zwolennicy parterówek i poddaszy jak lubisz poddasz to taki stawiaj domek jest na lata dlatego lepiej nie robić wbrew sobie i postawić taki jak się chce.

Gość grend
Nigdy dom z poddaszem nie będzie droższy od parterówk o tym samym metrazui. Ewentualnie może być podobnie a to zależy od kilku czynników. Dlatego nie sugeruj się jakimiś błędnymi opiniami i buduj jak tobie odpowiada

ehh dużo droższy tak jasne a schody i strop to Ci za darmo zrobią....

Bez sensu są takie rady moje jest mojsze, koszt jest zbliżony tak jak pisałem wyżej.

grend taki sam metraż faktycznie wyjdzie mniej więcej podobnie ale to, że nigdy nie będzie tańszy parterowy to bzdura ... schody można mieć za 4tyś jak i 20 tyś

podobnie pokrycie dachowe blacho-dachówka vs ceramika jasne, że można wybudować drożej no ale wiadomo w innych standardach wykończenia.

Z tym, że z poddaszem jednak odchodzi nieco metrów na klatkę schodową w domu i tego często nikt głośno nie mówi i nie dolicza no i jest dużo mniejszy komfort mieszkania w skosach (PRZYNAJMNIEJ DLA MNIE )

Mieszkałem tak i nie wspominam dobrze choć wiadomo, zależy jak ścianka kolankowa itd. no i oczywiście są osoby które lubią skosy ja zwyczajnie za wysoki na to jestem dlatego mówię dla każdego coś innego.

Tak czy inaczej buduj tak jak Tobie się podoba koszta będą zbliżone.

Jestem po wielu miesiącach intensywnego zastanawiania się w tym temacie.

A więc tak, na wstępie dodam, że obliczenia, których dokonywałem po wielokroć jednoznacznie wskazują, że domek z poddaszem użytkowym jest zwyczajnie droższy.

Broń boże nie staram się przekonać do mojej tezy, ale chętnie ja opisze dokładniej.

" ktoś z Was ma jakieś spostrzeżenia i mógł podpowiedzieć jakie koszty dochodzą gdybym chciał adaptować poddasze ? "

A więc tak. Jakie koszty dodatkowe.

Pierwsza sprawa, że rezygnując z poddasza możemy odciąć budynek termicznie na etapie stropu. Strop zostanie ocieplony bez konieczności ocieplania połaci dachowych, co wiąże się z ociepleniem powierzchni o 100% większej niż samego stropu.

Przy domku parterowym powierzchnia połaci jest co najmniej o raz większa od powierzchni stropu.

Kolejna sprawa to dość istotny koszt schody. Nie będę się wypowiadał na temat kosztów bo te mogą się wahać dosłownie od a do z.

Przy poddaszu użytkowanym na co dzień musisz liczyć się z tym, że zakładając tradycyjne grzejniki temat właściwie bezproblemowy, lecz przy założeniu ogrzewania podłogowego robi się dość skomplikowanie. Pojawia się pytanie jaki strop?

Drewniany spisuje się bardzo dobrze pod warunkiem odpowiedniego wykonania, samego stropu jak i wykończenia, bez problemów w postaci pęknięć.

Strop można śmiało zakończyć warstwa płyty osb i zapomnieć.

Przy poddaszu użytkowym nie ma właściwie opcji aby skończyć to na jednej warstwie aby było w porządku.

Prawda jest niestety taka, że przy poddaszu użytkowym wskazanym stropem jest gestożebrowy, a to kolejny dużo większy wydatek.

Kolejna sprawa to okna dachowe.

Wykończenie skosów, g.k

Bez ścianek kolankowych powierzchnia, która tak naprawde nadaje się od wykożystania radykalnie się zmniejsza.

- ocieplenie termiczne o 100% większa powierzchnia bardzo proste

- schody

- strop , odpowiednio zmodyfikowana konstrukcja , poprzez przekroje belek i przeprojektowanie i adaptacje

- okna dachowe,

- wykończenie poddasza, zakładając z materiałami i robocizna tylko 70zł/m kwadratowy

Jeśli naprawdę chciało by się względnie użytkować poddasze nieuniknione jest wykonanie ścianki kolankowej wyższej. Dochodzi nam drugi wieniec. ... Szalowanie, zbrojenie, sam beton.

Ktoś kto nie przerobił tego na własnej skórze zwyczajnie nie zdaje sobie z różnicy w kosztach. Bo łatwo jest napisać, że koszty będą podobne, ale zrobić i się przekonać w realu z czym to się wiążę to inna bajka.

Załóżmy: po obrysie 10x10m

Ściana kolankowa na wysokość 50cm co daje 2x suporex. daje nam 140 sztuk bloczków . Daje nam to 20 m kwadratowych ściany.

2 Wieniec, 2 metry sześcienne betonu, zbrojenie w ilości 190 metrów preta fi 12, pręt na strzemiona, robocizna

Strop terriva powierzchnia 100m

Posadzka 100m

Edytowane przez domza150tysiecy_pl

Jeżeli jesteś zielony to radzę sobie odpowiedzieć na 2 podstawowe pytania:

1. Czego oczekuję od domu

2. Jakie mam możliwości finansowe i lokalizacyjne z szczególnym uwzględnieniem wymiarów działki, stron świata, mediów.

Każdy dom trzeba dopasować do działki i potrzeb. Jeżeli okaże się, że masz działkę 20x50m, a projekt który Cię interesuje będzie wymagał minimalnej szerokości działki 24m to masz problem.

Sam myślałem o domu z garażem 2 stanowiskowym. Okazało się, że garaż to koszt min. 40tyś zł a działka jest za wąska i zdecydowałem się na dom z poddaszem oraz wiatę zamiast garażu. I jestem zadowolony :)

Pierwsze plany są bardzo złudne. U mnie po roku skrystalizowała się wizja co i jak ma wyglądać. Jak sobie pomyśle, co ja planowałem i jaką miałem wiedzę... brrr... ciarki przechodzą. Daj sobie z pół roku na naukę, czytaj, rozmawiaj z ludźmi, ucz się, a dopiero po tym czasie zobaczysz jak zielony byłeś :)

Gość grend
ehh dużo droższy tak jasne a schody i strop to Ci za darmo zrobią....

Bez sensu są takie rady moje jest mojsze, koszt jest zbliżony tak jak pisałem wyżej.

grend taki sam metraż faktycznie wyjdzie mniej więcej podobnie ale to, że nigdy nie będzie tańszy parterowy to bzdura ... schody można mieć za 4tyś jak i 20 tyś

podobnie pokrycie dachowe blacho-dachówka vs ceramika jasne, że można wybudować drożej no ale wiadomo w innych standardach wykończenia.

Z tym, że z poddaszem jednak odchodzi nieco metrów na klatkę schodową w domu i tego często nikt głośno nie mówi i nie dolicza no i jest dużo mniejszy komfort mieszkania w skosach (PRZYNAJMNIEJ DLA MNIE )

Mieszkałem tak i nie wspominam dobrze choć wiadomo, zależy jak ścianka kolankowa itd. no i oczywiście są osoby które lubią skosy ja zwyczajnie za wysoki na to jestem dlatego mówię dla każdego coś innego.

Tak czy inaczej buduj tak jak Tobie się podoba koszta będą zbliżone.

Przecież nie porównujemy wykończenia tylko do stanu deweloperskiego i z takim samymi detalami czyli np. na dach ceramika i takie same okna w obu przypadkach. Najbardziej "nokautuje" mnie argument o stropie gdzie cena stropu teriva jest tylko trochę wyzsza od sufitu podwieszanego z dobrym ociepleiem

Też nie lubię skosów i dlatego sciany kolankowe mam prawie 2 metrowe i nie mam okien dachowych

Gość grend
Jestem po wielu miesiącach intensywnego zastanawiania się w tym temacie.

A więc tak, na wstępie dodam, że obliczenia, których dokonywałem po wielokroć jednoznacznie wskazują, że domek z poddaszem użytkowym jest zwyczajnie droższy.

Broń boże nie staram się przekonać do mojej tezy, ale chętnie ja opisze dokładniej.

" ktoś z Was ma jakieś spostrzeżenia i mógł podpowiedzieć jakie koszty dochodzą gdybym chciał adaptować poddasze ? "

A więc tak. Jakie koszty dodatkowe.

Pierwsza sprawa, że rezygnując z poddasza możemy odciąć budynek termicznie na etapie stropu. Strop zostanie ocieplony bez konieczności ocieplania połaci dachowych, co wiąże się z ociepleniem powierzchni o 100% większej niż samego stropu.

Przy domku parterowym powierzchnia połaci jest co najmniej o raz większa od powierzchni stropu.

Kolejna sprawa to dość istotny koszt schody. Nie będę się wypowiadał na temat kosztów bo te mogą się wahać dosłownie od a do z.

Przy poddaszu użytkowanym na co dzień musisz liczyć się z tym, że zakładając tradycyjne grzejniki temat właściwie bezproblemowy, lecz przy założeniu ogrzewania podłogowego robi się dość skomplikowanie. Pojawia się pytanie jaki strop?

Drewniany spisuje się bardzo dobrze pod warunkiem odpowiedniego wykonania, samego stropu jak i wykończenia, bez problemów w postaci pęknięć.

Strop można śmiało zakończyć warstwa płyty osb i zapomnieć.

Przy poddaszu użytkowym nie ma właściwie opcji aby skończyć to na jednej warstwie aby było w porządku.

Prawda jest niestety taka, że przy poddaszu użytkowym wskazanym stropem jest gestożebrowy, a to kolejny dużo większy wydatek.

Kolejna sprawa to okna dachowe.

Wykończenie skosów, g.k

Bez ścianek kolankowych powierzchnia, która tak naprawde nadaje się od wykożystania radykalnie się zmniejsza.

- ocieplenie termiczne o 100% większa powierzchnia bardzo proste

- schody

- strop , odpowiednio zmodyfikowana konstrukcja , poprzez przekroje belek i przeprojektowanie i adaptacje

- okna dachowe,

- wykończenie poddasza, zakładając z materiałami i robocizna tylko 70zł/m kwadratowy

Jeśli naprawdę chciało by się względnie użytkować poddasze nieuniknione jest wykonanie ścianki kolankowej wyższej. Dochodzi nam drugi wieniec. ... Szalowanie, zbrojenie, sam beton.

Ktoś kto nie przerobił tego na własnej skórze zwyczajnie nie zdaje sobie z różnicy w kosztach. Bo łatwo jest napisać, że koszty będą podobne, ale zrobić i się przekonać w realu z czym to się wiążę to inna bajka.

Załóżmy: po obrysie 10x10m

Ściana kolankowa na wysokość 50cm co daje 2x suporex. daje nam 140 sztuk bloczków . Daje nam to 20 m kwadratowych ściany.

2 Wieniec, 2 metry sześcienne betonu, zbrojenie w ilości 190 metrów preta fi 12, pręt na strzemiona, robocizna

Strop terriva powierzchnia 100m

Posadzka 100m[/quote

Po twoim eleboracie nie wiem nad czym się rozpisujesz ??? Jaki problem chcesz opanować - ile kosztuje poddasze użytkowe do nieużytkowego ??? Czy może jaki jest koszt adaptacji poddasza nieużytkowego na użytkowe ??? - ale to raczej nie jest zagadnieniem tego tematu

Gość grend
Zecydowanie dom parterowy duuuużo droższy ze względu na fundamenty i dach!!!

... ale parterowcy nie rozumieją ze jak oni maja np. płyte fundamentowa 160metrową i dach 250 metrowy to majac identyczny metraz domu - około 130 metrów to poddasze ma 90 metrów płyty i 110 metrów dachu - nawet nie chce mi się pisać o koszcie wybudowania dachu dwuspadowego a kopertowego w przeliczeniu na m2

@grend oczywiście rozumiem że koszt dachu jest dużo większy w końcu to najdroższy "etap" budowy do stanu deweloperskiego no i tak jak mówisz zależy jeszcze jaki dach koperta czy dwuspadowy dlatego od razu pisałem, że dach jest bardzo drogi i równoważy koszta wydane na strop czy właśnie schody.

W Twoim przypadku przy 2m kolankowej faktycznie skosy są ok nie trzeba okien dachowych pomieszczenia są wysokie można by nawet to nazwać pełną drugą kondygnacją a nie poddaszem i tu już na początku pisałem, że jeśli chodzi o druga kondygnację to jak najbardziej jestem za.

Ja tam się nie upieram na parterówkę moim zdaniem w tym wypadku powinno się budować to co komu bardziej odpowiada, dużym plusem pięter jest miej zajmowanego miejsca na działce jak się ma małą działkę to na pewno lepiej z poddaszem.

Ale kosz niedużego domu tak do 100 -120 m czy to parter czy poddasze będzie zbliżony powyżej takich małych metraży sam bym budował z poddaszem tyle, że z wysoką ścianką kolankową.

zakładając, że budynek z założenia ma mieć 200 m2 powierzchni ( dla prostego liczenia ), to w stosunku do budynku z użytkowym poddaszem, budynek Parterowy ma 2 x więcej fundamentów, 2 x więcej podłogi na gruncie, ponad 2 x więcej dachu, ... itd, itd

- w tych dodatkowych " 2 x więcej " mieści się spokojnie koszt dodatkowego stropu użytkowego i schodów na PODDASZE użytkowe ( dla budynku 2-u kondygnacyjnego ), z tym, że COŚ ZA COŚ :

budynek z użytkowym poddaszem generuje z automatu skosy na PODDASZU, tym samym ta przestrzeń z natury rzeczy jest mniej funkcjonalna, a niżeli pojedyncza kondygnacja użytkowa budynku Parterowego, gdzie wszystkie pomieszczenia mogą mieć swoje minimum H=250cm.

- to jw. wydaje mi się, że ma swoje uzależnienie również w zakładanych m2 powierzchni użytkowej ( ta zależy od potrzeb Inwestora - tj. programu funkcjonalno-użytkowego ) ponieważ ( przykładowo ) dla zakładanych 100m2 koszty Parterówki / a budynku z użytkowym mogą być zbliżone lub identyczne, choć szczerze mówiąc nie wiem dokładnie przy jakim metrażu koszty Parterówki rosną w stosunku do budynku II - kondygnacyjnego, ale zależność na pewno istnieje, tego jestem pewien :yes:

- tym samym budynek PARTEROWY " mały" ( około 100m2 - 120m2 ) ma swoje uzasadnienie ekomomiczne, powyżej tego metrażu ( 120 - 150 i więcej m2 zakładanej PU ) jak najbardziej można rozpatrywać obiekt z użytkowym poddaszem ( a najlepiej z dachem płaskim, o ile WZ na to pozwalają - aby nie wytracać cennej powierzchni użytkowej o normalnych lub normatywnych wysokościach ) :)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

- ... a niekiedy jest też tak, że działki małe wymuszają obiekty II-kondygnacyjne, po to aby uzyskać więcej ogrodu / powierzchni biologiczno czynnej, dlatego tak ważny jest Projekt Koncepcyjny i analizy zarówno danych z działki, jak również WZ-Warunków Zabudowy, czy najbliższego i dalszego otoczenia przyszłego budynku :)

Do autora wątku - jeżeli malutki domek to chyba lepiej parter choćby dla wygody - chodzenie po schodach mało przyjemne.

Jeżeli większy (potrzebne więcej sypialni) koszty robót ziemnych i powierzchnia drogiego dachu rośnie - wówczas lepiej druga kondygnacja. Ale nie z poddaszem użytkowym a dom piętrowy, bez skosów, drugi strop może być już drewniany lub jeżeli pozwala na to układ piętra - odchudzony żelbetowy.

Koszt nieco większy na materiał ścian i ich zaizolowanie no i strop (drewniany jest tańszy) ale mniej zabawy i kosztów z płytami KG, izolowaniem dachu (izolacja na poziomej powierzchni stropu więc o mniejszej powierzchni niż dach - prosta robota, mniej materiału), brak drogich okien dachowych i ewentualnych problemów z ich szczelnością i użytkowaniem...i wiele wiele innych zalet. No i wygląda jak dom a nie szałas. Nieskomplikowany dach o małych kątach to tez jego mniejsza powierzchnia i niższa cena.

np:

http://www.mgprojekt.com.pl/artemida

Edytowane przez _olo_

- ... a niekiedy jest też tak, że działki małe wymuszają obiekty II-kondygnacyjne, po to aby uzyskać więcej ogrodu / powierzchni biologiczno czynnej, dlatego tak ważny jest Projekt Koncepcyjny i analizy zarówno danych z działki, jak również WZ-Warunków Zabudowy, czy najbliższego i dalszego otoczenia przyszłego budynku :)

Dokładnie, ja mam raczej średnią działkę (951mkw), ale zabudować mogę tylko 20% + 10% chodniki, podjazd itp - więc parterówki nawet jakbym chciał to nie wybuduję. Dodatkowo MPZP nie zezwala na 2 pełne piętra, więc wybór ogranicza się do jednego - parter+poddasze.

ale to w bloku są schody a w kamienicy strychy. Dom powinien być bez schodów. Poddasze czy piętro to smutna konieczność za małej działki.

W 100% racja. Albo tak jak u mnie, gdzie jest skarpa i choć działka jest bardzo duża, to nie każdy dom mogę tam postawić i musiałam niestety odrzucić wybrane wcześniej parterówki :(

Teraz mam do wyboru dom z użytkowym poddaszem, z sypialnią na dole i dużymi skosami na górze (niska ścianka kolankowa, aby powierzchnia na górze wyszła mała, poza tym tak mi się podoba - a la stodoła), albo parterówka, wciśnięta między granice działki.

Cudem znalazłam coś, co mi się podoba i mieści się idealnie (stylistyka do korekty, ale rzuty OK):

działka.jpg

http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Lille/#

Chciałabym przenieść piec kondensacyjny gazowy za kominek, by kominy były scalone. Czy mogę tak zrobić ?

lille Lipinscy.JPG

Tak sobie na szybko rozrysowałam, do przemyślenia byłyby jeszcze garderoba, pralnia, łazienka, ale generalnie zmiany by były kosmetyczne, podoba mi się zwłaszcza zamknięta kuchnia.

p.s. doczytałam i już wiem, że można bez problemu :) Kocioł gazowy kondensacyjny dwufunkcyjny powiesi się na ścianie i nie będę musiała nawet zmniejszać tej sypialni.

Poza tym po likwidacji podcienia przy wejściu, można poszerzyć szafę i wc - powstanie tam super druga łazienka z prysznicem.

Edytowane przez malwusia

Elfir,

e-143 to były marzenia, które okazały się nierealne.

Malwusia,

Wszystko o czym piszesz jest prawdą, niewygody itp. oraz to, że nie ma projektu z poddaszem około 100m2, który by miał ,,wszystko'' czego bym wymagał czyli pokój dodatkowy i duże pomieszczenie gospodarcze.

Co najgorsze przekonują mnie Wasze argumenty...i chyba podejmę wyzwanie i będę walczył o parterówkę. Tylko że dla mojej lubej, która mieszkała całe życie w bloku DOM nieodłącznie kojarzy się ze schodami i poddaszem. Takie wielkopłytowe myślenie, które poniekąd rozumiem :)

Ja bym powalczyła o parterówkę, aczkolwiek przy 35stopniach szkoda by nie wykorzystać tej przestrzeni pod dachem :)

Osobiście nie chcę stropu, tylko MITEK

http://www.mitek.pl/Technologia/Domy_mieszkalne/Z_Poddaszami_Nieu%C5%BCytkowymi/Z_Poddaszami_Nieu%C5%BCytkowymi/

ale gdybyś zrobił strop ciężki, to można by dla żony wygospodarować na górze parterówki piękną przestrzeń. Tylko że nie będzie to tanie rozwiązanie.

Jeśli jednak poddasze i brak garażu, to wzięłabym pod uwagę Janusa.

Malwusia, parterowy nie przejdzie :)

Czy macie pomysł na zmieszczenie malego pokoju w janusie na parterze oraz pomysł na lepszy układ pomieszczeń (np. ukrycie toalety)? I jaka powierzchnie w Janusie mam liczyć do obliczenia kosztów (x 2500 zł ) bo juz zglupialem od tych metrów netto brutto użytkowych i obrysów...:)

Malwusia, parterowy nie przejdzie :)

Czy macie pomysł na zmieszczenie malego pokoju w janusie na parterze oraz pomysł na lepszy układ pomieszczeń (np. ukrycie toalety)? I jaka powierzchnie w Janusie mam liczyć do obliczenia kosztów (x 2500 zł ) bo juz zglupialem od tych metrów netto brutto użytkowych i obrysów...:)

... szczerze mówiąc nie rozumiem tych propozycji " typowych ". Patrząc na działkę jest możliwość wjazdu od strony PN-ZACH ( chyba że WZ na to nie pozwala ), a pokój dzienny raczej powinien być od strony PD-WSCH do PD-ZACH ... a tu wszędzie mamy na opak z kuchnią od PD ( ??? ). Pokoje "strefy nocnej" od PN ? jeszcze zrozumiałbym gabinet / pokój gościnny, ale nie pokoje, które poza funkcją spania pełnią jeszcze inne funkcje użytkowe i związane są ( pisząc wprost ) z rozwojem dzieci. ... taka dygresja :)

- Parterówka / budynek z użytkowym poddaszem - piękny rozstrzał, a może by tak ujednolicić program użytkowy dla tego budynku i faktycznie układać pomieszczenia względem stron świata i atutami jakie ewidentnie daje działka ...

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI